Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Έτσι λειτουργεί η παγκόσμια διακυβέρνηση: Η Σιγκαπούρη ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της για την G30 και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ



25/11/2023 | Η Σιγκαπούρη, το παιδί αφίσα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, άλλαξε το σύνταγμά της, έτσι ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να συμμετέχει «ως ιδιώτης» στην ηγεσία του μεγάλου οικονομικού λόμπυ G30 και στο λόμπυ των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το σκεπτικό δείχνει πολύ ωραία τον τρόπο με τον οποίο μας κυβερνούν οι παγκοσμιοποιητές.

Τον Σεπτέμβριο, ο Tharman Shanmugaratnam, πρώην ανώτερος υπουργός, εξελέγη πρόεδρος στη Σιγκαπούρη. Από το 2017, ο Tharman είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδας των Τριάντα (G30), μιας λέσχης με έδρα την Ουάσιγκτον στην οποία εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων φλερτάρουν πίσω από κλειστές πόρτες με υψηλού προφίλ κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς, μαζί με μερικούς οικονομολόγους.

Παραδοσιακά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν είναι εκεί, επειδή στις ΗΠΑ υπάρχουν αυστηροί κανόνες για τους αξιωματούχους που απαγορεύουν τη συμμετοχή σε τέτοιους μυστικούς γύρους συναλλαγών με το εμπόριο. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί βολικά, το ισχυρό υποκατάστημα της Federal Reserve στη Νέα Υόρκη, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου της Νέας Υόρκης, είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός, οπότε ο πρόεδρός του μπορεί να είναι εκεί.

Παραδοσιακά, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήταν επίσης μέλος, έως ότου ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κάλεσε τον Mario Draghi να μην το πράξει, διότι, αφενός, υπήρχε κίνδυνος τα συμμετέχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα γνώσης έναντι άλλων και επειδή ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα μπορούσε να επηρεαστεί με ακατανόητο και επαληθεύσιμο τρόπο. Δεν ήμουν εντελώς αμέτοχος και ανέφερα λεπτομερώς.

Ο Draghi αρνήθηκε να αποχωρήσει από την G30, υποστηρίζοντας κυρίως ότι δεν ήταν εκεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά σε ιδιωτική αποστολή. Αλλά όταν η θητεία του έληξε λίγο αργότερα, παραιτήθηκε και η ΕΚΤ έσπασε την παράδοσή της να στέλνει το αφεντικό, ή τώρα το αφεντικό, Christine Lagarde, στη στρογγυλή τράπεζα.

Όπως έχω δει τώρα κοιτάζοντας την τρέχουσα λίστα των μελών, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Draghi επανήλθε στο κλαμπ ως «ανώτερο μέλος» μετά από μια περίοδο ντροπής. Ωστόσο, η Lagarde εξακολουθεί να μην είναι μέλος.

Ο νεόκοπος πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Αυτός είναι ένας σύλλογος που αντιπροσωπεύει τις 1.000 μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες, με τις μεγαλύτερες 100 να οδηγούν το δρόμο. Το Φόρουμ, άμεσα και έμμεσα, μέσω των ηγετικών μελών του, επηρεάζει έντονα τις πολιτικές των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και των άτυπων κυβερνητικών συλλόγων όπως η G20.

7/7/2019 | Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας τους. Είναι σαφώς ενοχλητικό για τον ΟΗΕ - και για καλό λόγο. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την αυτο-αποδυνάμωση του ΟΗΕ και ένα ακόμη ορόσημο για το κλαμπ των πολυεθνικών στο δρόμο προς τον διακηρυγμένο στόχο του – την παγκόσμια κυριαρχία. Πολύ δυνατός καπνός; Διαβάστε μόνοι σας τι γράφει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για το θέμα.

Ιδιωτικά ή επίσημα

Αυτό που επιτρεπόταν στον Tharman να κάνει ως υπουργός με την έγκριση του πρωθυπουργού, ή τουλάχιστον δεν απαγορευόταν ρητά, έγινε πρόβλημα μετά την εκλογή του ως προέδρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται ότι θα συμμετάσχει σε τέτοιους μυστικούς γύρους συναλλαγών με εμπορικές εταιρείες ως ιδιώτης. Τόσο η G30 όσο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ισχυρίζονται ότι τα μέλη τους συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και τις δραστηριότητές τους ως ιδιώτες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να είναι δημοκρατικά υπόλογοι στη χώρα τους.

Το πόσο ψευδές είναι αυτό καθίσταται σαφές από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Lawrence Wong εξήγησε, σύμφωνα με έκθεση του Channel News Asia:

"Το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε αυτό το θέμα και συμφώνησε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον για τον Tharman να συνεχίσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος", δήλωσε ο Wong. Αρχικά, η κυβέρνηση σκόπευε ο κ. Tharman να συνεχίσει να εκτελεί τα διεθνή καθήκοντά του υπό την επίσημη ιδιότητά του. Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αυτό «δεν ήταν ιδανικό». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί θέλουν οι επίτροποι να φέρουν μαζί τους το επίσημο καθεστώς και την καλή φήμη τους, αλλά και να συμβάλλουν ανεξάρτητα στην επίτευξη των στόχων των οργανισμών. «Εάν ο πρόεδρος ενεργούσε μόνο με την επίσημη ιδιότητά του σε αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, θα περιοριζόταν στην εκπροσώπηση της επίσημης θέσης της Σιγκαπούρης σε ό,τι λέει», δήλωσε ο κ. Wong.

