Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Το Πακιστάν σχεδιάζει την απέλαση 1,7 εκατομμυρίων Αφγανών – Η Γερμανία θέλει να δεχτεί 3.000.

Αφγανοί μετανάστες περιμένουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.Φωτογραφία: Arshad Butt/AP/dpa


Το Πακιστάν θέλει να απελάσει 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς χαρτιά. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αφγανοί. Η Γερμανία θέλει να υποδεχθεί 3.000 δυνητικά πληγέντες. Ο τρίτος μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός από το Αφγανιστάν στον κόσμο βρίσκεται τώρα στη Γερμανία.

Από την 1η Νοεμβρίου, η κυβέρνηση του Πακιστάν εφαρμόζει το ανακοινωθέν πρόγραμμά της για την απέλαση περίπου 1,7 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο χωρίς έγγραφα. Η πλειονότητα των πληγέντων προέρχεται από το Αφγανιστάν. Δεν είναι ακόμη σαφές πού θα πάει το αναμενόμενο νέο προσφυγικό κίνημα. Ωστόσο, η Γερμανία θέλει να προστατεύσει 3.000 δυνητικά πληγέντες μέσω δεσμεύσεων αποδοχής στις πακιστανικές αρχές.

Υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν: Τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια χωρίς έγγραφα από το Αφγανιστάν

Στις αρχές Οκτωβρίου, η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ είχε ζητήσει από όλους τους αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα στη χώρα να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα. Ο προσωρινός πρωθυπουργός Anwaar-ul-Haq Kakar απειλεί να απελάσει ανθρώπους που δεν συμμορφώνονται με αυτό το αίτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Sarfaraz Bugti εκτίμησε τον αριθμό των αλλοδαπών χωρίς έγγραφα στο Πακιστάν σε τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής (VOA). Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αφγανοί. Από τις αρχές Νοεμβρίου, οι υπήκοοι της γειτονικής χώρας επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μόνο με έγκυρο διαβατήριο και βίζα.

Δεν επηρεάζονται 1,4 εκατομμύρια επίσημα αναγνωρισμένοι Αφγανοί πρόσφυγες και περίπου 850.000 Αφγανοί κάτοχοι της «κάρτας πολίτη», η οποία τεκμηριώνει ένα νόμιμο καθεστώς διαμονής.

Αυτή η «αρχή του εγγράφου» θα αντικαταστήσει έναν ειδικό κανονισμό για τη συνοριακή κυκλοφορία μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Μέχρι τότε, ήταν ευκολότερο για τα μέλη πληθυσμιακών ομάδων με κοινές περιοχές εγκατάστασης κατά μήκος των συνόρων μήκους 2.600 χιλιομέτρων να διασχίσουν τα σύνορα.

Αφγανοί υπήκοοι που εμπλέκονται σε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες

Το υπόβαθρο της δράσης είναι ένας αυξανόμενος αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλονίζουν τη χώρα. Ο υπουργός Bugti σχολίασε:

«Από τον Ιανουάριο, έχουμε δει 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, 14 από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν από Αφγανούς υπηκόους».

Οκτώ από τους 11 τρομοκράτες που επιτέθηκαν πρόσφατα σε πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νοτιοδυτικό Μπαλουχιστάν ήταν επίσης Αφγανοί. Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς διαμονής τους στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ κατηγορεί τους Πακιστανούς Ταλιμπάν για τις τρομοκρατικές ενέργειες. Πολλοί από τους συγγενείς τους έχουν μετακομίσει στη γειτονική χώρα από τότε που οι ριζοσπαστικές πολιτοφυλακές ανέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021. Επιπλέον, υπάρχουν όλο και περισσότερες διασυνοριακές επιθέσεις.

Ομάδες Ταλιμπάν δραστηριοποιούνται επίσης στο Πακιστάν

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται την ευθύνη για τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ένα διάταγμα από τον Ανώτατο Ηγέτη της, Hibatullah Akhunddza, απαγορεύει τις πράξεις εχθρότητας σε άλλες χώρες. Η ηγεσία στην Καμπούλ ανακοίνωσε επίσης «συγκεκριμένα βήματα» τον Σεπτέμβριο του 2022 για την «εξουδετέρωση» τρομοκρατικών σχεδίων εναντίον του Πακιστάν στο εσωτερικό.

