Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία – (Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά!) (Κρατήστε και προωθήστε το παντού)



Τις τελευταίες δεκαετίες, πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν αποδείξει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMR) από ασύρματες πηγές - όπως smartphones, δρομολογητές Wi-Fi, πύργους κινητής τηλεφωνίας, έξυπνους μετρητές και άλλες συσκευές Internet of Things (IoT) - σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα εθνικά μέγιστα επίπεδα έκθεσης.

✅ Πώς να απελευθερωθείτε από το κράτος: 👉 παρακολουθήστε το βίντεο

Παρά τα στοιχεία αυτά, οι ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές έκθεσης παρέμειναν αμετάβλητες από τότε που εισήχθησαν το 1996 και ένας άνευ προηγουμένου πολλαπλασιασμός των ασύρματων πηγών έχει επιβληθεί σε ένα απληροφόρητο κοινό.

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από την ασύρματη έκθεση, την ανεπάρκεια των τρεχουσών ομοσπονδιακών κατευθυντήριων γραμμών έκθεσης και την κανονιστική οικειοποίηση που επέτρεψε την ανεξέλεγκτη επέκταση της ασύρματης τεχνολογίας και υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο οργανισμός Children's Health Defense έχει δημοσιεύσει μια συλλογή πολυάριθμων μελετών που αποδεικνύουν τις επιπτώσεις στην υγεία που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε. Αυτά είναι τα θέματα:

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF)
Ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF)
Παιδιά
Έγκυες γυναίκες
Ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία (EMS)
Κινητά τηλέφωνα
WI-FI
Πύργοι κινητής τηλεφωνίας
Ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G)
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας
Μηχανισμοί τραυματισμού
Συστάσεις για προληπτική προσέγγιση
Η ανεπάρκεια των ομοσπονδιακών κατευθυντήριων γραμμών έκθεσης σε ακτινοβολία


Επιπτώσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία (EMF)

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι φυσικές περιοχές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που παράγονται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMR).


«Πολυάριθμες πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν τους ζωντανούς οργανισμούς σε βαθμό πολύ χαμηλότερο από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, κυτταρικό στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετική βλάβη, δομικές και λειτουργικές αλλαγές στο αναπαραγωγικό σύστημα, ελλείμματα μάθησης και μνήμης, νευρολογικές διαταραχές και αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική ανθρώπινη ευημερία. Η ζημιά υπερβαίνει κατά πολύ την ανθρώπινη φυλή, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις επιβλαβών επιπτώσεων στη ζωή των φυτών και των ζώων.



«Το Powerwatch ερευνά τις σχέσεις μεταξύ ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και κινδύνων για την υγεία για περισσότερα από 25 χρόνια. Ο οργανισμός, ο οποίος είναι εντελώς ανεξάρτητος από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία, συγκεντρώνει πληροφορίες για να βοηθήσει τον απλό άνθρωπο (sic) να κατανοήσει αυτό το ζήτημα.




«Τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών όχι μόνο δείχνουν σαφώς ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκαλεί οξειδωτικό στρες σε διάφορους ιστούς, αλλά και ότι προκαλεί σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών δεικτών στο αίμα. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η μειωμένη ικανότητα μάθησης και η γνωστική εξασθένηση είναι μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.


Επιπτώσεις στην υγεία της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF)

Οι συχνότητες στην περιοχή από 3 kilohertz έως 300 gigahertz στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (EMR) ορίζονται ως ακτινοβολία RF. (Βλέπε Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών)


"Η τάση είναι σαφώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών αναφέρει τις επιπτώσεις της χαμηλής έντασης έκθεσης ELF EMF και RFR, ενώ ένα μικρό ποσοστό δημοσιευμένων μελετών δεν βρίσκει καμία επίδραση".




«Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης του καρκίνου στην ακτινοβολία RF σε ανθρώπους και πειραματόζωα. Στην πραγματικότητα, το HF-EMF μπορεί τώρα να ταξινομηθεί ως καρκινογόνο ομάδας 1 για τον άνθρωπο, αλλά μια τέτοια ταξινόμηση μπορεί να γίνει μόνο από το IARC.




«Χρησιμοποιώντας in vitro και in vivo μελέτες, αυτή η ανασκόπηση δείχνει ότι το RF μπορεί να μεταβάλει τη μορφολογία και τη φυσιολογία των γεννητικών κυττάρων, οδηγώντας σε μειωμένη σπερματογένεση, κινητικότητα και μειωμένη συγκέντρωση αρσενικών γεννητικών κυττάρων. Το RF οδηγεί επίσης σε γενετικές και ορμονικές αλλαγές. Επιπλέον, συνοψίζεται η συμβολή του οξειδωτικού στρες και του συμπλέγματος πρωτεϊνικής κινάσης μετά την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες, η οποία θα μπορούσε επίσης να είναι ένας πιθανός μηχανισμός για τη μείωση των παραμέτρων του σπέρματος».




«Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε RFR σχετίζεται με αύξηση της βλάβης του DNA».




«Η χρήση κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση κλήσεων άνω των 30 λεπτών την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου».




«Συμπεραίνεται ότι οι μηχανισμοί που διέπουν τα συμπτώματα της EHS είναι βιολογικά εύλογοι και ότι πολλές οργανικές φυσιολογικές αντιδράσεις συμβαίνουν μετά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικά, νευροορμονικά και νευροψυχιατρικά συμπτώματα μετά από έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ως αποτέλεσμα νευρωνικής βλάβης και υπερευαίσθητων νευρωνικών αντιδράσεων».




"Το RF-EMF έχει βρεθεί ότι προκαλεί αλλαγές στα νευρικά κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της απόπτωσης των νευρωνικών κυττάρων, των αλλαγών στη λειτουργία της νευρικής μυελίνης και των διαύλων ιόντων. Επιπλέον, τα RF-EMFs δρουν ως πηγή άγχους στα έμβια όντα.




«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ακτινοβολία RF είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο και προκαλεί γλοιώματα και αιθουσαία σβαννώματα (ακουστικά νευρινώματα). Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς και σαφείς ενδείξεις ότι η ακτινοβολία RF είναι καρκινογόνος σε πολλά μέρη. Με βάση το προοίμιο των μονογραφιών του IARC, η ακτινοβολία RF θα πρέπει να ταξινομηθεί ως καρκινογόνος για τον άνθρωπο, Ομάδα 1.




"Το NTP διεξήγαγε διετείς τοξικολογικές μελέτες σε αρουραίους και ποντίκια για να διευκρινίσει πιθανούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρκίνου, από την έκθεση σε ακτινοβολία RF όπως χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα 2G και 3G, τα οποία λειτουργούν σε εύρος συχνοτήτων περίπου 700 έως 2700 megahertz (MHz)".

Οι μελέτες NTP διαπίστωσαν ότι η υψηλή έκθεση σε ακτινοβολία RF 900 MHz, όπως αυτή που χρησιμοποιείται από τα κινητά τηλέφωνα, συνδέεται με τα ακόλουθα

Σαφείς ενδείξεις συσχέτισης με όγκους (κακοήθες σβάννωμα) στις καρδιές αρσενικών αρουραίων.
Ορισμένες ενδείξεις σύνδεσης με όγκους (κακόηθες γλοίωμα) στους εγκεφάλους αρσενικών αρουραίων.
Ορισμένες ενδείξεις συσχέτισης με όγκους (καλοήθες, κακοήθεις ή σύνθετο συνδυασμένο φαιοχρωμοκύττωμα) στα επινεφρίδια αρσενικών αρουραίων.
Μετρήσιμη βλάβη του DNA υπό ορισμένες συνθήκες έκθεσης. (πρβλ. περιβαλλοντική και μοριακή μεταλλαξιογένεση)




«Οι επιδημιολογικές μελέτες που παρουσιάστηκαν μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του IARC το 2011 επαρκούν για την ταξινόμηση του RFR ως πιθανού καρκινογόνου για τον άνθρωπο (Ομάδα 2 Α). Ωστόσο, πρέπει να συμπληρωθούν από τα πρόσφατα αναφερθέντα δεδομένα σε ζώα από το Ινστιτούτο Ramazzini και το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ, καθώς και μηχανιστικές μελέτες. Αυτά τα πειραματικά ευρήματα, μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα που εξετάζονται εδώ, πιστεύουμε ότι επαρκούν για να αυξήσουν την κατηγοριοποίηση του IARC από RFR σε Ομάδα 1».




"Στα συμπεράσματα (sic), αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε WiFi μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες, οι οποίες παρατηρήθηκαν από μια σημαντική αλλαγή στην έκφραση γονιδίων AChE και ορισμένες νευρολογικές παραμέτρους που σχετίζονται με εγκεφαλική βλάβη".




"Συμπεραίνεται ότι μια συσσωρευμένη δόση GSM 900-MHz RF-EMF θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πολλαπλασιασμό και τη νευρογένεση των NSC, απαιτώντας περαιτέρω αιτίες που σχετίζονται με τη χρήση κινητών συσκευών".




«Ενώ το IR βλάπτει άμεσα το DNA, το NIR διαταράσσει τους οξειδωτικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης, οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες, βλάβη στα κυτταρικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του DNA, και βλάβη στις κυτταρικές διεργασίες που οδηγούν σε καρκίνο. Επιπλέον, η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την επαγγελματική έκθεση σε NIR (ELF EMF και RFR) και την έκθεση των νοικοκυριών σε γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πομπούς RF, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, των κεραιών εκπομπής και του εξοπλισμού ραντάρ.




«Από συνολικά 27 μελέτες που διερεύνησαν τις επιδράσεις του RF-EMR στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, 21 μελέτες ανέφεραν αρνητικές συνέπειες της έκθεσης. Σε αυτές τις 21 μελέτες, 11 από τις 15 μελέτες που εξέτασαν την κινητικότητα του σπέρματος ανέφεραν σημαντική επιδείνωση, 7 από τις 7 μελέτες που μέτρησαν την παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα και 4 από τις 5 μελέτες που εξέτασαν τη βλάβη του DNA έδειξαν αυξημένη βλάβη λόγω έκθεσης σε RF-EMR.




