Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Γιάννης Λάτσης: Συνεργάτης τῶν Γερμανῶν στήν Κατοχή, μαυραγορίτης δωσίλογος καί ἀμέσως μετά ἐθνικόφρων καί ἀντικομμουνιστής ἐφοπλιστής!



Σχόλιο ΡΩΜΙΟΥ: «Συμπτωματικώς», όλες οι οικογένειες δωσιλόγων της κατοχής διέπρεψαν μεταπολεμικώς και μέχρι τις μέρες μας οικονομικώς, πολιτικώς, κοινωνικώς και καλλιτεχνικώς… Οι μασόνοι αμείβουν τους παντοτινούς υπηρέτες τους. Η Νέμεσις, αυτήν την φορά θα είναι ανελέητη…



Κατά την διάρκεια του πολέμου του 74, με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Λάτσης με τα δεξαμενόπλοια του τροφοδοτούσε με πετρέλαιο την Τουρκία.

Το 1986 στην διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσεως (εποχή του "βυθίσατε το Χόρα"), η "Πετρόλα" του Λάτση εφοδίασε με 100.000 τόννους πετρέλαιο και 5.000 τόννους κηροζίνη (καύσιμο για αεροπλάνα) την Τουρκία, υλικό που έφτανε για 5.000 εξόδους στο Αιγαίο πολεμικών αεροσκαφών, κατά τις καταθέσεις στρατιωτικών μαρτύρων.

Την 1 Σεπτεμβρίου 1992, έγινε έκρηξη στην Πετρόλα, όταν έσπασε σωλήνας των εγκαταστάσεων διυλίσεως, και 15 εργάτες εξαερώθηκαν. 

Αθώοι οι 2 μοναδικοί κατηγορούμενοι.

Αυτός ήταν ο Γιάννης Λάτσης, που τίμησε σύσσωμη η κυβέρνηση δίνοντας το όνομά του στο λιμάνι του Κατακόλου.

Καλά.. όλα αυτά θα ξηλωθούν και θα πεταχτούν στις χωματερές ως τοξικά απορρίμματα, με μια Πατριωτική Κυβέρνηση...

Είναι όμως να ξερνάς, διαπιστώνοντας πως ΚΚΕδες και ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ πολιτικοί και εφοπλιστές, είναι ένα και το αυτό.

Και τα τσόλια δίπλα να χειροκροτούν... 
ΠΟΣΟ Μ......, ΘΕΕ ΜΟΥ!

Τι χειροκροτάτε μωρέ;
Τον εφοπλιστή με τα ματωμένα από το αίμα των ΕΛΛΗΝΩΝ, χρήματα;
Άϊ στο δ..... κι ακόμα παραπέρα... 

ΑΥΤΟΣ Ο Κ...ΛΑΟΣ, ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.


Καλλιόπη Σουφλή 




Από Aris Stathopoulos


Ποιος ήταν ο Γιάννης Λάτσης;

Από αχθοφόρος- παιδί του λιμανιού στο Κατάκολο, πριν την Κατοχή, εφοπλιστής αμέσως μετά.
Περίεργο;
Καθόλου.

Συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή, μαυραγορίτης δοσίλογος και αμέσως μετά εθνικόφρων και αντικομμουνιστής εφοπλιστής, που του εγκαινίασε το πρώτο του πλοίο ο ίδιος ο Δαμασκηνός μετά τον πόλεμο.


Μετά την απελευθέρωση πέρασε από δικαστήριο δοσίλογων, το οποίο όμως τον αθώωσε.


Το "πατριωτικό" του έργο όμως δεν σταματά στη κατοχή.


Συνεχίστηκε το ίδιο "πατριωτικό" στη χούντα,μετά τη χούντα, και μέχρι το ψόφο του.


Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 74, με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Λάτσης με τα δεξαμενόπλοια του τροφοδοτούσε με πετρέλαιο την Τουρκία.

Το 1986 στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης (εποχή του "βυθίσατε το Χόρα"), η "Πετρόλα" του Λάτση εφοδίασε με 100.000 τόνους πετρέλαιο και 5.000 τόνους κηροζίνη (καύσιμο για αεροπλάνα) την Τουρκία, υλικό που έφτανε για 5.000 εξόδους στο Αιγαίο πολεμικών αεροσκαφών, κατά τις καταθέσεις στρατιωτικών μαρτύρων.



Την 1 Σεπτεμβρίου 1992, έγινε έκρηξη στην Πετρόλα,όταν έσπασε σωλήνας των εγκαταστάσεων διύλισης και 15 εργάτες εξαερώθηκαν. 

