Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Η Λουϊζιάνα είναι η πρώτη πολιτεία που ΕΝΕΚΡΙΝΕ μια ΑΦΙΣΑ των ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΩΝ σε ΟΛΕΣ τις ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ - και μια σειρά από ενώσεις «πολιτικών ελευθεριών» μηνύουν αμέσως για να την αφαιρέσουν




Οι ενάγοντες μηνύουν: American Civil Liberties Union Foundation, Americans United for Separation of Church and State, The Freedom From Religion Foundation και NYC's Simpson, Thacher & Bartlett



Απαιτείται από το νόμο: Οι Δέκα Εντολές


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. Η έμφαση είναι δική μου.


Η Λουϊζιάνα έγινε η πρώτη πολιτεία που απαίτησε οι Δέκα Εντολές να εμφανίζονται σε κάθε τάξη δημόσιου σχολείου, η τελευταία κίνηση από ένα νομοθετικό σώμα που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους και προωθεί μια συντηρητική ατζέντα υπό έναν νέο κυβερνήτη.
 
Η νομοθεσία που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Jeff Landry την Τετάρτη απαιτεί την απεικόνιση των Δέκα Εντολών σε μέγεθος αφίσας με «μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά» σε όλες τις δημόσιες αίθουσες διδασκαλίας, από το νηπιαγωγείο έως τα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

«Αν θέλετε να σεβαστείτε το κράτος δικαίου, πρέπει να ξεκινήσετε από τον αρχικό νομοθέτη, ο οποίος ήταν ο Μωυσής» που πήρε τις εντολές από τον Θεό, είπε ο Landry.

Οι αντίπαλοι αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα του νόμου και δεσμεύτηκαν να τον αμφισβητήσουν στο δικαστήριο. Οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι το μέτρο δεν είναι μόνο θρησκευτικό, αλλά ότι έχει ιστορική σημασία. Στη γλώσσα του νόμου, οι Δέκα Εντολές είναι «θεμελιώδη έγγραφα του κράτους και της εθνικής μας κυβέρνησης."

Οι αφίσες, οι οποίες θα συνδυαστούν με μια «δήλωση πλαισίου» τεσσάρων παραγράφων που περιγράφει πώς οι Δέκα Εντολές «ήταν ένα εξέχον μέρος της αμερικανικής δημόσιας εκπαίδευσης για σχεδόν τρεις αιώνες», πρέπει να είναι τοποθετημένες στις τάξεις μέχρι τις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με το νόμο, τα κρατικά κονδύλια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της εντολής. Οι αφίσες θα πληρώνονταν μέσω δωρεών.

Ο νόμος επίσης «επιτρέπει» αλλά δεν απαιτεί την εμφάνιση άλλων αντικειμένων στα δημόσια σχολεία K-12, όπως: Το Σύμφωνο Mayflower, το οποίο υπογράφηκε από θρησκευτικούς προσκυνητές στο Mayflower το 1620 και συχνά αναφέρεται ως το «Πρώτο Σύνταγμα» της Αμερικής. τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. και το Βορειοδυτικό Διάταγμα, το οποίο εγκαθίδρυσε μια κυβέρνηση στη Βορειοδυτική Επικράτεια — στις σημερινές μεσοδυτικές πολιτείες — και δημιούργησε ένα μονοπάτι για την εισδοχή νέων κρατών στην Ένωση.

Λίγο καιρό αφότου ο κυβερνήτης υπέγραψε το νομοσχέδιο στο Καθολικό Σχολείο της Παναγίας της Φατιμά στο Lafayette την Τετάρτη, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων και οργανώσεις που θέλουν να κρατήσουν τη θρησκεία έξω από την κυβέρνηση υποσχέθηκαν να καταθέσουν αγωγή αμφισβητώντας την.