«Ο αριθμός των όγκων του πνεύμονα και του ήπατος ήταν σημαντικά υψηλότερος στα εκτεθειμένα ζώα από ό, τι στους εικονικά εκτεθειμένους μάρτυρες. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των λεμφωμάτων αυξήθηκε επίσης σημαντικά με την έκθεση. Δεν υπάρχει σαφής επίδραση δόσης-απόκρισης. Υποθέτουμε ότι αυτές οι επιδράσεις που προάγουν τον όγκο μπορεί να προκληθούν από μεταβολικές αλλαγές που προκαλούνται από την έκθεση. Δεδομένου ότι πολλές από τις επιδράσεις που προάγουν τον όγκο στη μελέτη μας παρατηρήθηκαν σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα έκθεσης (0,04 και 0,4 W/kg SAR), πολύ κάτω από τα όρια έκθεσης για χρήστες κινητών τηλεφώνων, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών.




«Συνοπτικά, η ανάλυσή μας δείχνει ότι το χαμηλής έντασης RFR είναι ένας εκφραστικός οξειδωτικός παράγοντας για ζωντανά κύτταρα με υψηλό παθογόνο δυναμικό και ότι το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την έκθεση σε RFR πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας από τους πρωταρχικούς μηχανισμούς βιολογικής δραστηριότητας αυτού του τύπου ακτινοβολίας».




«Η έκθεση σε υψηλό RF-EMFR που παράγεται από MPBS σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα HbA1c και τον επιπολασμό του σακχαρώδους προ-διαβήτη σε εφήβους σχολικής ηλικίας. Το RF-EMFR φαίνεται να είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα HbA1c και στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2».




«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η οξεία έκθεση σε EMW μπορεί να προάγει επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ανεξάρτητες από τη διάρκεια της έκθεσης σε EMW».




«Σε υγιείς συμμετέχοντες, 50 λεπτά έκθεσης σε κινητό τηλέφωνο συσχετίστηκαν με αυξημένο μεταβολισμό γλυκόζης στον εγκέφαλο στην περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στην κεραία σε σύγκριση με τη μη έκθεση».




Η έκθεση Bioinitiative 2012 εκπονήθηκε από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έχουν όλοι πτυχίο ιατρικής, διδακτορικό και μεταπτυχιακό. Καταλήγουν: «Είναι σαφώς αποδεδειγμένο ότι οι βιοεπιδράσεις εμφανίζονται σε πολύ χαμηλές (μη θερμικές) εκθέσεις σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων». Δηλώνουν επίσης σαφώς: «Τα επιστημονικά στοιχεία είναι... αρκετά μεγάλο ώστε να δικαιολογεί προληπτικά μέτρα για RF."

Περίληψη της έκθεσης (πρβλ. Bioinitiative 2012)

Όγκοι εγκεφάλου και ακουστικά νευρινώματα

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για δέκα χρόνια ή περισσότερο έχουν υψηλότερο ποσοστό κακοήθων όγκων του εγκεφάλου και ακουστικών νευρινωμάτων. Είναι χειρότερα αν το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιούνταν κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού».
«Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ασύρματο τηλέφωνο για δέκα χρόνια ή περισσότερο έχουν υψηλότερο ποσοστό κακοήθων όγκων του εγκεφάλου και ακουστικών νευρινωμάτων. Είναι χειρότερο εάν το ασύρματο τηλέφωνο έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού.
«Το τρέχον πρότυπο για την έκθεση σε εκπομπές από κινητά τηλέφωνα και ασύρματα τηλέφωνα δεν είναι ασφαλές, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες που αναφέρουν μακροπρόθεσμους κινδύνους όγκου στον εγκέφαλο και ακουστικού νευρινώματος».



Αλλαγές στο νευρικό σύστημα και τη λειτουργία του εγκεφάλου

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα και η χρήση κινητών τηλεφώνων επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
«Οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα ανταποκρίνονται εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις συγκεκριμένες εκθέσεις. Οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν μόνο τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, επομένως οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της έκθεσης δεν είναι γνωστές».
«Οι συνέπειες της παρατεταμένης έκθεσης σε παιδιά των οποίων το νευρικό σύστημα αναπτύσσεται στα τέλη της εφηβείας είναι επί του παρόντος άγνωστες. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη λειτουργία της κοινωνίας στην ενήλικη ζωή, εάν τα χρόνια έκθεσης των νέων σε ELF και RF οδηγήσουν σε μειωμένη ικανότητα σκέψης, κρίσης, μνήμης, μάθησης και ελέγχου συμπεριφοράς.
«Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε ασύρματες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από κινητά τηλέφωνα και άλλες προσωπικές συσκευές, και της έκθεσης ολόκληρου του σώματος σε εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων από πύργους κινητής τηλεφωνίας και κεραίες απλά δεν είναι ακόμη γνωστές με βεβαιότητα. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι βιολογικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στην υγεία μπορούν και συμβαίνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης: επίπεδα που μπορεί να είναι χιλιάδες φορές χαμηλότερα από τα όρια δημόσιας ασφάλειας.



Επιδράσεις στα γονίδια (DNA)
Τόσο η έκθεση σε ELF όσο και σε RF μπορεί να θεωρηθεί γονοτοξική (επιβλαβής για το DNA) υπό ορισμένες συνθήκες έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων έκθεσης κάτω από τα υπάρχοντα όρια ασφαλείας.



Επιδράσεις στις πρωτεΐνες του στρες (πρωτεΐνες θερμικού σοκ)
«Πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ELF και RF μπορούν να προκαλέσουν τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες στρες, πράγμα που σημαίνει ότι το κύτταρο αναγνωρίζει τις εκθέσεις ELF και RF ως επιβλαβείς. Αυτός είναι ένας άλλος σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες έχουν τεκμηριώσει ότι η έκθεση σε ELF και RF μπορεί να είναι επιβλαβής και αυτό συμβαίνει σε επίπεδα που είναι πολύ χαμηλότερα από τα υπάρχοντα πρότυπα δημόσιας ασφάλειας».



Επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το ELF και το RF μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις και αλλεργίες και να μεταβάλουν τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε βαθμό που επιτρέπεται από τα ισχύοντα πρότυπα δημόσιας ασφάλειας».



Εύλογοι βιολογικοί μηχανισμοί
Το οξειδωτικό στρες λόγω βλάβης στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες είναι ένας εύλογος βιολογικός μηχανισμός για καρκίνο και ασθένειες που σχετίζονται με βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα από ELF".




Ο ΠΟΥ / Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (ομάδα 2Β) με βάση τον αυξημένο κίνδυνο γλοιωμάτων, μιας κακοήθους μορφής καρκίνου του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Το συμπέρασμα του IARC βασίστηκε σε αυξημένο κίνδυνο (για γλοιώματα) που βρέθηκε σε άτομα που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα κατά μέσο όρο 30 λεπτά την ημέρα για πάνω από 10 χρόνια

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από κινητά τηλέφωνα, πύργους κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, Bluetooth, φορητούς υπολογιστές, δρομολογητές και συσκευές παρακολούθησης μωρών είναι τώρα στην ίδια κατηγορία με το DDT, το καύσιμο ντήζελ και τον μόλυβδο πριν ταξινομηθεί στην ομάδα 2Α: πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο.




«Η ex vivo έκθεση ανθρώπινου σπέρματος σε ασύρματο φορητό υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο μείωσε την κινητικότητα και προκάλεσε κατακερματισμό του DNA μέσω μη θερμικής επίδρασης. Υποψιαζόμαστε ότι η διατήρηση ενός φορητού υπολογιστή συνδεδεμένου στο διαδίκτυο στην αγκαλιά σας κοντά στους όρχεις μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανδρική γονιμότητα».




«Η παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί δυνητικά (sic) να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο διακοπής της ανάπτυξης του εμβρύου, ειδικά σε γυναίκες υψηλού κινδύνου με ιστορικό διακοπής της ανάπτυξης εμβρύων. Συνιστούμε στις έγκυες γυναίκες να μην χρησιμοποιούν τις συσκευές για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή να προστατεύονται όταν χρησιμοποιούν τις συσκευές, π.χ. προστατεύοντας τον εαυτό τους από απόσταση».




«Ιστοπαθολογικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε τμήματα της περιοχής CA του ιππόκαμπου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεταγεννητική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκάλεσε σημαντική μείωση των πυραμιδικών κυττάρων στην CA της ομάδας EMF (P<0,05). Επιπλέον, η απώλεια κυττάρων στην περιοχή CA της ομάδας EMF μπορεί να ανιχνευθεί ακόμη και με ποιοτική παρατήρηση. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να ενθαρρύνουν τους ερευνητές να διερευνήσουν τις χρόνιες επιδράσεις των 900 MHz EMF στους εγκεφάλους των εφήβων.




«Για την αυτοαναφερόμενη έκθεση σε κεραίες ραδιοσυχνοτήτων και συσκευές επικοινωνίας, υπήρξαν σημαντικές γραμμικές τάσεις με χαμηλότερη αναλογία αγοριών προς κορίτσια κατά τη γέννηση, όταν ο πατέρας ανέφερε υψηλότερα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες».




«Συνοπτικά, ένα μαγνητικό πεδίο 50 Hz και μικροκύματα 915 MHz προκάλεσαν συγκρίσιμες αποκρίσεις σε λεμφοκύτταρα από υγιείς και υπερευαίσθητους δότες υπό ορισμένες συνθήκες έκθεσης, οι οποίες ήταν παρόμοιες αλλά όχι πανομοιότυπες με την αντίδραση στο στρες που προκαλείται από θερμικό σοκ».




«Σε αυτή τη μελέτη, διερευνήσαμε εάν η παθολογική διαρροή μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού θα μπορούσε να σχετίζεται με βλάβη στους νευρώνες. Τρεις ομάδες οκτώ αρουραίων η καθεμία εκτέθηκαν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία του Παγκόσμιου Συστήματος Κινητών Επικοινωνιών (GSM) από κινητά τηλέφωνα διαφορετικής ισχύος για 2 ώρες. Βρήκαμε πολύ σημαντικές (p<0,002) ενδείξεις νευρωνικής βλάβης στον φλοιό, τον ιππόκαμπο(*) και τα βασικά γάγγλια στους εγκεφάλους των εκτεθειμένων αρουραίων».




"Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση των σπασίματος ενός κλώνου DNA στα εγκεφαλικά κύτταρα σε αρουραίους που εκτέθηκαν σε συνεχή μικροκύματα 2450 MHz (SAR 1,2 W / kg) για 2 ώρες, τόσο αμέσως όσο και 4 ώρες μετά την έκθεση".




«Η βιβλιογραφία περιέχει περισσότερες από 2000 αναφορές σχετικά με τις βιολογικές αντιδράσεις στις ραδιοσυχνότητες και την ακτινοβολία μικροκυμάτων, που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 1971.* Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις επιπτώσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας σε αυτές τις συχνότητες στον άνθρωπο. Οι παραπομπές ταξινομούνται αλφαβητικά ανά συγγραφέα και περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ανάκτηση των πρωτότυπων εγγράφων. Μια επισκόπηση των επιπτώσεων που αποδίδονται στις ραδιοσυχνότητες και την ακτινοβολία μικροκυμάτων αποτελεί επίσης μέρος της έκθεσης.


Επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία των παιδιών.


«Τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση στην ενέργεια RF από τους ενήλικες. Το σώμα και ο εγκέφαλός τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και είναι πιο επιρρεπείς σε εκθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Επειδή τα κρανία τους είναι λεπτότερα και τα κεφάλια τους μικρότερα από αυτά των ενηλίκων, τα παιδιά έχουν σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκτεθούν σε ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων από κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, τα παιδιά εκτίθενται σε περισσότερα κινητά τηλέφωνα και αμφίδρομα ραδιόφωνα από τους ενήλικες για πολλά χρόνια. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι η ακτινοβολία RF μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου.




«Έχει βρεθεί σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ELF-MFs και της παιδικής λευχαιμίας. Επιπλέον, παρατηρήθηκε επίσης μια πιθανή επίδραση δόσης-απόκρισης».




«Δεν είναι παιχνίδια. Έχουν ακτινοβολία που προέρχεται από αυτά και όσο περισσότερο μπορούμε να τα κρατήσουμε μακριά από το σώμα και να χρησιμοποιήσουμε (το τηλέφωνο) με άλλους τρόπους, τόσο ασφαλέστερο είναι», δήλωσε η Jennifer A. Lowry, MD, FAACT, FAAP, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου AAP για την Περιβαλλοντική Υγεία, στο δελτίο τύπου του AAP ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης NTP.




«Στη δοκιμή MWM (Morris Water Maze), διαπιστώσαμε ότι οι αρσενικοί απόγονοι είχαν μειωμένη μάθηση και μνήμη, ενώ οι θηλυκοί απόγονοι δεν είχαν μειωμένη ικανότητα όσον αφορά τη μάθηση και τη μνήμη, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μικροκύματα έχουν επιπτώσεις εξαρτώμενες από το φύλο».




Συμπεράσματα:«Τα παιδιά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας μικροκυμάτων (MWR) από τους ενήλικες».
"Το KVA είναι καρκινογόνο κατηγορίας 2Β (πιθανώς), όπως και η αιθάλη, ο τετραχλωράνθρακας, το χλωροφόρμιο, το DDT, ο μόλυβδος, το νικέλιο, η φαινοβαρβιτάλη, το στυρόλιο, το ντίζελ και η βενζίνη. Φαίνεται σαφές ότι δεν θα εκθέταμε τα παιδιά σε αυτές τις άλλες ουσίες, οπότε γιατί πρέπει να εκθέτουμε τα παιδιά σε ακτινοβολία μικροκυμάτων;»
«Τα έμβρυα είναι ακόμη πιο ευαίσθητα από τα παιδιά. Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση του εμβρύου τους σε ακτινοβολία μικροκυμάτων».
«Τα έφηβα κορίτσια και οι γυναίκες δεν πρέπει να βάζουν κινητά τηλέφωνα στα σουτιέν ή τα χιτζάμπ τους.
«Οι προειδοποιήσεις στο εγχειρίδιο του κινητού τηλεφώνου καθιστούν σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής έκθεσης».
«Οι ασύρματες συσκευές είναι ραδιοπομποί, όχι παιχνίδια. Η πώληση παιχνιδιών που χρησιμοποιεί πρέπει να απαγορευτεί».
«Η κυβέρνηση έχει εκδώσει προειδοποιήσεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για αυτές τις προειδοποιήσεις».
«Τα όρια έκθεσης είναι ανεπαρκή και θα πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να είναι επαρκή».




"Ενώ διερευνούμε τις σχέσεις μεταξύ των διαταραχών του αυτισμού και των ασύρματων τεχνολογιών, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση των ατόμων με διαταραχές αυτισμού, των παιδιών όλων των ηλικιών, των ατόμων που σχεδιάζουν να αποκτήσουν μωρό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης." – Martha Herbert, MD, PhD.




Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), Robert W. Block, κάλεσε την FCC να επανεξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές έκθεσης σε ακτινοβολία RF και να τις μειώσει για την προστασία των παιδιών. Έγραψε:

«Τα παιδιά... δεν είναι μικροί ενήλικες και επηρεάζονται δυσανάλογα από όλες τις περιβαλλοντικές επιρροές, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με το IARC, η μέση εναπόθεση ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων στους εγκεφάλους των παιδιών και δέκα φορές υψηλότερη στο μυελό των οστών του κρανίου από ό, τι στη χρήση κινητού τηλεφώνου από ενήλικα.




«Η υπόθεση αυτής της ανασκόπησης είναι ότι αν και έχει δοθεί λίγη προσοχή στις πιθανές συνδέσεις μεταξύ ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες (EMF / RFR) και διαταραχών του φάσματος του αυτισμού (ASD), τέτοιες συνδέσεις είναι πιθανό να υπάρχουν. Ο λόγος για αυτή την υπόθεση είναι ότι οι φυσιολογικές επιδράσεις των EMF / RFR και μια ποικιλία όλο και πιο καλά τεκμηριωμένων παθοφυσιολογικών φαινομένων στις ASD δείχνουν αξιοσημείωτες ομοιότητες. Πρόσθετη υποστήριξη μπορεί να βρεθεί στους παραλληλισμούς μεταξύ της αύξησης των αναφερόμενων περιπτώσεων ASD και της αξιοσημείωτης αύξησης της έκθεσης σε EMF / RFR τις τελευταίες δεκαετίες. Η εξέταση αυτών των ομοιοτήτων δεν αποδεικνύει ότι αυτοί οι παραλληλισμοί υποδηλώνουν αιτιότητα – αυτό το είδος έρευνας δεν έχει γίνει».




Τα αποτελέσματα της προηγούμενης δημοσίευσης επαναλήφθηκαν σε αυτή την ξεχωριστή ομάδα συμμετεχόντων και έδειξαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου συσχετίστηκε με προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και αυτή η συσχέτιση δεν περιορίστηκε στους πρώτους χρήστες της τεχνολογίας. Αν και οι συσχετίσεις ήταν ασθενέστερες στο νέο σύνολο δεδομένων, επέμειναν ακόμη και με περαιτέρω έλεγχο για ένα διευρυμένο σύνολο πιθανών συγχυτικών παραγόντων.




«Η προγεννητική – και σε μικρότερο βαθμό η μεταγεννητική – έκθεση σε κινητά τηλέφωνα έχει συσχετιστεί με δυσκολίες συμπεριφοράς, όπως συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα υπερκινητικότητας κατά την ηλικία εγγραφής στο σχολείο. Αυτές οι συσχετίσεις μπορεί να μην είναι αιτιώδεις και μπορεί να οφείλονται σε μη μετρήσιμους συγχυτικούς παράγοντες. Εάν υπάρχουν, θα είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία, δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτής της τεχνολογίας».




«Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ευαισθησία των παιδιών σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων, καθώς το αναπτυσσόμενο νευρικό τους σύστημα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο. Επιπλέον, ο ιστός του εγκεφάλου τους είναι πιο αγώγιμος, η διείσδυση RF είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το μέγεθος του κεφαλιού και εκτίθενται για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τους ενήλικες.


Επιπτώσεις στην υγεία των εγκύων γυναικών

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία των εγκύων γυναικών.



«Η χρήση κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση κλήσεων άνω των 30 λεπτών την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου».




«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι η έκθεση σε ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου [συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες], ενώ η χρήση στολής ακτινοπροστασίας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».




«Σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο αποβολής όταν μια έγκυος γυναίκα εκτέθηκε σε υψηλότερο φορτίο MF, σε σύγκριση με γυναίκες με χαμηλότερο φορτίο MF».




«Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα επιδημιολογικά στοιχεία ότι τα υψηλά επίπεδα MF [μαγνητικά πεδία] της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άσθματος στους απογόνους».


Επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ευαισθησίας στην υγεία (EMS)

Το EMS είναι μια κατάσταση στην οποία τα άτομα βιώνουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία λόγω έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF). Γενικά, αναφέρεται ως ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία (EMS), ηλεκτροευαισθησία, ηλεκτροϋπερευαισθησία (EHS), σύνδρομο μικροκυμάτων / ασθένεια ή ασθένεια ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις του EMS στην υγεία.


«Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι πολλαπλές χημικές ευαισθησίες και ηλεκτρομαγνητικές ευαισθησίες μπορούν να θεωρηθούν αναπηρίες κατά την έννοια της ADA εάν επηρεάζουν τις νευρολογικές, αναπνευστικές ή άλλες λειτουργίες ενός ατόμου σε τέτοιο βαθμό ώστε να βλάπτουν ουσιαστικά μία ή περισσότερες από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της ζωής του ατόμου».




«Αυτή η μελέτη συμπληρώνει τις υπάρχουσες μελέτες που δείχνουν ότι το σύνδρομο μικροκυμάτων, ή ασθένεια, εμφανίζεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστώνται από την ICNIRP».




