Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Βίαιο έγκλημα: Φαινόμενο μιας μεμονωμένης περίπτωσης;




Ένα άρθρο επισκεπτών από τον Thomas Rießinger

Οι δικαιολογίες είναι συνηθισμένες, αλλά δεν χαρακτηρίζονται πάντα από έμπνευση. 
 
Μία υψηλής ποιότητας διακιολογία προέρχεται από τον Mark Twain, για τον οποίο αναφέρεται ότι όταν καθυστέρησε για μια πρόσκληση, είπε στην οικοδέσποινα με ένα φιλικό χαμόγελο: 
 
"Λυπάμαι που άργησα, απλά έπρεπε να σκοτώσω τη θεία μου!", και στη συνέχεια έλαβε την απάντηση ότι δεν είχε σημασία, ήταν μεγάλη χαρά, να τον έχουν εδώ.

«Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Μεμονωμένες υποθέσεις που μεσολαβούν μεταξύ τους»

Μερικές φορές, ωστόσο, οι δικαιολογίες ακούγονται πιο προσεκτικά και μερικές φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. 
 
Η πλέον συχνά ακουστή δικαιολογία ότι ο εκάστοτε μαχαιροβγάλτης ή βίαιος δράστης πάσχει από ψυχική διαταραχή, για παράδειγμα, προκαλεί μόνο ένα αποκαμωμένο μειδίαμα παραίτησης από τους περισσότερους ανθρώπους, και η πρόταση ότι η βία των μεταναστών είναι μόνο μια αντίδραση στις διακρίσεις και η έλλειψη μιας φιλόξενης κουλτούρας δεν μπορεί πλέον να πείσει πάρα πολλούς. 
 
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να κινούνται με τους ίδιους παλιούς τρόπους. 
 
Για παράδειγμα, ο κοινωνιολόγος Dirk Baier έδωσε πρόσφατα την εκτίμησή του για τη σχέση μεταξύ εγκλήματος και μετανάστευσης στο Focus μετά την επίθεση αρουραίου με μαχαίρι στο Μάννχαϊμ.
 
Δεν γνωρίζουμε πολλά, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: «Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Μεμονωμένες περιπτώσεις με μήνες μεταξύ τους. Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος. Συνήθως καταλήγει στην ξένη προέλευση του δράστη. Αλλά κάποιος θα μπορούσε επίσης να καταλήξει σε μια άλλη συμφωνία: δηλαδή, ότι έχουμε να κάνουμε με άνδρες και στις δύο περιπτώσεις». 
 
Και: «Η πολύ σαρωτική δήλωση ότι το βίαιο έγκλημα είναι κάτι εισαγόμενο δεν μας οδηγεί πουθενά. Όπως είπα, παράγοντες όπως η ανατροφή, το περιβάλλον και το φύλο παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του εγκλήματος». 
 
Το κεντρικό πράγμα δεν είναι το καθεστώς των ξένων, αλλά «στην πραγματικότητα πάντα εμπειρίες κοινωνικοποίησης που συμβαδίζουν με το έγκλημα».
 

Αυτό παρατηρείται με ακρίβεια. Δεν περνάει από το μυαλό του κοινωνιολόγου μας ότι η κοινωνικοποίηση σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν, η οποία χαρακτηρίζεται μάλλον λιγώτερο από κοινωνιολόγους που συζητούν και από Malte-Thorbens που πίνουν γάλα βρώμης, θα μπορούσε να συμβάλει στη βίαιη εγκληματική τάση. Αλλά πάνω απ' όλα, οι άνδρες φταίνε: «Σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις, οι επιτιθέμενοι είναι άνδρες, και συχνά με γερμανική υπηκοότητα».

Υπό το φως αυτών των λαμπρών κοινωνιολογικών παρατηρήσεων, ας ρίξουμε μια άλλη ματιά στις στατιστικές εγκληματικότητας της αστυνομίας· 
 
Είχα ήδη ρίξει λίγο φως σε αυτά σε μια άλλη θέση πρόσφατα. Ωστόσο, αυτό αφορούσε το έγκλημα γενικά με αφαίρεση των παραβιάσεων του νόμου περί μετανάστευσης, τώρα θέλω να ρίξω μια ματιά στο βίαιο έγκλημα. Θα αποφύγω την εξέλιξη των ποσοστών εγκληματικότητας με την πάροδο των ετών και θα επικεντρωθώ στο έτος 2023. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ένα από τα κύρια αποτελέσματα της προηγούμενης ανάρτησης, την οποία έχω επεκτείνει λίγο.