Ο νόμος εμποδίζει τους μαθητές να λάβουν ισότιμη εκπαίδευση και θα εμποδίσει τα παιδιά που έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις να αισθάνονται ασφαλή στο σχολείο, ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Τετάρτη το απόγευμα η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, οι Αμερικανοί Ενωμένοι για τον Διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και το Ίδρυμα Ελευθερίας από τη Θρησκεία.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που μπορεί να πιστεύουν σε κάποια εκδοχή των Δέκα Εντολών, το συγκεκριμένο κείμενο που τηρούν μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το θρησκευτικό δόγμα ή την παράδοση. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παίρνει θέση σε αυτή τη θεολογική συζήτηση», ανέφεραν οι ομάδες.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, σε μια πολιτεία που ανήκει στη Ζώνη της Βίβλου, έρχεται κατά τη διάρκεια μιας νέας εποχής συντηρητικής ηγεσίας στη Λουϊζιάνα υπό τον Landry, ο οποίος αντικατέστησε τον Δημοκρατικό κυβερνήτη John Bell Edwards τον Ιανουάριο. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατέχει μια υπερπλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν κάθε πολιτειακή εκλεγμένη θέση, ανοίγοντας το δρόμο για τους νομοθέτες να προωθήσουν μια συντηρητική ατζέντα.

Παρόμοια νομοσχέδια που απαιτούν την εμφάνιση των Δέκα Εντολών στις αίθουσες διδασκαλίας έχουν προταθεί σε άλλες πολιτείες, όπως το Τέξας, η Οκλαχόμα και η Γιούτα. Ωστόσο, με απειλές νομικών μαχών για τη συνταγματικότητα τέτοιων μέτρων, καμία πολιτεία εκτός από τη Λουϊζιάνα δεν κατάφερε να κάνει τα νομοσχέδια νόμους.

Οι νομικές μάχες για την εμφάνιση των Δέκα Εντολών στις τάξεις δεν είναι καινούργιες.

Το 1980, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ένας παρόμοιος νόμος του Κεντάκι ήταν αντισυνταγματικός και παραβίαζε τη ρήτρα καθιέρωσης του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία λέει ότι το Κογκρέσσο δεν μπορεί να «κάνει κανένα νόμο που να σέβεται την καθιέρωση της θρησκείας». Το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο νόμος δεν είχε κοσμικό σκοπό, αλλά μάλλον εξυπηρετούσε έναν καθαρά θρησκευτικό σκοπό.


εναντίον.

Αγωγή για να αντιταχθείτε στην Εντολή των Δέκα


Από AP News στις 24 Ιουνίου 2024


Ομάδες πολιτικών ελευθεριών κατέθεσαν αγωγή τη Δευτέρα για να εμποδίσουν τον νέο νόμο της Λουιζιάνα που απαιτεί οι Δέκα Εντολές να εμφανίζονται σε κάθε τάξη δημόσιου σχολείου, ένα μέτρο που υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό.

Οι ενάγοντες στην αγωγή περιλαμβάνουν γονείς παιδιών δημόσιων σχολείων της Λουϊζιάνας με διαφορετικό θρησκευτικό υπόβαθρο, οι οποίοι εκπροσωπούνται από δικηγόρους του Αμερικανικού Ιδρύματος Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, των Αμερικανών Ενωμένων για τον Διαχωρισμό της Εκκλησίας και του Κράτους, του Ιδρύματος Ελευθερίας από τη Θρησκεία και της δικηγορικής εταιρείας της Νέας Υόρκης Simpson, Thacher & Bartlett.

«Αυτή η επίδειξη στέλνει ένα μήνυμα στα παιδιά μου και σε άλλους μαθητές ότι οι άνθρωποι ορισμένων θρησκευτικών κυριαρχιών είναι ανώτεροι από άλλους», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Jeff Simms, ένας πρεσβυτεριανός πάστορας που είναι ενάγων στη μήνυση και πατέρας τριών παιδιών σε δημόσια σχολεία της Λουϊζιάνας.

