Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Δεδομένα Π.Ο.Υ.: Φάρμακο απώλειας βάρους συνδέεται με 45% υψηλότερη αυτοκτονικότητα


Artmim/Shutterstock



Μελέτη συνδέει τη σεμαγλουτίδη σε Ozempic και Wegovy με αυξημένες πιθανότητες αυτοκτονικών σκέψεων, προτρέποντας περαιτέρω έρευνα.



8/20/2024
Ενημέρωση:8/23/2024



Μια νέα μελέτη έχει συνδέσει τη σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό φαρμάκων στην απώλεια βάρους και διαβητικά φάρμακα όπως το Wegovy και το Ozempic, με τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Το εύρημα «χρήζει επείγουσας διευκρίνισης», έγραψαν οι συγγραφείς.


Οι ερευνητές ανέλυσαν τη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. 

Συνέκριναν τα ποσοστά αναφοράς αυτοκτονικού ιδεασμού και άλλων αυτοκτονικών συμπεριφορών από αναφορές σχετικά με τη σεμαγλουτίδη και ένα άλλο φάρμακο απώλειας βάρους της ίδιας κατηγορίας, τη λιραγλουτίδη (εμπορική ονομασία Victoza και Saxenda). 

Τα ποσοστά αναφοράς αυτοκτονικού ιδεασμού και άλλων αυτοτραυματικών συμπεριφορών συγκρίθηκαν στη συνέχεια με όλα τα άλλα φάρμακα στη βάση δεδομένων του Π.Ο.Υ.. 

Τα ευρήματα συγκρίθηκαν επίσης με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα όπως η δαπαγλιφλοζίνη, η μετφορμίνη και η ορλιστάτη.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο JAMA Network Open, δείχνουν ότι η σεμαγλουτίδη συνδέθηκε με 45% μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονικού ιδεασμού σε σύγκριση με άλλα φάρμακα. Η λιραγλουτίδη δεν είχε σημαντική σχέση με την αυτοκτονία.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ελαφρά αύξηση στις αναφορές ανεπιθύμητων φαρμάκων τόσο για τη σεμαγλουτίδη όσο και για τη λιραγλουτίδη έως τον Αύγουστο του 2023. Ωστόσο, η αύξηση ήταν σημαντικά πιο έντονη για τη σεμαγλουτίδη, ανεβαίνοντας από 0% το 2017 σε 0,8% το 2023, σε σύγκριση με την αύξηση της λιραγλουτίδης από 0,09% το 2014 σε 0,4% το 2023.

Η σεμαγλουτίδη εγκρίθηκε το 2017, ενώ η λιραγλουτίδη εγκρίθηκε το 2011.

«Οι κλινικοί γιατροί και οι ασθενείς δεν πρέπει να ερμηνεύουν αυτά τα αποτελέσματα ως απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ αυτοκτονικού ιδεασμού και σεμαγλουτίδης, καθώς οι μελέτες φαρμακοεπαγρύπνησης δεν μπορούν να το αποδείξουν, αλλά δείχνουν μόνο μια συσχέτιση», δήλωσε στους The Epoch Times η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chiara Gastaldon, η οποία είναι επίσης ερευνήτρια στον Π.Ο.Υ..

«Αυτό που κρατάω από αυτό είναι ότι υπάρχει αυξημένη αναφορά, θα πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό», δήλωσε ο Δρ Roger McIntyre, καθηγητής ψυχιατρικής και φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. 

"Η αναφορά ενός αυξημένου σήματος σε μια βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης δεν μπορεί να καθορίσει αιτιώδη συνάφεια, είναι μόνο συσχέτιση", είπε.

«Τα περισσότερα από τα φάρμακα που έχουν μελετηθεί για τη διαχείριση της παχυσαρκίας είναι φάρμακα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Και έτσι υπάρχει εδώ και καιρό μια ανησυχία για τυχόν ψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα, είτε πρόκειται για άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη, οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Patrick O'Neil, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ένας εκπρόσωπος των μέσων ενημέρωσης της Novo Nordisk, του κατασκευαστή των Ozempic και Wegovy, δήλωσε στους The Epoch Times ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα συμπεράσματα από μια ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ του φαρμάκου και της αυτοκτονίας. 

Η εταιρεία δήλωσε ότι η πρόσφατη μελέτη έχει «αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ελλιπών δεδομένων σχετικά με τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής και τη διάρκεια της θεραπείας, την περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής για προϋπάρχοντα αυτοκτονικό ιδεασμό ή αυτοκτονική κατάθλιψη και κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, καθώς και υψηλό ποσοστό χρήσης εκτός ετικέτας».

