Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Εισβολή 1974: Έθαψαν ζωντανούς Ελληνοκύπριους οι “ειρηνοποιοί”…Η Επιτροπή Αγνοούμενων θα ερευνήσει αναφορά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» σύμφωνα με την οποία Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι θάφτηκαν ζωντανοί από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. «Θα ερευνήσουμε την πληροφορία και τον φάκελο των ομαδικών τάφων», ανέφερε ο Νέστορας Νέστορος, Ελληνοκύπριος μέλος της επιτροπής.

Η εφημερίδα έγραψε πως οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι ενταφιάστηκαν ζωντανοί σε ομαδικό τάφο κοντά στα Άδανα της Τουρκίας. Αναφέρει ακόμα πως ομαδικός τάφος κοντά στην εκκλησία του απόστολου Βαρναβα στην Κύπρο περιέχει τις σορούς Ελληνοκυπρίων από τα γύρω χωριών που δολοφονήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις.


Ο Νέστορος δήλωσε πως η επιτροπή έχει τακτικά αναδείξει το θέμα του ομαδικού τάφου στα Άδανα και έχει υπόψη της την ύπαρξη ομαδικού τάφου στον βοτανικό κήπο της Κερύνειας από πληροφορίες επιζώντος.

Με τίτλο «Θάφτηκαν ζωντανοί» η Αφρίκα σε ρεπορτάζ της κάνει λόγο για την άγρια δολοφονία των Ελληνοκυπρίων επικαλούμενη μαρτυρία άνδρα που άκουσε τους Τούρκους στρατιώτες να μιλούν για το έγκλημα καθώς οι Έλληνες αιχμάλωτοι περίμεναν την μεταφορά τους στην Τουρκία.

«Αν τους πάμε κι αυτούς στα Άδανα θα τους κάνουμε ότι και στους άλλους», έλεγε ο ένας στρατιώτης. «Πήραμε τους άλλους, τους δέσαμε τα χέρια και τα πόδια και τους θάψαμε ζωντανούς κοντά σε ένα ποτάμι για να μην ξοδέψουμε σφαίρες. Επειδή τους θάψαμε στην όχθη με τα χρόνια το ποτάμι θα τους πάει στη θάλασσα και δεν θα βρεθούν ίχνη», ακούστηκε να λέει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο μη κατονομαζόμενος αυτήκοος μάρτυρας ήταν τότε γύρω στα 18 και μαζί με άλλους επισκεύαζε έναν δρόμο στην Κερύνεια για λογαριασμό του τουρκικού στρατού. Είπε πως οι Ελληνοκύπριοι ήταν αραδιασμένοι εκεί σε σειρές και οι εργάτες είχαν εντολή να μην τους κοιτάζουν καν.

Το ρεπορτάζ υπογράφει ο διευθυντής της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ και κάνει λόγο και για τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο στην αυλή της εκκλησίας του αποστόλου Βαρνάβα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε το 1996 διότι ερεύνησε το θέμα.

Μετά τη δημιουργία της Επιτροπής Αγνοουμένων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Τουρκία προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη των ομαδικών τάφων στην Κύπρο.


defence-point.gr


[Πηγή]http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/05/1974_24.html#ixzz5GUrjsnmi
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!