Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Τά θρυλικά ἐλαττωματικά τραῖνα Cisalpino πρόκειται νά κυκλοφορήσουν στήν Ἑλλάδα (18/2/2022)

 


Ήταν η μεγάλη ενόχληση του ελβετικού σιδηροδρομικού κόσμου: το Pendolino που ονομάζεται ETR 470. Τώρα τα τραίνα έχουν αναθεωρηθεί και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα – οι ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ είναι ΜΕΓΑΛΕΣ.

 
18.02.2022
 
από τον Philipp Felber-Eisele
 

Το Pendolino, ETR 470 στην τεχνική ορολογία, συνέδεσε την Ελβετία με την Ιταλία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Και ήταν, τρόπον τινά, το αντίστοιχο του σημερινού διώροφου από Bombardier: ήταν κάθε άλλο παρά δημοφιλές στους επιβάτες. Εκείνη την εποχή λειτουργούσε με το όνομα Cisalpino, μερικές φορές αναφερόταν ως "Schissalpino" ("τρομο-alpino"), το οποίο στην πραγματικότητα λέει τα πάντα για το τραίνο.

Το 2014, η εποχή αυτών των τραίνων στην Ελβετία έφτασε στο τέλος της. Ο SBB (Ελβετικοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι) είχε επενδύσει εκατομμύρια για να συνεχίσει να λειτουργεί. Στο τέλος, το Pendolino του SBB κατέληξε για σκραπ. Όταν κυκλοφόρησε η είδηση το 2011 ότι το τραίνο θα αποσυρόταν από την υπηρεσία τρία χρόνια αργότερα, η ανακούφιση ήταν μεγάλη.

Ένας εκπρόσωπος της Ελβετικής Λέσχης Μεταφορών (VCS) δήλωσε τότε στο Swissinfo: «Προκαλούν ενόχληση στους επιβάτες και βλάπτουν τη φήμη των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, οι οποίοι είναι γνωστοί για την ακρίβεια των τραίνων τους. Είναι κρίμα που το ETR 470 ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, αλλά καταλαβαίνουμε ότι οι Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι βρίσκονται στο όριο της χωρητικότητας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αμέσως τα τραίνα». Και το τότε αφεντικό της SBB Andreas Meyer μίλησε για μια «ΦΡΙΚΗ» που πρέπει να τελειώσει.

 

Από την Ιταλία στην Ελλάδα

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ. Πέντε από τα τραίνα πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα. Αλλά ο σκεπτικισμός σχετικά με αυτό είναι τεράστιος, όπως αναφέρει η πύλη Investigate Europe. Η κρατική Ferrovie dello Stato Italiane αγόρασε την ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία Trainose το 2017 στον απόηχο της ελληνικής κρίσης δημόσιου χρέους. Και έστειλε πέντε εναπομείναντα Pendolinos στην Ελλάδα, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, όπως γράφει η πύλη. ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 

Ειδικά το θέμα της πυροπροστασίας ήταν ένας σταθερός σύντροφος των τραίνων. Υπήρξαν αρκετά περιστατικά όπου τα τραίνα έπιασαν φωτιά. Η ευαισθησία του τραίνου ήταν επίσης θρυλική από άλλες απόψεις. Το πρώην αφεντικό της SBB, Benedikt Weibel, δήλωσε στο Investigate Europe: «Σε ένα σημείο, το 50% των καταγγελιών που λάβαμε αφορούσε το Pendolino, παρόλο που εξυπηρετούσε μόνο το 1% της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας».

Ίσως το πιο σοβαρό περιστατικό: Το 2006, ένα τραίνο έπιασε φωτιά στη βασική σήραγγα Zimmerberg, τρία άτομα έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία για ύποπτη δηλητηρίαση από καπνό. Προφανώς, η συντήρηση ήταν επίσης ένα πρόβλημα.

Ως αιτία για ένα ελάττωμα το 2008, ο ιταλικός φορέας εκμετάλλευσης Trenitalia δήλωσε ότι η συντήρηση είχε χαθεί. Λίγο αργότερα, το SBB ανέλαβε τη συντήρηση των τραίνων, η οποία βοήθησε κάπως. Αλλά ακόμα και τότε, τα τραίνα εξακολουθούσαν να είναι ελαττωματικά, με εντατική συντήρηση και επιρρεπή σε βλάβες.

Προς το παρόν, η Trainose εξακολουθεί να περιμένει στην Ελλάδα την άδεια λειτουργίας για τα αναθεωρημένα πλέον τραίνα. Το αν θα προκαλέσουν προβλήματα σε χιλιάδες επιβάτες είναι ακόμα ανοιχτό. Ή όπως είπε ο Benedikt Weibel στο Ερευνήστε την Ευρώπη: «Για το Pendolino μπορώ μόνο να πω: καλή τύχη!»


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!