Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Η μεγαλύτερη μετανάστευση από την εποχή των βαρβαρικών εισβολών στη Ρώμη




Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε κάποτε ότι «η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να μαυρίσει από την παράνομη μετανάστευση... θα μπορούσε να μετατραπεί σε Αφρική».

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ βοήθησαν στην ανατροπή του Καντάφι το 2011, εκατομμύρια μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν συρρεύσει στην Ευρώπη. Πολλοί διήλθαν από τη Λιβύη.

Όλα αυτά είναι γνωστά και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτή η τάση επιταχύνεται. Ποια είναι η άποψή σας για το πού πηγαίνει αυτό;

Doug Casey: Είναι κρίμα που ο Καντάφι απομακρύνθηκε. Όχι ότι ήταν καλός τύπος – κανείς δεν διοικεί ένα τεχνητά κατασκευασμένο έθνος-κράτος δεν είναι. Αλλά τουλάχιστον ήταν μια σταθερή κατάσταση. Η Λιβύη εξακολουθεί να βρίσκεται στον χάρτη, αλλά έχει αντικατασταθεί από τουλάχιστον δύο νέα κράτη, μετά από έναν αιματηρό και δαπανηρό εμφύλιο πόλεμο. Άλλη μια καταστροφική πολιτική απόφαση των ΗΠΑ. Ωραία δουλειά από τη Χίλλαρυ και τον Ομπάμα.

Αλλά ας μιλήσουμε για την Αφρική γενικότερα. Η Αφρική, ή τουλάχιστον η μετανάστευση από την Αφρική, θα είναι μια από τις μεγάλες ιστορίες του κόσμου για το υπόλοιπο αυτού του αιώνα.

Η Αφρική έχει μετατραπεί από έναν κενό χώρο στον χάρτη τον 19ο αιώνα, σε ένα σωρό αποικίες τον 20ό αιώνα, σε ένα μάτσο χαοτικά αποτυχημένα κράτη που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν μόνο αόριστα σήμερα. Σύντομα, ωστόσο, θα συνεχίσει να είναι πρωτοσέλιδο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Κινέζοι μετακινούνται στην Αφρική σε αριθμούς ρεκόρ, ενώ οι Αφρικανοί φεύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Αυτό που βλέπουμε είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση από την εποχή των βαρβαρικών εισβολών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

Εκατομμύρια Αφρικανοί προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Δεν ξέρω πώς οι Ευρωπαίοι θα τους κρατήσουν έξω. Συνήθιζα να λέω ότι η Ευρώπη θα ήταν ένας ζωολογικός κήπος για τους Κινέζους, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο ένας καταυλισμός καταληψιών για τους Αφρικανούς.

Η Αφρική είναι το μόνο μέρος του κόσμου όπου ο πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η Αφρική νότια της Σαχάρας ήταν περίπου το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού στη δεκαετία του '50. Τώρα, είναι περίπου 20%. Μέχρι την αλλαγή του αιώνα, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι θα είναι 45% - υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος καταστροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι σαφές εάν οι Αφρικανοί μπορούν να καλλιεργήσουν αρκετά τρόφιμα για δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, εάν η Δύση σταματήσει να υποστηρίζει την ήπειρο με κεφάλαια και τεχνολογία, θα μπορούσε να βρεθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι επιπλέον πολλών πολέμων που διεξήχθησαν με σύγχρονα όπλα, όχι μόνο μαχαίρια, όπως εκείνοι που σκότωσαν πάνω από 500.000 στη Ρουάντα πριν από μια γενιά.

Η Wakanda, η μυθική χώρα στο "Black Panther", δεν υπάρχει. Αντίθετα, η ήπειρος είναι γεμάτη από Gondwana lookalikes. Η Γκοντβάνα είναι η επικίνδυνη και τρελλή χώρα όπου το μεγαλύτερο μέρος της δράσης λαμβάνει χώρα στο Speculator, το μυθιστόρημα που γράψαμε ο John Hunt και εγώ. Είναι το πρώτο από τα επτά της σειράς High Ground.

Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο γρήγορα αυξάνεται ο πληθυσμός και πώς αλλάζουν τα πράγματα στην Αφρική. Ρωτάω έμπειρους ανθρώπους τι πιστεύουν ότι θα είναι οι μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου στις αρχές του επόμενου αιώνα. Όλοι μαντεύουν πόλεις στην Κίνα ή την Ινδία.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σε ογδόντα χρόνια από τώρα, το Λάγος της Νιγηρίας μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, με πληθυσμό άνω των 90 εκατομμυρίων. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου θα είναι η Κινσάσα στο Κονγκό με περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο, με πληθυσμό περίπου 75 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι αρκετά εκπληκτικό. Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Νταρ στις αρχές της δεκαετίας του '80, ήταν ένα ήσυχο, εξωτικό λιμάνι με παλιά ατμόπλοια στο λιμάνι.

Τώρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κινητά τηλέφωνα και γνωρίζουν καλά ότι το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Και γνωρίζουν ότι τεράστια επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας περιμένουν αν μπορέσουν να φτάσουν εκεί.

Εκατοντάδες ΜΚΟ ενθαρρύνουν τους Αφρικανούς να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Πολλοί μεταφέρονται αεροπορικώς στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ποιος ακριβώς πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαβίωσης των 200.000 απένταρων Σομαλών μουσουλμάνων που μεταμοσχεύθηκαν στη Μινεσότα;

Είναι ένα αυξανόμενο παλιρροϊκό κύμα. Με τον γηγενή ευρωπαϊκό πληθυσμό να μειώνεται και τον αφρικανικό πληθυσμό να αυξάνεται, η Ευρώπη θα μοιάζει με την Αφρική στις επόμενες γενιές, εκτός από ριζική αλλαγή της τάσης.

International Man: Δεν ακούμε πολλά για τη μαζική μετανάστευση των Κινέζων στην Αφρική που λαμβάνει χώρα.

Doug, έχεις περάσει πολύ χρόνο στην Αφρική. Τι συμβαίνει με αυτό;

Doug Casey: Βλέπουμε μια πραγματική επαναποικιοποίηση της Αφρικής. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αφρική, υπάρχουν περισσότεροι Κινέζοι. Είναι παντού.

Οι πλούσιοι Κινέζοι είναι έξυπνοι για να διαφοροποιηθούν στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες. Οι φτωχοί Κινέζοι πηγαίνουν σε υπανάπτυκτες χώρες για να προσπαθήσουν να γίνουν πλούσιοι. Η Αφρική είναι ο κύριος αποδέκτης.

Υποτίθεται ότι είναι επίσημη κινεζική πολιτική να μεταναστεύσει περίπου 300 εκατομμύρια Κινέζους στην Αφρική τα επόμενα χρόνια. Απασχολούνται στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμανιών, ορυχείων και άλλων υποδομών, εν μέρει από την πρωτοβουλία Belt and Road.

Οι Κινέζοι δανείζουν επίσης δισεκατομμύρια σε αφρικανικές κυβερνήσεις. Οι αφρικανικές κυβερνήσεις είναι, κατά τάξη μεγέθους, οι πιο διεφθαρμένες στον κόσμο. Και οι άνθρωποι που διοικούν αυτές τις αφρικανικές κυβερνήσεις αποζημιώνονται καλά για τη σύναψη συμφωνιών με τους Κινέζους. Αυτές οι κυβερνήσεις είναι γεμάτες από ανθρώπους που προσπαθούν να είναι «Κύριος 10%».

Θέλουν να συνταξιοδοτηθούν ως εκατονταεκατομμυριούχοι, ζώντας στην πολυτέλεια στη Γαλλία ή την Ελβετία. Είναι μια αρκετά ασταμάτητη τάση.

Ανεξάρτητα από το πόσα θα κλαπούν, ωστόσο, περιμένω ότι οι Κινέζοι θα θέλουν τα χρήματα που δάνεισαν στους Αφρικανούς πίσω, με τόκο. 

Εάν η δωροδοκία ή ο εκφοβισμός πολιτικών ηγετών αποδειχθεί αναποτελεσματική για να το πάρει πίσω, είναι πιθανό να βάλουν τις μπότες των στρατιωτών στο έδαφος. 

Θα μπορούσαν να στείλουν τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) για να υπερασπιστεί τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ή στείλτε δολοφόνους για να εξοντώσετε απείθαρχους αφρικανούς πολιτικούς.

Δεν θα εκπλαγώ αν βρω τον PLA στην Αφρική τα επόμενα χρόνια, να εισπράττει φυσικά αυτά τα χρέη. Και για να γίνει ευκολότερο, θα τους υποδεχτούν πολλοί Κινέζοι που βρίσκονται ήδη εκεί.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί όταν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι, οι οποίοι θα ελέγχουν την οικονομία, ζουν με έναν ριζικά αυξανόμενο γηγενή αφρικανικό πληθυσμό.

