Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Αποκρούστηκε απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία



Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία απέτυχε σχετικά οικτρά. 

Η υπόθεση είναι προφανής ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποστήριξαν τη δράση.


27 Ιουνίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,8 λεπτά


Μια απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία σταμάτησε κυρίως από τον λαό. Υπό τις επευφημίες των διαδηλωτών, οι μονάδες πραξικοπήματος αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ο στρατηγός στην κορυφή και άλλοι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν από τον ίδιο τους τον στρατό. Η κυβέρνηση της Βολιβίας είναι σοσιαλιστική και επικριτική προς τις ΗΠΑ και πρόσφατα συνήψε νέα συμφωνία με τη Ρωσσία.


Νικηφόροι άνθρωποι

Το πραξικόπημα προφανώς δεν βρήκε υποστήριξη ούτε στον κρατικό μηχανισμό ούτε στον πληθυσμό. Σε διεθνές επίπεδο, επίσης, πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν γρήγορα το πραξικόπημα. Ακόμη και ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Añez καταδίκασε το πραξικόπημα, αν και ο Zuniga, ο ηγέτης των πραξικοπηματιών, είχε ανακοινώσει την απελευθέρωσή της. Ο Añez είχε έρθει στην εξουσία με τη βοήθεια των ίδιων των ΗΠΑ μέσω πραξικοπήματος.

Τα πανεπιστήμια και ο πρόεδρος Luis Acre, καθώς και ο Evo Morales, κάλεσαν σε διαμαρτυρίες. Το μεγαλύτερο συνδικάτο ανακοίνωσε επίσης γρήγορα γενική απεργία επ' αόριστον, με τους ανθρώπους να συρρέουν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να αποκλείσουν κρίσιμους δρόμους πρόσβασης. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Όχι σήμερα!»


Ο πρόεδρος της Βολιβίας βγήκε από το προεδρικό μέγαρο μετά τη σύλληψη των πραξικοπηματιών και είπε:

«Αδελφοί, θέλω να σας ευχαριστήσω. Κινητοποιήσατε γρήγορα όλη τη χώρα... Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει τη δημοκρατία για την οποία αγωνιστήκαμε με το αίμα του βολιβιανού λαού στους δρόμους!»

Η Βολιβία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Δύσης. Όχι μόνο – αλλά κυρίως – από τη μαζική πείνα για λίθιο. Υπάρχει μια μαζική εμφάνιση του ορυκτού στην έρημο Atacama. Η εξόρυξη είναι στα χέρια του κράτους – ανεπιθύμητη για τις δυτικές μεγάλες επιχειρήσεις
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Musk άφησε ήδη τον εαυτό του να παρασυρθεί με ένα tweet το 2020. «Θα ανατρέψουμε όποιον θέλουμε», έγραψε ενόψει του πραξικοπήματος του 2019 στη Βολιβία εναντίον του Evo Morales.




Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες για τους ανθρώπους πίσω από αυτό, είναι προφανές ότι οι στρατιωτικές μονάδες που οργάνωσαν το πραξικόπημα πρέπει να είχαν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον
 
 
Τα τελευταία 70 χρόνια, οι ΗΠΑ / CIA έχουν ενορχηστρώσει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών πραξικοπημάτων στη Νότια Αμερική. Ο φυλακισμένος στρατηγός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση τον προσέλαβε για να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Ακόμη και η αντιπολίτευση δεν το πιστεύει πραγματικά αυτό.



Επίσης το 2019 στη Βολιβία, ο Evo Morales απελάθηκε από τη χώρα με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ φιλελεύθερος «διάδοχος» βρίσκεται τώρα στη φυλακή. Ο Morales επέστρεψε στη χώρα το 2020 με μεγάλη αγαλλίαση. Ο Luis Acre, αρχικά έμπιστος του Morales, έγινε πρόεδρος. Εν τω μεταξύ, o Acre και ο Morales έχουν αποστασιοποιηθεί πολιτικά, αλλά και οι δύο βλέπουν τους εαυτούς τους ως σοσιαλιστές και επικρίνουν τις ΗΠΑ. 

 
Η χώρα επιδιώκει επίσης την ένταξη των BRICS.

Εικόνα: "Όχι πραξικόπημα στη Βολιβία! διαμαρτυρία" από joepiette2 έχει άδεια υπό CC BY-NC-SA 2.0.




ΠΗΓΗ: Putschversuch in Bolivien abgewehrt (tkp.at)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βολιβία; Τι είναι γνωστό
Μια προφανώς αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας ήταν πιθανώς σε θέση να παραμείνει στην εξουσία και το πραξικόπημα δεν κατέληξε πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!