Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ & ΚΟΡΥΦΑΙΟ - Γιατί είναι όλοι τόσο μπερδεμένοι; Ο Κάρλ Γιούνγκ εξηγεί τήν νεύρωση.

 


https://www.globalresearch.ca/why-everyone-so-messed-up-carl-jung-explains-neurosis/5810573?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles

 

Ο νευρωτισμός είναι «μια τάση προς το άγχος, την κατάθλιψη, την αυτο-αμφιβολία και άλλα αρνητικά συναισθήματα», όπως ορίζεται συνοπτικά από το Psychology Today (https://www.psychologytoday.com/us/basics/neuroticism).


Ένα πράγμα που παρατηρείτε ζώντας στο εξωτερικό σε ορισμένες (όχι όλες) μη δυτικές χώρες, που προέρχονται από τη Δύση, είναι ο διαφορικός νευρωτισμός.

Οι Δυτικοί στην Μπανγκόκ, για παράδειγμα, γίνονται έξαλλοι όταν το λεωφορείο δεν έρθει εγκαίρως. 

Για να το διαχειριστούν, κατηγορούν προφορικά τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό που δεν έχουν κανέναν απολύτως έλεγχο στο θέμα. 

Αντίθετα, οι ντόπιοι σηκώνουν τους ώμους τους, το αποδίδουν στη μοίρα ή ο,τιδήποτε άλλο και αποδέχονται αγόγγυστα τις αναποδιές.

Μένει κανείς με την απαίσια εντύπωση ότι η καθυστέρηση των λεωφορείων δεν είναι, σε τελική ανάλυση, η πηγή της ταραχής ενός Φαράνγκ («farang» είναι η τοπική ορολογία για τον «λευκό ξένο»).

Ο Καρλ Γιουνγκ, διάσημος ψυχαναλυτής της μεταγενέστερης εποχής, συμφωνεί.

(βίντεο: 12:44, https://youtu.be/sJISydQ0AQQ)

 

Σύμφωνα με το βίντεο, το βασικό δίλημμα του Γιουνγκ έχει ως εξής:

  • Ένα άτομο αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα/κρίση.
  • Το πρόβλημα ή η κρίση παραμένει άλυτο λόγω αδυναμίας ή απροθυμίας αντιμετώπισής του: «Αν παρακολουθήσουμε την ιστορία μιας νεύρωσης με προσοχή, βρίσκουμε τακτικά μια κρίσιμη στιγμή όταν εμφανίστηκε κάποιο πρόβλημα που αποφεύχθηκε».
  • Η ψυχική δυσφορία που προκαλείται από το άλυτο πρόβλημα ή την κρίση καταπιέζεται υποσυνείδητα με την εκτόπιση συναισθημάτων, την αυτοθεραπεία ή την εμπλοκή σε τελετουργική απόσπαση της προσοχής. 
  • Σε μια μελέτη περίπτωσης, ο Γιουνγκ σημειώνει για ένα υποκείμενο: «Καταστέλλοντας τις δυσάρεστες σκέψεις,  εκείνη δημιούργησε κάτι σαν ψυχικό κενό που, όπως συμβαίνει συνήθως, σταδιακά γέμισε με άγχος».

«Δεν είμαι εντελώς απαισιόδοξος για τη νεύρωση... Η νεύρωση είναι πραγματικά μια προσπάθεια αυτοθεραπείας... 

Είναι μια προσπάθεια του αυτορυθμιζόμενου ψυχικού συστήματος να αποκαταστήσει την ισορροπία, σε καμμία περίπτωση δεν διαφέρει από τη λειτουργία των ονείρων - μόνο μάλλον πιο ισχυρή και δραστική.

Δυστυχώς για τις προοπτικές υπέρβασης της νεύρωσης, η απόσπαση της προσοχής στον πολιτισμένο κόσμο είναι ευκολότερη από ποτέ.

(βίντεο: https://youtu.be/W6CBb3yX9Zs)

Μέσω υπολογιστών σε αναφορές ανθρώπινων συμπεριφορών (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451958820300269):

«Η διεισδυτικότητα του Διαδικτύου έχει προκαλέσει ανησυχία για την (προβληματική) χρήση του και τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. 