Αν οι Αφρικανοί ήταν δυσαρεστημένοι με την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, νομίζω ότι θα ήταν πολύ, πολύ δυσαρεστημένοι με την κινεζική αποικιοκρατία. Οι Κινέζοι δεν θα είναι «περιεκτικοί», «ξύπνιοι» και PC όπως οι σημερινοί Δυτικοί. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός φυλετικού πολέμου περίπου μια γενιά στο μέλλον.

International Man: Τι γίνεται με την Αφρική κεντρίζει τα συμφέροντα των Κινέζων;

Doug Casey: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αφρική δεν παράγει τίποτα εκτός από πρώτες ύλες - και ανθρώπους. Η υποσαχάρια Αφρική έχει σχεδόν μηδενική μεταποίηση - όπως το 1% του παγκόσμιου συνόλου. Και σχεδόν όλα αυτά είναι στη Νότια Αφρική.

Οι Κινέζοι βλέπουν τους Αφρικανούς ως τίποτα περισσότερο από μια φθηνή και αναλώσιμη πηγή εργασίας. Αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση. Πέρα από αυτό, θεωρούνται ενοχλητικά. Βασικά, ένα εμπόδιο -ένα κόστος- που στέκεται εμπόδιο στην αποτελεσματική χρήση των πόρων της ηπείρου.

Τι πιστεύουν οι Κινέζοι για τους Αφρικανούς; Δεν τους έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. Φυσικά, πρέπει να θυμάστε ότι η Κίνα θεωρούσε τον εαυτό της ως το κέντρο του κόσμου από την πρώτη μέρα. Βλέπουν όλους τους μη-Χαν ανθρώπους ως βάρβαρους, ως κατώτερους.

Το ίδιο συνέβη και όταν οι Βρετανοί έστειλαν έναν πρεσβευτή, τον Macartney, για να ανοίξει σχέσεις στα τέλη του 18ου αιώνα. Αντιμετωπίστηκε με οριακή περιφρόνηση – λίγο πολύ με τον τρόπο που οι Δυτικοί αντιμετώπιζαν τους πρωτόγονους λαούς από την εποχή του Κολόμβου.

Είναι η φυσιολογική ανθρώπινη στάση όταν ένας προηγμένος πολιτισμός συναντά έναν οπισθοδρομικό πολιτισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος από αυτόν της Δύσης και πιστεύουν -πιθανώς σωστά- ότι σύντομα θα είναι και οικονομικά και τεχνολογικά ανώτεροι.

Εάν η Κίνα κυριαρχήσει στην Αφρική και τους πόρους της, τι σημαίνει αυτό για την αντιπαλότητά της με τις ΗΠΑ;

Doug Casey: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι βασικά χρεοκοπημένη σε αυτό το σημείο. Η κύρια εξαγωγή των ΗΠΑ, τώρα και τα τελευταία 40 χρόνια, είναι δολάρια ΗΠΑ.

Κάποια στιγμή σύντομα οι Κινέζοι, οι Μαλαισιανοί, οι Ιρανοί και οι Ινδοί, μεταξύ άλλων, δεν θα θέλουν δολλάρια ΗΠΑ. Δεν θέλουν να τους δεχτούν τώρα, επειδή είναι ένα πλεονέκτημα του αντιπάλου τους, ή ακόμα και του εχθρού τους. 

Ο κόσμος είδε τι συνέβη στη Ρωσσία και συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι. Είναι δυσαρεστημένοι που πρέπει να διευθετήσουν λογαριασμούς σε δολάρια που όλοι πρέπει να εκκαθαρίσουν μέσω της Νέας Υόρκης.

Έτσι θα βρουν τη δική τους εναλλακτική λύση. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν χρυσό. Γιατί; Επειδή δεν εμπιστεύονται ο ένας τα χάρτινα νομίσματα του άλλου περισσότερο από το δολλάριο.

Το δολλάριο ΗΠΑ θα μπορούσε να μείνει στα κρύα του λουτρού. Οι ξένες χώρες θέλουν και χρειάζονται πραγματικά αγαθά, όχι τις χάρτινες υποχρεώσεις μιας εχθρικής, απρόβλεπτης, χρεοκοπημένης κυβέρνησης. Και πάλι, οι κύριες εξαγωγές των ΗΠΑ είναι δολλάρια fiat και ανεπιθύμητοι στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι εξάγουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια πλεονάζοντες ανθρώπους, υποστηριζόμενοι από δεκάδες δισεκατομμύρια κεφάλαια.

