Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

«Το 99% όλων των πληροφοριών θα είναι τεχνητές, η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τη λήψη αποφάσεων»: Πάνελ του WEF «Summer Davos»




Εάν το 99% της νοημοσύνης πρόκειται να είναι τεχνητό, και εάν πρόκειται να παραχωρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της λήψης αποφάσεών μας στην τεχνητή νοημοσύνη, τι θα σημαίνει αυτό για τις εκλογές;

Θα ζήσουμε σε ένα μέλλον όπου το 99% του συνόλου της νοημοσύνης θα είναι τεχνητό, ενώ το υπόλοιπο 1% της ανθρώπινης νοημοσύνης θα επιβλέπει τις ροές εργασίας AI που θα μεταμορφώσουν τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με μέλος του πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των νέων πρωταθλητών του WEF, γνωστή και ως "Summer Davos", στο Dalian της Κίνας σήμερα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της causaLens, Darko Matovski, παρουσίασε το όραμά του για το μέλλον κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα "Τι μπορούν να κάνουν οι βοηθοί AI;"

«Θα καταλήξουμε σε έναν κόσμο όπου το 99% του συνόλου της νοημοσύνης είναι τεχνητό και το 1% – η ανθρώπινη νοημοσύνη, θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας για το 99% της τεχνητής νοημοσύνης» Darko Matovski, Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών του WEF, 2024

«Θα καταλήξουμε σε έναν κόσμο όπου το 99% του συνόλου της νοημοσύνης είναι τεχνητό και το 1% – η ανθρώπινη νοημοσύνη, θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας για το 99% της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Matovski.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί και δεν είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον κόσμο, αλλά αυτός είναι ο κόσμος που ξεκινάμε να δημιουργήσουμε.

«Σε αυτόν τον κόσμο, θα πρέπει να επιλέξουμε, ανάλογα με την περίπτωση χρήσης, πού είναι η γραμμή μεταξύ αυτονομίας και ελέγχου;

«Πού χρειάζεται το 1% της ανθρώπινης νοημοσύνης για να αφιερώσει το χρόνο του;

«Θα υπάρξουν πολλές εφαρμογές στις οποίες μπορείτε να έχετε πλήρως αυτόνομους πράκτορες, και αυτό είναι ωραίο, και θα υπάρξουν πολλές καταστάσεις όπου θα θέλετε υψηλό βαθμό εποπτείας των ανθρώπων.

"Νομίζω ότι αυτός είναι ο πιο ενδιαφέρων τομέας - πού ξοδεύουμε αυτό το 1% της ανθρώπινης νοημοσύνης για να επιβλέπουμε τις ροές εργασίας των πρακτόρων;" πρόσθεσε.

Ο Matovski συνέχισε λέγοντας ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη μπορεί να έρθει πολύ πιο γρήγορα από ό, τι νομίζουμε και ότι θα οδηγήσει ενδεχομένως σε «τεράστιες βελτιώσεις στη λήψη αποφάσεων».

«Υπάρχει αυτή η τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε πράκτορες AI και AI και πιο προηγμένες μορφές AI καθώς τις αναπτύσσουμε για να μεταμορφώσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις στην κοινωνία μας»Darko Matovski, Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών του WEF, 2024


"Αν κοιτάξετε πώς λαμβάνουμε αποφάσεις σήμερα, όλα βασίζονται στην ανθρώπινη αίσθηση", δήλωσε ο Matovski.

«Ακόμη και οι πιο προηγμένοι οργανισμοί έχουν έναν πολύ μικρό αριθμό πραγματικών περιπτώσεων χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων. Οι κυβερνήσεις, φυσικά, είναι ίσως ακόμη πιο πίσω.

«Υπάρχει αυτή η τεράστια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε πράκτορες AI και AI και πιο προηγμένες μορφές AI καθώς τις αναπτύσσουμε για να μεταμορφώσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις στην κοινωνία μας, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιο δίκαιες, πιο αποτελεσματικές και καλύτερες κοινωνίες», πρόσθεσε.

Αλλά πριν αρχίσουμε να περνάμε την κριτική μας σκέψη, τη λήψη αποφάσεων και την ελεύθερη βούλησή μας σε μια τεχνητή νοημοσύνη, ο Matovski λέει ότι πρέπει να γνωρίζουμε γιατί η AI συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Επειδή όταν πρόκειται για μεγάλα γλωσσικά μοντέλλα (LLM), ούτε καν οι προγραμματιστές δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της causaLens.

«Μιλάμε για αυτή την αναδυόμενη νοημοσύνη, η οποία είναι εξαιρετική σε περιπτώσεις χρήσης όπως η συγγραφή ποιημάτων και πραγμάτων που δεν βλάπτουν κανέναν, αλλά όχι τόσο καλή αν κάνετε μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή παίρνετε μια σημαντική πολιτική απόφαση» Darko Matovski, Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών του WEF, 2024.



«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για μένα είναι ότι έχουμε AI που εμπιστευόμαστε και ότι οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να καταλάβουν τι κάνει η AI», δήλωσε ο Matovski.

"Αν πάρετε το LLM, ακόμη και οι προγραμματιστές δεν ξέρουν πώς λειτουργεί.

«Μιλάμε για αυτή την αναδυόμενη νοημοσύνη, η οποία είναι εξαιρετική σε περιπτώσεις χρήσης όπως η συγγραφή ποιημάτων και πραγμάτων που δεν βλάπτουν κανέναν, αλλά όχι τόσο καλή εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή λαμβάνετε μια σημαντική πολιτική απόφαση ή μια σημαντική απόφαση στην επιχείρησή σας», πρόσθεσε.

Εάν το 99% των πληροφοριών πρόκειται να είναι τεχνητό και εάν πρόκειται να παραχωρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της λήψης αποφάσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, τι θα σημαίνει αυτό για τις εκλογές;

Όπως είπε ο ιδρυτής του WEF Klaus Schwab στην ετήσια συνάντηση του 2017 στο Νταβός, «Γιατί χρειαζόμαστε εκλογές εφόσον γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;».


Νωρίτερα σήμερα, ο Schwab ξεκίνησε την Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών, λέγοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και ένα πιο ειρηνικό μέλλον θα προέλθουν από την υιοθέτηση της καινοτομίας και την αναγκαστική συνεργασία.

Στην εναρκτήρια ολομέλεια, ο μη εκλεγμένος παγκοσμιοποιητής δήλωσε: «Για να προωθήσουμε τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ τομέων, περιφερειών, εθνών και πολιτισμών για να δημιουργήσουμε ένα πιο ειρηνικό, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η ενεργός συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση μιας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Η Ετήσια Συνάντηση των Νέων Πρωταθλητών του WEF διαρκεί από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου με θέμα «Επόμενα σύνορα για την ανάπτυξη».
 
 

ΠΗΓΗ: '99% of All Intelligence Will Be Artificial, Will Transform Decision-Making': WEF 'Summer Davos' (sociable.co)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!