«Ωστόσο, τα συμπτώματα που βιώνουν τα αυτοαποκαλούμενα άτομα με ηλεκτροϋπερευαισθησία (EHS) επηρεάζουν την ευημερία τους και αποτελούν πρόβλημα υγείας σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΟΥ. Επομένως, ανεξάρτητα από τις αιτίες των συμπτωμάτων της EHS, αυτή η παραδεκτή βλάβη της ευημερίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί παγκοσμίως μέσω της ανάπτυξης μιας ενιαίας πολιτικής υγείας. Επιπλέον, ο ΠΟΥ, η ICNIRP και το IEEE-ICES θα πρέπει να εγκρίνουν και να υποστηρίξουν την έρευνα που παρέχει αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις πιθανές αιτίες της EHS. Χωρίς τέτοια έρευνα, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν διαγνωστικές μέθοδοι και να ληφθούν πιθανά διορθωτικά μέτρα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ο ΠΟΥ να υποστηρίξει τις εθνικές κυβερνήσεις για την επείγουσα ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και κοινής πολιτικής υγείας για την EHS».




«Συνοπτικά, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τύποι ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο χώρο εργασίας που προκαλούν μακροχρόνια έκθεση των εργαζομένων. Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από πολλαπλές πηγές θα μπορούσε να είναι η αιτία της ανάπτυξης συμπτωμάτων που σχετίζονται με την EHS. Ωστόσο, το άτομο εκτέθηκε επίσης σε ELF-EMF αλλού στο κτίριο, οπότε η έκθεση σε RF-EMF φαίνεται να είναι η πιο πιθανή αιτία των προβλημάτων υγείας που αναπτύχθηκαν.




«Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν έντονα ότι η EHS (υλεκτροϋπερευαισθησία) είναι μια παθολογική νευρολογική διαταραχή που μπορεί να διαγνωστεί, να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί. Καθώς η EHS αναδύεται ως μια νέα ύπουλη παγκόσμια μάστιγα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, καλούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να συμπεριλάβει την EHS ως νευρολογική διαταραχή στη διεθνή ταξινόμηση των ασθενειών».




«Συμπεραίνεται ότι οι μηχανισμοί που διέπουν τα συμπτώματα της EHS είναι βιολογικά εύλογοι και ότι πολλές οργανικές φυσιολογικές αντιδράσεις συμβαίνουν μετά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν νευρολογικά, νευροορμονικά και νευροψυχιατρικά συμπτώματα μετά από έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ως αποτέλεσμα νευρωνικής βλάβης και υπερευαίσθητων νευρωνικών αντιδράσεων. Θα πρέπει να αναπτυχθούν πιο σχετικές διαγνωστικές δοκιμές για την EHS. Τα όρια έκθεσης θα πρέπει να μειωθούν για την προστασία από τις βιολογικές επιδράσεις των ΗΜΠ. Ο πολλαπλασιασμός των τοπικών και παγκόσμιων ασύρματων δικτύων θα πρέπει να μειωθεί και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ασφαλέστερα ενσύρματα δίκτυα αντί ασύρματων για την προστασία των ευάλωτων πολιτών. Οι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε ηλεκτροϋπερευαίσθητα άτομα».




"Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι, εκτός από την ασυνείδητη ευαισθησία, ο επιπολασμός του IEI-EMF / EHS κυμαίνεται από περίπου 5,0 έως 30% του γενικού πληθυσμού για ήπιες περιπτώσεις, 1,5 έως 5,0% για μέτριες περιπτώσεις και < 1,5% για σοβαρές περιπτώσεις".




«Τώρα φαίνεται απαραίτητο να εξετάσουμε «νέες εκθέσεις» όπως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF). Οι γιατροί αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο προβλήματα υγείας, τα αίτια των οποίων είναι άγνωστα. Μελέτες, εμπειρικές παρατηρήσεις και αναφορές ασθενών δείχνουν σαφώς αλληλεπιδράσεις μεταξύ της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και των προβλημάτων υγείας. Η ατομική ευαισθησία και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συχνά παραμελούνται. 

Νέες ασύρματες τεχνολογίες και εφαρμογές έχουν εισαχθεί χωρίς καμμία βεβαιότητα για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για την ιατρική και την κοινωνία... Τα κοινά συμπτώματα EHS περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας, κόπωση και συμπτώματα γρίπης.




«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το «σύνδρομο μικροκυμάτων» ή η «ηλεκτρο-υπερευαισθησία» (EHS) είναι μια πραγματική ασθένεια που προκαλείται από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ειδικά στην περιοχή μικροκυμάτων. Η αναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου αυξάνεται με την αυξανόμενη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία από ηλεκτρική ενέργεια, WiFi, κινητά τηλέφωνα και πύργους κινητής τηλεφωνίας, έξυπνους μετρητές και πολλές άλλες ασύρματες συσκευές. Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι είναι ασαφές. Ενώ τα περισσότερα άτομα που αναφέρουν EHS δεν έχουν συγκεκριμένο ιστορικό οξείας έκθεσης, η υπερβολική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο.


Επιπτώσεις στην υγεία των κινητών τηλεφώνων

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση από κινητά τηλέφωνα.


«Η χρήση κινητού τηλεφώνου για κλήσεις άνω των 30 λεπτών την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Θα πρέπει να διεξαχθεί μια προοπτική μελέτη για την περαιτέρω διερεύνηση αυτής της πιθανής συσχέτισης».




«Η ανασκόπησή μας διαπίστωσε ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από κινητά τηλέφωνα (RFR) μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια του θυρεοειδούς και αλλαγές στα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στον ορό, οδηγώντας ενδεχομένως σε διαταραχή του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-θυρεοειδούς. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ιστοπαθολογικές αλλαγές στα θυλάκια του θυρεοειδούς μετά από έκθεση αρουραίων σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα σχετίζονταν άμεσα με την ποσότητα και τη διάρκεια της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία».




«Η υπερβολική χρήση smartphone αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε συμμετέχοντες με εθισμό στο smartphone, μικρή απόσταση μεταξύ στήθους και smartphone και συνήθεια χρήσης του smartphone πριν από τον ύπνο».




Η υψηλή έκθεση στα 900 MHz που χρησιμοποιείται από κινητά τηλέφωνα (2G και 3G) συσχετίστηκε με: 

Σαφείς ενδείξεις συσχέτισης με όγκους (κακοήθες σβάννωμα) στις καρδιές αρσενικών αρουραίων.

Ορισμένες ενδείξεις σύνδεσης με όγκους (κακόηθες γλοίωμα) στους εγκεφάλους αρσενικών αρουραίων.

Ορισμένες ενδείξεις συσχέτισης με όγκους (καλοήθες, κακοήθεις ή σύνθετο συνδυασμένο φαιοχρωμοκύττωμα) στα επινεφρίδια αρσενικών αρουραίων.




Το Υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια έχει εκδώσει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης κινητών τηλεφώνων για οικογένειες, ειδικά οικογένειες με παιδιά και εφήβους:

- Κρατήστε το κινητό τηλέφωνο μακριά από το σώμα

- Μειώστε τη χρήση κινητών τηλεφώνων όταν το σήμα είναι αδύναμο

- Μειώστε τη χρήση κινητών τηλεφώνων για ροή ήχου ή βίντεο ή για λήψη ή μεταφόρτωση μεγάλων αρχείων

- Κρατήστε το κινητό τηλέφωνο μακριά από το κρεββάτι τη νύχτα

- Βγάλτε τα ακουστικά όταν δεν μιλάτε στο τηλέφωνο

- Αποφύγετε προϊόντα που ισχυρίζονται ότι εμποδίζουν την ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να αυξήσουν την έκθεση.




«Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα, του βαθμού κατακερματισμού του DNA και της μειωμένης κινητικότητας του σπέρματος».




«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από in vitro και in vivo μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση από κινητά τηλέφωνα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος».




«Αναφέρουμε μια σειρά περιπτώσεων τεσσάρων νεαρών γυναικών – ηλικίας 21 έως 39 ετών – με πολυεστιακό διηθητικό καρκίνο του μαστού, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανή σύνδεση με μη ιονίζουσα ακτινοβολία από ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κινητά τηλέφωνα. Όλοι οι ασθενείς φορούσαν τακτικά τα smartphones τους στα σουτιέν τους απευθείας στο στήθος τους για έως και 10 ώρες την ημέρα για αρκετά χρόνια και ανέπτυξαν όγκους σε περιοχές του στήθους τους που ήταν ακριβώς κάτω από τα τηλέφωνα.




«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα σε μεγάλο βαθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναπτύσσουν γλοίωμα ή ακουστικό νευρίνωμα θα πρέπει να αποζημιώνονται».




«Σε υγιείς συμμετέχοντες, 50 λεπτά έκθεσης σε κινητό τηλέφωνο συσχετίστηκαν με αυξημένο μεταβολισμό γλυκόζης στον εγκέφαλο στην περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στην κεραία σε σύγκριση με τη μη έκθεση».




«Τα αποτελέσματα της προηγούμενης δημοσίευσης επαναλήφθηκαν σε αυτή την ξεχωριστή ομάδα συμμετεχόντων και έδειξαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου συσχετίστηκε με προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και αυτή η συσχέτιση δεν περιορίστηκε στους πρώτους χρήστες της τεχνολογίας».




«Συνοπτικά, το σύμπλεγμα ημικρανιών και ζάλης που παρατηρήθηκε σε αυτή την πρώτη μελέτη των κινητών τηλεφώνων και των διαταραχών του ΚΝΣ αξίζει περαιτέρω προσοχή».




«Η προγεννητική – και σε μικρότερο βαθμό η μεταγεννητική – έκθεση σε κινητά τηλέφωνα έχει συσχετιστεί με δυσκολίες συμπεριφοράς, όπως συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα υπερκινητικότητας κατά την ηλικία εγγραφής στο σχολείο. Αυτές οι συσχετίσεις μπορεί να μην είναι αιτιώδεις και μπορεί να οφείλονται σε μη μετρήσιμους συγχυτικούς παράγοντες. Εάν υπάρχουν, θα είναι σημαντικές για τη δημόσια υγεία, δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτής της τεχνολογίας.




«Τα αποτελέσματα των σημερινών μελετών σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων για μια περίοδο ⩾10 ετών δείχνουν ένα σταθερό μοτίβο αυξημένου κινδύνου ακουστικών νευρινωμάτων και γλοιωμάτων. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος με την ετερόπλευρη έκθεση».


Επιπτώσεις του Wi-Fi στην υγεία

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε Wi-Fi στην υγεία.




"Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται από συσκευές Wi-Fi μπορεί να ασκήσει γονοτοξικές επιδράσεις στα δροσόφιλα και παρέχει τη βάση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας Wi-Fi στους ζωντανούς οργανισμούς".




