Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Περισσότερο από αμφισβητήσιμο: Ένα "αίνιγμα Advent" με ...μουσουλμανική πινελιά!

Γιατί δεν ρωτούνται οι μουσουλμάνοι τι είναι η «Έλευση του Κυρίου» και γιατί ανάβουν τέσσερα κεριά κατά την περίοδο του Advent; Φωτογραφία: MarioEppinger, Pixabay.


Δρ Udo Hildenbrand
9 Δεκεμβρίου 2023


Προσκεκλημένος συγγραφέας ο Δρ Udo Hildenbrand. Την 1η Κυριακή του Advent (*), την αρχή της περιόδου προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα, για μία από τις δύο κεντρικές χριστιανικές γιορτές, η "WELT AM SONNTAG" έθεσε ένα «αίνιγμα για το Advent» με την ερώτηση: «Πόσο συχνά πρέπει ένας μουσουλμάνος να προσεύχεται κάθε μέρα;»

Δεν θα ήταν αρκετό σε ένα «αίνιγμα για την Έλευση του Κυρίου» να δώσουμε μια απάντηση, για παράδειγμα, στην ερώτηση: «Τι εννοούν πραγματικά οι Χριστιανοί με τον λατινικό όρο «Advent» ή να επιστήσουμε την προσοχή στα χριστιανικά έθιμα και παραδόσεις κατά την εποχή των Χριστουγέννων και, αν ήταν απαραίτητο, να τα εξηγήσουμε;

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση ενός «αινίγματος Advent» συνιστά ένα χριστιανικό θέμα. Ο,τιδήποτε άλλο είναι δημοσιογραφική απάτη. Η κατηγορία είναι ότι η συντακτική ομάδα της Welt am Sonntag καταλαμβάνει, ακόμη και καταχράται, την επηρεασμένη από τους Xριστιανούς εποχή του Advent για να προωθήσει την ισλαμική διδασκαλία με ένα δήθεν «αίνιγμα Advent».

Και ακόμη: Δεν υπάρχουν αρκετές «ουδέτερες» στιγμές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, για αινίγματα μουσουλμανικού περιεχομένου, που δικαιολογούν μια αντίστοιχη δημοσιογραφική αναφορά στο Ισλάμ και την κάνουν να φαίνεται τουλάχιστον κατανοητή;

Με δώδεκα μεμονωμένες ερωτήσεις σε διάφορους τομείς των θεμάτων του Ισλάμ, οι αναγνώστες της Welt am Sonntag παίρνουν βοήθεια ώστε να απαντήσουν σε αυτό το τρέχον «παζλ Advent» με ισλαμικό περιεχόμενο. Εάν απαντήσετε σωστά, θα ανταμειφθείτε πρώτα με την αυτο-αναπτυγμένη λέξη λύσης "λίστα επιθυμιών".

Επιπλέον, στον νικητή υπόσχονται επίσης τέσσερα όμορφα βραβεία. Πόσο δελεαστικό: Ένα παζλ Advent με ισλαμικό θέμα συνολικής αξίας 40.000 ευρώ. Ωστόσο, είμαι ευτυχής που δεν θα συμμετέχω. Ίσως θα έπρεπε επίσης να απέχω και από τη δεκαετή συνδρομή μου στην εν λόγω εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συντάκτες της WELT AM SONNTAG πρέπει να ερωτηθούν κριτικά: Θα θεωρούσατε λογικό να δημοσιεύσετε ένα «αίνιγμα του Ραμαζανιού» πριν από το Ραμαζάνι του επόμενου έτους, το οποίο αφορά αναμφισβήτητα χριστιανικά θέματα; Πιθανότατα: Όχι!