Ποσοστά εγκληματικότητας 2023
ΕθνικότηταΓερμανοίΑλλοδαποίΑφγανοίΚινέζοιΙνδοίΙρακινοίΣυρίας
Ρυθμός1,87 %5,10 %8,04 %1,29 %1,72 %7,03 %6,21 %
Παράγοντας12,734,310,690,923,773,33



Στη γραμμή "Ποσοστό" θα βρείτε το ποσοστό εγκληματικότητας των εθνικοτήτων που ζουν στη Γερμανία, όπου έχω προσθέσει επίσης τους Σύρους, και στην επόμενη γραμμή θα βρείτε τον παράγοντα με τον οποίο πρέπει να πολλαπλασιάσετε το γερμανικό ποσοστό για να φτάσετε στο αντίστοιχο ποσοστό εξωτερικού. 
 
Μπορεί να φανεί ότι το 8,04% του αφγανικού πληθυσμού που ζούσε εδώ ήταν μεταξύ των υπόπτων, μεταξύ των Γερμανών ήταν 1, 87%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συντελεστή 4,31. Επομένως, η πιθανότητα να διωχθεί ποινικά ένας Αφγανός είναι πάνω από τέσσερεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πιθανότητα ενός Γερμανού. Για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο που ήδη αναφέρθηκε.



Δολοφονία, επίθεση ή ανθρωποκτονία

Τώρα ο παραπάνω πίνακας αφορά το έγκλημα γενικά, αλλά δύσκολα θα αρνηθεί κανείς ότι υπάρχει ποιοτική διαφορά μεταξύ της λεγόμενης απλής κλοπής ποδηλάτων, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης – αυτή είναι μια κατηγορία εγκλημάτων στις στατιστικές – και της δολοφονίας, της επίθεσης ή της ανθρωποκτονίας. 
 
Δεν χρειάζεται να είστε πολύ συγκεκριμένοι και να περιορίζεστε σε επιθέσεις με μαχαίρι, γιατί για το θύμα είναι δευτερεύουσας σημασίας αν έχει μαχαιρωθεί, πυροβοληθεί ή ξυλοκοπηθεί: πρόκειται για τη χρήση βίας. 
 
Ως εκ τούτου, διερευνώ τώρα την κατανομή των βίαιων εγκλημάτων το 2023. 
 
Η διαδικασία είναι η ίδια όπως και για το γενικό έγκλημα: θεωρώ τον μέσο πληθυσμό των μεμονωμένων πληθυσμιακών ομάδων ως τιμή αναφοράς και υπολογίζω ποιο ποσοστό της αντίστοιχης ομάδας έχει προσελκύσει την προσοχή των βίαιων εγκλημάτων. 
 
Τα στοιχεία για τον γερμανικό και αλλοδαπό πληθυσμό διατίθενται στην Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές του βίαιου εγκλήματος, κατανεμημένες ανά εθνικότητα των υπόπτων, στις στατιστικές εγκληματικότητας της αστυνομίας. είναι και πάλι ο πρόσφατα χρησιμοποιημένος πίνακας T62-Bund.


Για να το δείξουμε ξανά με ένα παράδειγμα: Ο μέσος αριθμός Γερμανών το 2023 ήταν 70.874.198 κάτοικοι. 111.517 από αυτούς τους Γερμανούς καταγράφηκαν ως ύποπτοι στον τομέα του βίαιου εγκλήματος. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των βίαιων εγκληματιών μεταξύ των Γερμανών είναι 111.517/70.874.198 = 0, 16%. Με άλλα λόγια, ένας στους 625 Γερμανούς αναμένεται να αφοσιωθεί στο βίαιο έγκλημα.

Αυτός ο απλός υπολογισμός μπορεί τώρα να πραγματοποιηθεί για όλες τις χώρες που αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος μπαίνει στον κόπο να υπολογίσει τα στοιχεία του μέσου πληθυσμού από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας και να καθορίσει τον αριθμό των εν λόγω βίαιων εγκληματιών. Αυτό φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:



Ποσοστά βίαιων εγκλημάτων 2023
ΕθνικότηταΓερμανοίΑλλοδαποίΑφγανοίΚινέζοιΙνδοίΙρακινοίΣυρίας
Ρυθμός0,16%0,58%1,31%0,08%0,17%1,26%1,19%
Παράγοντας13,698,330,541,078,027,59




Τα αποτελέσματα είναι ακόμη σαφέστερα από ό, τι όταν εξετάζουμε το γενικό έγκλημα. Η πιθανότητα ένας αλλοδαπός να καταχωρηθεί στους φακέλλους ως βίαιος εγκληματίας είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη ενός Γερμανού. 
 