«Επαναλαμβανόμενες μελέτες Wi-Fi δείχνουν ότι το Wi-Fi προκαλεί οξειδωτικό στρες, βλάβη σπέρματος / όρχεων, νευροψυχιατρικές επιδράσεις συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, απόπτωση, βλάβη κυτταρικού DNA, ενδοκρινικές αλλαγές και υπερφόρτωση ασβεστίου».




"Η μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων 2,4 GHz μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες λόγω της αλλοίωσης ορισμένων εκφράσεων miRNA και θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στα επίπεδα έκφρασης miRNA".




«Συνοπτικά, το Wi-Fi και το EMR που προκαλείται από κινητό τηλέφωνο προκαλούν οξειδωτική βλάβη αυξάνοντας το επίπεδο υπεροξείδωσης των λιπιδίων και τα επίπεδα σιδήρου, μειώνοντας παράλληλα τη συνολική αντιοξειδωτική κατάσταση, τα επίπεδα χαλκού και GSH. Το EMR που προκαλείται από Wi-Fi και κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εφηβεία και οξειδωτική βλάβη των νεφρών και των όρχεων σε αναπτυσσόμενους αρουραίους.




«Η ex vivo έκθεση ανθρώπινου σπέρματος σε ασύρματο φορητό υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο μείωσε την κινητικότητα και προκάλεσε κατακερματισμό του DNA μέσω μη θερμικής επίδρασης. Υποψιαζόμαστε ότι η διατήρηση ενός φορητού υπολογιστή συνδεδεμένου στο διαδίκτυο στην αγκαλιά σας κοντά στους όρχεις μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανδρική γονιμότητα».


Επιπτώσεις στην υγεία των πύργων κινητής τηλεφωνίας

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε πύργους κυψελών.


«Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης σε κύματα που εκπέμπονται από σταθμούς βάσης (BTS) στην υγεία των εργαζομένων... Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παράμετροι του αίματος έδειξαν μεγαλύτερες αλλαγές στους χειριστές BTS. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία οφείλονται στην επαγγελματική έκθεση στα κύματα BTS».




"Τα συνολικά αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης δείχνουν τρεις τύπους επιπτώσεων των κεραιών σταθμών βάσης στην ανθρώπινη υγεία: ασθένεια ραδιοσυχνοτήτων (RS), καρκίνος (C) και αλλαγές στις βιοχημικές παραμέτρους (CBP)".




Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini της Ιταλίας διεξήχθη σε χαμηλότερες εντάσεις (κάτω από τα όρια FCC) για να μιμηθεί την ακτινοβολία από πύργους κινητής τηλεφωνίας. Οι όγκοι που βρέθηκαν σε αυτές τις μελέτες μεγάλης κλίμακας ήταν του ίδιου ιστοτύπου όπως σε ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες κινητών τηλεφώνων σε ανθρώπους.




"Τα αποτελέσματα του RI [Ramazzini Institute] σχετικά με την έκθεση σε HFR στο μακρινό πεδίο είναι συνεπή και ενισχύουν τα αποτελέσματα της μελέτης NTP σχετικά με την έκθεση στο κοντινό πεδίο, καθώς και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν αύξηση της συχνότητας εμφάνισης όγκων εγκεφάλου και καρδιάς σε αρουραίους Sprague-Dawley που εκτέθηκαν σε HFR. Αυτοί οι όγκοι είναι του ίδιου ιστοτύπου με εκείνους που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες σε χρήστες κινητών τηλεφώνων. Αυτές οι πειραματικές μελέτες παρέχουν επαρκή στοιχεία για να ζητήσουν επαναξιολόγηση των συμπερασμάτων του IARC σχετικά με το καρκινογόνο δυναμικό του RFR στον άνθρωπο.




υψηλή έκθεση σε RF-EMF που παράγεται από MPBSTs [κυτταρικούς σταθμούς βάσης] συσχετίστηκε με καθυστέρηση στις λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες, τη χωρική μνήμη εργασίας και την προσοχή στους εφήβους στο σχολείο, σε σύγκριση με τους μαθητές που εκτίθενται σε χαμηλό RF-EMF".




"Συμπεραίνεται ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα RF-EMFR που παράγονται από MPBS [κυτταρικούς σταθμούς βάσης] σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα HbA1c και αυξημένο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2".




«Συστάδες σταθμών βάσης (BS) και θάνατοι από νεοπλάσματα έχουν εντοπιστεί στον δήμο Belo Horizonte. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν υψηλότερο μεταξύ των κατοίκων σε απόσταση 500 μέτρων από το BS. Μια υπέρθεση ακτινοβολίας παρατηρήθηκε επίσης κοντά στο BS. Όσο πιο κοντά, τόσο πιο δυνατό».




«Κατά την αναζήτηση στο PubMed, βρήκαμε συνολικά 10 επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούν τις υποτιθέμενες επιπτώσεις στην υγεία των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας. Επτά από αυτές τις μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της εγγύτητας των σταθμών βάσης και των νευρολογικών επιδράσεων και τρεις εξέτασαν τον καρκίνο. Διαπιστώσαμε ότι οκτώ από τις δέκα μελέτες ανέφεραν αυξημένο επιπολασμό αρνητικών νευροσυμπεριφορικών συμπτωμάτων ή καρκίνου σε πληθυσμούς που ζουν σε απόσταση 500 μέτρων από σταθμούς βάσης. Καμμία από τις μελέτες δεν ανέφερε έκθεση πάνω από τις αποδεκτές διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές ενδέχεται να μην επαρκούν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πιστεύουμε ότι απαιτούνται επειγόντως ολοκληρωμένες επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τη μακροχρόνια έκθεση σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία».




«Οι κάτοικοι που ζουν κοντά σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας κινδυνεύουν να αναπτύξουν νευροψυχιατρικά προβλήματα και κάποιες αλλαγές στην απόδοση των νευρολογικών λειτουργιών είτε μέσω διευκόλυνσης είτε μέσω αναστολής. Ως εκ τούτου, συνιστάται η αναθεώρηση των τυποποιημένων κατευθυντήριων γραμμών για την έκθεση του κοινού σε εναπομένον ποσοστό σφάλματος από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και η χρήση της NBTB για τακτική αξιολόγηση και έγκαιρη ανίχνευση βιολογικών επιπτώσεων στους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς.


Επιπτώσεις στην υγεία των ασύρματων δικτύων πέμπτης γενιάς (5G)

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε 5G.


«Μέσα σε λίγες ημέρες, ένας νέος σταθμός βάσης 5G προκάλεσε σοβαρά συμπτώματα ισοδύναμα με το σύνδρομο μικροκυμάτων σε δύο προηγουμένως υγιή άτομα... Τα συμπτώματα υποχώρησαν γρήγορα καθώς το ζευγάρι μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα με πολύ λιγότερη έκθεση.




«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τις προηγούμενες δημοσιεύσεις μας σχετικά με το σύνδρομο μικροκυμάτων που προκαλείται από εκπομπές ακτινοβολίας RF από το 5G. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι τρεις μελέτες μας είναι οι πρώτες που διερευνούν τις επιπτώσεις στην υγεία των σταθμών βάσης 5G. Το 5G αυξάνει σημαντικά την έκθεση σε ακτινοβολία μικροκυμάτων και στην παρούσα περίπτωση, καθώς και στις προηγούμενες περιπτωσιολογικές μελέτες, υπήρξε ταχεία ανάπτυξη συμπτωμάτων γνωστών ως σύνδρομο μικροκυμάτων μετά την ανάπτυξη του 5G. Οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν τις απειλές για την υγεία του 5G».




«Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένας νέος σταθμός βάσης 5G προκάλεσε τυπικά συμπτώματα συνδρόμου μικροκυμάτων ή ασθένειας ραδιοσυχνοτήτων σε δύο άνδρες που εργάζονται και ζουν στο γραφείο κάτω από το σταθμό βάσης. Η ανάπτυξη του 5G προκάλεσε επίσης πολύ υψηλή μέγιστη έκθεση σε μη θερμική ακτινοβολία μικροκυμάτων / RFR, αλλά αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο από τις κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP. Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν εντελώς μέσα σε λίγες εβδομάδες αφότου οι άνδρες μετακόμισαν από το γραφείο σε ένα διαμέρισμα με πολύ λιγότερη έκθεση.




«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν παραπάνω υποδηλώνουν ότι υπάρχουν αξιόπιστοι κίνδυνοι βιολογικών παρεμβολών στις συχνότητες που έχουν προγραμματιστεί για το 5G, οι οποίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές αναφοράς της ICNIRP. Δεδομένης της διάχυτης και συχνά μη συναινετικής φύσης της ανθρωπογενούς έκθεσης σε ασύρματη ακτινοβολία, η παρουσία ακόμη και ενός μικρού αριθμού σημαντικών βιολογικών επιπτώσεων δικαιολογεί περαιτέρω στοχευμένη έρευνα».




«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πολλαπλών συχνοτήτων που προσομοιώνει τις επιδράσεις των συστημάτων 5G επηρεάζει τη λειτουργική δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και είναι αγχωτική στη φύση της».




«Διαπιστώθηκε ότι η αγχώδης συμπεριφορά και η ικανότητα χωρικής μνήμης των ποντικών δεν άλλαξαν, αλλά η συμπεριφορά που μοιάζει με κατάθλιψη ενεργοποιήθηκε σε ποντίκια μετά από έκθεση σε RF 4,9 GHz. Επιπλέον, ο αριθμός των νευρώνων μειώθηκε σημαντικά και το επίπεδο της πυρόπτωσης προφανώς αυξήθηκε στην αμυγδαλή και όχι στον ιππόκαμπο. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες 4,9 GHz μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορά που μοιάζει με κατάθλιψη που μπορεί να σχετίζεται με νευρωνική πυρόπτωση στην αμυγδαλή».




«Ως εκ τούτου, απαιτούνται επειγόντως όρια έκθεσης για την προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Τα όρια αυτά πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και όχι σε εσφαλμένες υποθέσεις, ιδίως ενόψει της αυξανόμενης παγκόσμιας έκθεσης των ανθρώπων και του περιβάλλοντος στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένων νέων μορφών ακτινοβολίας από τις τηλεπικοινωνίες 5G, για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία.




