Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ & ΚΟΡΥΦΑΙΟ - Χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ ένα ΠΕΙΡΑΜΑ ψηφιακού ΕΛΕΓΧΟΥ στήν Ουκρανία; ( "Βολική χώρα" από καιρό τώρα γιά τέτοια.... )

 

Is the US Funding an Experiment in Digital Control in Ukraine?




της Marie Hawthorne

14 Μαρτίου 2023


Οι μάχες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, τερματίζοντας τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανδρών και εκτοπίζοντας εκατομμύρια. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, κάλεσε τους δυτικούς κατασκευαστές όπλων (https://www.newsweek.com/ukraine-invites-weapons-test-russia-forces-defense-minister-1726243) να δοκιμάσουν τα νεότερα όπλα τους εναντίον Ρώσων το 2022. Και πράγματι, κάθε είδους όπλα εισρέουν στην Ουκρανία. Είναι πραγματικά ένα πεδίο δοκιμών.


Έτσι, αυτό θέτει το ερώτημα, υπάρχει κάτι άλλο που δοκιμάζεται εκεί; Η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται αρκετά πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τους πολίτες της ως πειραματόζωα και η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται αρκετά πρόθυμη να πληρώσει τον λογαριασμό. Τα αμερικανικά φορολογικά δολλάρια πηγαίνουν σε άλλα ενδιαφέροντα έργα;

Δείτε τι χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ναι, στην πραγματικότητα. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας τον Μάιο του 2019 και σχεδόν αμέσως εισήγαγε την ιδέα του για μια «χώρα σε ένα smartphone» (https://www.intellinews.com/zelenskiy-launches-his-e-government-concept-country-in-a-smartphone-161751/).

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, η Ουκρανία ξεκίνησε το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της, με επικεφαλής έναν συμμετέχοντα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τον Mykhailo Fedorov. Σύμφωνα με τον Federov, ο στόχος αυτού του νέου κυβερνητικού τμήματος ήταν να εξορθολογίσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την υποβολή αιτήσεων για άδειες οδήγησης, διαβατήρια και ούτω καθεξής. Η Ουκρανία έχει από καιρό τη φήμη ως η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης και νέοι πολιτικοί όπως ο Federov θέλουν να επωφεληθούν από τη νέα τεχνολογία για να κάνουν αλλαγές.

Έτσι, στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή Diia για smartphones. Αναπτύχθηκε από εθελοντές της EPAM Systems, η Diaa έχει προβληθεί ως ένας τρόπος εξορθολογισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών. Μέχρι το 2021 είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που χορηγεί ψηφιακά διαβατήρια και ένα από τα πρώτα που εκδίδει ψηφιακές άδειες οδήγησης. Ο Federov ανέφερε το 2021 ότι περίπου το ένα τέταρτο του ουκρανικού πληθυσμού το χρησιμοποιούσε και κέρδιζε σε δημοτικότητα. Από τον Ιανουάριο του 2023, περίπου ο μισός ενήλικος ουκρανικός πληθυσμός (https://www.axios.com/2023/01/18/ukraine-app-diia-other-countries-usaid) το χρησιμοποιούσε.

Υπάρχει μια θετική πλευρά στον εξορθολογισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών. Η Diia επέτρεψε στους Ουκρανούς να ξεκινήσουν εύκολα νέες επιχειρήσεις, καθιστώντας όλα τα απαιτούμενα κυβερνητικά έγγραφα εύκολα διαθέσιμα. Μπορώ να αναγνωρίσω ότι αυτό είναι χρήσιμο για τους νέους επιχειρηματίες.

Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες έγιναν επίσης εμφανείς.

Μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξή του, εκατομμύρια Ουκρανοί διαπίστωσαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως άδειες οδήγησης, πληροφορίες κοινωνικών μέσων και τραπεζικές πληροφορίες, ανταλλάσσονταν στο διαδίκτυο(https://perceptivx.com/security-concerns-and-legal-ambiguities-threaten-the-future-of-ukraines-state-in-a-smartphone/). Υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να χάσετε το πορτοφόλι σας και την άδεια οδήγησής σας, αλλά με τα πάντα στο διαδίκτυο, οι κίνδυνοι απάτης και κλοπής ταυτότητας αυξάνονται αστρονομικά.

