Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Τι πραγματικά συνέβη στον Π.Ο.Υ.;




Στο τέλος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας την 1η Ιουνίου 2024, ορισμένοι πίστευαν ότι το έργο της Παγκόσμιας Κυβέρνησης του Π.Ο.Υ. είχε αποτύχει. 

Ωστόσο, το συμβόλαιο της πανδημίας Δ Ε Ν ανατράπηκε.

Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στις 17 και 18 Ιουλίου 2024. 

Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού. 

Η Big Pharma κ έ ρ δ ι σ ε.



29 Ιουνίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 8,2 λεπτά



Αυτή ήταν η εκτίμησή μου, την οποία δημοσίευσα εδώ στις 4 Ιουνίου, διότι τα βασικά σημεία των σχεδιαζόμενων τροποποιήσεων του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού και τμημάτων της Συνθήκης για την Πανδημία εγκρίθηκαν στο τέλος. 


Δεν έχει νόημα να επισημάνουμε ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικαστικές προθεσμίες και ότι η τελική σύμβαση παρουσιάστηκε με πραξικόπημα αργά το βράδυ της τελευταίας ημέρας και κηρύχθηκε αποδεκτή χωρίς ψηφοφορία.


Ο δημοσιογράφος που ασχολήθηκε πιο εντατικά με τις συνθήκες του Π.Ο.Υ. και παρακολούθησε τις συζητήσεις της συνέλευσης των χωρών του Π.Ο.Υ. είναι ο James Roguski. Και επιβεβαιώνει την ηχηρή επιτυχία της Big Pharma και της δυτικής ολιγαρχίας πίσω από αυτήν:


«Η 10η συνεδρίαση της διακυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή από τις 16 έως τις 17 Ιουλίου 2024. Ελπίζουν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τη «συμφωνία για την πανδημία» έως το τέλος του 2024.

Οι τροποποιήσεις του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού εγκρίθηκαν.

Μια νέα συμφωνία του WIPO έχει υπογραφεί."


Επισημαίνει ότι την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 υπεγράφη σύμβαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), επίσης στη Γενεύη. 


Η νέα συνθήκη του WIPO ορίζει ότι η χώρα προέλευσης των χρησιμοποιούμενων γενετικών πόρων πρέπει να γνωστοποιείται με κάθε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας. 


Ο Roguski πιστεύει ότι αυτό έχει άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στον Π.Ο.Υ., οι οποίες οδήγησαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής σχετικά με τις αλλαγές στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό.


Παρεμπιπτόντως, αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας εάν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την προτεινόμενη «συμφωνία πανδημίας» πριν από το τέλος του 2024.



Οι αλλαγές στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ)

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Π.Ο.Υ., δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την αποτυχία και τη ζημιά που προκλήθηκε από τα lockdown, την κοινωνική απόσταση, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τις εντολές μάσκας, τη δόλια χρήση της RT-PCR ως διαγνωστικού τεστ, τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από φάρμακα όπως η μιδαζολάμη και η ρεμδεσιβίρη ή τα προφανή σφάλματα και ζημιές που προκαλούνται από τα λεγόμενα «εμβόλια» COVID-19.


Ο Roguski συνεχίζει γράφοντας ότι για να κατανοήσουμε τις εγκριθείσες τροπολογίες, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τους όρους «παγκόσμια δημόσια αγαθά» και «απαρτχάϊντ εμβολίων».


Τα «παγκόσμια δημόσια αγαθά» είναι προϊόντα που είναι διαθέσιμα σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες.


Το «απαρτχάιντ εμβολίων» περιγράφει τον κύριο σκοπό των διαπραγματεύσεων, ο οποίος ήταν να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που δεν έχουν την παραγωγική ικανότητα να εξασφαλίσουν απεριόριστη πρόσβαση σε μάσκες, διαγνωστικά, φάρμακα και εμβόλια. 


Στις τελικές διαπραγματεύσεις, οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και άλλες τεχνολογίες υγείας προστέθηκαν στον κατάλογο των «προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία».


Το πιο σημαντικό μάθημα που πήραν οι συμμετέχοντες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι η «Big Pharma» ΔΕΝ είναι αρκετά μεγάλη. Επιθυμία τους είναι να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε απεριόριστες ποσότητες σε όλο τον κόσμο.


Η λύση που συμφωνήθηκε ήταν η δημιουργία ενός «Συντονιστικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού» που θα επέτρεπε μια μαζική μεταφορά πλούτου για την οικοδόμηση δυνατοτήτων παραγωγής και διανομής σε γεωγραφικά διασκορπισμένη βάση. 