«Συνολικά, αυτά τα ευρήματα καθιστούν υψηλή προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (i) να αντικαταστήσει τις τρέχουσες ελαττωματικές οδηγίες με προστατευτικά όρια και (ii) να επιβάλει μορατόριουμ στην ανάπτυξη του 5G, προκειμένου (iii) να δώσει στους ανεξάρτητους επιστήμονες της βιομηχανίας τον απαραίτητο χρόνο για να προτείνουν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της υγείας. Η σημασία της έκκλησης του 2021 καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα αν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΕ σχεδιάζει να αναπτύξει την έκτη γενιά ασύρματων τεχνολογιών, 6G, η οποία αυξάνει περαιτέρω τους γνωστούς κινδύνους της τεχνολογίας RFR για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα σημαντικό ερώτημα: έχουν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ το δικαίωμα να αγνοούν τις οδηγίες της ίδιας της ΕΕ δίνοντας προτεραιότητα στο οικονομικό κέρδος έναντι της ανθρώπινης και περιβαλλοντικής υγείας;




«Συνοπτικά, η φωτεινή επίδραση του 5G EMR στη χρώση του δέρματος έχει επιβεβαιωθεί σε διάφορα επίπεδα, ξεκινώντας από την κυτταρική σειρά B16F10 και ένα τεχνητό μοντέλο ανθρώπινου χρωματισμένου δέρματος που καθορίζεται από μειωμένη περιεκτικότητα σε μελανίνη και μορφολογική παλινδρόμηση της ενεργοποίησης των μελανοκυττάρων. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η έκθεση σε 5G μειώνει την παραγωγή μελανίνης ρυθμίζοντας τα μελανογόνα γονίδια και την παραγωγή ROS. Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσιευμένη μελέτη μας, η έκθεση σε 5G από μόνη της δεν είχε καμία επίδραση στη σύνθεση μελανίνης, ωστόσο, η ταυτόχρονη έκθεση σε ερεθίσματα σύνθεσης μελανίνης, όπως το α-MSH, έδειξε επίδραση καταστολής της μελανίνης που προκαλείται από α-MSH, όπως αναφέρθηκε στις μελέτες PMBT μικρότερου μήκους κύματος. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι επιδράσεις του 5G EMR στη σύνθεση μελανίνης υπό πιο ακραία σενάρια έκθεσης, όπως υψηλότερη ένταση ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο μέλλον».




«Υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την καρκινογένεση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων σε μελέτες σε ζώα».

«Υπάρχουν άφθονα στοιχεία για επιβλαβείς επιδράσεις στην ανδρική γονιμότητα».

FR1 (450 έως 6000 MHz): Ως σύνθεση αυτού που μπορέσαμε να αναλύσουμε στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία, τόσο σε μελέτες σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, μπορούμε να πούμε ότι η έκθεση σε RF-EMF σε συχνότητες FR1 είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο, ειδικά γλοιώματα και ακουστικά νευρινώματα στους ανθρώπους.

FR1 (450 έως 6000 MHz): Αυτές οι συχνότητες επηρεάζουν σαφώς την ανδρική γονιμότητα. Αυτές οι συχνότητες μπορεί να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα. Μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη εμβρύων, εμβρύων και νεογνών».




«Συμπερασματικά, αυτό το άρθρο δείχνει ότι η ΕΕ έχει δώσει εντολή σε μια 13μελή μη κυβερνητική ιδιωτική ομάδα, την ICNIRP, να αποφασίσει σχετικά με τις οδηγίες ακτινοβολίας RF. Τόσο η ICNIRP όσο και η SCENIHR έχουν αποδειχθεί ότι δεν χρησιμοποιούν την έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση των επιβλαβών επιπτώσεων της ακτινοβολίας RF που τεκμηριώθηκε στην έρευνα που αναφέρθηκε παραπάνω (9,10,21-24,54,55). Αυτοί οι δύο μικροί οργανισμοί παράγουν εκθέσεις που φαίνεται να αρνούνται την ύπαρξη επιστημονικά δημοσιευμένων εκθέσεων σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους. Θα πρέπει ίσως να αναρωτηθεί κανείς εάν η ΕΕ εμποδίζει την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και εάν η μη πλήρης κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την υγεία μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ και του περιβάλλοντος.»




"Αυτό το άρθρο προσδιορίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της μη ιονίζουσας, μη ορατής ακτινοβολίας (εφεξής αναφερόμενη ως ασύρματη ακτινοβολία), οι οποίες περιγράφονται στην κορυφαία βιοϊατρική βιβλιογραφία. Τονίζεται ότι τα περισσότερα από τα εργαστηριακά πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίσουν τις πιο σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις που αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιβάλλον λειτουργίας στο οποίο λειτουργούν τα ασύρματα συστήματα ακτινοβολίας. Σε πολλά πειράματα, ο παλμός και η διαμόρφωση του σήματος φορέα δεν λαμβάνεται υπόψη. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν λαμβάνει υπόψη τις συνεργιστικές επιβλαβείς επιδράσεις άλλων τοξικών ερεθισμάτων (π.χ. χημικών και βιολογικών) που αλληλεπιδρούν με την ασύρματη ακτινοβολία. Αυτό το άρθρο παρουσιάζει επίσης στοιχεία ότι η αναδυόμενη κυψελοειδής τεχνολογία 5G δεν θα επηρεάσει μόνο το δέρμα και τα μάτια, όπως πιστεύεται συνήθως, αλλά θα έχει επίσης αρνητικές συστημικές επιπτώσεις.




«Αν και η τεχνολογία 5G έχει πολλές αδιανόητες χρήσεις και οφέλη, γίνεται επίσης όλο και πιο σαφές ότι η ευρεία υιοθέτησή της θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα. Τα τρέχοντα μήκη κύματος των ραδιοσυχνοτήτων (sic) στα οποία εκτιθέμεθα φαίνεται να δρουν σαν δηλητήριο για τα βιολογικά συστήματα. Ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη του 5G είναι δικαιολογημένο, όπως και η δημιουργία ανεξάρτητων συμβουλευτικών επιτροπών για την υγεία και το περιβάλλον που θα αποτελούνται από ανεξάρτητους επιστήμονες.




«Εμείς, οι υπογράφοντες, περισσότεροι από 180 επιστήμονες και γιατροί από 36 χώρες, προτείνουμε ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς, 5G, για τις τηλεπικοινωνίες έως ότου οι πιθανές απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον μελετηθούν πλήρως από επιστήμονες ανεξάρτητους από τη βιομηχανία. Το 5G θα αυξήσει σημαντικά την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) επιπλέον των ήδη υπαρχόντων τηλεπικοινωνιακών δικτύων 2G, 3G, 4G, Wi-Fi κ.λπ. Τα RF-EMFs έχουν αποδειχθεί επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Ο γερουσιαστής Blumenthal επικρίνει την έλλειψη μελετών ασφάλειας 5G (2019)

Κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής [βλ. βίντεο των διαδικασιών: 2:04:00] με εκπροσώπους της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας, ο γερουσιαστής Richard Blumenthal ρώτησε τους εκπροσώπους των μεγάλων φορέων εκμετάλλευσης δικτύων εάν είχαν υποστηρίξει την έρευνα για την ασφάλεια της τεχνολογίας 5G και χιλιοστομετρικών κυμάτων (MMW) και τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ ραδιοσυχνοτήτων και καρκίνου - οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας παραδέχτηκαν ότι αυτό δεν συνέβη.

Κανένας από τους πέντε εκπροσώπους μεγάλων παρόχων τηλεπικοινωνιών ή κατασκευαστών υποδομών που είχαν προγραμματιστεί να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής του Blumenthal δεν γνώριζε οποιαδήποτε χρηματοδότηση δαπανήθηκε για την έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία, ούτε μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μια τέτοια έρευνα είχε προγραμματιστεί για το μέλλον.

«Έτσι, δεν υπάρχει πραγματικά καμμία συνεχιζόμενη έρευνα. Είμαστε κάπως τυφλοί εδώ όταν πρόκειται για την υγεία και την ασφάλεια ». - Γερουσιαστής των ΗΠΑ Richard Blumenthal, Φεβρουάριος 2019


New Hampshire: Τελική έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις επιπτώσεις της εξελισσόμενης τεχνολογίας 5G στο περιβάλλον και την υγεία (2020)

Το New Hampshire δημιούργησε μια κρατική επιτροπή για να μελετήσει τις επιπτώσεις στην υγεία από την ανάπτυξη τεχνολογίας 5G και να δει εάν η ραδιοακτινοβολία είναι πραγματικά επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Η πλειοψηφία της Πολιτειακής Επιτροπής του New Hampshire κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στην ασύρματη ακτινοβολία είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η επιτροπή συγκλήθηκε με διακομματική νομοθεσία υπογεγραμμένη από τον κυβερνήτη (βλ. Legiscan) και η επιτροπή αποτελούνταν από αμερόληπτους εμπειρογνώμονες στους τομείς της υγείας και της έκθεσης σε ακτινοβολία. Στην τελική έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε το 2020, αναφέρει: (Βλ. Πολιτεία του New Hamshire)

«Η πλειοψηφία της Επιτροπής πιστεύει ότι η FCC απέτυχε στο καθήκον της να διαχειριστεί το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον με τη δέουσα επιμέλεια, παραλείποντας να θέσει όρια έκθεσης που προστατεύουν από τις επιπτώσεις στην υγεία. Απέτυχαν να υποστηρίξουν τεχνικά μέσα και έρευνα που αποσκοπούν στη μείωση της ανθρώπινης έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (EMR) στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και στη βελτιστοποίηση των ασύρματων διαμορφώσεων για τη μείωση των βιολογικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία.