«Αυτό είναι θρησκευτική ευνοιοκρατία».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Jeff Landry την περασμένη εβδομάδα, όλες οι δημόσιες αίθουσες διδασκαλίας K-12 και τα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα πρέπει να εμφανίζουν μια έκδοση μεγέθους αφίσας των Δέκα Εντολών σε «μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά» το επόμενο έτος.

Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος, καθώς δεν είναι "υποχρεωτικό" ή "εντεταλμένο".

Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος αποτελεί παραβίαση του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους και ότι η επίδειξη θα απομονώσει τους μαθητές, ειδικά εκείνους που δεν είναι χριστιανοί. Οι υποστηρικτές λένε ότι το μέτρο δεν είναι μόνο θρησκευτικό, αλλά ότι έχει ιστορική σημασία. Στη γλώσσα του νόμου, οι Δέκα Εντολές είναι «θεμελιώδη έγγραφα του κράτους και της εθνικής μας κυβέρνησης».

Ο ενάγων Joshua Herlands έχει δύο μικρά παιδιά σε δημόσια σχολεία της Νέας Ορλεάνης που, όπως και ο πατέρας τους, είναι Εβραίοι. Υπάρχουν πολλές εκδοχές των Δέκα Εντολών και ο Herlands είπε ότι η συγκεκριμένη έκδοση που απαιτείται για τους τοίχους της τάξης δεν ευθυγραμμίζεται με την έκδοση από την πίστη του. Ανησυχεί ότι η οθόνη θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα στα παιδιά του και σε άλλους ότι «μπορεί να είναι λιγότερα στα μάτια της κυβέρνησης».

«Οι πολιτικοί δεν έχουν απολύτως καμμία δουλειά να επιβάλλουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις στα παιδιά μου ή σε οποιαδήποτε παιδιά ή να προσπαθούν να τους κατηχήσουν με αυτό που πιστεύουν ότι είναι η σωστή εκδοχή ενός συγκεκριμένου θρησκευτικού κειμένου», δήλωσε ο Herlands.
 
Η αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα επιδιώκει να αναγνωριστεί ότι ο νέος νόμος, που αναφέρεται στην αγωγή ως HB 71, παραβιάζει τις ρήτρες της Πρώτης Τροπολογίας που απαγορεύουν την κυβερνητική καθιέρωση της θρησκείας και εγγυώνται τη θρησκευτική ελευθερία. Ζητά επίσης μια εντολή που απαγορεύει την ανάρτηση των Δέκα Εντολών στις τάξεις των δημόσιων σχολείων.

«Το κύριο ενδιαφέρον του κράτους για την ψήφιση του H.B. 71 ήταν να επιβάλει θρησκευτικές πεποιθήσεις στα παιδιά του δημόσιου σχολείου, ανεξάρτητα από τη βλάβη στους μαθητές και τις οικογένειες», αναφέρει η αγωγή. Ο κύριος χορηγός και συγγραφέας του νόμου, η βουλευτής Dodie Horton, διακήρυξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο ότι «επιδιώκει να έχει μια επίδειξη του νόμου του Θεού στην τάξη για να δουν τα παιδιά τι λέει ότι είναι σωστό και τι λέει ότι είναι λάθος».

Οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν τον κρατικό επιθεωρητή εκπαίδευσης Cade Brumley, μέλη του κρατικού εκπαιδευτικού συμβουλίου και ορισμένα τοπικά σχολικά συμβούλια.

Ο Landry και η γενική εισαγγελέας της Λουϊζιάνας Elizabeth Murrill υποστηρίζουν τον νέο νόμο και η Μούριλ έχει δηλώσει ότι ανυπομονεί να τον υπερασπιστεί. Εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει άμεσα την αγωγή επειδή δεν την είχε δει ακόμα.

«Φαίνεται ότι η ACLU ενδιαφέρεται μόνο επιλεκτικά για την Πρώτη Τροπολογία – δεν ενδιαφέρεται όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν λογοκρίνει τον λόγο ή συλλαμβάνει διαδηλωτές υπέρ της ζωής, αλλά προφανώς θα αγωνιστεί για να αποτρέψει αφίσες που συζητούν τη δική μας νομική ιστορία», δήλωσε η Murrill στην ηλεκτρονική δήλωση.