Τα άρθρα 13, 44, 44α και 54α αποτελούν τη βάση ενός συστήματος για τη μεταφορά απεριόριστου ποσού χρηματοδοτικών πόρων, χωρίς να διευκρινίζουν λεπτομερώς από πού θα πρέπει να προέρχονται τα χρήματα, σε ποιον θα πρέπει να διανέμονται ή ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να τίθενται. 


Οι τροπολογίες επίσης δεν προβλέπουν απαιτήσεις για τον έλεγχο αυτής της μαζικής μεταφοράς πλούτου, η οποία θα επιτρέψει μαζικές συγκρούσεις συμφερόντων και διαφθορά.



Υπήρχε απλώς βαθιά και άνιση πρόσβαση σε εκείνους στον αναπτυσσόμενο κόσμο που δεν ήταν σε θέση να λάβουν την υποστήριξη, τους πόρους και τα προϊόντα που χρειάζονταν. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους αυτών των τροπολογιών.

Αυτές οι αλλαγές... Έχουν νόημα; Κατά την εκτίμησή μου, ναι.

Δεν νομίζω ότι μπορείτε απλά να τις απορρίψετε ως τεχνικές ή αποδυναμωμένες αλλαγές.

Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι οι νέες διατάξεις στο άρθρο 13 σχετικά με την ίση πρόσβαση στα σχετικά προϊόντα υγείας, το νέο άρθρο 44α σχετικά με τη θέσπιση του συντονιστικού μηχανισμού χρηματοδότησης. Και στο προηγούμενο άρθρο 44, ενισχύονται οι υποχρεώσεις των κρατών μερών για αμοιβαία συνδρομή. Και μετά, φυσικά, το άρθρο 54, το οποίο θεσπίζει αυτήν την επιτροπή εφαρμογής για να υποστηρίξει την εφαρμογή αυτών των τροπολογιών.

Πιστεύω ότι όλες αυτές είναι σημαντικές αλλαγές.

Έχουν υπογραφεί από 196 συμβαλλόμενα κράτη και έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια. Ακόμη και όταν συμφωνηθεί και επικυρωθεί μια συμφωνία για την πανδημία, είναι απίθανο να εφαρμοστεί τόσο ευρέως. Αυτή είναι λοιπόν μια πραγματική δύναμη του ΔΥΚ.

Ως εκ τούτου, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις αυξημένες δεσμεύσεις των χωρών να υποστηρίζουν και να βοηθούν η μία την άλλη και, στη συνέχεια, φυσικά, να διασφαλίζουν ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση, ούτως ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις.

Αυτή είναι μια τροπολογία που μου αρέσει ιδιαίτερα. Και όσον αφορά την ανάπτυξη, αυτή η πρόταση δεν ήρθε μέχρι την προτελευταία ημέρα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, με βάση το φανταστικό έργο που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πανδημία και με επικεφαλής ένα από τα μέλη του Προεδρείου. …. τον Πρέσβη Tovar.... 

Το άρθρο 20 του σχεδίου συμφωνίας για την πανδημία προέβλεπε τη θέσπιση συντονιστικού χρηματοδοτικού μηχανισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η συμπερίληψη και η θέσπιση αυτού του μηχανισμού στον ΔΥΚ, ώστε να έχει ευρύτερη, πιο καθολική εφαρμογή και, δεύτερον, να συσταθεί ταχύτερα.

Αυτή είναι μια πραγματική νίκη. Όσοι έχουν παρακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία θα γνωρίζουν ότι υπήρξε μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Νότου σχετικά με την ανάγκη για ένα νέο ταμείο. Με τον μηχανισμό συντονιστικής χρηματοδότησης, τα συμβαλλόμενα μέρη του ΔΥΚ έχουν πλέον σταθερή και νομικά δεσμευτική δέσμευση να δεσμευτούν για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας και οι εργασίες για αυτήν μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως.

Οι εργασίες για τη δημιουργία του συντονιστικού χρηματοδοτικού μηχανισμού, ούτως ώστε ο μηχανισμός αυτός να μπορεί να συσταθεί όταν συνεδριάσει για πρώτη φορά η επιτροπή εφαρμογής, δηλαδή εντός των επόμενων 12 μηνών, μπορούν να βασιστούν στο έργο που έχει ήδη επιτελέσει ο Π.Ο.Υ..

Και υπάρχει επίσης η ειδική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο συμφωνηθέν κείμενο ότι εάν χρειάζονται νέες χρηματοδοτήσεις ή εάν χρειάζονται νέες πηγές χρηματοδότησης, θα πρέπει να εξεταστούν. Επομένως, υπάρχει μια δέσμευση που περιέχεται σε αυτό το νομικά δεσμευτικό έγγραφο, το οποίο είναι ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, και οι εργασίες για αυτό μπορούν να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα.

Στο παράρτημα 1 απαριθμούνται ορισμένες πρόσθετες νέες δεξιότητες και ικανότητες που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της πρόληψης και της ετοιμότητας.