Επιπτώσεις στην υγεία των χιλιοστομετρικών κυμάτων (MMW)

Οι συχνότητες στην περιοχή από 30 gigahertz έως 300 gigahertz στο φάσμα EMR ορίζονται ως MMW. (πρβλ. TechTarget) Αυτή η ενότητα εξετάζει τις αναφερόμενες επιπτώσεις στην υγεία του MMW, ενός μέρους του φάσματος 5G. (Βλέπε FCC)


«Μόλις η ζώνη 5G mmW τεθεί σε λειτουργία διεθνώς, ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίσει νέες απειλές. Η ένταση και η πολυπλοκότητα της έκθεσης στο κοντινό πεδίο, όπως όταν μεταφέρετε ένα τηλέφωνο στην τσέπη σας ή το χρησιμοποιείτε κοντά στο κεφάλι σας, θα είναι διαφορετική με το 5G. Είναι η πρώτη φορά που το mmW έχει χρησιμοποιηθεί για δημόσιες τηλεπικοινωνίες και η πρώτη φορά που η διαμόρφωση δέσμης έχει εισαχθεί σκόπιμα για χρήση κοντά στο πεδίο. Χωρίς έρευνα σχετικά με τον κοντινό αντίκτυπο του 5G, αυτή η παγκόσμια κίνηση είναι ένα πείραμα πληθυσμιακής κλίμακας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για στοχοθετημένη έρευνα και για επαναξιολόγηση της επιστημονικής συνάφειας της βασικής προσέγγισης και των παραδοχών των σημερινών προτύπων για την έκθεση του ανθρώπου σε ραδιοσυχνότητες».




«Προκαταρκτικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι το MMW μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του δέρματος, να μεταβάλει τη γονιδιακή έκφραση, να προωθήσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη σύνθεση πρωτεϊνών που σχετίζονται με οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις και μεταβολικές διεργασίες, να προκαλέσει βλάβη στα μάτια και να βλάψει τη νευρομυϊκή δυναμική. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη και ανεξάρτητη διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία των RF-EMF γενικά και των MMW ειδικότερα. Ωστόσο, τα διαθέσιμα αποτελέσματα φαίνεται να επαρκούν για να καταδειχθούν οι βιοϊατρικές επιδράσεις, να γίνει επίκληση της αρχής της προφύλαξης, να ταξινομηθούν τα εκτιθέμενα άτομα ως δυνητικά εκτεθειμένα σε κίνδυνο και να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες οριακές τιμές.




«Τονίζεται ότι τα περισσότερα από τα εργαστηριακά πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίσουν τις πιο σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις που προκύπτουν από το πραγματικό περιβάλλον λειτουργίας στο οποίο λειτουργούν τα ασύρματα συστήματα ακτινοβολίας. Πολλά πειράματα δεν λαμβάνουν υπόψη τον παλμό και τη διαμόρφωση του σήματος φορέα. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν λαμβάνει υπόψη τις συνεργιστικές επιβλαβείς επιδράσεις άλλων τοξικών ερεθισμάτων (π.χ. χημικών και βιολογικών) που αλληλεπιδρούν με την ασύρματη ακτινοβολία. Αυτό το άρθρο παρουσιάζει επίσης στοιχεία ότι η αναδυόμενη κυψελοειδής τεχνολογία 5G δεν θα επηρεάσει μόνο το δέρμα και τα μάτια, όπως πιστεύεται συνήθως, αλλά θα έχει επίσης αρνητικές συστημικές επιπτώσεις.




«Ως εκ τούτου, οι θερμικοί τραυματισμοί λόγω υπερβολικής έκθεσης σε mmWaves αναμένεται να οδηγήσουν σε επιφανειακά εγκαύματα, όπως αυτά που προκαλούνται από ένα άτομο που αγγίζει καυτά αντικείμενα ή φλόγες. Με άλλα λόγια, τα εγκαύματα που προκαλούνται από mmWave είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε φουσκάλες και τοπικές φλεγμονώδεις αποκρίσεις παρόμοιες με τα συμβατικά εγκαύματα, παρά στη βαθιά βλάβη του θερμικού ιστού που χαρακτηρίζει την υπερβολική έκθεση σε συχνότητες μικροκυμάτων.




«Τα κύματα χιλιοστών διεισδύουν αρκετά βαθιά στο ανθρώπινο δέρμα (δέλτα = 0,65 mm στα 42 GHz) για να επηρεάσουν τις περισσότερες δομές του δέρματος στην επιδερμίδα και το χόριο».


Επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας στην υγεία

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία κάτω των 3 kilohertz στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (EMR).


"Η τάση είναι σαφώς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών αναφέρει επιπτώσεις χαμηλής έντασης έκθεσης ELF EMF και RFR, ενώ ένα μικρό ποσοστό δημοσιευμένων μελετών δεν βρίσκει καμμία επίδραση".




"Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η συμμετοχή του ELF-EMF και του προγεννητικού στρες στην πιθανή πρόκληση αγχώδους συμπεριφοράς μέσω του ιππόκαμπου μπορεί να είναι διαφορετική, έτσι ώστε το ELF-EMF να μπορεί να προκαλέσει αγχώδη συμπεριφορά αυξάνοντας το 25(S)-OHC και PNMDAr2 / NMDAr2 στον ιππόκαμπο, ενώ το προγεννητικό στρες πιθανότατα αυξάνει τη συμπεριφορά που μοιάζει με άγχος αυξάνοντας την κορτικοστερόνη και μειώνοντας τη σεροτονίνη".




«Έχει βρεθεί σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε ELF-MFs και της παιδικής λευχαιμίας. Επιπλέον, παρατηρήθηκε επίσης μια πιθανή επίδραση δόσης-απόκρισης».




«Βρήκαμε σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της σωρευτικής διάρκειας διαμονής σε απόσταση <50 μέτρων από γραμμές υψηλής τάσης και: i) όλων των όγκων του εγκεφάλου (OR 2,94; 95%CI 1,28-6,75); ii) Γλοιώματα (OR 4,96, 95%CI 1,56-15,77). Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ιδίως για τη βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας γεωγραφικών και τεχνικών δεδομένων σχετικά με τις γραμμές υψηλής τάσης.»




"Τα κύρια σημεία αυτού του σχολιασμού είναι τα εξής: (1) η εφαρμογή του μοντέλλου IR στα NIS είναι ακατάλληλη επειδή οι μηχανισμοί των βιολογικών αλληλεπιδράσεων είναι διαφορετικοί. (2) υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για κυτταρική βλάβη που προκαλείται από την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις θερμικές κατευθυντήριες γραμμές· και (3) διάφοροι μηχανισμοί που περιλαμβάνουν οξειδωτικό στρες που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των όγκων έχουν τεκμηριωθεί σε επιδημιολογικές μελέτες τόσο σε ηλεκτρομαγνητική έκθεση χαμηλής συχνότητας όσο και σε υψηλή συχνότητα. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος οξειδωτικού στρες μπορεί να είναι υπεύθυνος για την καταστροφή του σπέρματος που εκτίθεται σε RFR και για ορισμένα από τα συμπτώματα που ταξινομούνται ως ηλεκτροϋπερευαισθησία (EHS).




Η έκθεση σε μαγνητικό πεδίο εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF-MF) ευαισθητοποιεί τα κύτταρα SH-SY5Y στην τοξίνη της νόσου του Πάρκινσον.


Μηχανισμοί τραυματισμού

Αυτή η ενότητα εξετάζει τους βιοφυσικούς μηχανισμούς με τους οποίους η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχει επιπτώσεις στην υγεία.


«Η παρούσα μελέτη παρέχει μια επισκόπηση της βλάβης του DNA που προκαλείται από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προκαλούνται από τον άνθρωπο και των σχετικών επιπτώσεων. Περιγράφεται λεπτομερώς ο μηχανισμός της εξαναγκασμένης ταλάντωσης ιόντων για την ακανόνιστη σύνδεση διαύλων ιόντων περιφραγμένης τάσης σε κυτταρικές μεμβράνες από πολωμένα/συνεκτικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η διαταραχή των διαύλων ιόντων διαταράσσει τις ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις ιόντων, οι οποίες καθορίζουν την ηλεκτροχημική ισορροπία και την ομοιόσταση του κυττάρου. Η παρούσα μελέτη δείχνει πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του DNA που προκαλείται από υπερπαραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου / ελεύθερων ριζών. Έτσι, παρέχει μια πλήρη εικόνα για το πώς η ανθρωπογενής έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε βλάβη του DNA και σχετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου».




«Συνοπτικά, η ανάλυσή μας δείχνει ότι το χαμηλής έντασης RFR είναι ένας εκφραστικός οξειδωτικός παράγοντας για ζωντανά κύτταρα με υψηλό παθογόνο δυναμικό και ότι το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την έκθεση σε RFR πρέπει να αναγνωριστεί ως ένας από τους πρωταρχικούς μηχανισμούς βιολογικής δραστηριότητας αυτού του τύπου ακτινοβολίας».




«Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο DNA είναι ένας εύλογος βιολογικός μηχανισμός για τον καρκίνο και τις ασθένειες που σχετίζονται με βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα από το ELF».


Συστάσεις για προληπτική προσέγγιση

Αυτή η ενότητα εξετάζει διάφορες συστάσεις εμπειρογνωμόνων που απαιτούν μια προληπτική προσέγγιση για την ανάπτυξη 5G/κινητής τηλεφωνίας.


«Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το 5G θα επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, των φυτών, των ζώων, των εντόμων και των μικροβίων - και δεδομένου ότι το 5G είναι μια τεχνολογία που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί, θα ήταν σκόπιμη μια προσεκτική προσέγγιση».

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) έχει από καιρό συστήσει προσοχή στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σημειώνοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου δεν εφαρμόστηκε η αρχή της προφύλαξης, γεγονός που συχνά οδήγησε σε μη αναστρέψιμες βλάβες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα κατάλληλα, προληπτικά και αναλογικά μέτρα που λαμβάνονται τώρα για την αποφυγή ευλογοφανών και δυνητικά σοβαρών κινδύνων για την υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι πιθανό να θεωρηθούν συνετά και συνετά στο μέλλον. Ο ΕΟΠ καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ιδίως για τα παιδιά.»




Ο συγγραφέας, ένας έμπειρος επιδημιολόγος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τα RF EMFs, ειδικά σε μια εποχή που ο πληθυσμός εκτίθεται ευρέως σε υψηλότερα επίπεδα στρες λόγω των χωρικά πυκνών πομπών που απαιτούν συστήματα 5G. Με βάση την αρχή της προφύλαξης, ο συγγραφέας συντάσσεται με τις εκκλήσεις άλλων που ζητούν μορατόριουμ για την περαιτέρω παγκόσμια ανάπτυξη συστημάτων 5G έως ότου υπάρξει πιο ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με την ασφάλειά τους.