Στις αρχές της προεδρίας του, ο Ζελένσκι μίλησε για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας ψηφοφορίας μέσω της εφαρμογής. Εκτός από το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν συμφώνησαν ποτέ για την ασφάλεια της διαδικτυακής ψηφοφορίας (https://www.computerscience.org/online-voting/), μέχρι τον Ιούλιο του 2022, ο Ζελένσκι είχε (https://www.npr.org/2022/07/08/1110577439/zelenskyy-has-consolidated-ukraines-tv-outlets-and-dissolved-rival-political-par) απαγορεύσει τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και είχε κλείσει εταιρείες μέσων ενημέρωσης με εναλλακτικές απόψεις. Η ύπαρξη μιας κεντρικής εφαρμογής που ελέγχει τα σημαντικά έγγραφα όλων καθιστά πολύ πιο εύκολο για οποιοδήποτε κυβερνών κόμμα να διατηρήσει την εξουσία του.

Ο έλεγχος των εκλογών είναι μόνο η αρχή. Η Diia ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 και μέχρι τον Μάρτιο του 2020, η Diia βοηθούσε την ουκρανική κυβέρνηση να επιβάλει τις πολιτικές αποκλεισμού, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Redacted.

 

(βίντεο https://youtu.be/rBkxoKdSWww  διάρκεια: 19:40)

 

Η έκθεση Redacted δείχνει τμήματα διαφόρων συνόδων κορυφής του WEF και στις 2:06 έχει ένα κλιπ ενός εγγράφου WEF που λέει: «Αυτή η ψηφιακή ταυτότητα καθορίζει σε ποια προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση - ή αντίστροφα, τι είναι κλειστό για εμάς». Η Diia (και άλλα προϊόντα ψηφιακής ταυτότητας) έχουν διατεθεί στην αγορά ως ευκολία, αλλά μην ξεγελιέστε. Οι προγραμματιστές αυτής της τεχνολογίας έχουν εξ αρχής αναγνωρίσει τις δυνατότητές τους ως μηχανισμού ελέγχου.

Η έκθεση Redacted δείχνει επίσης κλιπ του Federov να μιλάει στη σύνοδο κορυφής του WEF το 2021 και στις 5:40 παραδέχεται ανοιχτά ότι η πανδημία επέτρεψε στην ουκρανική κυβέρνηση να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ουκρανίας. «Η πανδημία επιτάχυνε την πρόοδό μας», λέει ο Federov. «Οι άνθρωποι απαιτούν πραγματικά ψηφιακές διαδικτυακές υπηρεσίες. Οι άνθρωποι ΔΕΝ έχουν άλλη επιλογή από το να εμπιστεύονται την τεχνολογία».

Η έκθεση Redacted παρακολουθεί τη μετατροπή της Diia από μια βολική υπηρεσία σε ένα στρατιωτικό εργαλείο. Στις 6:39, συζητούν μια συνέντευξη στο Wired με τον Anton Melnyk, σύμβουλο στο Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας. Τον Μάρτιο του 2022, ο Δρ Melnyk δήλωσε: «Έχουμε αναδιαρθρώσει το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε μια σαφή στρατιωτική οργάνωση».

Δυνατότητες εν καιρώ πολέμου σε μια εφαρμογή

Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, η Diia πρόσθεσε κάθε είδους νέα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Ουκρανοί μπορούν να αναφέρουν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων μέσω του chatbot της Diia, eVorog (eEnemy). Οι Ουκρανοί μπορούν να λάβουν κυβερνητικές πληρωμές ακόμη και αν είναι εκτοπισμένοι. Αλλά η Diia δεν σταματά εκεί.

Η Diia ενθαρρύνει τους πολίτες να καρφώνουν τους γείτονές τους. Τα χαρακτηριστικά του πολέμου επιτρέπουν σε οποιονδήποτε πολίτη να κατηγορήσει ανώνυμα οποιονδήποτε άλλο πολίτη ότι συνεργάζεται με τους Ρώσσους. Η κυριαρχία του Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση έδειξε πόσο λάθος μπορεί να πάει αυτό. Οι Ουκρανοί μισούν τον Στάλιν, και δικαίως. Αλλά η χρήση τεχνολογίας αιχμής για να ενθαρρύνει το ίδιο ακριβώς είδος καρφώματος που καταστρέφει την κοινότητα είναι μια σελίδα ακριβώς έξω από το playbook του. Μεταξύ του καρφώματος και του ενός επίσημου, εγκεκριμένου από την κυβέρνηση ειδησεογραφικού σταθμού, η Diia γίνεται γρήγορα Στάλιν σε ένα smartphone.

