Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Η επικίνδυνη επιθυμία της Αμερικής να δαιμονοποιήσει την αρρενωπότητα πρέπει να σταματήσει.


Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει τρομακτικά συνηθισμένο να ακούμε τη λέξη "τοξικός" ακολουθούμενη από τη λέξη "αρρενωπότητα".

Από τον John Mac Ghlionn
11/23/2023
Ενημέρωση:
11/23/2023

Σχόλιο
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του UCSF, η μέση αμερικανική γυναίκα ζει τώρα 5,8 χρόνια περισσότερο από τον μέσο Αμερικανό άνδρα. Το χάσμα δεν ήταν τόσο μεγάλο από το 1996.
Μιλώντας στους New York Times, ο Δρ Brandon Yan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ανησυχητικά».

«Πρέπει να καταλάβουμε ποιες ομάδες χάνουν ιδιαίτερα χρόνια προσδόκιμου ζωής», σημείωσε, «ώστε οι παρεμβάσεις να μπορούν να επικεντρωθούν τουλάχιστον εν μέρει σε αυτές τις ομάδες».

Όταν συζήτησε τις αιτίες του χάσματος του προσδόκιμου ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Δρ Yan απάντησε: «Όλα αυτά δείχνουν μια εικόνα επιδείνωσης της ψυχικής υγείας σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών».

Αυτό μας φέρνει στη δαιμονοποίηση της αρρενωπότητας.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει τρομακτικά συνηθισμένο να ακούμε τη λέξη "τοξικός" ακολουθούμενη από τη λέξη "αρρενωπότητα". Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Health Sciences, οι άνδρες που βλέπουν την αρρενωπότητα με αρνητικό τρόπο είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη ψυχική ευεξία από τους άνδρες που την βλέπουν θετικά.

Η μελέτη με τον εύστοχο τίτλο «Η πεποίθηση ότι η αρρενωπότητα έχει αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά κάποιου σχετίζεται με μειωμένη ψυχική ευεξία», ανέλυσε τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές 4.000 ανδρών. Τα ευρήματα καταδεικνύουν σαφώς τη σχέση μεταξύ των ευρέως διαδεδομένων παρανοήσεων γύρω από την αρρενωπότητα και του τρόπου με τον οποίο αυτές οι παρανοήσεις επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ανδρών. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι αρσενικές συμπεριφορές είναι κάτι που πρέπει να διατηρηθεί και να προωθηθεί, όχι να δαιμονοποιηθεί.

Υπήρξε μια εποχή, όχι πολύ καιρό πριν, όταν τα αρσενικά χαρακτηριστικά - δύναμη, θάρρος και αυτοπεποίθηση - τιμούνταν από όλους τους Αμερικανούς, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Πότε άλλαξαν τα πράγματα; Στη δεκαετία του 1980, όπως φαίνεται.

Ο Dolan, ιδρυτής και συντάκτης του PsyPost, προτείνει ότι στη δεκαετία του 1980, «υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή» στον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν την αρρενωπότητα. Συγκεκριμένα, ο φακός μέσω του οποίου προβλήθηκε έγινε πιο κρίσιμος. Η αρρενωπότητα, σημειώνει, έγινε συνώνυμη «με αρνητικά χαρακτηριστικά όπως ο μισογυνισμός και η ομοφοβία και συνδέθηκε με θέματα όπως η κακή ψυχική υγεία και η επιθετική συμπεριφορά». Αυτή η περιττή και εντελώς καταστροφική μετάβαση, προσθέτει ο κ. Dolan, «τροφοδοτήθηκε εν μέρει από κοινωνιολογικές θεωρίες, οδηγώντας σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν «ελλειμματικό μοντέλλο» αρρενωπότητας – εστιάζοντας κυρίως στις αρνητικές πτυχές της».
Ο κ. Dolan έχει δίκιο. Ωστόσο, χάνει τη μεγαλύτερη εικόνα. Το #MeToo Κίνημα, νομίζω, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της αρρενωπότητας. Το 2017, τη χρονιά που η σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά του Harvey Winestein έγινε δημόσια γνωστή, οι κοινωνικές προσδοκίες του να είσαι άντρας άλλαξαν δραματικά. 
Η αρρενωπότητα πήγε από το να είναι «προβληματική» στο να είναι «τοξική», ένας «ιός» που χρειάζεται θεραπεία. Όπως είναι σαφές να δούμε, οι άνδρες που προσυπογράφουν αυτή τη μολυσματική, βαθιά ελαττωματική θεωρία είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από εκείνους που δικαίως την απορρίπτουν.
Ο John Barry, συγγραφέας της προαναφερθείσας μελέτης και συνιδρυτής του Κέντρου Ανδρικής Ψυχολογίας, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν θετική άποψη για την αρρενωπότητα ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συνολικής θετικότητας από τους αρνητές. Εκείνοι που απέρριψαν τη δήλωση, «Η αρρενωπότητα με εμποδίζει να μιλήσω για το πώς αισθάνομαι για τα προβλήματά μου», είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που την αγκάλιασαν.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Barry διαπίστωσε ότι οι άνδρες με θετική άποψη για την αρρενωπότητα ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται την ανάγκη να προστατεύσουν τις γυναίκες από εκείνους που την έβλεπαν πιο αρνητικά.