Συμπερασματικά είναι ότι οι Κινέζοι είναι πιθανό να καταλάβουν την Αφρική τόσο οικονομικά όσο και δημογραφικά.

International Man: Τι είδους κερδοσκοπικές ευκαιρίες πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει αυτή η τάση;

Doug Casey: Έχω πει πολλές φορές ότι αν ήμουν 30 χρονών σήμερα και ήθελα να κάνω την περιουσία μου, θα πήγαινα στην Αφρική.

Γιατί; Δεν θέλετε να είστε σε ίσους όρους ανταγωνισμού. Θέλετε να βρίσκεστε σε ένα πεδίο με κλίση προς την κατεύθυνσή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ένας προετοιμασμένος νεαρός Δυτικός στην Αφρική θα το βρει αρκετά εύκολο να κινηθεί με τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας για διάφορους λόγους. Είναι ασυνήθιστος και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το ασυνήθιστο. 

Ως Δυτικός έχετε πιθανώς πολύ περισσότερα χρήματα, πολυπλοκότητα, γνώση και συνδέσεις από τους ντόπιους. Έχετε μοναδικά πλεονεκτήματα στην Αφρική. Ωστόσο, εάν ένας νεαρός Δυτικός μείνει στην πατρίδα του, δεν έχει περιθωριακά πλεονεκτήματα.

Δεν είναι εύκολο να ανέβεις στην κορυφή σε μια δυτική κοινωνία, επειδή υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σαν εσένα με την ίδια εκπαίδευση, υπόβαθρο και ικανότητες.

Αλλά στην Αφρική, είστε αυτόματα στην κορυφή του σωρού. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πάτε για επιχειρηματικούς λόγους και η εμπειρία που θα έχετε επίσης θα σας κάνει μοναδικούς πίσω στην χώρα σας.

Ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι η Αφρική είναι απαραίτητα το καλύτερο μέρος για επενδύσεις. Η έλλειψη σταθερότητάς του σημαίνει ότι είναι ένα καλύτερο μέρος για την επιχειρηματικότητα ή ίσως την πολιτική επιχειρηματικότητα.

Όσο διεφθαρμένη και αν είναι η Αφρική, οι επιχειρηματίες είναι σχεδόν αναγκασμένοι να συνδεθούν με την κυβέρνηση. Ένας δυτικός μπορεί να πάει σε πολλές αφρικανικές χώρες, να περάσει ένα μήνα κλείνοντας ραντεβού με επιχειρηματίες και δικηγόρους και να καταλήξει να καθίσει με τον πρόεδρο.

Αυτό είναι απίθανο να συμβεί αν προσπαθήσετε να κάνετε το ίδιο πράγμα στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη. Ή, για το θέμα αυτό, ακόμη και η Νότια Αμερική ή η Ασία.

International Man: Εάν ήσασταν 30 ετών και αναζητούσατε ευκαιρίες στην Αφρική, ποιες χώρες θα σας ενδιέφεραν περισσότερο;

Doug Casey: Δεν θα πηδούσα από τα βαθιά στην αρχή. Η Νιγηρία είναι πολύ μεγάλη για αρχή. Η Νότια Αφρική είναι πολύ ανεπτυγμένη και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής – αν και οι λευκοί εκεί κάνουν αυτό που οι Ροδεσιανοί αποκαλούσαν «το τρέξιμο του κοτόπουλου» και για τους ίδιους λόγους. Υπάρχει πάρα πολύς ρατσισμός κατά των λευκών στη Νότια Αφρική.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω με μια χώρα όπως η Ναμίμπια, η οποία είναι μεγάλη, άδεια και αρκετά ήπια. Σίγουρα θα κοίταζα τη Μοζαμβίκη. Ή τη Μαυριτανία – μια τεράστια χώρα όπου κανείς δεν πηγαίνει. Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, μια σκοτεινή νησιωτική χώρα στα ανοικτά της δυτικής ακτής. 

Η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε είναι διαχειρίσιμες και αγγλόφωνες. Αν είστε περιπετειώδεις, δοκιμάστε την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μπορεί να είναι η πιο καθυστερημένη χώρα στην Αφρική. Προσπάθησα να πετάξω εκεί από το Παρίσι πριν από χρόνια, αλλά δεν μπόρεσα λόγω ενός νεοσύστατου πραξικοπήματος / εμφυλίου πολέμου.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η Αφρική απέχει πολύ από τις ημέρες του Στάνλεϊ και του Μπάρτον, αλλά ούτε και η ομαλή ιστιοπλοΐα.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!