Να γιατί οι Αμερικανοί πρέπει να νοιάζονται.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα σκαμπανεβάσματα της ουκρανικής γραφειοκρατίας, υπάρχουν δύο μεγάλοι λόγοι που αξίζει να προσέξουμε σε αυτό. Το πρώτο είναι ότι οι Αμερικανοί πληρώνουν για μεγάλο μέρος της τεχνικής ανάπτυξης. Το δεύτερο είναι ότι η έννοια της «κυβέρνησης σε ένα smartphone» εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Η USAID υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ουκρανίας (https://www.usaid.gov/news-information/speeches/dec-1-2022-deputy-administrator-coleman-bmz-panel-role-digital-public) από το 2016. Οι εθελοντές που ανέπτυξαν τη Diia ήταν Ουκρανοί που συνεργάζονταν με την EPAM Systems, μια εταιρεία μηχανικής λογισμικού με έδρα την Πενσυλβάνια. Και η EPAM Systems μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία, αλλά η USAID δεν είναι. Χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους (https://www.usaid.gov/news-information/press-releases/jan-18-2023-us-supported-e-government-app-accelerated-digital-transformation-ukraine-now-ukraine-working-scale-solution-more-countries).

Μετά τη ρωσική εισβολή, η USAID δώρισε άλλα 8,5 εκατομμύρια δολλάρια (https://www.axios.com/2023/01/18/ukraine-app-diia-other-countries-usaid) στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πολεμικών χαρακτηριστικών της Diia. Η διευθύντρια της USAID Samantha Power μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2023, διαλαλώντας την επιτυχία της Diia. Τόσο η ίδια όσο και ο Federov μίλησαν για τις τεράστιες επιτυχίες και συζήτησαν να μοιραστούν το μοντέλο της Diia με άλλες χώρες. Παρεμπιπτόντως, η Samantha Power είναι παντρεμένη με (https://www.britannica.com/biography/Samantha-Power) τον Cass Sunstein, τον συγγραφέα του Nudge (https://amzn.to/3yyVqPY) και μιας σειράς άλλων βιβλίων (https://amzn.to/3Fm0jQf) που ορισμένοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν υπέρ της κοινωνικής χειραγώγησης.

Η Power έχει δηλώσει ότι η USAID σκοπεύει να αναζητήσει ηγέτες σε αναπτυσσόμενες χώρες που τρέχουν σε πλατφόρμες καταπολέμησης της διαφθοράς και μοιράζονται μαζί τους τεχνολογία τύπου Diia για να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των χωρών τους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη (https://www.usaid.gov/news-information/speeches/jan-19-2023-administrator-samantha-power-world-economic-forum-panel-defending-transparency) Ζάμπια, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Ισημερινό. Τον Ιανουάριο, η Εσθονία ανακοίνωσε (https://emerging-europe.com/news/in-the-midst-of-war-ukraine-is-exporting-its-know-how-in-govtech/) ότι θα ξεκινήσει δοκιμαστικές δοκιμές της εφαρμογής mRiik, στα πρότυπα της ουκρανικής Diia.

Και, φυσικά, όλα αυτά ακούγονται πολύ τρυφερά και φιλανθρωπικά. Ωστόσο, είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τα οικονομικά κίνητρα.

 

Η ψηφιακή μετάβαση στην Αμερική

Οι ΗΠΑ βίωσαν μια τεράστια ώθηση στο διαδίκτυο όταν επιβλήθηκαν lockdown το 2020 και το 2021. Ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» των ΗΠΑ, αν και ήταν μόνο μερικός, έκανε τις ήδη πλούσιες εταιρείες τεχνολογίας (https://abcnews.go.com/Business/winners-pandemic-economy-big-tech-lockdown-essentials-soar/story?id=72495436) ακόμη πιο πλούσιες. Παρόλο που ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μπορεί να κυμαίνεται αρκετά δραματικά, μέχρι το τέλος του 2022, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι εξακολουθούσαν να είναι 50% πλουσιότεροι (https://inequality.org/great-divide/updates-billionaire-pandemic/) από ό, τι πριν από την πανδημία.

Οι λάτρεις της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς θα επισημάνουν ότι η αυξημένη τεχνολογική ικανότητα είναι ένα αυξανόμενο κύμα που ανυψώνει τους πάντες. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά αναρωτηθείτε, είναι οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζετε 50% πλουσιότεροι από ό, τι πριν από την πανδημία; Μάλλον όχι. Οι ζωές μας προωθούνται στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Μερικοί άνθρωποι ωφελήθηκαν, αλλά η ποιότητα ζωής του μέσου πολίτη μειώθηκε.