Οι Δέκα Εντολές βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο αγωγών σε ολόκληρο το έθνος.

Το 1980, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ένας παρόμοιος νόμος του Κεντάκυ παραβίαζε τη ρήτρα καθιέρωσης του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία λέει ότι το Κογκρέσσο δεν μπορεί να «κάνει κανένα νόμο που να σέβεται την καθιέρωση της θρησκείας». Το ανώτατο δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο νόμος δεν είχε κοσμικό σκοπό, αλλά μάλλον εξυπηρετούσε έναν καθαρά θρησκευτικό σκοπό.

Σε μια πιο πρόσφατη απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε το 2005 ότι τέτοιες επιδείξεις σε δύο δικαστήρια του Κεντάκι παραβίαζαν το Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο επικύρωσε έναν δείκτη Δέκα Εντολών στους χώρους του Καπιτωλίου του Τέξας στο Ώστιν. Αυτές ήταν 5-4 αποφάσεις, αλλά η σύνθεση του δικαστηρίου έχει αλλάξει, με μια συντηρητική πλειοψηφία 6-3 τώρα.

Αν και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να ανέλθει στο επίπεδο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να δοκιμάσει τα συντηρητικά μέλη, οι δικηγόροι των εναγόντων λένε ότι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη υπόθεση.

«Πιστεύουμε ότι αυτό καλύπτεται ήδη από σαφές προηγούμενο του Ανώτατου Δικαστηρίου», δήλωσε ο Patrick Elliott, νομικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθερίας από τη Θρησκεία.Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα επικρατήσουμε και δεν θα ήταν απαραίτητο για το Ανώτατο Δικαστήριο να το αναθεωρήσει».

Άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, της Οκλαχόμα και της Γιούτα, προσπάθησαν να περάσουν τις απαιτήσεις ότι τα σχολεία εμφανίζουν τις Δέκα Εντολές. Ωστόσο, με απειλές νομικών μαχών, κανένας δεν έχει την εντολή εκτός από τη Λουϊζιάνα.

Οι αφίσες στη Λουϊζιάνα, οι οποίες θα συνδυαστούν με μια «δήλωση πλαισίου» τεσσάρων παραγράφων που περιγράφει πώς οι Δέκα Εντολές «ήταν ένα εξέχον μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης για σχεδόν τρεις αιώνες», πρέπει να είναι τοποθετημένες στις τάξεις μέχρι τις αρχές του 2025.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος έρχεται κατά τη διάρκεια μιας νέας εποχής συντηρητικής ηγεσίας στη Λουιζιάνα υπό τον Landry, ο οποίος αντικατέστησε τον Δημοκρατικό κυβερνήτη John Bell Edwards  τον Ιανουάριο. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατέχει μια υπερπλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα και οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν κάθε πολιτειακή εκλεγμένη θέση, ανοίγοντας το δρόμο για τους νομοθέτες να προωθήσουν μια συντηρητική ατζέντα.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ John deGravelles, ο οποίος διορίστηκε στον ομοσπονδιακό πάγκο από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.



ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ





Λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι Δέκα Εντολές επιστρέφουν στα σχολεία της Λουϊζιάνα. Δεν γνωρίζουμε ποιοι υποψήφιοι θα ομολογήσουν την πίστη τους.

Μεγάλωσα με τις 10 εντολές και θυμάμαι να τις απομνημονεύω στη δεύτερη τάξη του Καθολικού Σχολείου. Δεν είμαι καθολική πια, αλλά οι Δέκα Εντολές δεν είναι μοναδικές σε καμμία θρησκεία. Τις μοιράζονται πολλοί.
 
