Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Αμφιλεγόμενη συμφωνία του ΟΗΕ: Νέοι κανονισμοί για την παιδική πορνογραφία και το «sexting»




Μια νέα συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο έχει προκαλέσει σάλο μεταξύ πολλών κρατών και οργανώσεων προστασίας παιδιών.


Οι διατάξεις της συνθήκης επιτρέπουν την παραγωγή και κατοχή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που αντιμετωπίζεται με έντονη κριτική.

Στα γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης, ένα θέμα δεν συνιστά θέμα - και διεθνώς μόνο οριακά


Στις 16 Αυγούστου 2024, παρουσιάστηκε μια νέα διεθνής συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Αν και με την πρώτη ματιά η συμφωνία αποσκοπεί στην προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, οι επικριτές λένε ότι περιέχει προβληματικές εξαιρέσεις στον τομέα της προστασίας των παιδιών.

Ειδικότερα, το άρθρο 14 της Συνθήκης προκαλεί οργή διότι επιτρέπει την παραγωγή, κατοχή και διανομή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον δεν απεικονίζουν πραγματικούς ανθρώπους ή δεν αποτελούν οπτικές αναπαραστάσεις πραγματικής κακοποίησης.

Αυτές οι διατυπώσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συναντούν σημαντική αντίσταση από παραδοσιακές χώρες όπως το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στις τελικές διαπραγματεύσεις, αυτά τα κράτη απαίτησαν σθεναρά τη διαγραφή αυτών των εξαιρέσεων. 


Εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό τόνισε ότι οι διατάξεις αυτές έρχονται σε άμεση αντίθεση με προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες, ιδίως με το προαιρετικό πρωτόκολλο της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού. Αυτό το πρωτόκολλο, το οποίο έχει επικυρωθεί από 173 κράτη, απαγορεύει αυστηρά οποιαδήποτε μορφή παιδικής πορνογραφίας.

Σε μια έντονη ψηφοφορία, 51 χώρες ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των αμφιλεγόμενων διατάξεων, αλλά στο τέλος, 91 χώρες - με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση - έκαναν εκστρατεία για να διατηρήσουν τις εξαιρέσεις. 


Αυτό που προκαλεί έκπληξη εδώ είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες πριν από 25 χρόνια εξακολουθούσαν να θεωρούνται η κινητήρια δύναμη πίσω από τους αυστηρούς κανόνες κατά της παιδικής πορνογραφίας στο πλαίσιο του προαιρετικού πρωτοκόλλου. Την εποχή εκείνη, θεσπίστηκαν μέτρα όπως η ποινική δίωξη της απλής κατοχής τέτοιου περιεχομένου για την καλύτερη προστασία των παιδιών.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο σημείο της συμφωνίας αφορά το λεγόμενο "sexting". Η συνθήκη επιτρέπει στις χώρες να νομιμοποιήσουν την αποστολή προσωπικών εικόνων μεταξύ παιδιών που έχουν φτάσει στη νόμιμη ηλικία συναίνεσης και ενηλίκων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι εικόνες δεν αναδιανέμονται χωρίς τη συγκατάθεση των εμπλεκόμενων μερών. 


Πολλές αντιπροσωπίες προσπάθησαν να αφαιρέσουν και αυτές τις διατάξεις από τη Συνθήκη, αλλά η υποστήριξή τους ήταν ισχυρή.

Οι υποστηρικτές των εξαιρέσεων υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις αυτές δεν θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά και τονίζουν ότι η συμφωνία είναι πρωτοποριακή σε άλλους τομείς, όπως η υποχρέωση ποινικοποίησης της «μη συναινετικής διάδοσης προσωπικών εικόνων». 


Ωστόσο, πολλές χώρες εξέφρασαν ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπο των νέων κανονισμών στην προστασία των παιδιών. Οι επικριτές περιλαμβάνουν χώρες όπως η Νικαράγουα, ο Νίγηρας, το Πακιστάν, η Γουατεμάλα και πολλές άλλες χώρες από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

«Αναρωτιέμαι τίνος τα δικαιώματα προστατεύουμε εδώ: αυτά των εγκληματιών ή εκείνα των θυμάτων;» ρώτησε ένας Ρώσσος εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της συζήτησης. 


Το ερώτημα αυτό αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες πολλών χωρών, οι οποίες πιστεύουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ωφελήσει περισσότερο τους δυνητικούς παραβάτες παρά τα ευάλωτα παιδιά.

Παρά τις συνεχιζόμενες επικρίσεις, η συμφωνία εγκρίθηκε μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αργότερα φέτος. Για να τεθεί σε ισχύ, τουλάχιστον 40 χώρες πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία. 


Εκτός από τις αμφιλεγόμενες διατάξεις για την κακοποίηση των παιδιών, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την καταπολέμηση του εγκλήματος δεδομένων, των οικονομικών εγκλημάτων και άλλων εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών. Επιπλέον, υπάρχουν εθελοντικές διατάξεις για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών όσον αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων και την οικονομική στήριξη.

Η οργάνωση εκστρατείας CitizenGo καλεί τους ανθρώπους να υπογράψουν μια αναφορά προς τις ελβετικές αρχές, ώστε η Ελβετία να μπορέσει να αντισταθεί στη συμφωνία.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Αρχιεπισκοπή της Τζακάρτα, η οποία τα τελευταία χρόνια «καλωσορίζει» και βαφτίζει άνδρες με σύγχυση φύλου, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να έχουν μεταστραφεί από τον τρόπο ζωής των τρανσέξουαλ.
Τζακάρτα, Ινδονησία (LifeSiteNews) - Ο Πάπας Φραγκίσκος επαινείται για την υπέρ των ΛΟΑΤ «περιεκτικότητα» του από τρανσέξουαλ ακτιβιστές στην Ινδονησία, όπου η αρχιεπισκοπή της πρωτεύουσας της χώρας έχει «καλωσορίσει» αμετανόητα άτομα με σύγχυση φύλου σε ενορίες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times. Οι Times ανέφεραν ότι ο Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέπτεται το συντηρητικό, κυρίως μουσουλμανικό έθνος κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στη νοτιοανατολική Ασία, «έχει γίνει προσωπικός ήρωας» για τους άνδρες στην Ινδονησία που ισχυρίζονται ότι είναι «τρανσέξουαλ» λόγω των «μηνυμάτων ανοχής και ανοίγματος προς» τη λεγόμενη «κοινότητα L.G.B.T.Q.».



Μετά τη νομική νίκη του Rebel News στην άρση των απαγορεύσεων δημοσίευσης, η Drea Humphrey παρέχει μια ενημέρωση σχετικά με την πρώην σφραγισμένη νομική μάχη μεταξύ του αυτιστικού δημοσιογράφου Donald Smith και ενός βίαιου τρανς ακτιβιστή παλαιότερα γνωστού ως Jonathan Yaniv.






Το σχολείο συγκαλύπτει το περιστατικό για να μην παρεμβαίνει στην ατζέντα υπερηφάνειας τους... Τα θύματα χαρακτηρίζονται πλέον και εγχώριοι τρομοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!