Και παραδόξως, οι συνήθεις ύποπτοι δεν λείπουν: Ο συντελεστής σύγκρισης των Αφγανών με τους Γερμανούς είναι ένα αξιοσημείωτο 8,33, με τους Ιρακινούς έχουμε λίγο κάτω από 8,02 και οι Σύριοι εξακολουθούν να παίρνουν 7,59. Με άλλα λόγια, από τους περίπου 77 Αφγανούς, ένας είναι πιθανό να είναι υπόθεση για την αντίστοιχη εισαγγελία, 80 Ιρακινοί πρέπει να κληθούν για τον ίδιο σκοπό, ενώ 84 συμπατριώτες χρειάζονται για έναν κατάλληλο Σύριο υποψήφιο. Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί είχαν 625.

Οι Κινέζοι, από την άλλη πλευρά, έχουν μια τάση για βίαιο έγκλημα που είναι λίγο περισσότερο από το μισό από εκείνη των Γερμανών, και οι Ινδοί κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Γερμανούς με μικρή διαφορά. Ωστόσο, είναι προφανές ότι απέχουν πολύ από το να είναι σε θέση να ταιριάξουν με τα επιτεύγματα του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Συρίας.


Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αυτοί οι συγκριτικοί παράγοντες ήταν αρκετά κακοί στην περίπτωση του γενικού εγκλήματος, αλλά στην περίπτωση του βίαιου εγκλήματος είναι καταστροφικοί. Αυτό μπορεί επίσης να συγκριθεί λίγο πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνω και πάλι με την περίπτωση των Γερμανών. Το 2023 καταγράφηκαν 111.517 Γερμανοί πολίτες ύποπτοι για βίαια εγκλήματα, σε σύγκριση με 1.322.571 στο γενικό έγκλημα. Επομένως, το ποσοστό των βίαιων εγκληματιών μεταξύ των γερμανών εγκληματιών ανέρχεται σε 111.517/1.322.571 = 8,43%. Και με τους άλλους; Μπορείτε να το υπολογίσετε με τον ίδιο τρόπο και να βρείτε έναν άλλο πίνακα:


Ποσοστό βίαιων εγκλημάτων στο γενικό έγκλημα το 2023
ΕθνικότηταΓερμανοίΑλλοδαποίΑφγανοίΚινέζοιΙνδοίΙρακινοίΣυρίας
Μετοχή8,43 %11,38 %16,30 %6,57 %9,78 %17,94 %19,21 %




Το 16,3% όλων των Αφγανών που έχουν αναγνωριστεί ως εγκληματίες έχουν στραφεί κατευθείαν σε βίαια εγκλήματα, μεταξύ των Ιρακινών το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 17,94%, ενώ μεταξύ των Σύρων εγκληματιών φαίνεται να τηρείται το σύνθημα «Αν ναι, τότε διεξοδικά»: το 19,21% των Σύρων που έχουν καταγραφεί ως εγκληματίες σε κάποια μορφή έχουν χρησιμοποιήσει βία, το οποίο είναι λίγο λιγώτερο από ένας στους πέντε. 
 
Μεταξύ των ιρακινών εγκληματιών, ο αριθμός ήταν δύο στους έντεκα, και μεταξύ των αφγανών εγκληματιών, ένας στους έξι μπορεί να θεωρηθεί προσανατολισμένος στη βία. 
 
Μεταξύ των γερμανών εγκληματιών, παρεμπιπτόντως, είναι ένας στους δώδεκα. Συνεπώς, πρέπει να συμπεράνουμε ότι μεταξύ των τοπικών εκπροσώπων ορισμένων εθνικοτήτων δεν υπάρχει μόνο μια θεμελιωδώς υψηλότερη τάση διάπραξης εγκλημάτων από ό,τι μεταξύ των Γερμανών, ότι όχι μόνο πρέπει να αναφερθεί μια ακόμη χειρότερη τάση προς τα βίαια εγκλήματα, αλλά και ότι επίσης μεταξύ των ήδη εγκληματιών αυτών των εθνικοτήτων η μετάβαση στη βία είναι δυστυχώς υψηλή. Αυτό ονομάζεται επιτυχής ενσωμάτωση.

