Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Καναδάς ενισχύει τη μεταναστευτική πολιτική: Δεκάδες ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ αντιμέτωποι με ΑΠΕΛΑΣΗ



Η στροφή του Καναδά στη μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε να αναγκάσει 70.000 ακαδημαϊκούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Συμβολική εικόνα.Φωτογραφία: Marc Bruxelle/iStock




Στον Καναδά, περίπου 70.000 διεθνείς ακαδημαϊκοί, μεταξύ άλλων, απειλούνται με απέλαση.

Η στροφή στη μεταναστευτική πολιτική επηρεάζει κυρίως τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους εργαζόμενους σε τομείς χαμηλών μισθών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες για την καναδική οικονομία.

Από τον Reinhard Werner
13 Σεπτεμβρίου 2024

Στον Καναδά, τουλάχιστον 70.000 διεθνείς ακαδημαϊκοί – κυρίως μεταπτυχιακοί – απειλούνται με απέλαση. 

Επιπλέον, παρά την πτώση του ποσοστού γεννήσεων και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε περιοχές με χαμηλούς μισθούς πρέπει να φοβούνται για τις άδειες παραμονής τους. 

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν έρθει στη χώρα αφού η ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τρυντώ χαλάρωσε τους κανονισμούς μετανάστευσης μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.




Η απέλαση διεθνών ακαδημαϊκών διέλυσε όνειρα

Η ανακοινωθείσα στροφή της κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει τους ξένους ακαδημαϊκούς των οποίων οι άδειες εργασίας λήγουν στο τέλος του έτους να χάσουν τις άδειες παραμονής τους. Πολλοί από αυτούς είχαν πάρει μεγάλα φοιτητικά δάνεια με την ελπίδα να αποκτήσουν μόνιμη άδεια διαμονής μετά την αποφοίτησή τους.

Προηγουμένως, ήταν ένας μη εγγυημένος, αλλά ευρέως κοινός τρόπος για τους διεθνείς φοιτητές να εισέλθουν σε σχέσεις εργασίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής τους εκπαίδευσης ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες. Αυτό συχνά συνδεόταν με το δικαίωμα παραμονής στον Καναδά.

Αυτό οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι οι ακαδημαϊκοί ήταν σε θέση να συλλέξουν πόντους για το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Κατάταξης» (CRS), το οποίο επιτρέπει τη μόνιμη μετανάστευση, μέσω παράλληλης απασχόλησης που υπόκειται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.




Γιατί ο Καναδάς αλλάζει δραστικά τη μεταναστευτική πολιτική του

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο στην Οττάβα δημιούργησε τις νομικές συνθήκες βάσει των οποίων αρκετές επαρχίες είχαν μειώσει τον αριθμό των ετήσιων μόνιμων αδειών διαμονής τους κατά 25%. Επιπλέον, οι μεξικανοί εργαζόμενοι υπόκεινται και πάλι σε υποχρέωση θεώρησης.

Αυτές περιελάμβαναν το νησί του Πρίγκιπα Εδουάρδου (PEI), το Οντάριο, τη Μανιτόμπα και τη Βρετανική Κολομβία. Εδώ και τρεις μήνες, υπάρχουν εκεί διαμαρτυρίες από ακαδημαϊκούς, αλλά και προσωρινούς εργαζόμενους. Οι πληγέντες εξηγούν ότι έχουν κάνει υψηλές αρχικές επενδύσεις και έχουν αναλάβει κινδύνους - και τώρα αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Τρυντώ δικαιολόγησε τη στροφή στην υποχώρηση του υπουργικού συμβουλίου του Φιλελεύθερου Κόμματος λέγοντας ότι «οι οικονομικές ανάγκες της χώρας έχουν αλλάξει». Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ήταν απαραίτητοι αμέσως μετά την πανδημία του κορωνοϊού λόγω της επικρατούσας έλλειψης ατόμων που αναζητούσαν εργασία.




Διαδηλώσεις σε διάφορες επαρχίες: «Νοιώθουμε προδομένοι»

Αυτό δεν ισχύει πλέον. Εκτός από τους φοιτητές, των οποίων οι πρόσθετες ευκαιρίες κέρδους είχαν ήδη περιοριστεί από το νόμο, η πολιτική μεταστροφή επηρεάζει κυρίως τους προσωρινά απασχολούμενους. Τους επόμενους μήνες, όπως γράφει το "Toronto City News", "ένας αριθμός ρεκόρ αλλοδαπών με προσωρινές άδειες παραμονής θα αντιμετωπίσει τη λήξη των αδειών εργασίας τους".

Ο Καναδάς αντιμετωπίζει επί του παρόντος μειωμένα στοιχεία ανάπτυξης μετά το τέλος του κορωνοϊού που προκάλεσε για λίγο ώθηση. Μια ευμετάβλητη εξέλιξη σε χαμηλό επίπεδο αναμένεται επίσης για τα επόμενα χρόνια. Σε ορισμένες πόλεις, ο ζωτικός χώρος γίνεται επίσης σπάνιος. Οι εκπρόσωποι του μεταναστευτικού κινήματος βλέπουν τώρα τους εαυτούς τους ως αποδιοπομπαίους τράγους για αυτό.

Σε περιοχές όπως το Κεμπέκ, ο αριθμός των μεταναστών εργαζομένων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2021 και 2023. 

Ο Jim Stanford, οικονομολόγος και διευθυντής του Centre for Future Work, το εξηγεί αυτό με πολιτικούς λανθασμένους υπολογισμούς. 

Η κυβέρνηση στην Οττάβα διόρθωσε την «υπερβολική αντίδρασή» της στον κορωνοϊό, επιτρέποντας στις εταιρείες να προσλαμβάνουν μαζικά χαμηλόμισθους εργαζόμενους μετά την πανδημία.




Οικονομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τον Καναδά

Ως αποτέλεσμα, πολλοί μετανάστες εργάτες ήρθαν να αναλάβουν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας υπό συνθήκες εκμετάλλευσης. Η απροθυμία της κυβέρνησης να βελτιώσει τις συνθήκες και η έλλειψη ευκαιριών για τους πληγέντες να αλλάξουν εργοδότες σήμαινε ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά ούτε τα τρόφιμα.

Ο Karl Blackburn, πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών του Κεμπέκ, επικρίνει τους νέους περιορισμούς που επέβαλε η καναδική κυβέρνηση. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες παραμένει. Οι επιχειρήσεις τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη υποστεί μεγάλες ζημίες.

Ο Moshe Lander, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Concordia, βλέπει επίσης την περιοριστική πολιτική ως πρόβλημα για την καναδική οικονομία. Αναμένει επιβράδυνση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης:

«Παρουσιάζεται σαν οι μετανάστες να είναι το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Είναι οι κοινότητες και οι επαρχιακές κυβερνήσεις που δεν έχουν κάνει αρκετά για να τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν γρήγορα και να είναι το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που είναι για την καναδική οικονομία».

Η παροχή στέγασης και υποδομών είναι θέμα των υπευθύνων λήψης πολιτικών αποφάσεων.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!