 

Συνδυάστε τη μετάβαση σε έναν ψηφιακό κόσμο με την ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή κατά τη διάρκεια του πολέμου και βλέπετε τεράστιες ευκαιρίες για κέρδος. Εκτιμάται ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μέχρι στιγμής, θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια (https://news.yahoo.com/trillion-dollar-opportunity-rebuilding-ukraine-105841823.html) . Ο Ζελένσκι και ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Larry Fink έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία (https://www.cnbc.com/2022/12/28/zelenskyy-blackrock-ceo-fink-agree-to-coordinate-ukraine-investment.html) για τη διαχείριση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Η USAID μπορεί να είναι φιλανθρωπική, αλλά η BlackRock δεν είναι. Η Ουκρανία βρίσκεται σε διαδικασία καταστροφής και ανοικοδόμησης. Αυτό θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρο για ορισμένους ανθρώπους και η Big Tech φαίνεται να σκοπεύει να πάρει το κομμάτι της πίτας.

Κάτι τέτοιο δεν είναι καινούργιο. Ο ταξίαρχος Smedley Butler, βετεράνος μάχης και κάτοχος του Μεταλλίου Τιμής, έγραψε το War Is a Racket (https://amzn.to/3lfkCbh) τη δεκαετία του 1930. Το βιβλίο είναι γεμάτο παραδείγματα βιομηχανιών που παράγουν τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια του πολέμου σε συγκρούσεις πριν από εκατό χρόνια. Η αισχροκέρδεια του πολέμου δεν είναι καινούργια. Δεν είναι συνωμοσία. Είναι η ανθρώπινη φύση.

Δεν υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε ότι οι ίδιες ισχυρές προσωπικότητες της Big Tech δεν θα συνεχίσουν να προωθούν την επέκταση των επιχειρήσεών τους ωθώντας τη ζωή σε όλο τον κόσμο στο διαδίκτυο, με ή χωρίς βίαιες συγκρούσεις.

Θα μας ωθήσουν όλους στην διακυβέρνηση από το smartphone;

Ίσως ορισμένες αναδυόμενες αγορές να βοηθηθούν από εφαρμογές τύπου Diia. Τι γίνεται όμως με τις χώρες που είχαν ήδη αρκετά ασφαλείς κυβερνητικές υπηρεσίες; Θα ωθηθεί η λειτουργική διακυβέρνηση σε ένα smartphone;

Είναι πιθανό, αν και όχι επικείμενο. Ο νόμος για τη βελτίωση της ψηφιακής ταυτότητας του 2021 (https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-bill/4258) βρίσκεται στο Κογκρέσο αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν μερικές εκδόσεις του υπό εξέταση. Η έκδοση της Γερουσίας αναφέρει στην πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαιτήσει ψηφιακή ταυτότητα (https://findbiometrics.com/new-us-digital-identity-act-expected-pass-paving-way-next-gen-id-70702/) για οποιοδήποτε είδος συναλλαγής.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν, κατά μέσο όρο, να ανησυχούν σχετικά για την ιδιωτικότητα και τη συγκέντρωση της εξουσίας. Οι πολλές ανησυχίες γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών ισχύουν και για την ψηφιακή ταυτοποίηση. Το Organic Prepper έτρεξε ένα άρθρο (https://www.theorganicprepper.com/cbdcs/) τον περασμένο μήνα συζητώντας την πλήρη απώλεια της ανωνυμίας που θα συμβεί όταν εφαρμοστούν τα CBDC.

Και υπάρχουν και άλλες, λιγότερο συζητημένες εφαρμογές. Κοιτάξτε τη geofence. Ένας ομοσπονδιακός περιφερειακός δικαστής μόλις εξέδωσε ένα πρώτο ένταλμα «geofence» (https://www.realclearwire.com/articles/2023/03/06/geofence_warrants_threaten_every_phone_users_privacy_885359.html) για οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Αυτό έδωσε στην αστυνομία την εξουσία να ερευνά τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων κάθε Αμερικανού του οποίου οι συντεταγμένες έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή, ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι κάποια σχέση με τους υπέυθυνους των γεγονότων στο Καπιτώλιο.

Φανταστείτε αν θα μπορούσαν να αφαιρέσουν την άδεια οδήγησής σας ή να παγώσουν και τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν είναι δυνατό. Με όλα τα σημαντικά έγγραφά σας να συνδέονται με κάτι σαν τη Diia, θα μπορούσε να είναι.