 
Η Britannica λέει,

Οι Δέκα Εντολές είναι ένας κατάλογος θρησκευτικών διδαγμάτων που, σύμφωνα με περικοπές στην Έξοδο και το Δευτερονόμιο, αποκαλύφθηκαν θεϊκά στον Μωυσή από τον Γιαχβέ και χαράχτηκαν σε δύο πέτρινες πλάκες. Ονομάζονται επίσης Δεκάλογος.

Οι Δέκα Εντολές θεσπίζουν κανόνες λατρείας και απαγορεύουν πράξεις όπως φόνο, κλοπή και μοιχεία. Αντικατοπτρίζουν μια ηθική κοινή στην αρχαία Μέση Ανατολή.

Το έτος που γράφτηκαν οι Δέκα Εντολές είναι άγνωστο. Οι μελετητές έχουν προτείνει ένα ευρύ φάσμα χρονολογιών με βάση διαφορετικές ερμηνείες της προέλευσης των εντολών, από τον 16ο και τον 13ο αιώνα π.Χ. έως μετά το 750 π.Χ. Αυτές οι ερμηνείες περιλαμβάνουν τη θεώρηση των εντολών ως διδαγμάτων που δόθηκαν στον Μωυσή, ως προφητικό κείμενο ή ως περίληψη της νομικής και ιερατικής παράδοσης.
Πρόσφατα Νέα

Ιούνιος 25, 2024, 12: 45 AM ET (AP)


Δέκα Εντολές, κατάλογος θρησκευτικών διδαγμάτων που, σύμφωνα με διάφορα χωρία της Εξόδου και του Δευτερονομίου, αποκαλύφθηκαν θεϊκά στον Μωυσή στο όρος Σινά και χαράχτηκαν σε δύο πέτρινες πλάκες. Οι εντολές καταγράφονται σχεδόν πανομοιότυπα στην Έξοδο 20:2–17 και στο Δευτερονόμιο 5:6–21.
Κείμενο

Η απόδοση στην Εξοδο (New Revised Standard Version) εμφανίζεται ως εξής:






Πρωτότυπο κείμενο (Ἔξοδος Κ´, 1-18)

