Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Μία κλήση αφύπνισης από το Βέλγιο: Τα α ρ α β ι κ ά είναι πλέον υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ό μάθημα στα βελγικά σχολεία




Από reitschuster.de

Στη Γερμανία, όποιος προειδοποιεί για πιθανό εξισλαμισμό πρέπει να περιμένει να χαρακτηριστεί ως κινδυνολόγος ή ακόμα και ρατσιστής. 

Οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης σε αυτή τη χώρα ασκούν κατευναστική ρητορική με την οποία θέλουν να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει απειλή από την αυξανόμενη επιρροή του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Αλλά μια ματιά στο γειτονικό Βέλγιο δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός - και αυξάνεται.

Σύμφωνα με τη βελγική πύλη "Sudinfo", ένα σχολείο στη βελγική πόλη Leuven αποφάσισε να εισαγάγει τα αραβικά ως υποχρεωτικό μάθημα στην έκτη τάξη για όλους τους μαθητές που παρακολουθούν το μάθημα "Σύγχρονες γλώσσες"

Δεν πρόκειται για τη διδασκαλία της γλώσσας από καθαρό ενδιαφέρον για τη γλωσσική πολυμορφία. Όχι, ο διευθυντής του σχολείου, Frank Baeyens, μιλά ανοιχτά για ένα «φιλοσοφικό και πολιτιστικό» άνοιγμα των μαθητών. 

Στόχος είναι να μυηθούν τα παιδιά σε μια γλώσσα που είναι δομημένη εντελώς διαφορετικά, με διαφορετική γραφή και άλλα σύμβολα. Αλλά αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια.

Ο Baeyens τονίζει επίσης την κοινωνική σημασία της απόφασης. Πρόκειται για την παροχή στους μαθητές που μιλούν αραβικά ως μητρική τους γλώσσα ενός προτύπου, κάποιου με τον οποίο μπορούν να ταυτιστούν. 

Σε μια πόλη όπου το ποσοστό των μουσουλμάνων μεταναστών αυξάνεται σταθερά, τα αραβικά γίνονται ξαφνικά υποχρεωτικό μάθημα για μαθητές που παρακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Και αυτό παρουσιάζεται επίσης ως προοδευτικό και ανοιχτό.

Κάποιος μπορεί μόνο να περιμένει μέχρι οι δήθεν «προοδευτικοί» και «ανοιχτοί» να βρουν τέτοιες σκέψεις στη χώρα μας και το παράδειγμα μεταξύ Flensburg και Berchtesgaden να δημιουργήσει προηγούμενο. 

Τα αραβικά προσφέρονται ήδη σε σχολεία στη Γερμανία και τη Γαλλία - αλλά ακόμα ως μάθημα επιλογής.

Το σχολείο στο Leuven, από την άλλη πλευρά, είναι ένα βήμα παραπέρα προς την κατεύθυνση να καταστήσει τα αραβικά υποχρεωτικό μάθημα.

Η εισαγωγή της αραβικής γλώσσας ως υποχρεωτικού μαθήματος σε έναν συγκεκριμένο κλάδο της εκπαίδευσης μπορεί να φαίνεται αβλαβής με την πρώτη ματιά, αλλά είναι ένα σύμπτωμα μιας βαθύτερης κοινωνικής αλλαγής

Είναι ένα βήμα προς μια πολιτιστική προσαρμογή που ύπουλα καθιερώνει τον ισλαμικό πολιτισμό ως κανονικότητα.

Είναι μια προσπάθεια ενσωμάτωσης των ισλαμικών αξιών και παραδόσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου να εξοικειωθεί η επόμενη γενιά με αυτές τις αξίες σε νεαρή ηλικία.

Όποιος στη Γερμανία παρακολουθεί κριτικά αυτές τις εξελίξεις και προειδοποιεί εναντίον τους, τίθεται αμέσως στη δεξιά γωνία. 

Ο φόβος του υφέρποντος εξισλαμισμού δεν είναι αβάσιμος. 

Η αυξανόμενη παρουσία του Ισλάμ στην Ευρώπη, ο αυξανόμενος αριθμός τζαμιών, η χρήση μαντίλας και μπούρκας σε δημόσιους χώρους, η ζήτηση για τρόφιμα συμβατά με το χαλάλ σε δημόσιους οργανισμούς – όλα αυτά είναι σημάδια ενός κοινωνικού μετασχηματισμού που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Είναι καιρός να γίνουμε ειλικρινείς. 

Η αντιμετώπιση της τάσης εξισλαμισμού δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον του Ισλάμ ή των μουσουλμάνων σε όλους τους τομείς. 

Πρόκειται για την υπεράσπιση των δυτικών αξιών και παραδόσεων για τις οποίες έχουμε αγωνιστεί στην Ευρώπη εδώ και αιώνες: την ισότητα ανδρών και γυναικών, τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, την ελευθερία του ατόμου να ζει όπως κρίνει κατάλληλο. 

Οι αξίες αυτές έρχονται σε άμεση αντίθεση με πολλές πτυχές του ισλαμικού πολιτισμού, ο οποίος αποκτά αυξανόμενη επιρροή στην Ευρώπη.

Η απόφαση του βελγικού σχολείου να εισαγάγει τα αραβικά ως υποχρεωτικό μάθημα για το μάθημα των σύγχρονων γλωσσών είναι για όλους εμάς μία κλήση αφύπνισης

Δείχνει πόσο μακριά έχει ήδη προχωρήσει η προσαρμογή στον ισλαμικό πολιτισμό. 

Ήρθε η ώρα να ανοίξετε τα μάτια σας και να δείτε την πραγματικότητα πριν να είναι πολύ αργά.

Οι προειδοποιήσεις κατά του εξισλαμισμού δεν είναι φαντασιώσεις – είναι μια αντίδραση σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την Ευρώπη.

Πρέπει να αναρωτηθούμε: Σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε;

Σε μια κοινωνία που υπερασπίζεται τις χριστιανικές αξίες και παραδόσεις της – οι οποίες αναμφίβολα βρίσκονται ήδη υπό τεράστια πίεση – ή σε μια κοινωνία που προσαρμόζεται ύπουλα σε μια κουλτούρα που έρχεται σε αντίθεση με τα δυτικά ιδεώδη από πολλές απόψεις; 

Η επιλογή εξαρτάται από όλους μας - και είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να πάρουμε ελαφρά.

+++ Σημείωση +++

Μια προηγούμενη έκδοση αυτού του άρθρου ανέφερε εσφαλμένα ότι όλοι οι μαθητές στο βελγικό σχολείο πρέπει να μάθουν αραβικά. Στην πραγματικότητα, τα μαθήματα αραβικών επηρεάζουν μόνο τους μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών "Σύγχρονες γλώσσες" στο έκτο έτος των σπουδών τους. Ζητούμε συγγνώμη για αυτό το σφάλμα.

ΠΗΓΗ: 
In belgischer Schule jetzt Arabisch in einem Studiengang Pflichtfach - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!