Και οι άντρες; Τι γίνεται με τους άνδρες;

Ο γενναίος κοινωνιολόγος Baier έχει δώσει την εξήγηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων με μαχαίρι πραγματοποιούνται από άνδρες, γι 'αυτό και το μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει υπερβολικά μεγάλο ρόλο σε αντίθεση με το φύλο. 
 
Αυτό μπορεί επίσης να ελεγχθεί. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μας λέει ότι στις αρχές του 2023, 35.205.743 άνδρες γερμανικής υπηκοότητας κατοικούσαν στη χώρα και στο τέλος του 2023 υπήρχαν 35.085.858. Κατά μέσο όρο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα 35.145.801. 
 
Από έναν άλλο πίνακα του ίδιου γραφείου, ένας μέσος αριθμός Αφγανών ανδρών 255.060 υπολογίζεται εύκολα για το έτος 2023. Στην περίπτωση των Γερμανών βίαιων παραβατών, γνωρίζουμε ακόμη και με ακρίβεια πόσοι από αυτούς ήταν άνδρες, επειδή οι στατιστικές εγκληματικότητας της αστυνομίας μας λένε: Ο πίνακας T40-Bund-TV-deu δείχνει ότι 90.784 από τα 111.517 βίαια εγκλήματα που καταγράφηκαν το 2023 και θα μπορούσαν να αποδοθούν σε Γερμανούς διαπράχθηκαν από άνδρες. Εξάλλου, πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό 81, 41%. Πρέπει να το συσχετίσω ξανά με τον συνολικό αριθμό των ανδρών και να βρω ένα ποσοστό βίας 90.784/35.145.801 = 0,26%. 
 
Έτσι, μπορώ να υποθέσω ότι το 0,26% όλων των Γερμανών ανδρών εμφανίζονται στις στατιστικές ως βίαιοι παραβάτες, δηλαδή ένας στους τριακόσιους ογδόντα τέσσερεις.

Τώρα για τους Αφγανούς, ο υπολογισμός δεν είναι τόσο σαφής. Ο πίνακας T50-Bund-TV-NDTV, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο μέρος, σχολιάζει μόνο την κατανομή των φύλων μεταξύ των αλλοδαπών βίαιων παραβατών γενικά, αλλά ακόμη και αυτό θα αποδειχθεί χρήσιμο: Από τα 79.088 βίαια εγκλήματα που αποδίδονται σε αλλοδαπούς, τα 68.755 ήταν εις βάρος των ανδρών, γεγονός που μας φέρνει σε ποσοστό 86,93%. 
 
Δεν μπορεί να υποτεθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο μεταξύ των Αφγανών, επειδή μεταξύ των αλλοδαπών άλλων ειδών, όπως οι Αυστριακοί, οι Αμερικανοί ή οι Κινέζοι, σπάνια υπάρχει η τάση να αφήνουν τις γυναίκες έξω από τα σπίτια τους μόνο κάτω από την αυστηρότερη φρουρά, αν όχι καθόλου - και εκείνοι που θέλουν να είναι βίαιοι συνήθως πρέπει πρώτα να πλησιάσουν τα θύματά τους. Υποθέτω λοιπόν ότι τουλάχιστον το 86,93% όλων των βίαιων εγκλημάτων που προκλήθηκαν από Αφγανούς διαπράχθηκαν από άνδρες, περισσότερο από το 100% δεν μπορεί να διαπραχθεί ούτως ή άλλως. Τώρα χρειάζεστε τον απόλυτο αριθμό όλων των Αφγανών υπόπτων, ο οποίος μπορεί να βρεθεί στον πίνακα T62-Bund που αναφέρθηκε προηγουμένως: Είναι 5.219. Εάν υποθέσετε μια αρσενική ποσόστωση 100% για μια στιγμή, παίρνετε ένα ποσοστό 5.219/255.060 = 2.05%. Εάν, από την άλλη πλευρά, υποθέσουμε ότι μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο το 86,93% των Αφγανών δραστών βίας στο ανδρικό φύλο, τότε παραμένουν μόνο 4.537 και καταλήγουμε σε ποσοστό 4.537/255.060 = 1,78%. Δεν παίρνει λιγότερα. 
 
