Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εὐτυχισμένη Ἡμέρα Συνδρόμου Down

 


Μια ημέρα για να γιορτάσουμε την ιδιαίτερη μοναδικότητα της τρισωμίας 21

Δρ. Byram W. Bridle

21 Μαρτίου = 03-21 = τρισωμία 21 = Σύνδρομο Down


Ο μικρότερος γιος μου διαθέτει μια ιδιαίτερη δύναμη. 

Η δύναμή του είναι γνωστή ως «σύνδρομο Down», αν και δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό που να δηλώνει κάτι το χαμηλό ή μειονεκτικό. 

Του δίνει τη δυνατότητα να αποδέχεται τους ανθρώπους γι' αυτό που είναι, χωρίς κρίση και με πολλή αγάπη και αγκαλιές.


 Αυτό συμβαίνει επειδή έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα στα κύτταρα του. το «χρωμόσωμα της αγάπης».

Κρατώ τον γιο μου ως το χρυσό πρότυπο για την αποδοχή κάθε ατόμου ως ίσης εγγενούς αξίας. Το βλέπω αυτό σε πολλούς ανθρώπους με σύνδρομο Down.

Η γυναίκα και ο γιος μου περιοδεύουν σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας στο σχολείο του σήμερα για να εκπαιδεύσουν όλους σχετικά με το σύνδρομο Down. 

Ο γιος μου φοράει περήφανα το πουκάμισό του, το οποίο λέει, "Homie με ένα επιπλέον chromie" (το φιλαράκι με το επιπλέον χρωμόσωμα). Απόψε, η οικογένειά μου θα πάει σε ένα μεγάλο πάρτυ που διοργανώνεται από την περιφερειακή κοινωνία συνδρόμου Down. 

Ανυπομονώ για πολλές αγκαλιές και να περιτριγυρίζομαι από έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που θα δεχτούν όλους ανεξάρτητα από το αν έχουν διαφορές απόψεων για οποιοδήποτε θέμα. [Εύχομαι τόσο πολύ ώστε ο χώρος εργασίας μου να μπορούσε να μάθει να είναι τόσο πραγματικά περιεκτικός όσο αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι.]

Διασκεδαστικό γεγονός: τα επίσημα χρώματα για το σύνδρομο Down είναι μπλε και κίτρινο (ναι, όπως η ουκρανική σημαία).

 

Σήμερα, η οικογένειά μου και εγώ θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους όσους έχουν τρισωμία 21 και σε όλους όσους έχουν αγγίξει τη ζωή τους, μια πολύ ευτυχισμένη Ημέρα Συνδρόμου Down.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

6 σχόλια:

  1. Οι παγκόσμιες ημέρες ανήκουν στο εορτολόγιο του νεοεποχιτισμου.
    Προσωπικά δεν τους δίνω καμία σημασία αλλά πλέον με ενοχλούν κιόλας.
    Όσο για σύνδρομο down και την επίκληση στο συναίσθημα...
    Δεν βλέπω κανένα λόγο για γιορτή μόνο για θλίψη, οι σώρευση αμαρτιών (δεν μιλάω μεταφυσικά) ήρθε η ώρα να πληρωθεί.
    Μπορεί να μη σχετίζεται με το παρόν άρθρο αλλά σαν δείγμα μη μεταφυσικής αμαρτίας είναι η θαλιδομίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι υπερβολές και οι βλακείες που γράφονται για τα ατομα με το σύνδρομο αυτό είναι πέραν πάσης λογικής. Θλιβόμαστε πάρα πολύ με τα παιδιά που έχουν αυτό το σύνδρομο, συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους και τα σχολεία τους, αλλά το να θεωρούν οτι τα ατομα αυτά "έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη" είναι το λιγότερο γελοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι θέμα ντροπής, είναι θέμα ορθολογισμού.
      Φτάνει με την επίκληση στο συναίσθημα και την αγαπολογία που οδηγεί όλο και περισσότερο στη διαστρέβλωση των εννοιών.

      Διαγραφή
    2. αν διαβάσατε την ανάρτηση θα πρέπει να καταλάβατε ότι αυτός που το γράφει ειναι πατέρας παιδιού με σύνδρομο Down.

      ξέρετε, οι γονείς αυτοί ούτε βλακείες λένε, ούτε υπερβολές, και σίγουρα δεν περιμένουν να τους εκφράσετε εσείς την ... θλίψη σας (που ακούγεται υπερβολική και μάλλον όχι τόσο ειλικρινής) για τα παιδιά τους.

      αν έχετε γνωρίσει ανθρώπους με σύνδρομο Down, θα μιλούσατε πολύ διαφορετικά.

      η διαστρέβλωση των πραγμάτων γίνεται από το πώς στέκεται ο καθένας μας απέναντι σε κάτι.

      εσείς, άραγε, γιατί αντιδράσατε έτσι;
      ίσως έχετε συνηθίσει τέτοια τελειότητα στην ζωή σας που το να μιλήσει κανείς θετικά για τις ικανότητες ενός ανθρώπου που γεννιέται με δυσκολίες, να σας φαίνεται γελοίο.

      την επόμενη φορά σκεφτείτε λίγο πριν κρίνετε. δεν βλάπτει γενικά.

      Διαγραφή
    3. Αντιδρώ έτσι γιατί έχω κουραστεί από το οργουελιανο new speak όπου οι έννοιες αντιστρέφονται, φτάσαμε η αδυναμία να παρουσιάζεται ως δύναμη και η διαστροφή ως κανονικότητα.
      Όσο για το τι λέει ο γονιός, αυτό σε άλλους ακούγεται "motivational" και σε μένα ακούγεται ως παρηγοριά στον εαυτό του με τη δημιουργία ενός μυθευματος το οποίο μου εξάγει, δεν επιθυμώ να αγοράσω το μύθευμα.
      Δεν αναφέρομαι σε όλους τους γονείς που σιωπηλά υπομένουν τα αποτελέσματα των συλλογικών ανθρωπίνων αμαρτιών (μη θεολογικά).
      Δεν μπορώ να εντοπίσω σε ποιο σημείο εξέφρασα υπερβολική θλίψη (το 2ο σχόλιο δεν είναι δικό μου αλλά ούτε σε αυτό είδα).
      Η θλίψη στην οποία αναφέρθηκα δεν είναι μια θλίψη αγαπολογιας προς το γονέα είναι μια συνολική θλίψη για την κατάντια της κοινωνίας που ζω, είναι μια εγωιστική θλίψη λοιπόν και γι'αυτο καθόλα ειλικρινής.

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!