1 Καὶ ἐλάλησε Κύριος πάντας τοὺς λόγους τούτους λέγων· 2 ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός σου, ὅστις ἐξήγαγόν σε ἐκ γῆς Αἰγύπτου, ἐξ οἴκου δουλείας. 3 οὐκ ἔσονταί σοι θεοὶ ἕτεροι πλὴν ἐμοῦ. 4 οὐ ποιήσεις σεαυτῷ εἴδωλον, οὐδὲ παντὸς ὁμοίωμα, ὅσα ἐν τῷ οὐρανῷ ἄνω καὶ ὅσα ἐν τῇ γῇ κάτω καὶ ὅσα ἐν τοῖς ὕδασιν ὑποκάτω τῆς γῆς. 5 οὐ προσκυνήσεις αὐτοῖς, οὐδὲ μὴ λατρεύσεις αὐτοῖς· ἐγὼ γάρ εἰμι Κύριος ὁ Θεός σου, Θεὸς ζηλωτής, ἀποδιδοὺς ἁμαρτίας πατέρων ἐπὶ τέκνα, ἕως τρίτης καὶ τετάρτης γενεᾶς τοῖς μισοῦσί με 6 καὶ ποιῶν ἔλεος εἰς χιλιάδας τοῖς ἀγαπῶσί με καὶ τοῖς φυλάσσουσι τὰ προστάγματά μου. 7 οὐ λήψει τὸ ὄνομα Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου ἐπὶ ματαίῳ· οὐ γὰρ μὴ καθαρίσῃ Κύριος ὁ Θεός σου τὸν λαμβάνοντα τὸ ὄνομα αὐτοῦ ἐπὶ ματαίῳ. 8 μνήσθητι τὴν ἡμέρα τῶν σαββάτων ἁγιάζειν αὐτήν. 9 ἓξ ἡμέρας ἐργᾷ καὶ ποιήσεις πάντα τὰ ἔργα σου· 10 τῇ δὲ ἡμέρᾳ τῇ ἑβδόμῃ σάββατα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σου· οὐ ποιήσεις ἐν αὐτῇ πᾶν ἔργον, σὺ καὶ ὁ υἱός σου καὶ ἡ θυγάτηρ σου, ὁ παῖς σου καὶ ἡ παιδίσκη σου, ὁ βοῦς σου καὶ τὸ ὑποζύγιόν σου καὶ πᾶν κτῆνός σου καὶ ὁ προσήλυτος ὁ παροικῶν ἐν σοί. 11 ἐν γὰρ ἓξ ἡμέραις ἐποίησε Κύριος τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν καὶ τὴν θάλασσαν καὶ πάντα τὰ ἐν αὐτοῖς καὶ κατέπαυσε τῇ ἡμέρᾳ τῇ ἑβδόμῃ· διὰ τοῦτο εὐλόγησε Κύριος τὴν ἡμέραν τὴν ἑβδόμην καὶ ἡγίασεν αὐτήν. 12 τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου, ἵνα εὖ σοι γένηται, καὶ ἵνα μακροχρόνιος γένῃ ἐπὶ τῆς γῆς τῆς ἀγαθῆς, ἧς Κύριος ὁ Θεός σου δίδωσί σοι. 13 οὐ μοιχεύσεις. 14 οὐ κλέψεις. 15 οὐ φονεύσεις. 16 οὐ ψευδομαρτυρήσεις κατὰ τοῦ πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδῆ. 17 οὐκ ἐπιθυμήσεις τὴν γυναῖκα τοῦ πλησίον σου. οὐκ ἐπιθυμήσεις τὴν οἰκίαν τοῦ πλησίον σου οὔτε τὸν ἀγρὸν αὐτοῦ οὔτε τὸν παῖδα αὐτοῦ οὔτε τὴν παιδίσκην αὐτοῦ οὔτε τοῦ βοὸς αὐτοῦ οὔτε τοῦ ὑποζυγίου αὐτοῦ οὔτε παντὸς κτήνους αὐτοῦ οὔτε ὅσα τῷ πλησίον σου ἐστί.

 

Δέκα ἐντολές

1. Ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός σου, οὐκ ἔσονται σοὶ θεοὶ ἕτεροι πλὴν ἐμοῦ.

2. Οὐ ποιήσεις σεαυτῷ εἴδωλον, οὐδὲ παντὸς ὁμοίωμα, ὅσα ἐν τῷ οὐρανῷ ἄνω καὶ ὅσα ἐν τῇ γῇ κάτω καὶ ὅσα ἐν τοῖς ὕδασιν ὑποκάτω τῆς γῆς.

3. Οὐ λήψει τὸ ὄνομα τοῦ Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου ἐπὶ ματαίῳ.

4. Ἓξ ἡμέρας ἔργα καὶ ποιήσεις πάντα τὰ ἔργα σου. Τῇ δὲ ἡμέρᾳ τῇ ἑβδόμῃ σάββατα Κυρίῳ τῷ Θεῷ σου.

5. Τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου, ἵνα εὖ σοι γένηται καὶ ἵνα μακροχρόνιος γένῃ ἐπὶ τῆς γῆς.

6. Οὐ μοιχεύσεις.

7. Οὐ κλέψεις.

8. Οὐ φονεύσεις.

9. Οὐ ψευδομαρτυρήσεις κατὰ τοῦ πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδῆ.

10. Οὐκ ἐπιθυμήσεις πάντα ὅσα τῷ πλησίον σου ἐστι.