Τουλάχιστον κάθε 56ος, το πολύ κάθε 49ος άνδρας Αφγανός θα εμφανίζεται στις στατιστικές των υπόπτων στον τομέα του βίαιου εγκλήματος. Μεταξύ των Γερμανών ανδρών ήταν ένας στους 384 και η διαφορά είναι σημαντική. Έτσι, αν συγκεντρωθούν περίπου 400 τυχαία επιλεγμένοι Γερμανοί, πρέπει κανείς να περιμένει έναν ύποπτο που τείνει να είναι βίαιος. με 400 Αφγανούς άνδρες, υπάρχουν επτά ή οκτώ.


Και ποιες είναι οι συνέπειες τώρα;

Σύμφωνα με τη διορατικότητα του κοινωνιολόγου μας Baier, το κύριο κοινό έδαφος μεταξύ των μαχαιροβγάλτων θα πρέπει να είναι το αρσενικό φύλο και: «Η πολύ σαρωτική δήλωση ότι το βίαιο έγκλημα είναι κάτι εισαγόμενο δεν μας οδηγεί πουθενά». Ναι, μας φέρνει μπροστά. Μεταξύ των Αφγανών ανδρών, η τάση διάπραξης βίαιων εγκλημάτων είναι τουλάχιστον επτά φορές υψηλότερη από ό, τι μεταξύ των Γερμανών ανδρών. 
 
Σίγουρα, όλα θα μπορούσαν να αποδοθούν στο ανδρικό φύλο εάν το ποσοστό βίαιων εγκλημάτων ήταν ουσιαστικά το ίδιο μεταξύ όλων των ανδρών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα. Αλλά δεν είναι, τα ποσοστά διαφέρουν κατά επτά ή οκτώ. Πόσο σαφείς πρέπει ακόμη να γίνουν οι διαφορές, ώστε να γίνουν κατανοητές και μεταξύ των Γερμανών καλοπροαίρετων;

Και ποιες είναι οι συνέπειες τώρα; Πολιτικές συνέπειες, φυσικά, καμμία, διότι το να κοιτάς την αλήθεια στα μάτια και ίσως ακόμη και να την λες ανοιχτά είναι πάντα επιζήμιο για μια πρασινοκόκκινη πολιτική καριέρα. 
 
Αλλά υπάρχουν μαθηματικές συνέπειες. Γνωρίζουμε την καθαρή μετανάστευση Αφγανών, Ιρακινών και Σύρων κατά τη διάρκεια του 2023 και αυτό έχει συνέπειες. 
 
Το Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών δείχνει ότι ο αφγανικός πληθυσμός στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 42.170 άτομα κατά τη διάρκεια του 2023. 
 
Σύμφωνα με τον δεύτερο από τους πίνακές μου, η πιθανότητα κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους να εμπλακεί σε βίαιο έγκλημα είναι 1,31%. Και αυτή είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσω ξανά τη διωνυμική κατανομή, την οποία είχα ήδη χρησιμοποιήσει πρόσφατα. 
 
Με τη βοήθειά τους, μπορεί κανείς να υπολογίσει την πιθανότητα με την οποία ένας δεδομένος αριθμός ανθρώπων θα αποκτήσει βίαια πρόσβαση στις στατιστικές εγκληματικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζει την πιθανότητα ότι ένα άτομο θα προσελκύσει την προσοχή μέσω βίαιων εγκλημάτων. 
 
Και το ξέρουμε, είναι 1,31%. Ο αριθμός των εν λόγω ατόμων είναι 42.170 και η πιθανότητα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υψηλή, ώστε να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά το 99, 99% θα πρέπει να είναι αρκετό. 
 
Και αμέσως, το διωνυμικό πρόγραμμα διανομής που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα παρέχει τον αριθμό των 468 βίαιων υποψηφίων για να εισέλθουν στις στατιστικές εγκληματικότητας με πιθανότητα 99,99%.



«Τώρα ξαφνικά παίρνουμε ανθρώπους ως δώρα», χαιρόταν η Katrin Göring-Eckardt πριν από χρόνια, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν, υπάρχουν δώρα που κάποιος θα ήθελε να κάνει όχι και τόσο ελαφρά τη καρδία.


