Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Διαμάχη λογοκρισίας για το "X" στη Βραζιλία: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ δικαστή de Moraes και Musk


Εικόνες: Φόντο (C) freepik; Στιγμιότυπο οθόνης μέσω X


Η σύγκρουση μεταξύ του δισεκατομμυριούχου της τεχνολογίας Elon Musk και του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Alexandre de Moraes (βλ. ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Αποτελέσματα αναζήτησης για de Moraes (odysseiatv.blogspot.com)) συνεχίζει να κλιμακώνεται. 

Μόλις μια ημέρα αφότου ο de Moraes απείλησε να μπλοκάρει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης "X" (πρώην Twitter) εάν ο Musk δεν ορίσει νέο νομικό εκπρόσωπο εντός 24 ωρών, ο δικαστής εξέδωσε κλήτευση εναντίον της εταιρείας.


Σε μια περαιτέρω κλιμάκωση, ο de Moraes μπλόκαρε σήμερα τους οικονομικούς λογαριασμούς της εταιρείας Starlink Holdings του Musk στη Βραζιλία. 

Ως λόγο, ανέφερε την έλλειψη δικηγόρου. Ο δικαστής υποστηρίζει ότι οι εταιρείες "X" και Starlink αποτελούν έναν «de facto οικονομικό όμιλο» υπό την ηγεσία του Musk. 

Ήδη στις 18 Αυγούστου, ο de Moraes είχε επιβάλει κυρώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του "Χ" για να εξασφαλίσει την πληρωμή των προστίμων. Αυτά είχαν επιβληθεί από το δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας, αφού το "Χ" είχε αρνηθεί να λογοκρίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο.


Σύμφωνα με αναφορές της ειδησεογραφικής πύλης Metropoles, τα οικονομικά της Starlink Holding, η οποία είναι υπεύθυνη για την πώληση δορυφορικών υπηρεσιών διαδικτύου στη Βραζιλία, έχουν επίσης μπλοκαριστεί. 

Όλοι οι διαχειριστές Starlink στη χώρα έλαβαν ειδοποιήσεις και κλήθηκαν να απαντήσουν για τα ποσά που όφειλε ο "X". 

Ο Musk αντέδρασε έντονα σε αυτά τα μέτρα, αποκαλώντας τον de Moraes «δικτάτορα». Σε ένα προκλητικό tweet, απείλησε μάλιστα έμμεσα τον δικαστή με φυλάκιση: «Αυτή η εικόνα σας στη φυλακή θα γίνει πραγματικότητα. Θυμήσου τα λόγια μου».



Η σύγκρουση κλιμακώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο de Moraes διέταξε έρευνα για τον Musk. 

Ο δισεκατομμυριούχος είχε ανακοινώσει ότι θα αντιταχθεί σε δικαστική απόφαση που αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης έρευνας για λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να διαδίδουν παραπληροφόρηση και «ρητορική μίσους». 

Ο de Moraes κατηγόρησε τον Musk για παρεμπόδιση της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης, υποκίνηση εγκλημάτων και περιφρόνηση της κυριαρχίας της Βραζιλίας. Απείλησε με πρόστιμο ισοδύναμο περίπου 20.000 δολλαρίων για κάθε επανενεργοποιημένο λογαριασμό στο "X".



Ο Musk, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι ο de Moraes «πρόδωσε ξεδιάντροπα και επανειλημμένα το σύνταγμα και τον λαό της Βραζιλίας» και ζήτησε την παραίτησή του ή την παραπομπή του. Τώρα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η διαμάχη. 

Ο De Moraes υποστηρίζεται από την ίδια τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βραζιλίας, αν και ο πρόεδρος Lula da Silva τονίζει ότι η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο πρέπει να προστατεύεται, αν και πρέπει να υπάρχει προστασία από την παραπληροφόρηση.

ΠΗΓΗ: Zensurstreit um X in Brasilien: Der Konflikt zwischen Richter de Moraes und Musk eskaliert (report24.news)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το Telegram δεν συνεργάζεται με τις γερμανικές αρχές επιβολής του νόμου
Ακόμη και μετά τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου και συνιδρυτή του Telegram, Pavel Durow, η εταιρεία δεν διαβιβάζει δεδομένα στις γερμανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.



Εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ: Ο ιδρυτής του Telegram Durov απελευθερώνεται υπό όρους
Μετά τη σύλληψή του το Σάββατο στη Γαλλία, ο ιδρυτής του Telegram Durov είναι και πάλι ελεύθερος υπό όρους. Εναντίον του κινήθηκε έρευνα.



Ο Guardian ζητά τη σύλληψη του Elon για την ελευθερία του λόγου
Πανικόβλητος δαίμονας του βάλτου Robert Reich υφαίνει ένα απελπισμένο νήμα πορνό φόβου γεμάτο ψέμματα



Μετά από μήνες σύγκρουσης μεταξύ του δικαστικού σώματος της Βραζιλίας και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης "Χ", πρόκειται τελικά να συμβεί: ο "X" θα μπλοκαριστεί στη Βραζιλία ανά πάσα στιγμή.
Η πλατφόρμα X απέφευγε αυτό που (μαζί με τους περισσότερους σχολιαστές) θεωρεί σαφώς αντισυνταγματικά και παράνομα αιτήματα - για να μην αναφέρουμε μυστικά - αιτήματα του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Alexandre de Moraes να λογοκρίνει ή να αποκαλύψει με άλλο τρόπο ιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με χρήστες που είναι πολιτικοί εχθροί του δικαστή. Ο Musk αντιστάθηκε στα αιτήματα, αψηφώντας ανοιχτά τον άνθρωπο που έχει γίνει η πραγματική δύναμη στις σκιές στη Βραζιλία - πόσο μάλλον τον σοσιαλιστή πρόεδρο Lula da Silva.



Μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, ο ιδρυτής του Telegram Pavel Durov ήταν πάντα αουτσάιντερ. Σε αντίθεση με τον Mark Zuckerberg του Facebook, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο Καπιτώλιο για να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη του παρελθόντος.
Σε αντίθεση με τον Shou Zi Chew του TikTok, δεν έχει εγγραφεί ποτέ σε πεντάωρη ψηφοφορία από το Κογκρέσσο σχετικά με το αν η εφαρμογή του κατασκοπεύει Αμερικανούς. Και σε αντίθεση με τον Elon Musk του "X", δεν έχει λάβει ποτέ μέρος σε μια αμήχανη φωτογραφία όπου λέει πόσο η νέα ρύθμιση είναι «ευθυγραμμισμένη με τη σκέψη μου». Αντ' αυτού, ο Durov έχει περάσει χρόνια καλλιεργώντας την εικόνα του Telegram ως μια περήφανα αντιεξουσιαστική πλατφόρμα. Στην πράξη, αυτό σήμαινε την αγνόηση των αιτημάτων διαφόρων κυβερνήσεων είτε να αφαιρέσουν περιεχόμενο είτε να παραδώσουν τις ταυτότητες των χρηστών του Telegram που είναι ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα. "Μέχρι σήμερα, έχουμε αποκαλύψει 0 bytes δεδομένων χρηστών σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων", εξακολουθεί να λέει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.



Η δίωξη του διευθύνοντος συμβούλου του Telegram Pavel Durov στη Γαλλία δεν είναι σε καμία περίπτωση σύμπτωση, αλλά μέρος της ανησυχητικής τάσης περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε στο Sputnik ο επενδυτής και παρουσιαστής της μεγαλύτερης εκπομπής στο "X", Mario Nawfal.
Ο γίγαντας του "X" Mario Nawfal κάθισε με το Sputnik την Παρασκευή για να συζητήσει τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Telegram Pavel Durov, την επίθεση της παγκοσμιοποίησης στην ελευθερία του λόγου και τι ακολουθεί για τον "X" και τον Elon Musk. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η σύλληψη του Pavel Durov είναι «μια υπενθύμιση ότι η ελευθερία του λόγου και ακόμη και η ιδιωτικότητα γίνονται όλο και περισσότερο μια ψευδαίσθηση, παρά πραγματικότητα». «Έχουμε δει τη λογοκρισία που συμβαίνει σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων... Ευρώπη, ΗΠΑ, Βραζιλία. Η σύλληψη του Pavel αφαιρεί μια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από τη λίστα εκείνων που θέλουν να λογοκρίνουν, εκείνων που θέλουν εξουσία», δήλωσε ο Nawfal, υποδηλώνοντας ότι οι Rumble και "X" θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι στόχοι.



Η America First Legal (AFL) προσπαθεί να ρίξει φως στον ρόλο που μπορεί να έπαιξε η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρρις στη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Telegram, Pavel Durov.
Ο Γαλλοεμιρατινός πολίτης συνελήφθη στη Γαλλία και κατηγορήθηκε για μεγάλο αριθμό φερόμενων εγκλημάτων - στην πραγματικότητα, αποτυχία λογοκρισίας περιεχομένου τρίτων που μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγκληματική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπάρχει υποψία ότι ο πραγματικός λόγος είναι να αναγκάσει το Telegram να λογοκρίνει όλο το περιεχόμενο, στο στυλ της Google ή του Meta. Οι χρεώσεις επιτίθενται επίσης στην κρυπτογράφηση. Ανακοινώνοντας τα αιτήματά της για τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOIA) σχετικά με την πιθανή συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στη σύλληψη, η AFL σημείωσε ότι η κρυπτογραφημένη εφαρμογή είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με βάση την προϋπόθεση της προστασίας της ελευθερίας του λόγου των χρηστών της από αυτό που ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι αφιερωμένος στην προώθηση του κράτους δικαίου αποκαλεί λογοκρισία «χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση».



Μια έκθεση σχετικά με το νέο βιβλίο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ισχυρίζεται ότι θα προειδοποιήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta να μην παρέμβει στις επερχόμενες εκλογές
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Mark Zuckerberg ότι συνωμοτούσε εναντίον του κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 και προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta να μην το ξανακάνει στην ψηφοφορία του Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόσπασμα από το βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σύντομα και είδε το Politico. Με τίτλο «Σώστε την Αμερική» και πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, το βιβλίο του Trump περιλαμβάνει μια φωτογραφία του ίδιου να συναντά τον Zuckerberg στον Λευκό Οίκο όταν ήταν πρόεδρος. Κάτω από τη φωτογραφία, ο Τραμπ έγραψε μια λεζάντα που ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Meta «θα ερχόταν στο Οβάλ Γραφείο για να με δει. Έφερνε την πολύ καλή σύζυγό του σε δείπνα, ήταν όσο καλός μπορούσε να είναι ο καθένας, ενώ πάντα σχεδίαζε να εγκαταστήσει επαίσχυντα κουτιά κλειδαριάς σε μια πραγματική συνωμοσία εναντίον του προέδρου».



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία της Starlink μετά την απόρριψη της λογοκρισίας "X" από τον Musk
Ο αμφιλεγόμενος δικαστής Alexandre Moraes είναι υπεύθυνος για την απόφαση αυτή. Παγώνοντας όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του Starlink, θέλει να διασφαλίσει την πληρωμή των προστίμων που επιβλήθηκαν στον "Χ" από τα δικαστήρια της Βραζιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!