 

Αρίθμηση

Οι παραδόσεις διαφέρουν στην αρίθμηση των Δέκα Εντολών. Στον Ιουδαϊσμό ο πρόλογος («Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου, που σε έβγαλα από τη γη της Αιγύπτου, από τον οίκο της δουλείας») αποτελεί το πρώτο στοιχείο και οι απαγορεύσεις κατά των ψεύτικων θεών και των ειδώλων το δεύτερο. Η μεσαιωνική ρωμαϊκή παράδοση, αποδεκτή από τον Μαρτίνο Λούθηρο, θεωρεί όλα αυτά τα στοιχεία ως ένα και διατηρεί τον αριθμό 10 διαχωρίζοντας τις απαγορεύσεις να εποφθαλμιά τη γυναίκα κάποιου άλλου και να εποφθαλμιά τα υπάρχοντα κάποιου άλλου. Στις ελληνορθόδοξες και προτεσταντικές μεταρρυθμισμένες παραδόσεις, ο πρόλογος και η απαγόρευση κατά των ψεύτικων θεών είναι η μία εντολή και η απαγόρευση κατά των ειδώλων είναι η δεύτερη.
 
 
Ιστορία και σημασία

Η χρονολόγηση των Δέκα Εντολών περιλαμβάνει μια ερμηνεία του σκοπού τους. Μερικοί μελετητές προτείνουν μια ημερομηνία μεταξύ του 16ου και του 13ου αιώνα π.Χ., επειδή η Έξοδος και το Δευτερονόμιο συνδέουν τις Δέκα Εντολές με τον Μωυσή και τη Διαθήκη του Σινά μεταξύ του Γιαχβέ και του Ισραήλ. Για εκείνους που θεωρούν τις Δέκα Εντολές ως επιτομή των προφητικών διδασκαλιών, η ημερομηνία θα ήταν κάποια στιγμή μετά τον Αμώς και τον Ωσηέ (μετά το 750 π.Χ.). Αν οι Δέκα Εντολές είναι απλώς μια περίληψη των νομικών και ιερατικών παραδόσεων του Ισραήλ, ανήκουν σε μια ακόμη μεταγενέστερη περίοδο.

Οι Δέκα Εντολές περιέχουν λίγα πράγματα που ήταν καινούργια στον αρχαίο κόσμο και αντικατοπτρίζουν μια ηθική κοινή στην αρχαία Μέση Ανατολή. Είναι μια περιγραφή των όρων που έγιναν αποδεκτοί από την κοινότητα του Ισραήλ στη σχέση της με τον Γιαχβέ. Οι διαφορές που βρέθηκαν στην Έξοδο και στο Δευτερονόμιο δείχνουν ότι η διαδικασία μετάδοσης από γενιά σε γενιά έφερε μαζί της τροποποιήσεις.

Οι Δέκα Εντολές δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία στη χριστιανική παράδοση μέχρι τον 13ο αιώνα, όταν ενσωματώθηκαν σε ένα εγχειρίδιο οδηγιών για όσους έρχονταν να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους. Με την άνοδο των προτεσταντικών εκκλησιών, νέα εγχειρίδια διδασκαλίας στην πίστη έγιναν διαθέσιμα και οι Δέκα Εντολές ενσωματώθηκαν στις κατηχήσεις ως θεμελιώδες μέρος της θρησκευτικής εκπαίδευσης, ειδικά των νέων.

The Editors of Encyclopaedia Britannica Αυτό το άρθρο αναθεωρήθηκε και ενημερώθηκε πιο πρόσφατα από τη Melissa Petruzzello.

Τορά

Ιερό κείμενο. Επίσης γνωστό ως: Πέντε βιβλία του Μωυσή, Νόμος, Μωσαϊκός Νόμος, Πεντάτευχος. Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου 2024 • Ιστορικό άρθρου
Πηγή: https://www.britannica.com/news/599756/e2a8359bcea1bd833f71845ee6af780d



Οικογένειες μηνύουν για την απαίτηση τάξης των Δέκα Εντολών της Λουιζιάνα

Οι οικογένειες είναι εβραϊκές, χριστιανικές, ενωτικές οικουμενιστικές και μη θρησκευόμενες.



Μια πολυθρησκευτική ομάδα οικογενειών της Λουιζιάνας με παιδιά σε δημόσια σχολεία μηνύει για να αμφισβητήσει τον νέο νόμο της Λουιζιάνα που απαιτεί από όλες τις τάξεις των δημόσιων σχολείων να εμφανίζουν τις Δέκα Εντολές.