Δεν είναι σαφές εάν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις είναι οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αγνοούν το διάταγμα, ή εάν εμπλέκονται και άλλες ομάδες. Για παράδειγμα, η τρομοκρατική πολιτοφυλακή «Ισλαμικό Κράτος» (IS) κήρυξε πόλεμο στη νέα de facto κυβέρνηση στην Καμπούλ αμέσως μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας. Είναι κατανοητό ότι το Ισλαμικό Κράτος εμπλέκεται επίσης σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στο Πακιστάν.

Ο αριθμός των Αφγανών προσφύγων στο Ιράν αυξάνεται απότομα

Δεν είναι σαφές πού θα πάνε οι Αφγανοί υπήκοοι που απελάθηκαν από το Αφγανιστάν. Ένα μεγάλο ποσοστό αναμένεται να επιστρέψει σε μη αμφισβητούμενες περιοχές της χώρας καταγωγής. Επί του παρόντος, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στη χώρα στο Hindu Kush σε 3,25 εκατομμύρια.

Υπάρχουν τώρα 3,4 εκατομμύρια Αφγανοί που αναζητούν προστασία που ζουν στο Ιράν - ενώ το 2021 ο αριθμός ήταν ακόμα στο εξαψήφιο εύρος. Πίσω από τη Συρία και την Ουκρανία, το Αφγανιστάν θεωρείται σήμερα η χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit, η Γερμανία θέλει να σώσει περίπου 3.000 δυνητικά πληγέντες από την απέλαση από το Πακιστάν. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να αποσταλεί στις αρχές του Ισλαμαμπάντ κατάλογος των ονομάτων των αφγανών υπηκόων που διαμένουν στο Πακιστάν και πρόκειται να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία. Αυτό ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως απάντηση σε αίτημα της πολιτικού του Αριστερού Κόμματος Clara Bünger.

Τρίτος μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός από το Αφγανιστάν στον κόσμο στη Γερμανία

Η Γερμανία θέλει να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους από την απέλαση μέσω μιας υπόσχεσης εισδοχής. Τα άτομα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο θα μπορούσαν επίσης να αποδείξουν την άδεια διαμονής τους μέσω ατομικών επιστολών υποστήριξης.

Συνολικά 11.500 Αφγανοί υπήκοοι έχουν γίνει δεκτοί από τη Γερμανία. Εκτός από τους 3.000 ανθρώπους που επλήγησαν στο Αφγανιστάν, 300 βρίσκονται στο Ιράν και 8.000 στο ίδιο το Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι λεγόμενες τοπικές δυνάμεις που είχαν συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ σε εκτεθειμένες θέσεις πριν από την αποχώρησή τους. Από τον Ιούνιο, η Γερμανία έχει δεχθεί 573 άτομα από αυτή την ομάδα.

Επιπλέον, στα τέλη του 2022, περίπου 420.000 άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο από το Αφγανιστάν ζούσαν στη Γερμανία. Αυτός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αφγανικός προσφυγικός πληθυσμός πίσω από το Πακιστάν και το Ιράν. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν έρθει στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Η ένταξη στην αγορά εργασίας αυτής της ομάδας ατόμων που αναζητούν προστασία παραμένει κάπως κάτω από τον μέσο όρο όλων των προσφύγων. Σύμφωνα με την «Ενσωμάτωση της Υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης», το 37% των Αφγανών προσφύγων εργάζονται επί του παρόντος με εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Η τάση είναι ανοδική. Η πλειονότητα των Αφγανών προσφύγων αναζητούν εργασία – και στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας ή ένταξης.




ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/pakistan-plant-abschiebung-von-17-millionen-afghanen-deutschland-will-3-000-aufnehmen-a4496175.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=nl-morning_2023-11-28&src_cmp=nl-morning_2023-11-28&utm_medium=email&est=A16EOJWWlFW2oKPOjU%2FkxbKfrM%2F814uWPLfcLD3hA%2BEtHylvSVYMEKJZiLU%3D&utm_term=news7&utm_content=7



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!