Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Γκέητς και Μπλαιρ διαμαρτύρονται για την ελευθερία της έκφρασης




Ο ολιγάρχης και ο πολιτικός λομπίστας: ο Μπιλλ Γκέητς και ο Τόνυ Μπλαιρ υποδαυλίζουν μαζικά αισθήματα κατά της ελευθερίας της έκφρασης και υπέρ της παρακολούθησης στις τρέχουσες εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης.


9 Σεπτεμβρίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά


Ο Μπιλλ Γκέητς και ο Τόνυ Μπλαιρ αγωνίζονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης και υπέρ της ψηφιοποίησης των ανθρώπων

Ο Μπιλλ Γκέητς διαμαρτύρεται ανοιχτά για το αμερικανικό Σύνταγμα και ειδικά για την Πρώτη Τροπολογία, η οποία διασφαλίζει την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτά βλάπτουν (!!!!!!!) τον αγώνα κατά της «παραπληροφόρησης», λέει ο δυτικός ολιγάρχης.




«Κανόνες» και ψηφιοποίηση

Η λύση–έκπληξη που προτείνει: ψηφιακές ταυτότητες και το τέλος της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να περιορίσει την «παραπληροφόρηση», ισχυρίζεται. Η άσκηση πίεσης για την ψηφιοποίηση των ανθρώπων θα προβληθεί επίσης σύντομα σε μια νέα σειρά του Netflix. 

Ο Γκέητς επενδύει σε έργα ψηφιακής ταυτότητας εδώ και πολλά χρόνια. Η Αφρική ειδικότερα χρησιμοποιείται ως περιοχή δοκιμών.

Τα σχέδια του Γκέητς θα αυξήσουν σημαντικά «τη δυνατότητα υπερβολικής επιτήρησης και ελέγχου του ψηφιακού χώρου», γράφουν οι ακτιβιστές του δικτύου Reclaim the Net. Αλλά ο Γκέητς ποτέ δεν υπερασπίστηκε πραγματικά την ιδιωτική ζωή. Έτσι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Λέει: «Οι ΗΠΑ είναι ένα δύσκολο μέρος για να βρίσκεσαι, επειδή έχουμε την έννοια της Πρώτης Τροπολογίας και τις εξαιρέσεις, όπως το να φωνάζεις "φωτιά" σε ένα θέατρο».

Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο δραστηριοποιείται πιο εύκολα στην Αφρική. 


Ο Τόνυ Μπλαιρ, πρότυπο της σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα, αρέσκεται επίσης να τριγυρνάει εκεί. Όπως και ο (υποτιθέμενος) φίλος του Γκέητς, ο Μπλαιρ ασκεί επίσης πιέσεις για ψηφιακή ταυτότητα. Και ακριβώς όπως ο Γκέητς, βλέπει τον εαυτό του στον αγώνα κατά της «παραπληροφόρησης».

Αυτή τη στιγμή ζητά μια «παγκόσμια πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των πλατφορμών κοινωνικών μέσων», η οποία μεταφράζεται ως ένας άλλος ακόμη περιορισμός στην ελευθερία του λόγου στο Telegram, το "X" ή το Facebook. Επειδή ανησυχεί για το υποτιθέμενο «μίσος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο Μπλαιρ ζητά «από κοινού τη δημιουργία κανόνων για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων». Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν το λέει μόνο αυτό, αλλά γνωρίζει ήδη ότι εργάζεται στο παρασκήνιο. Η «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες» της Ε.Ε. δεν απέχει πολύ από αυτό. Στη συνέντευξη, ζητά έντονα «ρύθμιση» και εξηγεί ότι «πρέπει να υπάρχει» επειδή οι άνθρωποι «προκαλούν εχθρότητα και μίσος».

Μπιλλ και Τόνυ έχουν προφανώς μία αποστολή.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πώς μας παρακολουθούν
Είναι κυρίως ιδιωτικές εταιρείες όπως η Amazon ή η Google που μας παρακολουθούν συνεχώς. Υπάρχουν νέα στοιχεία γι' αυτό. Γιατί μας κάνει «καλύτερο πελάτη»

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!