Ο Roguski καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να αναμένουμε μαζική επέκταση της υποδομής του βιομηχανικού συγκροτήματος έκτακτης ανάγκης του φαρμακευτικών και νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής mRNA, βιολογικών εργαστηρίων γενετικής αλληλουχίας και μαζικών προσπαθειών για την επέκταση της «προληπτικής επιτήρησης» (Παράρτημα 1) για την ανίχνευση και την αξιοποίηση παθογόνων παραγόντων με πανδημικό δυναμικό.


Επιπλέον, έχουν γίνει τροποποιήσεις στα άρθρα 24, 27 και στο παράρτημα 4 που επιτρέπουν στα κράτη να δίνουν εντολή στους «μεταφορείς» (ταξιδιωτικούς πράκτορες) να διευκολύνουν την εφαρμογή των πολιτικών υγείας τους «επί του πλοίου και κατά τη διάρκεια της επιβίβασης και αποβίβασης»


Αυτό επεκτείνει την προϋπάρχουσα εξουσία κάθε έθνους σύμφωνα με το άρθρο 31 να «υποχρεώσει τον ταξιδιώτη σε ... ιατρική εξέταση ... εμβολιασμό ή άλλη προφύλαξη ... να απομονωθούν, να τεθούν σε καραντίνα ή να τεθούν υπό επιτήρηση δημόσιας υγείας».


Ο αρχηγός κράτους κάθε χώρας μέλους μπορούσε να επικαλεστεί το άρθρο 61 του ΔΥΚ και να ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ τις αλλαγές στον ΔΥΚ για το 2024 ενημερώνοντας επίσημα τον Π.Ο.Υ. μέσω επιστολής απόρριψης που υποβλήθηκε πριν από τον Απρίλιο του 2024. 


Για παράδειγμα, το Ιράν, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβακία και η Νέα Ζηλανδία απέρριψαν τις τροποποιήσεις του ΔΥΚ για το 2022.


Απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να εφαρμοστεί στην πράξη μια τέτοια απόρριψη.



Η «συμφωνία για την πανδημία»

Σε αντίθεση με πολλές υπερβολικά αισιόδοξες αναφορές που κυκλοφόρησαν στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, η «συμφωνία πανδημίας» ΔΕΝ απορρίφθηκε. 


Η 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας «αποφάσισε... να παρατείνει την εντολή της διακυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας ... ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις εργασίες της το συντομότερο δυνατόν και να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της στην εβδομηκοστή όγδοη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2025 ή νωρίτερα, ει δυνατόν το 2024, σε ειδική σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας προς εξέταση.»


Η «Συμφωνία για την πανδημία» έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει και να ανταμείψει την αναζήτηση παθογόνων παραγόντων με πανδημικό δυναμικό με τη δημιουργία ενός συντονισμένου εργαστηριακού δικτύου του Π.Ο.Υ. που μεταδίδει γενετικές πληροφορίες στο σύστημα πρόσβασης παθογόνων και συμμετοχής στα οφέλη (PABS), οδηγώντας στην ανάπτυξη εξαιρετικά κερδοφόρων προϊόντων που παρέχονται μέσω του παγκόσμιου δικτύου διανομής και εφοδιαστικής του Π.Ο.Υ..


Πολύ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η «συμφωνία για την πανδημία» έχει σχεδιαστεί ως σύμβαση-πλαίσιο, παρόμοια με τη σύμβαση-πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή. 


Η έγκριση μιας τέτοιας σύμβασης-πλαισίου θα καθιερώσει μια μόνιμη διάσκεψη των μερών, η οποία θα συνεδριάζει ετησίως για να εγκρίνει πρωτόκολλα, σε μεγάλο βαθμό χωρίς δημόσια συμμετοχή και χωρίς δημόσιο έλεγχο.



Περίληψη

Με τη Συνθήκη του WIPO, οι διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας φαίνεται να έχουν επιλυθεί, και με τις τροποποιήσεις του ΔΥΚ, οι διαφορές σχετικά με τη χρηματοδότηση φαίνεται να έχουν επιλυθεί.


Η Συνθήκη του WIPO και οι τροποποιήσεις του ΔΥΚ έχουν υιοθετηθεί και η «συμφωνία πανδημίας» φαίνεται να είναι κοντά στην έγκριση μέχρι το τέλος του 2024, κάτι που δεν συνιστά νίκη που ισχυρίζονται πολλοί ακτιβιστές.


Τώρα ΔΕΝ είναι η ώρα να διεκδικήσουμε μια ψεύτικη νίκη, όπως πολλοί έχουν κάνει.


ΤΩΡΑ είναι η ώρα να εντείνουμε την αντίθεσή μας στον έλεγχο της Big Pharma επί του Π.Ο.Υ. και επί των δικών μας κυβερνήσεων.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!