Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

«Συναγερμός»: Αποδυναμωμένοι στρατοί και άδεια οπλοστάσια στην Ευρώπη.


Η «Wall Street Journal» προειδοποιεί για την ευπάθεια της Ευρώπης λόγω της αποδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεών της και παραθέτει ορισμένα στοιχεία.

Σε μια νέα έκθεσηη Wall Street Journal (WSJ) προειδοποιεί για την ευπάθεια της Ευρώπης σε μια πιθανή στρατιωτική απειλή από τη Ρωσσία. Ο λόγος για αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις είναι αποδυναμωμένες και υπάρχει έλλειψη πυροβολικού. 

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η WSJ μπορεί να μην ενδιαφέρεται για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά μάλλον για τις τιμές των μετοχών των εταιρειών όπλων.

Η ιδέα ότι η Ρωσσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ευρώπη μετά από μια πιθανή νίκη στην Ουκρανία ανήκει στην κατηγορία της πολεμικής προπαγάνδας. 

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την Ευρώπη. Η έλλειψη στρατιωτικών δυνατοτήτων βασικών χωρών της περιοχής, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, αποτελεί ωστόσο αιτία ανησυχίας, σύμφωνα με την WSJ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και η Ευρώπη είχε τις καλύτερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο στο παρελθόν, η περιοχή έχει μειώσει τις επενδύσεις της στον στρατό με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, τεράστιες ποσότητες όπλων έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Για παράδειγμα, ο βρετανικός στρατός, ο οποίος δαπανά τα περισσότερα για την άμυνα σε όλη την Ευρώπη, έχει μόνο περίπου 150 επιχειρησιακά άρματα μάχης και δώδεκα καλά διατηρημένα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς. Η WSJ συνεχίζει:

«Τα ντουλάπια ήταν τόσο άδεια που πέρυσι ο βρετανικός στρατός σκέφτηκε να προμηθευτεί αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών από μουσεία για να τους αναβαθμίσει και να τους δωρίσει στην Ουκρανία, μια ιδέα που απορρίφθηκε».

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Η Γαλλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής όπλων, διαθέτει λιγότερα από 90 βαριά όπλα, σύμφωνα με την WSJ. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που χάνει η Ρωσσία κάθε μήνα στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η WSJ προειδοποιεί:

«Η Δανία δεν διαθέτει βαρύ πυροβολικό, υποβρύχια ή συστήματα αεράμυνας. Ο γερμανικός στρατός έχει αρκετά πυρομαχικά για δύο ημέρες μάχης».

Σύμφωνα με τον Anthony King, καθηγητή πολεμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, η ευρωπαϊκή περιοχή δεν επενδύει πλέον στις αμυντικές δυνάμεις της, επειδή δεν υπάρχουν άμεσες απειλές που θα δικαιολογούσαν δαπάνες σε αυτόν τον τομέα. Ο King δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε παραχωρήσει στρατιωτική υπεροχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ουσιαστικά «αποκοιμηθεί».



Πηγή:

The Wall Street Journal: Αυξάνεται ο συναγερμός για τους αποδυναμωμένους στρατούς και τα άδεια οπλοστάσια στην Ευρώπη - 11 Δεκεμβρίου 2023


ΠΗΓΗ: transition-news.org


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!