«Οι επιδημιολογικές μελέτες και οι μετα-αναλύσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων, ειδικά στα κινητά τηλέφωνα, εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τομείς αβεβαιότητας που πρέπει να διερευνηθούν και ο αριθμός των μελετών σχετικά με τις μη καρκινικές επιπτώσεις αυξάνεται, υποδηλώνοντας την πιθανότητα νέων κινδύνων. Τα σχετικά σενάρια που θα προκύψουν με τη μελέτη 5G είναι πιθανό να μεταβάλουν το συνολικό επίπεδο έκθεσης του πληθυσμού ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική του δικτύου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια άκρως προληπτική προσέγγιση. Λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες ανησυχίες του πληθυσμού, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εφαρμόσουν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω κατάλληλης ενημέρωσης σχετικά με τον κίνδυνο.»




«Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF) αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια νέα μορφή ρύπανσης. Όπως και άλλες κοινές τοξικές εκθέσεις, οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF EMR) είναι επιδημιολογικά προβληματικές, αν όχι αδύνατο να διευκρινιστούν, καθώς δεν υπάρχει πλέον μια μη εκτεθειμένη ομάδα ελέγχου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν θεωρείτε ότι αυτές οι επιδράσεις είναι πιθανό να ενισχυθούν από συνεργιστικές τοξικές εκθέσεις και άλλους κοινούς κινδύνους για την υγεία. Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να είναι μη γραμμικά. Δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη γενιά που εκτίθεται σε τέτοια έκθεση σε τεχνητά μικροκύματα (RF EMR) από την κούνια μέχρι τον τάφο, θα περάσουν χρόνια ή δεκαετίες πριν γίνουν γνωστές οι πραγματικές συνέπειες για την υγεία. Απαιτείται επειγόντως προσοχή κατά την εισαγωγή αυτής της νέας τεχνολογίας».




«Προκαταρκτικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι το MMW μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του δέρματος, να μεταβάλει τη γονιδιακή έκφραση, να προωθήσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη σύνθεση πρωτεϊνών που σχετίζονται με οξειδωτικό στρες, φλεγμονώδεις και μεταβολικές διεργασίες, να προκαλέσει βλάβη στα μάτια και να βλάψει τη νευρομυϊκή δυναμική. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη και ανεξάρτητη διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία των RF-EMF γενικά και των MMW ειδικότερα. Ωστόσο, τα διαθέσιμα αποτελέσματα φαίνεται να επαρκούν για να καταδειχθούν οι βιοϊατρικές επιπτώσεις, να γίνει επίκληση της αρχής της προφύλαξης, να ταξινομηθούν τα εκτιθέμενα άτομα ως δυνητικά εκτεθειμένα σε κίνδυνο και να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες οριακές τιμές.




«Τα οφέλη των κινητών τηλεπικοινωνιών είναι πολλά, αλλά αυτά τα οφέλη πρέπει να συνοδεύονται από την πιθανότητα εκτεταμένων ζημιών. Τα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της έκθεσης του κεφαλιού θα περιόριζαν την έκταση και τη σοβαρότητα οποιουδήποτε κινδύνου όγκου στον εγκέφαλο που μπορεί να υπάρχει. Η μείωση της έκθεσης μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των άλλων πιθανών βλαβών που δεν λαμβάνονται υπόψη σε αυτή την περιπτωσιολογική μελέτη».




«Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανή ευαισθησία των παιδιών σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων, επειδή το αναπτυσσόμενο νευρικό τους σύστημα είναι δυνητικά πιο ευάλωτο. Επιπλέον, ο ιστός του εγκεφάλου τους είναι πιο αγώγιμος, η διείσδυση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το μέγεθος των κεφαλιών τους και θα εκτεθούν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τους ενήλικες... Αυτό το άρθρο βασίζεται στις συζητήσεις του εργαστηρίου και παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του εμβρύου, του εμβρύου και του παιδιού, με ιδιαίτερη προσοχή στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, μια επισκόπηση της ευαισθησίας των παιδιών σε περιβαλλοντικές τοξίνες και παιδικές ασθένειες που μελετήθηκαν σε μελέτες EMF και μια επισκόπηση της έκθεσης των παιδιών σε EMF. Περιλαμβάνει επίσης μια αξιολόγηση της πιθανής ευαισθησίας των παιδιών στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και καταλήγει με μια σύσταση για πρόσθετη έρευνα και την ανάπτυξη προληπτικών μέτρων ενόψει της επιστημονικής αβεβαιότητας».


Η ανεπάρκεια των κατευθυντήριων γραμμών για την έκθεση στο κράτος

Αυτή η ενότητα εξετάζει τις θεμελιώδεις ελλείψεις των τρεχουσών ομοσπονδιακών κατευθυντήριων γραμμών έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες.

Χιλιάδες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους δείχνουν ότι οι βιολογικές επιδράσεις προκαλούνται κάτω από τα όρια έκθεσης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC). (Πρβλ. Ο Υπερασπιστής)

Σε μια ιστορική νίκη για το CHD εναντίον της FCC το 2021, το DC Circuit Court of Appeals έκρινε ότι η εντολή της FCC του 2019 (να μην επανεξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές έκθεσης του 1996) ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη επειδή δεν ανταποκρίθηκε στα καταγεγραμμένα στοιχεία ότι η έκθεση σε ακτινοβολία RF κάτω από τα τρέχοντα όρια της Επιτροπής μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο».

Επιπλέον, το δικαστήριο σημείωσε:

«Η παράλειψη αυτή υπονομεύει τα συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με την επάρκεια των διαδικασιών δοκιμών της, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά, και τα συμπεράσματά της σχετικά με τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, την έκθεση σε παλμούς ή διαμόρφωση ραδιοσυχνοτήτων και τον αντίκτυπο των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα από το 1996, οι οποίες βασίζονται όλες στην παραδοχή ότι η έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων δεν είναι επαρκής σε επίπεδα κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Κατά συνέπεια, θεωρούμε επίσης ότι αυτά τα συμπεράσματα είναι αυθαίρετα και ακατάλληλα. Τέλος, θεωρούμε ότι η εντολή της Επιτροπής είναι αυθαίρετη και ακατάλληλη, διότι απέτυχε εντελώς να απαντήσει σε σχόλια σχετικά με την περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων».

Η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση τη βάση των κατευθυντήριων γραμμών έκθεσης της FCC.

Ο Norm Alster, στο βιβλίο του που εκδόθηκε από το Edmond J. Safra Center for Ethics του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δηλώνει: (Πρβλ. Captured Agency: How the Federal Communications Commission is Dominated by the Industries It Presumably Regulated (2015))

«Το πιο ύπουλο, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας έχει αφεθεί να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα και ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, αγνοώντας συστηματικά θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Η βιομηχανία ελέγχει την FCC μέσω ενός ασφυκτικού ελέγχου που κυμαίνεται από τις καλά τοποθετημένες δαπάνες της εκστρατείας του Κογκρέσσου, στον έλεγχο των επιτροπών εποπτείας της FCC, στην επίμονη άσκηση πίεσης στον οργανισμό.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΑΡΘΡΟ ΣΕΙΣΜΟΣ! - Ο Κατηχημένος Εγκέφαλος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΑΡΘΡΟ ΣΕΙΣΜΟΣ! - Ο Κατηχημένος Εγκέφαλος (odysseiatv.blogspot.com)



Τεχνητά έναντι φυσικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων: Γιατί το Wi-Fi, το Bluetooth, τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν τα κύτταρα - EMF: Ο αόρατος κίνδυνος (Μέρος 3)

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Τεχνητά έναντι φυσικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων: Γιατί το Wi-Fi, το Bluetooth, τα κινητά τηλέφωνα βλάπτουν τα κύτταρα - EMF: Ο αόρατος κίνδυνος (Μέρος 3) (odysseiatv.blogspot.com)



Η Νεομάρτυς Μοναχή Χερουβειμία (08/11/1998) [Τήν ΣΚΟΤΩΣΑΝ επειδή ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ να π ρ ο δ ώ σ ε ι τήν Ορθόδοξη Πίστη της!

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Η Νεομάρτυς Μοναχή Χερουβειμία (08/11/1998) [Τήν ΣΚΟΤΩΣΑΝ επειδή ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ να π ρ ο δ ώ σ ε ι τήν Ορθόδοξη Πίστη της! (odysseiatv.blogspot.com)



ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΚΟΥΝΕ; H Big Medicine ΩΘΕΙ τίς γυναίκες νά αρχίσουν νά κάνουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ μαστογραφίες, στήν ηλικία των 40 ετών, υποβάλλοντάς τις σέ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, που προκαλεί ΚΑΡΚΙΝΟ ! ! ! !

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΚΟΥΝΕ; H Big Medicine ΩΘΕΙ τίς γυναίκες νά αρχίσουν νά κάνουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ μαστογραφίες, στήν ηλικία των 40 ετών, υποβάλλοντάς τις σέ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, που προκαλεί ΚΑΡΚΙΝΟ ! ! ! ! (odysseiatv.blogspot.com)


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: S.O.S.! - «Σημαντικά επιστημονικά στοιχεία» δείχνουν, ότι η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ρ α δ ι ο σ υ χ ν ο τ ή τ ω ν από ΚΙΝΗΤΑ τηλέφωνα, προκαλεί Κ Α Ρ Κ Ι Ν Ο !ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: S.O.S.! - «Σημαντικά επιστημονικά στοιχεία» δείχνουν, ότι η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ρ α δ ι ο σ υ χ ν ο τ ή τ ω ν από ΚΙΝΗΤΑ τηλέφωνα, προκαλεί Κ Α Ρ Κ Ι Ν Ο ! (odysseiatv.blogspot.com)




ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! - Πρώτα η Γαλλία, τώρα η Κορέα: Δοκιμές αποκαλύπτουν ότι το iPhone 12 της Apple παράγει πάρα πολλή ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! - Πρώτα η Γαλλία, τώρα η Κορέα: Δοκιμές αποκαλύπτουν ότι το iPhone 12 της Apple παράγει πάρα πολλή ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ. (odysseiatv.blogspot.com)




1 σχόλιο:

  1. ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    www.home-biology.gr
    ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΗΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!