Αθώοι οι 2 μοναδικοί κατηγορούμενοι.

Αυτός ήταν ο Γιάννης Λάτσης, που τίμησε σύσσωμη η κυβέρνηση δίνοντας το όνομα του στο λιμάνι του Κατάκολου.

Στο Κατακωλο κατεβηκε ο Γαβρογλου μαζι με ολη την οικογενεια Λατση για την μετονομασια του λιμανιου σε λιμενα Ιωαννη Λατση.

Χρονια ανθρωπος της οικογενειας και μελος του ΔΣ του Ιδρυματος Λατση.
Ειναι αυτο που λεμε Αριστερα του κωλου και της τσεπης.


--------------------------



 
Προκλητική μετονομασία του λιμανιού του Κατάκολου σε “λιμάνι Ιωάννης Λάτσης”
“Λιμάνι Ιωάννης Λάτσης” ονομάζεται από προχθές, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, το λιμάνι του Κατάκολου Ηλείας, μετά από τελετή ονοματοδοσίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, παρέστησαν και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Η ονοματοδοσία έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, την απόφαση του οποίου ενέκριναν τα αρμόδια υπουργεία.


Η μετονομασία του λιμανιού που συνιστά προκλητική επίδειξη εύνοιας προς την επιχειρηματική οικογένεια Λάτση, στην οποία έχει παραχωρηθεί, εκτός των άλλων, και το Ελληνικό στην Αττική, αντιμετωπίστηκε με αντιδράσεις, που σχετίζονται και με αναφορές στην κατοχική δράση του Γιάννη Λάτση, ο οποίος, μετά την Κατοχή είχε παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο Δωσιλόγων.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι υπενθύμισαν, μάλιστα, ότι ο Σεπτέμβριος είναι “μαύρος μήνας” στην ιστορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Λάτση, καθώς αυτό τον μήνα, το 1992, συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα “εργατικά ατυχήματα” της νεοελληνικής ιστορίας, στην ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 εργάτες και τραυματίστηκαν βαριά άλλοι 24, χωρίς ούτε ο Λάτσης ούτε κανένας άλλος υπεύθυνος να υποστεί την παραμικρή νομική συνέπεια.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” (για το οποίο η εφημερίδα σύρθηκε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε) κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974, ο Λάτσης με τα δεξαμενόπλοιά του τροφοδοτούσε με πετρέλαιο την Τουρκία.

Επίσης, κατά την ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου 1976, η “ΠΕΤΡΟΛΑ” εφοδίασε με 100.000 τόνους πετρέλαιο και 5.000 τόνους κηροζίνη την Τουρκία, που έφτανε για 5.000εξόδους στο Αιγαίο πολεμικών αεροσκαφών, κατά τις καταθέσεις στρατιωτικών μαρτύρων.



Αυτή την προσωπικότητα τίμησε η κυβέρνηση Τσίπρα με την ονοματοδοσία του λιμανιού του Κατάκολου και με την παρουσία πρώην και νυν υπουργών της στη σχετική τελετή. Υπενθυμίζεται ότι ο εκ των παρισταμένων Κώστας Γαβρόγλου είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Λάτση, το οποίο έχει έδρα το Λιχτενστάιν.
Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «η εκκρεμότητα που υπήρχε με το λιμάνι του Κατάκολου για τον άνθρωπο που ταξίδεψε τον μύθο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο λύνεται. Βρισκόμαστε εδώ για να επιτελέσουμε την υποχρέωση, κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια».


-----------------

Στο Κατάκολο έγινε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου η τελετή της μετονομασίας του λιμανιού σε Λιμάνι Καταλόλου "Ιωάννη Σπ. Λάτση" στον χώρο μπροστά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.


Αρχικά έγινε αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ .Γερμανός, με την παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου.


Στη συνέχεια μπροστά από τη θαλαμηγό "Νεράιδα" και σε ειδική εξέδρα έγινε προσφώνηση του Δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή και την αντιφώνηση της Μαριάννας Λάτση.


Μίλησε ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής.


Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Π. Λεωνίδας Βαρουξής.

Στην συνέχεια έγινε επίδοση από τον Δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή στην Μαριάννα Λάτση του χρυσού κλειδιού της πόλης.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο συμπατριώτης Υφυπουργός Εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας Τάσος Πετρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιάννης Αργυρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Νάκος Ζουμπάκης,οι δημοτικοί σύμβουλοι Λεωνίδας Δημουλιάς, Θεόδ. Κόρδας και Χάρης Β. Μιχαλακόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου, και πλήθος κόσμου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!