"Η Novo Nordisk εκτελεί συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων από συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές και πραγματική χρήση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.




Οι περισσότερες αναφορές συνδέονται με χρήση εκτός ετικέτας

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν πάνω από 36 εκατομμύρια αναφορές στη βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης. Εντόπισαν 110 περιπτώσεις αυτοκτονίας μεταξύ των χρηστών σεμαγλουτίδης και 160 περιπτώσεις μεταξύ των χρηστών λιραγλουτίδης.


Μεταξύ των δύο φαρμάκων, περίπου οι μισές από τις περιπτώσεις αυτοκτονίας συνέβησαν όταν οι άνθρωποι έβγαλαν το φάρμακο από την ετικέτα, ανέφεραν οι ερευνητές.

"Το παρατηρούμενο υψηλό ποσοστό περιπτώσεων λόγω πιθανής χρήσης εκτός ετικέτας και ένα πρόσφατα δημοσιευμένο σήμα κατάχρησης ή κατάχρησης μετά την κυκλοφορία απαιτούν επείγουσα διευκρίνιση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον ασθενή και τα φάρμακα", έγραψαν οι συγγραφείς.

Η λήψη σεμαγλουτίδης με αντικαταθλιπτικά ή βενζοδιαζεπίνες, ένα φάρμακο που συχνά συνταγογραφείται για το άγχος, συσχετίστηκε με 150 έως 300% μεγαλύτερη αύξηση.

Ο Gastaldon δήλωσε ότι οι υψηλότερες αναφορές αυτοκτονίας μεταξύ εκείνων που έλαβαν αντικαταθλιπτικά ή βενζοδιαζεπίνες θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη υποκείμενων ασθενειών όπως η κατάθλιψη και το άγχος. 

«Προτείνουμε οι γιατροί που συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη να ενημερώνουν τους ασθενείς τους σχετικά με τους κινδύνους των φαρμάκων και να αξιολογούν το ψυχιατρικό ιστορικό και να αξιολογούν την ψυχική κατάσταση των ασθενών πριν από την έναρξη της θεραπείας».


Είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί η αυτοκτονία σε παχύσαρκους ασθενείς, δεδομένης της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης, δήλωσε ο O'Neil. 

Δηλαδή, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι και οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάθλιψη.




Αντικρουόμενα ευρήματα

Η μελέτη είναι μία από τις πολλές που έχουν συνδέσει τα φάρμακα σεμαγλουτίδης με αυτοκτονικό ιδεασμό και άλλες αυτοκτονικές συμπεριφορές. 

Υπήρξαν επίσης μελέτες που διαπίστωσαν ότι η σεμαγλουτίδη συνδέεται με μειωμένη αυτοκτονικότητα, καθώς και μελέτες που δεν βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ της χρήσης τέτοιων φαρμάκων και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Τόσο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων όσο και ο Ευρωπαϊκός Ιατρικός Οργανισμός έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ σεμαγλουτίδης και αυτοκτονικότητας. Και οι δύο έρευνες απέδωσαν ασαφή αποτελέσματα, αν και η έρευνα του FDA συνεχίζεται.

"Αντιφατικά αποτελέσματα σε μελέτες που βασίζονται σε δεδομένα φαρμακοεπαγρύπνησης είναι αρκετά αναμενόμενα", δήλωσαν οι Δρ Francesco Salvo και Jean-Luc Faillie, οι οποίοι έγραψαν ένα κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη JAMA Network Open. 

Μια δυσανάλογη μελέτη, όπως η τρέχουσα μελέτη, τείνει να χρησιμοποιεί μεγαλύτερη ποικιλία μεθόδων και μοντέλων από άλλες μελέτες, έχοντας έτσι μια ευρύτερη ποικιλία αποτελεσμάτων, σημείωσαν.

"Η μελέτη μας έχει τη δύναμη να είναι μια πραγματική μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς που αναφέρουν αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκου είναι οι πραγματικοί άνθρωποι που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα", δήλωσε ο Gastaldon.

"Άλλες δημοσιευμένες αναλύσεις δυσαναλογίας των βάσεων δεδομένων του EMA και του FDA πρότειναν ένα σήμα αυτοκτονικών ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν για GLP-1 RAs. Τα αποτελέσματά μας επεκτείνουν προηγούμενες αναλύσεις».


«[Υπάρχουν] πιθανώς περισσότερες μελέτες που δεν βλέπουν μια σχέση από ό, τι υπάρχουν που τη βρίσκουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την αυτοκτονία; Όχι», είπε ο O'Neil.