Ο νευρωτισμός έχει αναγνωριστεί ως ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου του Διαδικτύου και άλλων διαδικτυακών εθισμών... 

Τα υψηλά επίπεδα νευρωτισμού συσχετίζονται σημαντικά με όλα τα μέτρα προβληματικών δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, που προσφέρεται στο παραπάνω βίντεο (το οποίο μπορεί να μιλήσει για την πανδημία νευρωτισμού του σύγχρονου κόσμου) είναι το φαινόμενο της γονικής μέριμνας. 

Το παιδί παραμένει βρέφος για πάντα - ποτέ δεν εκτίθεται σε κίνδυνο ή πρόκληση.


(βίντεο: https://youtu.be/vQK8gXKKTg8)


Ως αποτέλεσμα του ότι δεν ξεφεύγει ποτέ από το άγρυπνο βλέμμα του γονιού, το προστατευμένο παιδί απλά δεν μαθαίνει μέσα από δοκιμές και λάθη - ο μόνος τρόπος για να το κάνει πραγματικά και να αντιμετωπίσει τη δυσκολία και να βγει από την άλλη πλευρά πιο δυνατό και σοφότερο:

«Αν και είναι ατυχία για ένα παιδί να μην έχει γονείς, είναι εξίσου επικίνδυνο για αυτό να είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την οικογένειά του. 

Μια υπερβολικά ισχυρή προσκόλληση στον γονέα είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα στη μετέπειτα προσαρμογή του στον κόσμο, γιατί ένας αναπτυσσόμενος άνθρωπος δεν προορίζεται να παραμείνει για πάντα το παιδί των γονιών του.

Τέλος, η υστερία και τα lockdown του COVID-19 (https://www.thedailybell.com/all-articles/news-analysis/covid-propaganda-roundup-the-psychological-wars-mental-health-casualties/) δεν έκαναν κανένα θαύμα όσον αφορά την καταπολέμηση της νεύρωσης. 

Μέσω CNBC (https://www.cnbc.com/2022/10/06/young-adults-are-more-neurotic-now-than-before-the-pandemic.html#:~:text=In%202021%20and%202022%2C%20the,more%20than%20older%20study%20participants.):

«Το 2021 και το 2022, η ομάδα των 30 και νεώτερων ηλικιών γνώρισε σημαντική αύξηση του νευρωτισμού, η οποία είναι μια τάση να βλέπουμε τον κόσμο ως θλιβερό ή ανασφαλή και μια μείωση της ευχαρίστησης και της ευσυνειδησίας».

Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα τοξικό κοκτέηλ αρνητικών κοινωνικών τάσεων και επιρροών που, συνολικά, φαίνεται να αυξάνουν δραματικά τη νεύρωση.

Όλοι είναι νευρωτικοί σε κάποιο βαθμό. Όπως επισημαίνει το Psychology Today στον ορισμό της νεύρωσης, «όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένου του νευρωτισμού, υπάρχουν σε ένα φάσμα - μερικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο νευρωτικοί από άλλους».

Έτσι, κανείς δεν πρόκειται ποτέ να αποφύγει εντελώς τη νεύρωση. 

Υπάρχουν όμως τρόποι να την κατακτήσεις για να μην καταλάβει τη ζωή σου: να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου κατά μέτωπο. Βγείτε από τον δικό σας χώρο. 

Τολμήστε το άγνωστο. Βγείτε έξω. Εγκαταλείψτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης παραπάνω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και το Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα Global Research.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο The Daily Bell (https://www.thedailybell.com/all-articles/news-analysis/why-is-everyone-so-messed-up-carl-jung-explains-neurosis/).

Ο Ben Bartee είναι ένας ανεξάρτητος Αμερικανός δημοσιογράφος με έδρα την Μπανγκόκ. Ακολουθήστε τη δουλειά του μέσω του Armageddon Prose (https://www.armageddonprose.com/subscribe/)  ή / και SubstackLocalsGab και Twitter. Είναι τακτικός συνεργάτης της  Global Research.

Η επιλεγμένη εικόνα είναι από το TDB

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι η Global Research

Πνευματικά δικαιώματα © Ben Bartee, Global Research, 2023


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!