Στη συντακτική συνάντηση, πιθανότατα θα λέγατε με αγανάκτηση: Αδύνατο! Δεν μπορείς να μιλάς για το Ραμαζάνι και μετά να μιλάς για την Χριστιανική πίστη. Η κατηγορία εναντίον της Welt am Sonntag θα ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Φανταστείτε τι είδους διαμαρτυρίες θα προκαλούσε αυτό μεταξύ των μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμόφιλων μη μουσουλμάνων; 
Ωστόσο, το συντακτικό γραφείο της Welt am Sonntag θεωρεί ότι μπορεί να προκαλεί τους Χριστιανούς και ακόμη χειρότερα!

Παρεμπιπτόντως: Το Πάσχα του 2022, την κεντρική γιορτή των Χριστιανών, υπήρξε μια αναφορά για τον Μωάμεθ και το Ισλάμ στη WELT AM SONNTAG. Αυτό το αμφισβητήσιμο «θεολογικό» μείγμα υπέρ του Ισλάμ, στο οποίο η χριστιανική κουλτούρα του εορτασμού γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για μουσουλμανικό «διαφωτισμό», φαίνεται να είναι μια σ κ ό π ι μ η συντακτική μέθοδος στην περίπτωση της WAMS. Ή μήπως πρόκειται απλώς για δημοσιογραφική αναισθησία;

Μια πρόταση για να ισορροπήσουμε τα πράγματα: Το επόμενο έτος 2024, οι συντάκτες της WELT AM SONNTAG θα μπορούσαν να συνεχίσουν να δημοσιεύουν μια ολόκληρη σελίδα με παζλ και αινίγματα σε κάθε τεύχος με το ελκυστικό στυλ του παρόντος "αινίγματος για το Advent". Ωστόσο, αυτήν την φορά με δώδεκα κρίσιμα ερωτήματα το καθένα, στα οποία θα συζητείται η πληθώρα των προβλημάτων που προκαλεί η ισλαμική θρησκεία παγκοσμίως, με σχεδόν καθημερινές συνέπειες.

Αυτά πρέπει να είναι ερωτήματα που στέκονται σε ένα θεολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό, αλλά και σε ένα ηθικό, νομικό και κοινωνικά σχετικό πλαίσιο, ερωτήματα που καίνε πολλούς ανθρώπους που ανησυχούν για τις περαιτέρω εξελίξεις στη χώρα μας και την Ευρώπη.

Μην ανησυχείτε: οι ερωτήσεις για αυτόν τον εβδομαδιαίο ιστότοπο με παζλ και γρίφους σίγουρα δεν θα εξαντληθούν φέτος λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Σε κάθε περίπτωση, σε εορτές που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από τον Χριστιανισμό, οποιαδήποτε ισλαμική θεματολογία θα πρέπει να αποφεύγεται, εξαλείφοντας οποιαδήποτε αινίγματα ισλαμικού περιεχομένου σε ορισμένες εκδόσεις του Σαββάτου.

Η συντακτική ομάδα σίγουρα δεν θα χρειαζόταν να διαφημίσει ένα τόσο προσοδοφόρο έπαθλο για τους συμμετέχοντες στο παζλ. Επειδή το έργο «Critical Islam Riddles Weekly» της Welt am Sonnatg θα ήταν πιθανότατα ένα συναρπαστικό και ελκυστικό προϊόν των μέσων με μοναδικές πωλήσεις, σίγουρα ενημερωτικό, το οποίο θα προωθούσε συζητήσεις - και επομένως ταυτόχρονα αποτελεσματικό στη διαφήμιση.


ΠΗΓΗ: https://beischneider.net/2023/12/09/mehr-als-fragwuerdig-ein-adventsraetsel-auf-muslimisch/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



(*) Η λατινική λέξη "Advent" μεταφράζεται κυριολεκτικά σε "άφιξη/έλευση". Η εποχή της Έλευσης αναφέρεται στην άφιξη του Ιησού Χριστού, του οποίου τη γέννηση γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα.
https://www.erzbistum-koeln.de/presse_und_medien/magazin/Was-ist-Advent-Ursprung-und-Bedeutung-der-Vorweihnachtszeit/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!