Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ - Κακό φεγγάρι ἀνατέλλει! «Ὁ ἀνταγωνιστικός κόσμος τῆς ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ, τῆς ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ, τῆς ΦΑΥΛΟΤΗΤΟΣ, τῆς συγχύσεως καί τῆς ΑΝΩΦΕΛΟΥΣ θλίψεως»


PETER Α. MCCULLOUGH, MD, MPH™

18 ΑΠΡ 2023

Από JOHN LEAKE

Σήμερα το πρωΐ, ενώ έπινα τον καφέ μου και προσπαθούσα να ξυπνήσω, βρέθηκα (χωρίς ιδιαίτερο λόγο) να σκρολάρω στο Twitter feed μου.

Ποτέ δεν κατάλαβα πώς λειτουργεί το Twitter και γιατί η ροή μου είναι γεμάτη με μερικές εικόνες και ιστορίες και όχι άλλες. 

Υποθέτω ότι το περιεχόμενο δημιουργείται από ανθρώπους που έχω επιλέξει, όλα αυτά τα χρόνια, να ακολουθήσω. 


Οι αναρτήσεις του Δρ McCullough αφορούν πάντα την ιατρική, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες αναρτήσεις βίντεο - που γυρίστηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Αμερική - νέων ανθρώπων που επιτίθενται ο ένας στον άλλο στις τάξεις, λεηλατούν τη Walmart, πυροβολούν ο ένας τον άλλον, διαλύουν καταστήματα και βενζινάδικα, φωνάζουν βωμολοχίες και γενικά ενεργούν σαν εντελώς τρελλοί.

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό βίντεο έδειχνε ένα αγόρι (ντυμένο σαν κορίτσι) να μπαίνει σε ένα ψιλικατζίδικο κρατώντας ένα τσεκούρι (!) και στη συνέχεια - χωρίς προφανές κίνητρο - να επιτίθεται σε δύο πελάτες με αυτό!!! 

Δεν έχω ξαναδεί κανέναν να χτυπιέται στο πρόσωπο από τσεκούρι και το βρήκα εξαιρετικά ενοχλητικό.

(εικόνα)

 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Αφού δημοσίευσα αυτό το άρθρο, ένας αναγνώστης μου είπε ότι η επίθεση με τσεκούρι ΔΕΝ συνέβη στις ΗΠΑ, αλλά στην Αυστραλία. Ο αναγνώστης συμπεριέλαβε έναν σύνδεσμο σε μια είδηση σχετικά με την επίθεση, η οποία περιέγραφε τον επιτιθέμενο ως Evie Amati. Η έκθεση (https://www.news.com.au/national/courts-law/she-nearly-cut-my-head-in-half-evie-amati-axe-victim-ben-rimmer-breaks-silence/news-story/bc240cd9c7833474c1051b67a125906d) αναφέρει:

Καταδικάστηκε σε τουλάχιστον τεσσεράμισι χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αφού ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι η εγχείρηση τρανσέξουαλ της προκάλεσε τεράστιο πόνο και συνέβαλε στην προσπάθειά της αργότερα να σκοτώσει αγνώστους.

Βεβαίως, οι ΗΠΑ είναι μια τεράστια χώρα που κατοικείται από πάνω από 330 εκατομμύρια ανθρώπους και οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρουν τηλέφωνα εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες. Αυτό παράγει μεγάλη πιθανότητα οποιαδήποτε δραματική και βίαιη πράξη να κινηματογραφηθεί και να αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Αυτή η νέα τεχνολογική κατάσταση πραγμάτων μας έδωσε μια άποψη της βίας και του χάους που δεν είχαμε ποτέ πριν, οπότε θα πρέπει να έχουμε κατά νου την πιθανότητα ότι τέτοιες σκηνές ΔΕΝ είναι αντιπροσωπευτικές του τι συμβαίνει στα περισσότερα μέρη τις περισσότερες φορές.

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που εξέτασα οποιαδήποτε κατά κεφαλήν στατιστικά στοιχεία βίαιων εγκλημάτων και γνωρίζω ότι πόλεις όπως το Σικάγο είχαν πάντα βίαιες γειτονιές και βίαιες περιόδους ιστορίας. Παρ' όλα αυτά, γνωρίζω επίσης από συνομιλίες με μακροχρόνιους κατοίκους του Λος Άντζελες, του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης ότι αυτές οι πόλεις έχουν, τον τελευταίο καιρό, βιώσει μια δραματική αύξηση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας και του βίαιου εγκλήματος.

Πέρα από τα στατιστικά στοιχεία, η βία και το χάος που καταγράφηκαν στη ροή μου στο Twitter σήμερα το πρωί μου φάνηκε ότι έχουν διαφορετική ποιότητα από τα βίντεο εγκλήματος που έχω δει στο παρελθόν. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η έλλειψη προφανούς κινήτρου. Όταν μεγάλωνα στο Τέξας τη δεκαετία του ογδόντα, ήταν πολύ συνηθισμένο για τα αγόρια να παίζουν γροθιές, αλλά αυτές ήταν τελετουργικές, προκαλώντας συγκρούσεις τάξης στην αυλή του σχολείου ή στον αγωνιστικό χώρο και σχεδόν πάντα τελείωναν όταν ένα αγόρι χτυπιόταν και τα παρατούσαν. Οι άγριες επιθέσεις στην τάξη που τώρα τεκμηριώνονται φαίνεται να είναι εντελώς ανθρωποκτονικές. Στην εποχή μου, τέτοιες επιθέσεις ήταν αδιανόητες.

Ομοίως, ποιο είναι το κίνητρο για τις εντελώς τυχαίες πράξεις βίας που βιντεοσκοπούνται τώρα στους αμερικανικούς δρόμους; Τέτοια εγκλήματα φαίνεται να μην έχουν κανένα κίνητρο, γεγονός που τους δίνει μια τρομακτική ομοιότητα με τις κατά συρροή δολοφονίες, για τις οποίες το «κανένα προφανές κίνητρο» είναι συχνά χαρακτηριστικό γνώρισμα.

Η ροή μου στο Twitter σήμερα το πρωί μου θύμισε τη διάσημη φράση του Edmund Burke στο Reflections on the Revolution in France, στην οποία περιγράφει τι συμβαίνει όταν η θεσμική τάξη μιας κοινωνίας καταρρέει και οι άνθρωποι επιστρέφουν στην αρχαϊκή, φυλετική και πολεμοχαρή ζωική τους κατάσταση. Όταν συμβαίνει αυτό, ένας άλλοτε μεγάλος πολιτισμός ολισθαίνει σε αυτό που ονόμασε:

Ο ανταγωνιστικός κόσμος της παράνοιας, της διχόνοιας, της φαυλότητας, της σύγχυσης και της ανώφελης θλίψης.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://petermcculloughmd.substack.com/p/bad-moon-rising?utm_source=substack&utm_medium=email


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!