Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δόσεις εμβολίων, στίς αποθήκες! ( Που σημαίνει ότι "πρέπει" νά διατεθούν! Γιά νά μήν ΖΗΜΙΩΘΟΥΝ όλες αυτές οι "καλές εταιρείες", έτσι δέν είναι; )

 


Όπως ανέφεραν αρκετά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο, η Βουλγαρία διαθέτει μεγάλες ποσότητες ληγμένων «εμβολίων» Covid. 

Ο λόγος για αυτό είναι, ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πλέον άνθρωποι ΠΡΟΘΥΜΟΙ να εμβολιαστούν. 

Εκτός από τη Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Λιθουανία θέλουν επίσης να αποσυρθούν από τη σύμβαση που έχει συνάψει η Επιτροπή της Ε.Ε., η οποία υποχρεώνει την περαιτέρω αγορά εμβολίων. 



Το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να πληρώνονται, να αναλαμβάνονται και να καταστρέφονται στο μέλλον είναι παράλογο και υπάρχει μια πρόγευση των προγραμματισμένων ακόμη μεγαλύτερων παραγγελιών και παραδόσεων εμβολίων του ΠΟΥ. 

Κεντρικές αποφάσεις, μέγιστη έλλειψη διαφάνειας (λέξη-κλειδί: συμφωνίες κινητής τηλεφωνίας της von der Leyen) και αδυναμία δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων – ακόμη περισσότερος εξαναγκασμός ασκείται στα κράτη μέλη και τους λαούς.

Δεν έχει τέλος το δράμα γύρω από το λεγόμενο «εμβόλιο Covid». 

Ενώ το 2020 αποφασίστηκε η χαρούμενη προσμονή του λεγόμενου «game changer» και στις αρχές του 2021 υπήρξαν αναφορές για προώθηση πολιτικών, σύντομα έγινε φανερό ότι οι τεράστιες ποσότητες δόσεων που είχε παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη μέλη δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. 

Ούτε η σύσταση ότι μετά από δύο ενέσεις "για πλήρη ανοσοποίηση" θα πρέπει να πάρει το τρίτο και στη συνέχεια το τέταρτο τρύπημα βοήθησε.

Σύμφωνα με το ECDC (https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/data-covid-19-vaccination-eu-eea), η Αυστρία έχει λάβει περισσότερα από 23 εκατομμύρια περισσότερα «εμβόλια» Covid από όσα καταναλώθηκαν, ή θα μπορούσαν να διανεμηθούν στο εξωτερικό μέσω δωρεών

Το αν οι υπόλοιπες δόσεις έχουν ήδη λήξει ή όχι δεν είναι σαφές από τα δεδομένα του ECDC, αλλά μπορεί να υποτεθεί, καθώς η προθυμία για εμβολιασμό με μία από τις ουσίες κατά της Covid-19 είναι επίσης κοντά στο μηδέν στην Αυστρία (https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab) και η διάρκεια ζωής θα τερματιστεί τελικά παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις. 

Ωστόσο, όπως και η Βουλγαρία, η Αυστρία έχει επίσης το πρόβλημα ότι εκκρεμούν περαιτέρω παραδόσεις. Περίπου 13 εκατομμύρια δόσεις δεν έχουν ακόμη έρθει, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο.

Η αφαίρεση των δόσεων που χορηγήθηκαν από τις δόσεις που χορηγήθηκαν στην Αυστρία έχει ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα υπολείμματα:

(πίνακας)

Όπως γνωρίζουμε από τις συμβάσεις που διέρρευσαν με την ΕΕ από το 2020, το κόστος για την AstraZeneca για τις πρώτες δόσεις ήταν 2,90 ευρώ, αυτό για τη Moderna στα 22,50 δολλάρια και για την BioNTech στα 15,50 ευρώ ανά δόση. Επικαλούμενος δημοσίευμα μέλους της γαλλικής κυβέρνησης (https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2021/08/04/preise-fuer-mrna-impfstoffe-steigen) αύξηση των τιμών της BioNTech στα 19,50 ευρώ και της Moderna στα 21,50 ευρώ θα έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί το 2021.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters (https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/eu-may-pay-more-pfizer-covid-shots-return-lower-volume-2023-01-27/) στα τέλη Ιανουαρίου 2023, η Pfizer σχεδίαζε αύξηση της τιμής στα 110 έως 130 δολλάρια ανά δόση στις ΗΠΑ. 

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη.

(πίνακας)

Αν και το AstraZeneca είναι σχεδόν μη διαχειριζόμενη από τα μέσα του 2021, η τελευταία αποστολή έφτασε στις αρχές του 2022. 

Λόγω των διόλου ευκαταφρόνητων δωρεών του προϊόντος της AstraZeneca – περισσότερες από 4 εκατομμύρια δόσεις – τουλάχιστον αυτό το κεφάλαιο είναι κλειστό για την Αυστρία.