Ως εκ τούτου, με πλειοψηφία δύο τρίτων, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε για να επιτρέψει ρητά στον πρόεδρο και τους υπουργούς να ασκούν τέτοια αξιώματα χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αυτό είναι εξαιρετικά ανοιχτό και ειλικρινές. Οι λέσχες των μεγάλων επιχειρήσεων θέλουν οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να έχουν υψηλό βαθμό και πολλή δύναμη και κύρος. Γι 'αυτό τους προσκαλούν. Αλλά θέλουν επίσης να είναι σε θέση να οικειοποιηθούν μαζί τους και να συμβάλουν στους στόχους τους - και όχι σε εκείνους της χώρας τους.

Έτσι λειτουργεί η παγκόσμια διακυβέρνηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο όλες οι «ανεπίσημες» κυβερνητικές λέσχες και οι δημόσιες-ιδιωτικές λέσχες κυβερνητικών εκπροσώπων και εταιρειών που θέτουν παγκόσμια πρότυπα πολιτικής, τα οποία είναι τυπικά μη δεσμευτικά, αλλά περιέργως, όταν είναι απαραίτητο, αποφασίζονται από σχεδόν όλα τα κοινοβούλια και εφαρμόζονται από σχεδόν όλες τις διοικήσεις. Από τη μία πλευρά, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης το έχουν υποσχεθεί στους ανεπίσημους γύρους, αλλά από την άλλη πλευρά, εκείνοι που βρίσκονται στα κέντρα εξουσίας, ειδικά στην Ουάσιγκτον, έχουν ισχυρή επιρροή για να αλλάξουν τα μυαλά εκείνων που δεν θέλουν να συμμετάσχουν.

Για παράδειγμα, μπορείτε να καταλήξετε σε μια «ανεπίσημη» μαύρη ή γκρίζα λίστα της άτυπης Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), πράγμα που σημαίνει ότι οι διεθνείς τράπεζες δεν θα συνεργάζονται πλέον με και σε αυτές τις χώρες. Ή παίρνετε μια κακή έκθεση αξιολόγησης ως προειδοποιητική βολή.

Για να βεβαιωθούμε ότι όλα ήταν σωστά, η συνταγματική τροποποίηση στη Σιγκαπούρη είχε αναδρομική ημερομηνία από τον Σεπτέμβριο.

Πράκτορες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Κάθε χρόνο, δεκάδες από τους σημαντικότερους αρχηγούς κυβερνήσεων και υπουργούς κάνουν το προσκύνημα στο Νταβός για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στο κεφάλαιο και να το συζητήσουν με τους εκπροσώπους του σε μυστικούς γύρους. Για τη γκαλερί στις οθόνες, δίνουν επίσης όμορφες ομιλίες.

Κάθε χρόνο, το Φόρουμ επιλέγει επίσης δεκάδες αναδυόμενους πολιτικούς από όλο τον κόσμο ως Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες και τους εκπαιδεύει να γίνουν ανώτεροι ηγέτες σε ένα πολυετές πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η Angela Merkel και πολλοί άλλοι μεταγενέστεροι αρχηγοί κυβερνήσεων και σημαντικοί υπουργοί σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ αυτών.

Για την Annalena Baerbock, αυτό λειτούργησε μάλλον άσχημα. Έγινε υπουργός Εξωτερικών και λέει ακριβώς και μόνο αυτό που υποτίθεται ή πραγματικά θέλει να ακούσει η ηγετική της δύναμη. Αλλά συχνά μοιάζει με μια ελαφρώς ελαττωματική κούκλα που μιλάει. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πήρε το υψηλό της αξίωμα πολύ σύντομα μετά την εκλογή της ως Young Global Leader και ως εκ τούτου δεν μπορούσε πλέον να ολοκληρώσει την σίγουρα αρκετά καλή εκπαίδευση της λέσχης μεγάλων επιχειρήσεων.

Περισσότερα:

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 27/09/2023 | Παρουσιάστηκε το 2018 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, την Εσωτερική Ασφάλεια των ΗΠΑ και άλλους, το πρόγραμμα Known Traveller Digital Identity φαινόταν σοκαριστικό και δυστοπικό εκείνη την εποχή. Σκοπός του είναι να μας αναγκάσει να παρέχουμε στις οθόνες μας τα δεδομένα μας δωρεάν. Ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ σε στενούς ελέγχους και επιτήρηση που δύσκολα θα βρουν τίποτα κακό με τη Σιγκαπούρη να εισάγει αυτό το πρόγραμμα στο αεροδρόμιό της, αν και, όπως προβλέπεται, χωρίς την υποσχεθείσα αυτονομία δεδομένων των ταξιδιωτών.




ΠΗΓΗ: https://norberthaering.de/macht-kontrolle/singapur-g30-wef/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τροποποίηση του Συντάγματος για να επιτρέψει στον πρόεδρο να αναλάβει παγκόσμιους ρόλους με ιδιωτική ιδιότητα, εάν είναι προς το εθνικό συμφέρον
https://static1.straitstimes.com.sg/s3fs-public/styles/large30x20/public/articles/2023/11/22/IMGtharman11F846UAF.jpg?itok=NUIlSgvu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!