Δεν υπάρχει καθιερωμένος μηχανισμός

Επί του παρόντος δεν υπάρχει μηχανισμός που να μπορεί να εξηγήσει τη διαφορά στα ποσοστά αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων μεταξύ των δύο φαρμάκων, σύμφωνα με τον McIntyre.

Σε αντίθεση με τη ριμοναμπάντη, ένα φάρμακο για την παχυσαρκία που αποσύρθηκε από την αγορά λόγω πρώιμων αναφορών αυτοκτονικότητας, υπήρχε ένας πιθανός σαφής μηχανισμός για τη ριμοναμπάντη που εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να αυτοκτονήσουν. 

Η ριμοναμπάντη στόχευσε τους υποδοχείς ενδοκανναβινοειδών για να μειώσει την όρεξη των ανθρώπων και να οδηγήσει σε περισσότερη τροφή, οι οποίοι είναι οι ίδιοι υποδοχείς που στοχεύει η κάνναβη για να προκαλέσει ψυχοδραστικές επιδράσεις.

Μελέτες σε βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν κατάθλιψη ή άγχος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας και οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι οι υψηλές προσδοκίες της βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης μπορεί να συμβάλουν στην ψυχική δυσφορία, δήλωσε ο Gastaldon.

«Μια εναλλακτική υπόθεση μπορεί να εξετάσει την πολύ γρήγορη απώλεια βάρους που σχετίζεται με προβλήματα προσαρμογής, όπως η αδυναμία να φάει όπως αναμένεται και τελικά να επιδεινώσει την ψυχική δυσφορία σε εξαιρετικά ευάλωτους ασθενείς», πρόσθεσε.

Ο McIntyre σχολίασε προηγουμένως ότι η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την επιθυμία για φαγητό τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους, θα πρέπει να συνδέονται με μείωση της παρορμητικότητας και επομένως της αυτοκτονίας.

Ενημέρωση: Το άρθρο ενημερώθηκε με δηλώσεις από τη Novo Nordisk και την Chiara Gastaldon, ανώτερη συγγραφέα της μελέτης.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΘΑΝΑΤΟΙ:

















ΣΧΕΤΙΚΑ:

Mε συμπτώματα φυματίωσης νοσηλεύεται 17χρονη στη Λέρο – Δεν κατέστη δυνατή η διακομιδή της


Σε θάλαμο απομόνωσης του Νοσοκομείου Λέρου, με συμπτώματα φυματίωσης, νοσηλεύεται 17χρονη Σομαλή.

Η 17χρονη, που διαμένει στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέρου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και εξεταζόμενη (υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας) φέρει εικόνα πιθανής φυματίωσης με πιεστικά φαινόμενα στο αναπνευστικό σύστημα.


Η νόσος μάλιστα εμφανίζεται με εικονιζόμενο επιθετικό χαρακτήρα σε ζωτικά όργανα της ασθενούς.











ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ: Τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν αύξηση 143,233% στις περιπτώσεις καρκίνου λόγω εμβολιασμού COVID
«Αυτό είναι εξωπραγματικό. Αλλά είναι αλήθεια».
«Η αύξηση του καρκίνου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν αύξηση 143.233% στις περιπτώσεις καρκίνου λόγω εμβολιασμού COVID. Αυτό είναι εξωπραγματικό. Αλλά είναι αλήθεια».
Η Myrna Mantaring, MT, MCI, MS, MBA, CLSp MB (ASCP), η οποία έχει περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας στους τομείς της Διαγνωστικής και Ερευνητικής Εργαστηριακής Τεχνολογίας, της Μικροβιολογίας, της Ανοσολογίας και της Μοριακής Βιολογίας, περιγράφει για τη στεφανιαία νόσο: πώς υπήρξε «αύξηση 143,233% στους καρκίνους [στις ΗΠΑ] λόγω του εμβολιασμού κατά του COVID».
«Πώς μπορεί μια κυβέρνηση που εμπιστεύονται να τους το κάνει αυτό;» Αυτή η ερώτηση συνοψίζει το CHD της Myrna Mantaring. Τηλεοπτική αφήγηση στην οποία μιλάει για κακοποιήσεις πανδημίας που επηρεάζουν την οικογένεια, τους φίλους, τους γνωστούς και τους ξένους. Η Myrna έχει εμπειρία στον εργαστηριακό τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία της έδωσε μια μοναδική προοπτική για τα πρωτόκολλα και τα αντίμετρα που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID Ακούστε τις πολύτιμες γνώσεις της σε αυτό το βίντεο.



mResvia: Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής για το εγκεκριμένο εμβόλιο RSV
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε εμβόλιο mRNA κατά του RSV για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής και τι λένε μακροχρόνιες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.



