Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Δηλαδή τώρα, ποιό ἀκριβῶς εἶναι τό μήνυμα, πού «ἀγωνίζεται» νά (μᾶς) περάσῃ ἡ ἑταιρεία αὐτή;

 


Στην αρχή, δεν πίστευα στα μάτια μου, όταν είδα για πρώτη φορά τη διαφήμιση της 'Adidas', που βλέπετε στην κορυφή της επιλεγμένης εικόνας. 

Το βρήκα στη σελίδα Facebook (https://www.facebook.com/alexander.vonhohenberg/posts/10227231896961806?__cft__[0]=AZXzAYYYoBWGkNSs0YRXzct-xhYF69IJUa_Zue8voXnQBpQ7q7x8Ng0Imx1hz4L-HIS06asVtHLRwuZQUV0F3_zddQt76G4dTxPerbFArf-O3xQE4N8y55CFRTLhqpS-6rohvnWPu4fG1BMIvvXCTy-G_eE_5JuSMJfBz7qSbIN9IA&__tn__=%2CO%2CP-R) του Alexander von Hohenberg, ο οποίος πρόσθεσε το ακόλουθο σχόλιο: «Λοιπόν, αυτή η διαφήμιση είναι πραγματικά απίθανη. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα για να επικρίνουμε. Εξ

άλλου, δεν θέλω να χαρακτηριστώ ως Ναζί εδώ!»




Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ψεύτικο και έγραψα στο γραφείο Τύπου της Adidas. Δεν πήρα απάντηση. 

Ίσως η γερμανική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Adolf Dassler, μέλος του NSDAP από την 1η Μαΐου 1933, απαντά μόνο σε πολιτικά ορθούς δημοσιογράφους, αλλά μπόρεσα επίσης να ανακαλύψω ψάχνοντας στο Διαδίκτυο ότι όλες οι εικόνες είναι πραγματικές:

Με τη χαρακτηριστική επαναστατικότητά μου, δεν βασίζω τη γνώμη μου στο αν οι συνήθεις ύποπτοι με δυσφημούν ως «ναζί» – το κάνουν ούτως ή άλλως, και θα ήταν αξεπέραστο σε γελοιότητα αν δεν ήταν ένας ξεδιάντροπος ευτελισμός και εργαλειοποίηση των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού.

Και η γνώμη μου σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πολιτικά ορθή. Φυσικά, μπορεί κανείς δικαίως να επικρίνει το – πρώην – κυρίαρχο ιδανικό της ομορφιάς στη διαφήμιση. Από την άλλη, η ανθρώπινη ψυχή είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να βασίζεται στο όμορφο, το αισθητικό όταν πρόκειται για τις επιθυμίες των καταναλωτών.



Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επίσης δεν εμφανίζουν τα αυτοκίνητά τους στις διαφημίσεις τους σε βρώμικη ή υποβαθμισμένη κατάσταση και η McDonald's είναι επίσης πιο διατεθειμένη να χρησιμοποιεί ωραία, περιποιημένα μπιφτέκια για τη διαφήμισή της από τις μερικές φορές κάπως συρρικνωμένες τυποποιημένες εκδόσεις που πραγματικά έχετε μπροστά σας.

Δεν θα ήταν αιτία ενθουσιασμού ή ένα τέτοιο αντικείμενο αν η Adidas χρησιμοποιούσε μοντέλλα για τη διαφήμισή της που δεν συμμορφώνονται με τα επικρατούντα ιδανικά της ομορφιάς. 

Σοκ θα προκαλούσε μόνο στις πωλήσεις της Adidas, εάν οι πελάτες αγόραζαν λιγότερο. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κατασκευαστής αθλητικών ειδών από την πόλη Herzogenaurach της Φραγκονίας βασίζεται σε ξεκάθαρη διαφήμιση σοκ και αντικαθιστά την ομορφιά και την ελκυστικότητα με το αντίθετο – ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους – είναι μια παράλογη υπόκλιση στη λατρεία της «woke» νοοτροπίας της εποχής μας.

