Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ανησυχητικά νέα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη Γερμανία συνεχίζεται.



Από τον Kai Rebmann

Επανειλημμένως, τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του reitschuster.de, αναφέρουν μυστηριώδεις θανάτους ανθρώπων που, από καθαρά στατιστική άποψη, θα έπρεπε πραγματικά να είχαν ζήσει για αρκετές ακόμη δεκαετίες. Αυτή η σειρά, πιστή στο σύνθημα "Ξαφνική και απροσδόκητη", αντιμετωπίζεται με απόρριψη, ειδικά από το mainstream. Τέτοιες αναφορές συνιστούν ασέβεια και καταχρώνται την τύχη των πληγέντων, είναι μόνο δύο από τις πιο συχνά διατυπωμένες κατηγορίες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι πρόκειται κάθε άλλο παρά μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με δημοσιογραφική οξυδερκή μάτια επιβεβαιώθηκε τώρα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) σε πρόσφατη δημοσίευση. Στο συνοδευτικό δελτίο τύπου, η ομοσπονδιακή αρχή προσπαθεί να σχετικοποιήσει τα δικά της δεδομένα, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από ό, τι θα αναμενόταν στην πραγματικότητα.

Είναι αλήθεια ότι τα ποσοστά θνησιμότητας (!) μειώνονται συνολικά φέτος – αλλά μόνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος 2022. Σε σύγκριση με το 2021 και ειδικά το υποτιθέμενο φρικτό «έτος πανδημίας» 2020, μια ακόμη υπάρχουσα υπερβάλλουσα θνησιμότητα (!) δύσκολα μπορεί να παραβλεφθεί και ακόμη λιγότερο να συζητηθεί, ακόμη και αν η Destatis καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει το δεύτερο.

Ελάχιστες συγκρίσεις

Η τρέχουσα δημοσίευση της Destatis βασίζεται στα στοιχεία θνησιμότητας για τον Νοέμβριο του 2023 στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτό, 88.017 θάνατοι καταμετρήθηκαν στη χώρα αυτή τον εν λόγω μήνα. Φυσικά, αυτοί οι απόλυτοι αριθμοί δεν έχουν καμμία σημασία από μόνοι τους, και γι' αυτό πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων ετών.

Η Destatis χρησιμοποιεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην προκειμένη περίπτωση από το 2019 έως το 2022. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο που προέκυψε, υπήρξαν στην πραγματικότητα μόνο 1% περισσότεροι θάνατοι στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2023. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία θνησιμότητας είναι "στο εύρος της μέσης τιμής των προηγούμενων ετών".

Αλλού, ωστόσο, η ομοσπονδιακή αρχή πρέπει να παραδεχτεί ότι αυτό ισχύει μόνο για την τετραετή σύγκριση και λέει: «Ωστόσο, εάν συγκριθούν τα στοιχεία θνησιμότητας τον Νοέμβριο του τελευταίου έτους πριν από την πανδημία 2019, τα στοιχεία τον Νοέμβριο του 2023 είναι σημαντικά υψηλότερα (+ 12%)».

Πρόκειται, φυσικά, για μια εξωφρενική δήλωση, την οποία η Destatis προσπαθεί να θέσει σε προοπτική στην αμέσως επόμενη πρόταση: «Ωστόσο, όσο πιο μακριά είναι η περίοδος αναφοράς [εδώ: Νοέμβριος 2019], τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση άλλων παραγόντων, ιδίως της γήρανσης του πληθυσμού».

Πηγή: https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/12/PD23_474_126.html


Πρώτον, ο πληθυσμός στη Γερμανία δεν γέρασε «εν μία νυκτί» – ούτε μέσα σε τέσσερα χρόνια – σε τέτοιο βαθμό που αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά ένα επιβλητικό 12%.

Δεύτερον, η πολυετής περίοδος σύγκρισης 2019-2022 περιλαμβάνει δύο έτη (2021 και 2022) που αποδεδειγμένα χαρακτηρίστηκαν από μαζική υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Εάν οι αριθμοί θανάτων τον Νοέμβριο του 2023 είναι «μόνο» 1% πάνω από την τιμή που καθορίστηκε για το σκοπό αυτό, αυτό δεν είναι σε καμμία περίπτωση ένα σαφές μήνυμα. Αντίθετα, μπορούμε μόνο να συμπεράνουμε ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα μειώνεται αργά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.

Τρίτον, τα στοιχεία θνησιμότητας για ολόκληρο το 2023, δηλαδή όχι μόνο τον Νοέμβριο, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά υψηλότερα από ό,τι το 2020, με μόνη εξαίρεση τον Αύγουστο. Ποιος δεν θυμάται τις αναφορές από το 2020 για επικείμενη υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας και συσσώρευση φέρετρων – όλα δήθεν ως αποτέλεσμα της «πανδημίας»;

Το γεγονός είναι, ωστόσο, ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη Γερμανία και την Ευρώπη δεν ξεκίνησε μέχρι το 2021, κάτι που μπορεί επίσης να φανεί στα στοιχεία που δημοσίευσε η Destatis.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Αρκετοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων των Tom Lausen και Christof Kuhbandner, έχουν ήδη επικρίνει τη μεθοδολογία συλλογής δεδομένων στη Destatis στο παρελθόν και μπόρεσαν να σχεδιάσουν μια ακόμη πιο ρεαλιστική εικόνα της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στη Γερμανία χρησιμοποιώντας τα δικά τους μοντέλλα (βλ. εδώ).

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται το γεγονός ότι η Destatis βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε απόλυτους αριθμούς θνησιμότητας και όχι κυρίως σε ποσοστά θνησιμότητας. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, οι πρώτες είναι, στην καλύτερη περίπτωση, περιορισμένης σημασίας. Αν και τα τελευταία είναι διαθέσιμα στην ομοσπονδιακή αρχή, δεν περιλαμβάνονται στις στατιστικές, οι οποίες δημοσιεύονται επίσημα σε περίοπτη θέση, για άγνωστους λόγους.


ΠΗΓΗ: reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!