Δείτε πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Δεν νομίζω ότι όλοι θα αναγκαστούμε σε κάτι σαν τη Diia σε διάστημα ενός έτους, αλλά νομίζω ότι είμαστε στην αρχή μιας συγκεκριμένης αλυσίδας γεγονότων. Οι ψηφιακές ταυτότητες αρχίζουν να προσφέρονται ως ευκολία, γίνονται δημοφιλείς, αρχίζουν να προτιμώνται από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και τελικά χάνουμε την επιλογή των φυσικών ταυτοτήτων. Και, φυσικά, κάποιο είδος κρίσης (κλιματική αλλαγή, μια άλλη πανδημία, ένας θερμός πόλεμος) θα μπορούσε να το επιταχύνει πιο γρήγορα, όπως συνέβη στην Ουκρανία.

Τα εργαλεία για την εφαρμογή ενός CBDC που συνδέεται με μια ψηφιακή ταυτότητα είναι ήδη εκεί έξω. Κοιτάξτε το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας. Είναι τεχνικά εφικτό και για εμάς. Ακούγεται τρελλό, αλλά οι συνωμοσιολόγοι έχουν αποδειχθεί σωστοί (https://www.theorganicprepper.com/conspiracy-theories-gaslighting/) τόσο σταθερά τον τελευταίο καιρό δεν νομίζω ότι ο σκεπτικισμός σχετικά με αυτές τις νέες, κερδοφόρες τεχνολογίες είναι παράλογος.

Πώς να διατηρήσουμε το απόρρητό μας

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι κάτι περισσότερο από ευκολία. Πρόκειται για την ελευθερία να δοκιμάσετε νέα πράγματα, μερικά από τα οποία θα αποτύχουν θεαματικά και μερικά από τα οποία θα οδηγήσουν σε ηχηρές επιτυχίες. Αυτός ο συνδυασμός αποτυχίας και επιτυχίας είναι αυτό που οδηγεί στις βαθύτερες γνώσεις που κάνουν τους περισσότερους από εμάς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Εάν συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε το απόρρητο για ευκολία, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε μεγάλη ελευθερία.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε κάποιο μέτρο ιδιωτικότητας και ελέγχου της ζωής μας, αν θέλουμε να αποφύγουμε την τεχνοκρατική φυλακή που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή για εμάς, αν οι Αμερικανοί δεν θέλουν τον δικό μας «Στάλιν σε ένα smartphone», πρέπει να αποφύγουμε να ταΐσουμε το ψηφιακό θηρίο. Ναι, είναι δύσκολο και όχι, δεν πρόκειται να είναι ρεαλιστικό για το 99.9% από εμάς να ζούμε εντελώς εκτός σύνδεσης. Αλλά μπορούμε να διατηρήσουμε τις φιλίες και τις αγορές μας εκτός σύνδεσης όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορούμε να αρνηθούμε όταν πρόκειται να αποκτήσουμε τα νεότερα έξυπνα gadgets. Ίσως το πιο σημαντικό, όσοι από εμάς έχουμε εφήβους και νεαρούς ενήλικες μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο εξηγώντας τις ανησυχίες μας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στη νεότερη γενιά, οπότε προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή και εκτός σύνδεσης.

Η ψηφιακή φυλακή κατασκευάζεται, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Μεγάλα σχέδια όπως "διακυβέρνηση σε smartphone" πάντα καταρρέουν κάποια στιγμή. Τα προβλήματα με τη Diia είναι προφανή σε όποιον δίνει προσοχή. Εάν αρκετοί από εμάς μπορούν να αναβάλουν τη μεταφορά των πάντων στο διαδίκτυο, ελπίζουμε ότι αυτή η ώθηση θα καταρρεύσει από μόνη της.

Τι πιστεύετε εσείς για όλα αυτά;

Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τη Diia στην Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας; Γνωρίζατε την καταστολή της διαφωνίας από τον Ζελένσκι; Πώς διατηρείτε το ιδιωτικό σας απόρρητο στο Διαδίκτυο; Τι θα κάνετε αν όλα μετακινηθούν σε μια ψηφιακή εφαρμογή;

Ας μιλήσουμε γι 'αυτό στα σχόλια.

 

Σχετικά με τη Marie Hawthorne

Λάτρης των μυθιστορημάτων και συλλέκτης υπέροχων συνταγών μηλόπιτας, η Marie περνάει τον ελεύθερο χρόνο της γράφοντας για τον κόσμο γύρω της.

 ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΥΛΑ

https://www.theorganicprepper.com/us-diia-ukraine/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!