Πρόκειται για μια πολιτικοποίηση που είναι αλλιώς γνωστή από τον σοσιαλισμό. Ήδη από το 2020, μπορούσε κανείς να διαβάσει στο Διαδίκτυο τον τίτλο (https://www.plusperfekt.de/gegen-stereotype-im-sport-adidas-zeigt-die-vielfalt-der-frauen/) : «Ενάντια στα στερεότυπα στον αθλητισμό: Η Adidas δείχνει την ποικιλομορφία των γυναικών». Το έναυσμα ήταν αυτή η διαφήμιση:

Εκείνη την εποχή, ανέφερε: «Η καμπάνια αποχαιρέτησε τα κοινά κλισέ και δείχνει την ποικιλομορφία των αθλητικών γυναικών. Αποκομμένο από το περίγραμμα του σώματος, το σποτ θέλει να παρακινήσει όλες τις γυναίκες να ανακαλύψουν την αθλτρια μέσα τους, να διασκεδάσουν και να επαναπροσδιορίσουν τον αθλητισμό για τον εαυτό τους ξανά και ξανά».

Διαφημιστικά συνθήματα που φαίνονται εξίσου απόκοσμα από την ανταπόκριση με το φύλο. Κατά τη γνώμη μου, ένα ελκυστικό παράδειγμα σας παρακινεί να κάνετε αθλήματα και όχι μια εικόνα κάποιου που δεν θα θέλατε να μοιάσετε.

Η αλήθεια πίσω από τις δημόσιες σχέσεις είναι ότι εταιρείες όπως η Adidas βλέπουν τους εαυτούς τους ως ένα εκτεταμένο χέρι της πολιτικής και πιστεύουν ότι πρέπει να σπεύδουν να υιοθετήσουν το «woke» zeitgeist κάνοντας υπακοή σε αυτό σαν ανδρείκελα. 

Παράλληλα με την πολιτική ορθότητα, η Adidas βρίσκεται σε οικονομική κρίση - η τιμή της μετοχής δεν ξαναστέκεται πλέον στα πόδια της μετά από μια τεράστια αύξηση από το 2015 έως το 2019, εκτός από ένα σύντομο ενδιάμεσο υψηλό. 

Αλλά πάνω απ' όλα είναι "woke". Αυτός είναι πλέον προφανώς ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για τις γερμανικές εταιρείες. Για παράδειγμα, στην "Deutsche Bahn" (γερμανικοί σιδηρόδρομοι) - όπου το "woke" η "ποικιλία" και η "ποικιλομορφία" υπερισχύουν της ακρίβειας και των κανονικών λειτουργιών (ωχ!).

Η βαθύτερη αιτία: Ο ισχυρισμός που είναι γνωστός από τη ΛΔΓ και υλοποιείται από την Angela Merkel &Co. στη νέα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία (και ταυτόχρονα από τις «woke» δυνάμεις στις ΗΠΑ) της πλήρους πολιτικοποίησης μιας κοινωνίας στην οποία το κράτος και η ιδεολογία του παρεμβαίνουν σε όλους τους τομείς της ζωής με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης – ακόμη και σε ιδιωτικά μηνύματα συνομιλίας από το αφεντικό του Springer, Mathias Döpfner. 

Η εμφάνιση, η ανατροφή των παιδιών, η οικογένεια, η σεξουαλικότητα – τίποτα δεν πρέπει να είναι ιδιωτικό πια, όλα πρέπει να υποτάσσονται στην ιδεολογία.

Όλα αυτά τα έχουμε ήδη κάνει αρκετές φορές. Και όλοι γνωρίζουμε πώς αποδείχθηκε κάθε φορά.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://reitschuster.de/post/hauptsache-politisch-korrekt-reklame-mit-abschreckwirkung/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!