Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

«Είχαμε επικεντρωθεί υπερβολικά στην ψηφιακή εκπαίδευση»



Τελευταία ενημέρωση: 17.12.2023 05:46

Για πολύ καιρό, η Σουηδία ήταν περήφανη για τις ψηφιακές τάξεις της. Αλλά τώρα υπάρχει πολλή κριτική για αυτό. Οι μαθησιακές δεξιότητες μειώνονται απότομα, προειδοποιεί η κυβέρνηση της Σουηδίας και θέλει να δει ξανά περισσότερα βιβλία στα σχολεία.

 
Του Christian Blenker, ARD Stockholm

Πριν πάτε στην τάξη, ήρθε η ώρα να παραδώσετε το κινητό σας τηλέφωνο! Τα παιδιά της 4ης τάξης στο σχολείο Lövestad στο Sjöbo στη νότια Σουηδία έβαλαν τα smartphones τους σε ένα μικρό ξύλινο κουτί, το οποίο η δασκάλα Madelen Sevedsson στη συνέχεια κλειδώνει σε ένα ντουλάπι πριν από το μάθημα. Το γεγονός ότι ακόμη και οι μαθητές της τέταρτης τάξης έχουν smartphone δεν είναι ασυνήθιστο στη Σουηδία. Τα παιδιά επίσης δεν μεταφέρουν βαριές τσάντες. Επειδή στην τάξη, λειτουργούν ψηφιακά, με φορητούς υπολογιστές ή τάμπλετ. 

Σήμερα, ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η Madelen Sevedsson δείχνει στα παιδιά το νέο βιβλίο μαθηματικών. «Θα σας το δώσω πρώτα για να το κοιτάξετε με την ησυχία σας. Ξεφυλλίστε το. Είναι ολοκαίνουργιο!»

Πραγματικά βιβλία στην τάξη - μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια σχολείου, είναι η πρώτη φορά για αυτά τα παιδιά στο σχολείο Lövestad στη νότια Σουηδία. Μέχρι στιγμής, έχουν εργαστεί σχεδόν αποκλειστικά με φορητούς υπολογιστές στα μαθήματα μαθηματικών τους.
Μετά από λίγα λεπτά, η μαθήτρια Ines παρατηρεί τις πρώτες διαφορές. «Υπάρχουν περισσότερες περιγραφές. Δεν το είχαμε στο φορητό υπολογιστή. Αλλά τώρα πρέπει να διαβάσω για τον εαυτό μου. Στο παρελθόν, ο υπολογιστής διάβαζε τις εργασίες».

(βίντεο εντός του συνδέσμου)

Τα σχολεία της Σουηδίας ανακαλύπτουν ξανά βιβλία
Christian Blenker, ARD Stockholm, Europamagazin, 17.12.2023 12:45 μ.μ.

Μια στροφή

Και πάλι, ξεφυλλίστε πραγματικές σελίδες. Σε πολλές σουηδικές σχολικές αίθουσες, αρχίζει σιγά-σιγά μια ανάκαμψη. Για χρόνια, ακόμη και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου διδάσκονταν εδώ σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακά. Μόλις πριν από πέντε χρόνια, το σχολικό συμβούλιο συνέστησε τη χρήση ψηφιακών εργαλείων διδασκαλίας, όπως φορητούς υπολογιστές ή εφαρμογές, σε μια εθνική κατευθυντήρια γραμμή. Αυτό είχε επίσης μειονεκτήματα, λέει η δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Jeanette Wiberg. «Η ταχύτητα ανάγνωσης, το λεξιλόγιο και η κατανόηση της ανάγνωσης έχουν μειωθεί συνολικά μεταξύ των μαθητών. Πιστεύουμε ότι είναι επειδή έχουμε κάνει πάρα πολλά ψηφιακά».

Το επίκεντρο είναι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου

Το σουηδικό σχολικό σύστημα έχει ελευθερωθεί. Εκτός από τα κρατικά σχολεία, υπάρχουν επίσης πολλοί ιδιωτικοί χορηγοί. Η εκπαιδευτική πολιτική δεν ελέγχεται κεντρικά. Κατά συνέπεια, τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν διαφορετικά την ψηφιακή διδασκαλία. Η συντηρητική κυβέρνηση της Σουηδίας θέλει τώρα να το αλλάξει αυτό. Ειδικά οι μαθητές του δημοτικού σχολείου θα πρέπει να διαβάσουν περισσότερο, απαιτεί η υπουργός Παιδείας Lotta Edholm.

Μόνο φέτος, η κυβέρνηση της Σουηδίας διαθέτει 60 εκατομμύρια ευρώ για την ανάκτηση των βιβλίων. «Τα ψηφιακά εργαλεία διδασκαλίας είναι για μεγαλύτερα παιδιά. Γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του εγκεφάλου, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να έρχονται καθόλου σε επαφή με οθόνες».

Εάν η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει τον τρόπο της, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν σύντομα νέες κατευθυντήριες γραμμές. H υπουργός Παιδείας της Σουηδίας θέλει επίσης να αποτρέψει τα μικρά παιδιά από το να κολλήσουν σε μια οθόνη πολύ νωρίς.

«Πολλοί γονείς θέλουν επίσης να επιστρέψουμε στα βιβλία», λέει ο υπουργός Edholm. «Επειδή με ένα βιβλίο, μπορούν πιο εύκολα να καταλάβουν τι πρέπει να μάθει το παιδί τους πριν από το επόμενο τεστ, αντί να τους δοθεί οποιοδήποτε χαρτί ή, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο ένας σύνδεσμος».


ΠΗΓΗ: https://www.tagesschau.de/ausland/europa/schweden-schulen-buecher-100.html


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!