Για την Janssen (Johnson &Johnson), υπάρχουν αποκλίσεις την εβδομάδα 44 2021 μεταξύ μιας δωρεάς 993.600 δόσεων σύμφωνα με το αυστριακό Υπουργείο Υγείας σε σύγκριση με 990.725 σύμφωνα με το ECDC και μιας δωρεάς 216.000 δόσεων την εβδομάδα 07 2022, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία του ECDC. 

Επομένως, η προεξοχή της προσφοράς μείον την κατανάλωση δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Είναι περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις.

(πίνακας)

Η Moderna είναι ένα από τα δύο προϊόντα mmRNA (τροποποιημένο αγγελιαφόρο RNA) και είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις στην Αυστρία. 

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η παλιά έκδοση, η οποία εξακολουθούσε να είναι προσανατολισμένη στον αρχικό ιό της Γουχάν, θα εξακολουθεί να παραδίδεται στην Αυστρία μέχρι το 2023. 

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν είναι διαθέσιμη η πρωτεΐνη ακίδα σε αυτή την αρχική μορφή. 

Μόνο οι εγχυόμενοι παράγουν άγνωστη ποσότητα σε τυχαίες περιοχές του σώματός τους σε απροσδιόριστο χρόνο.

(πίνακας)

Το προϊόν της εταιρείας BioNTech αποθηκεύεται σε μεγάλα εναπομείναντα αποθέματα στην Αυστρία. Επιπλέον, η Αυστρία έχει κάνει «γενναιόδωρες» δωρεές μέσω του COVAX. 

Το COVAX είναι μια «πρωτοβουλία» στο πλαίσιο της συμμαχίας εμβολίων της Gavi (Μπιλ Γκέητς), η οποία θέλει να παρέχει ήδη πληρωμένα εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο – για καθαρά αλτρουιστικά κίνητρα, φυσικά.

Συνολικά, η Αυστρία έχει δωρίσει περίπου 9,2 εκατομμύρια (https://www.ots.at/presseaussendung/OTS_20230117_OTS0032/gesundheitsministerium-5-millionen-dosen-covid-19-impfstoffe-im-vergangenen-jahr-gespendet). 

Οι δωρεές πραγματοποιούνται είτε απευθείας μέσω του COVAX είτε από αγαθά που παραδίδονται στην Αυστρία – εάν, για παράδειγμα, δεν πρόκειται πλέον να χρησιμοποιούνται στην Αυστρία. 

Μένει να δούμε αν το δώρο είναι πραγματικά τόσο γενναιόδωρο όταν χαρίζεις προϊόντα που δεν χρησιμοποιείς πλέον στην Αυστρία για καλό λόγο σε φτωχότερες χώρες. 

Για την πολιτική οπτική, είναι πάντα ένα πλεονέκτημα, καθώς τόσο η αποθήκευση όσο και η διάθεση των δόσεων εμβολίων κοστίζουν χρήματα.

Περίπου 4,2 εκατομμύρια από τα φθηνότερα παρασκευάσματα φορέων από την AstraZeneca και τη Janssen το 2021 και περίπου 5 εκατομμύρια κυρίως από την BioNTech το 2022 δωρίστηκαν από την Αυστρία. 

Είναι πολύ αμφίβολο εάν οι αποδέκτριες χώρες όπως η Τανζανία, το Σουδάν και η Βραζιλία θα συμβάλουν πραγματικά σημαντικά στη δημόσια υγεία με τα προϊόντα που είναι δύσκολο να ψυχθούν και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν. 

Όπως φαίνεται από έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό από το Λουξεμβούργο, ένα ΚΡΥΟΓΟΝΙΚΟ ΨΥΓΕΙΟ κοστίζει περίπου 17.500 ΕΥΡΩ. 

Μια ΣΥΣΚΕΥΗ με 900 ΛΙΤΡΑ καταναλώνει τόση ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ όσο μια ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ. 

Πόσες από αυτές απαιτούνται για την παροχή εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων σε αυτές τις χώρες, δεν είναι διαφανές.

Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, ωστόσο, η Αυστρία δεν φαίνεται να σκέφτεται ακόμη να απορρίψει τις «δόσεις εμβολίων» covid. 

Λίγο πριν από την αλλαγή του έτους 2022 έως 2023, η Δημοκρατία της Αυστρίας συνήψε συμφωνία πλαίσιο για την «Ανάληψη, αποθήκευση και διανομή εμβολίων COVID-19 (2022-2025)» ύψους άνω των 36 εκατομμυρίων ευρώ (https://offenevergaben.at/auftr%C3%A4ge/138525).

Πόσο συχνά ήθελαν, άρα γε, να εμβολιάζουν τους ανθρώπους; 

Ή μήπως επρόκειτο απλώς για την αναδιανομή των χρημάτων των φορολογουμένων στα ταμεία των φαρμακοβιομηχανιών και των βιομηχανιών υγείας;

Τα ακόλουθα στοιχεία για την Αυστρία μπορούν να εξαχθούν από τα δεδομένα του ECDC:

(πίνακας)

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των μόνιμων συγγραφέων του CPM. Τα δικαιώματα και η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκουν στον/στην δημιουργό.

Η Sonja Padsch είναι επιστήμονας υπολογιστών και γράφει με ψευδώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!