Το HB 71 υποχρεώνει τα δημόσια σχολεία - από το νηπιαγωγείο έως το συλλογικό επίπεδο - να εμφανίζουν τις Δέκα Εντολές, ένα θρησκευτικό σύνολο κανόνων από την Παλαιά Διαθήκη, σε κάθε τάξη σε «αφίσα ή πλαισιωμένο έγγραφο που είναι τουλάχιστον 11 ίντσες επί 14 ίντσες».

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι ο νόμος παραβιάζει το προηγούμενο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, επισημαίνοντας την υπόθεση Stone v. Graham, στην οποία το δικαστήριο ανέτρεψε έναν παρόμοιο πολιτειακό νόμο, κρίνοντας ότι ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους εμποδίζει τα δημόσια σχολεία να δημοσιεύουν τις Δέκα Εντολές στις τάξεις.

Οι εννέα οικογένειες - οι οποίες είναι Εβραίοι, Χριστιανοί, Ενωτικοί Οικουμενιστές και μη θρησκευόμενοι - υποστηρίζουν επίσης ότι ο νόμος είναι θρησκευτικός εξαναγκασμός και παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην Πρώτη Τροπολογία. Οι γονείς που εκπροσωπούνται περιλαμβάνουν ραβίνους, πάστορες και αιδεσιμότατους.

«Η μόνιμη ανάρτηση των Δέκα Εντολών σε κάθε τάξη δημόσιου σχολείου της Λουιζιάνας – καθιστώντας τις αναπόφευκτες – πιέζει αντισυνταγματικά τους μαθητές.



ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ



Νομίζω ότι αυτή είναι μια όμορφη επίδειξη τόλμης.

Έχω εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό ότι καθώς το κακό γίνεται πιο ξεδιάντροπο, θα βρεθούμε να κάνουμε το ίδιο - αλλά να το ανεβάσουμε μια βαθμίδα. Όσο πιο ξεδιάντροποι είναι, τόσο περισσότερο πρέπει να φωνάζουμε! Και όσο περισσότερη αμαρτία μας περιβάλλει, τόσο περισσότερο χρειάζεται να την επιπλήττουμε!

Πιστεύω ότι αν κάθε τάξη παρουσίαζε τις Δέκα Εντολές, θα ήμασταν πιο κοντά στον Θεό. Οι νέοι μας θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να Τον γνωρίσουν.

Ο Θεός δεν μας είπε ότι θα μπορούσαμε να λατρεύουμε έναν άλλο θεό μερικής απασχόλησης.
 
ΟΧΙ! Μη γένοιτο!
 
Ο Θεός μας είπε να μην λατρεύουμε ΠΟΤΕ άλλον Θεό.
 
Ο Θεός δεν τον ενδιαφέρει να είναι πολιτικά ορθός.

Μείνετε τολμηροί. Απαντήστε με το φως στο κακό. Μη φοβάστε. Αποκτήστε την ειρήνη που ξεπερνά κάθε κατανόηση. Στο όνομα του Ιησού. Αμήν.



ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ


Καθώς ο Θεός απάντησε στην προσευχή μας την περασμένη Δευτέρα, ο άνδρας ασθενής μας είχε πάει να προετοιμαστεί για το καναδικό πρόγραμμα "MAID" ή "Medical Asistance In Dying" στον Καναδά. Προσευχηθήκαμε για την πλήρη ανάρρωσή του από έναν μεγάλο όγκο που είχε εισβάλει στην καρδιά του.

Στη συνέχεια, καθώς πλησίαζε το πρωί της ευθανασίας του, αλλάξαμε ταχύτητα και προσευχηθήκαμε να πεθάνει στον ύπνο του
 
 
Το επόμενο πρωί, μέσα σε λίγα λεπτά μετά την άφιξή του, είχε πεθάνει ΦΥΣΙΚΑ (!!!) στον ύπνο του.
 
 
 
 


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!