Η αναγνώριση προσώπου συνεχίζει να επικρατεί σε συναυλίες και φεστιβάλ
Στα αεροδρόμια ή στον αθλητικό κόσμο, η αναγνώριση προσώπου είναι ήδη αρκετά κοινή ως έλεγχος πρόσβασης. Αλλά η χρήση του εξελίσσεται επίσης στη βιομηχανία ψυχαγωγίας - παγκοσμίως.


Ηνωμένες Πολιτείες: Η ψηφιακή ταυτότητα εγκρίθηκε ως νόμιμη ταυτότητα ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα
Στο μέλλον, η ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας θα χρησιμοποιείται επίσης ως απόδειξη ταυτότητας για την ψήφο σε αυτήν την πολιτεία των ΗΠΑ. Ωστόσο, μόνο οι κάτοχοι Apple iPhone ή Apple Watch μπορούν να "απολαύσουν" αυτήν την επιλογή.



Μικροπλαστικά: Ερευνητής ζητά να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία
Ένα τέτοιο βήμα είναι «απολύτως απαραίτητο» επειδή, σύμφωνα με νέες μελέτες, μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα – ακόμη και στον εγκέφαλο.



Η πλειοψηφία αισθάνεται σκόπιμα εξαπατημένη από την κυβέρνηση όταν πρόκειται για τον κορωνοϊό
Αποκλειστική έρευνα της Insa δείχνει: Επικρατεί επιτέλους σκεπτικισμός για την πολιτική Corona



Θάνατοι ως αποτέλεσμα της καταστροφής του ανοσοποιητικού συστήματος με εμβολιασμό
Ο αριθμός των υποχρεωτικών ή συνιστώμενων εμβολιασμών για τα παιδιά έχει περάσει από την οροφή τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες. Ωστόσο, η συνέπεια συχνά δεν είναι η προστασία από ασθένειες, αλλά η αιτιώδης συνάφεια τους, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, όπως εξήγησε ο Robert F. Kennedy Jr. κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.



Μελέτη: Το 3% των εμβολιασμένων κατά του κορωνοϊού πέθανε ξαφνικά
Μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι εκατομμύρια Αμερικανοί εμβολιασμένοι με mRNA Covid πέθαναν ξαφνικά ως «παρενέργεια» των ενέσεων. Η μελέτη, που διεξήχθη από δύο ερευνητές από το Γερμανο-Ιορδανικό Πανεπιστήμιο SEEIT, Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών, και το Πανεπιστήμιο της Πέτρας, Σχολή Πληροφοριακών Συστημάτων, στην Ιορδανία, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 3% των εμβολιασμένων με Covid πέθαναν μετά τον εμβολιασμό.



Τα γραφήματα της Δανίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας δείχνουν ότι η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες συνέχισε να αυξάνεται μετά την κυκλοφορία των εμβολίων
Πήρα μια συμβουλή από έναν από τους συναδέλφους μου ότι η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία είχαν πολύ παρόμοιες πολιτικές εμβολίων. Η θνησιμότητα συνέχισε να αυξάνεται μετά τους πυροβολισμούς



Ο Π.Ο.Υ. εγκαινιάζει παγκόσμια στρατηγική ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών εμβολιασμών
Το σχέδιο θα διαρκέσει έξι μήνες - από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025 - και θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 135 εκατομμυρίων δολλαρίων.



Η μεγάλη απάτη Ozempic και οι ασφαλείς τρόποι για να χάσετε βάρος
Οι τεράστιοι κίνδυνοι των φαρμάκων GLP-1 και η σκανδαλώδης διαφθορά που οδήγησε τον FDA να τους ωθήσει στην Αμερική



Ανάλυση δυσαναλογίας από δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σεμαγλουτίδη, τη λιραγλουτίδη και την αυτοκτονικότητα



Πεθαίνοντας για να χάσετε βάρος: Μελέτη βρίσκει ανησυχητική σχέση μεταξύ δημοφιλών φαρμάκων απώλειας βάρους (Ozempic, Wegovy) και αύξηση της αυτοκτονίας



Η σουηδική ανάλυση παρτίδας Pfizer επιβεβαιώνει την ετερογένεια και υποστηρίζει τα ευρήματα της Δανίας: ορισμένα φιαλίδια πολύ πιο επικίνδυνα, πιο επικίνδυνα φιαλίδια απελευθερώθηκαν στις αρχές του 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!