Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Ρουμανία: Οι ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ κατά τη διάρκεια της «πανδημίας του κορωνοϊού» πιθανώς ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ


https://spectrumnews1.com/ap-online/2021/10/02/protesters-in-romania-reject-coronavirus-restrictions

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επανεξετάζει τον χειρισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω Covid-19 από τη Ρουμανία το 2020. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαίου και Δικαιοσύνης (ECLJ) υποστηρίζει ότι η ρήτρα εξαίρεσης της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν δικαιολογεί την απαγόρευση της δημόσιας λατρείας.


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διερευνά επί του παρόντος τον χειρισμό της έκτακτης ανάγκης «Covid-19» από τη Ρουμανία το 2020, γράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νόμου και Δικαιοσύνης (ECLJ), μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση στο Στρασβούργο που εργάζεται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Τρία χρόνια μετά τα lockdown του 2020, οι διεθνείς οργανισμοί εξετάζουν τις αρχές που πρέπει να ισχύουν για μελλοντικές πανδημίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για παράδειγμα, επεξεργάζεται ένα σχέδιο συμφώνου για την πανδημία που θα παρουσιαστεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΠΟΥ στη Γενεύη τον Μάϊο του 2024. Η συμφωνία αυτή θα περιέχει διατάξεις που αποσκοπούν στην «εναρμόνιση» των περιορισμών στις θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη, γράφει το ECLJ, η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη πρέπει να συμβιβάσουν την προστασία της δημόσιας υγείας με τις ελευθερίες των ατόμων σε περίπτωση μελλοντικής κρίσης υγείας.

Προηγούμενες τελεσίδικες αποφάσεις του ΕΔΔΑ επί του ζητήματος αυτού αφορούν συγκεκριμένα πλαίσια, όπως ένα κέντρο διοικητικής κράτησης της Μάλτας και φυλακές της Ρουμανίας και της Μάλτας. Απόφαση που εκδόθηκε στις 15 Μαρτίου 2022 σε γενικό πλαίσιο, Communauté genevoise d'action syndicale (CGAS), κατά Ελβετίας, δεν έχει ακόμη καταστεί τελεσίδικη και έχει παραπεμφθεί στο τμήμα μείζονος συνθέσεως του ΕΔΔΑ.

Το ECLJ έχει παρέμβει σε αρκετές υποθέσεις. Μεταξύ αυτών είναι η υπόθεση Chirilă κατά Ρουμανίας. Την άνοιξη του 2020, η Ρουμανία ενεργοποίησε ρήτρα εξαίρεσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν από την υποχρέωσή τους να εγγυώνται ορισμένα δικαιώματα και ελευθερίες υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το ECLJ υποστηρίζει τώρα ότι αυτή η ρήτρα εξαίρεσης δεν δικαιολογεί την απαγόρευση της δημόσιας λατρείας.

Το ECLJ προέβαλε τρία βασικά επιχειρήματα:

  • Πρώτον, το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας.
  • Δεύτερον, η Ρουμανική Κυβέρνηση δεν ανέφερε ρητώς από ποιες διατάξεις της Συμβάσεως επιθυμούσε να παρεκκλίνει.
  • Τρίτον, η παρέκκλιση από τις ελευθερίες κυκλοφορίας και συνάθροισης δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την απαγόρευση της δημόσιας λατρείας.

Δεδομένου ότι η ρήτρα εξαιρέσεως δεν έχει εφαρμογή, το ΕΔΔΑ οφείλει να εξετάσει τη νομιμότητα της απαγορεύσεως της δημόσιας λατρείας κατά το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το ECLJ υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είναι δυσανάλογη προς τον στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας, παραπέμποντας σε προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΔΑ, οι οποίες τονίζουν ότι οι γενικές και απόλυτες απαγορεύσεις σπάνια δικαιολογήθηκαν σε περιόδους «Covid».

ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/gottesdienstverbote-eventuell-illegal


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ 🎄🎇

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!