Όταν η κοινωνία δαιμονοποιεί την αρρενωπότητα, ο κ. Barry μου είπε, «δεν είναι μόνο οι άνδρες που υποφέρουν». Πιστεύει ότι «οι γυναίκες πληγώνονται έμμεσα από αυτό με πολλούς τρόπους». Για παράδειγμα, πρόσθεσε: «Αν μια μητέρα δει τον γιο της να αγωνίζεται να νοιώσει εντάξει που είναι άνδρας, ο πόνος του θα επηρεάσει και την ίδια. Μια μητέρα μπορεί να δει την αυτοεκτίμηση του γιου της να συνθλίβεται σιγά-σιγά καθώς μεγαλώνει, νοιώθοντας ότι ως άντρας δεν έχει τίποτα θετικό να προσφέρει σε κανέναν, συμπεριλαμβανομένων πιθανών φίλων.

Η άποψη του κ. Barry είναι βάσιμη. Οι γυναίκες βρίσκουν τους αρσενικούς άνδρες ελκυστικούς. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο, εδώ και δεκαετίες, τα κορίτσια είχαν αφίσες του James Dean, του Paul Newman, του George Clooney, του Tom Cruise και του Brad Pitt στους τοίχους τους. Δεν είναι επιστήμη πυραύλων. Είναι εξελικτική επιστήμη.

Οι άνδρες που βλέπουν την αρρενωπότητα με αρνητικό τρόπο μπορεί να δυσκολευτούν να προσελκύσουν σύντροφο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν, όπως σημείωσε ο κ. Barry, «γίνονται underachievers (που αποδίδουν κάτω των δυνατοτήτων τους), απομονωμένοι και εγκαταλείπουν κάθε αίσθηση να λειτουργήσουν ως προστάτες των γυναικών και της κοινότητάς τους».

Οι κόρες, πρόσθεσε, «μπορεί να πιστέψουν στην αρνητική αφήγηση για τους άνδρες και να βλέπουν τον πατέρα τους αρνητικά, αλλά μετανοιώνουν βαθιά για αυτό δεκαετίες αργότερα, όταν είναι πολύ αργά για να αναπληρώσουν τα χρόνια μιας προβληματικής σχέσης πατέρα-κόρης».

Το μήνυμα του Barry είναι σαφές: «Αν όλοι οι άνθρωποι συνδέονται ως μέλη μιας κοινωνίας – και πιστεύω ότι είμαστε – τότε αν οι άνθρωποι δηλητηριάζονται, τότε η κοινωνία δηλητηριάζεται».

Και πάλι, έχει δίκιο. Οι άνδρες και οι γυναίκες αλληλοσυμπληρώνονται. Το πιο σημαντικό, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των Epoch Times.

ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/opinion/americas-dangerous-desire-to-demonize-masculinity-must-stop-5534877?utm_source=goodeveningnoe&src_src=goodeveningnoe&utm_campaign=gv-2023-11-23&src_cmp=gv-2023-11-23&utm_medium=email&est=9fSJhuCVYGjm4%2BKKRPdBAT%2BZiba7KgikD8%2BAwczFLPN7atzt0d%2FyKE2fhgo%3D



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!