Αποτέλεσμα

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τους Σύρους. Στο ίδιο Κεντρικό Μητρώο Αλλοδαπών, μπορείτε να δείτε ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 48.655 το 2023. Θα απαλλάξω όλους μας από το αντίστοιχο παράδειγμα και θα σας ενημερώσω απλώς ότι υπάρχει πιθανότητα 99,99% μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 492 υποψήφιοι ανεπιθύμητου είδους. 
 
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη περισσότερους από 900 συνολικά. Μόνο οι Ιρακινοί δίνουν μια καλύτερη εικόνα, επειδή ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 3.255 κατά τη διάρκεια του έτους, οπότε πρέπει επίσης να μειώσω λίγο τον αριθμό των υποψηφίων για τις στατιστικές εγκληματικότητας. 
 
Με τη συνήθη πιθανότητα 99,99%, μεταξύ αυτών των 3.255 υπάρχουν το πολύ 67 άτομα με μεγαλύτερη συγγένεια με τη βία. Μπορεί επίσης να είναι λιγότερο, αλλά τουλάχιστον μία φορά θέλω να δείξω κάποια αισιοδοξία και επομένως να υποθέσω τον αριθμό 67. 
 
Με πιθανότητα στα όρια της βεβαιότητας, μας δόθηκαν 468+492 = 960 υποψήφιοι για την κατηγορία των βίαιων εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του έτους 2023, ενώ χάσαμε το πολύ 67. 
 
Είναι εύκολο να υπολογίσουμε ότι έχουν απομείνει ακόμα 893. Και αυτοί δεν είναι μόνο μικροεγκληματίες κλέφτες ποδηλάτων, μιλάω για βίαια εγκλήματα, δολοφονίες, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες.

Μπορώ λοιπόν να δηλώσω:Μεταξύ των Αφγανών, των Ιρακινών και των Σύρων, το ποσοστό των βίαιων υπόπτων είναι περίπου οκτώ φορές υψηλότερο από ό, τι μεταξύ των Γερμανών.
 
Μεταξύ των ήδη εγκληματιών των προαναφερθεισών εθνικοτήτων, η μετάβαση στη βία είναι δυστυχώς υψηλή, ιδίως μεταξύ των Σύρων, όπου οι βίαιοι εγκληματίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 19% των γενικών εγκληματιών.
 
Οι Αφγανοί άνδρες έχουν ποσοστό βίαιων εγκλημάτων επτά έως οκτώ φορές υψηλότερο από τους Γερμανούς. Προφανώς το φύλο των δραστών δεν είναι τόσο σημαντικό όσο θα ήθελαν ορισμένοι.
 
 
Η διωνυμική κατανομή δείχνει ότι η αύξηση του αφγανικού και του συριακού πληθυσμού, καθώς και η μείωση του ιρακινού πληθυσμού, έχει σχεδόν σίγουρα οδηγήσει σε άλλους 890 υπόπτους με συγγένεια με τη βία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιοι υπολογισμοί δεν είναι επιστήμη πυραύλων και επίσης δεν είναι ανώτερα μαθηματικά. 
 
Για τα τρία πρώτα σημεία, μόλις λάβετε τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από τη βασική αριθμητική. 
 
Για το τέταρτο σημείο, δεν χρειάζεται καν να κάνετε τα μαθηματικά μόνοι σας, απλώς εισαγάγετε τα προηγουμένως υπολογισμένα αποτελέσματα με τη μορφή προγράμματος. 
 
Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό, αν θέλει. Αλλά οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και επίσης ο ένας ή ο άλλος κοινωνιολόγος δεν ενδιαφέρονται πάντα για την αλήθεια, χρειάζεται πάρα πολλή προσπάθεια.

Στο έργο του "Η δύναμη της συνήθειας", ο Thomas Bernhard βάζει τον σκηνοθέτη τσίρκου Caribaldi να μιλήσει την ακόλουθη πρόταση: "Η εμπειρία δείχνει ότι αν συρθείτε στο βρώμικο πάτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα λερωθείτε". 
 
Και η εμπειρία δείχνει επίσης ότι εάν μια χώρα εισάγει αυξημένες τάσεις βίαιου εγκλήματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γίνεται πιο εγκληματικό. 
 
Αργότερα, ο Caribaldi προσθέτει: «Η αλήθεια είναι μια πανωλεθρία».

Σωστά. Και η πανωλεθρία μεγαλώνει από μέρα σε μέρα, από χρόνο σε χρόνο.







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!