Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Γελοιοποιήθηκε διεθνώς: Ο Macron ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Telegram «δεν είχε πολιτικά κίνητρα»





Ενημέρωση (1235ET): Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Emmanuel Macron αισθάνεται την πίεση μετά τη σύλληψη του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του Telegram Pavel Durov το Σαββατοκύριακο. Το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε έκτοτε ότι η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου.


Αρκετοί εξέχοντες επιχειρηματίες τεχνολογίας και δημόσια πρόσωπα - για παράδειγμα ο Elon Musk - έχουν επικρίνει την κίνηση ως επιλεκτική δίωξη εναντίον ενός γνωστού υποστηρικτή της ελευθερίας του λόγου. Σε μια σπάνια κίνηση, ο Macron αναφέρθηκε ευθέως τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμμία σχέση με την κυβέρνησή του και ότι η σύλληψη και η συνεχιζόμενη κράτηση του Durov δεν έχει πολιτικά κίνητρα.😏

Ο Macron δήλωσε τη Δευτέρα: «Η σύλληψη του προέδρου του Telegram σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας. Δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν». Ο Macron καταδίκασε περαιτέρω αυτό που αποκάλεσε «ψευδείς πληροφορίες» γύρω από την υπόθεση.


Παρακάτω: η μεταφρασμένη λίστα των 12 κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Durov...


Αυτή η δικαστική έρευνα ξεκίνησε εναντίον προσώπου που δεν κατονομάζεται, με την κατηγορία:

  1. Συνενοχή - web-mastering μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προκειμένου να καταστεί δυνατή μια παράνομη συναλλαγή σε οργανωμένη ομάδα,

  2. Άρνηση κοινοποίησης, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών, πληροφοριών ή εγγράφων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή και τη λειτουργία παρακολουθήσεων που επιτρέπονται από το νόμο,

  3. Συνενοχή - κατοχή πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων,

  4. Συνενοχή - διανομή, προσφορά ή διάθεση πορνογραφικών εικόνων ανηλίκων, σε οργανωμένη ομάδα,

  5. Συνέργεια - απόκτηση, μεταφορά, κατοχή, προσφορά ή πώληση ναρκωτικών ουσιών,

  6. Συνενοχή - προσφορά, πώληση ή διάθεση, χωρίς νόμιμο λόγο, εξοπλισμού, εργαλείων, προγραμμάτων ή δεδομένων που έχουν σχεδιαστεί ή προσαρμοστεί για να αποκτήσουν πρόσβαση και να βλάψουν τη λειτουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επεξεργασίας δεδομένων,

  7. Συνενοχή - οργανωμένη απάτη,

  8. Εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος ή αδικήματος που τιμωρείται με 5 ή περισσότερα έτη φυλάκισης,

  9. Νομιμοποίηση εσόδων από αδικήματα και εγκλήματα οργανωμένων ομάδων,

  10. Παροχή κρυπτογραφικών υπηρεσιών με στόχο τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας χωρίς πιστοποιημένη δήλωση,

  11. Παροχή ενός εργαλείου κρυπτογράφησης που δεν διασφαλίζει μόνο την επαλήθευση ταυτότητας ή την παρακολούθηση της ακεραιότητας χωρίς προηγούμενη δήλωση,

  12. Εισαγωγή εργαλείου κρυπτογράφησης που εξασφαλίζει έλεγχο ταυτότητας ή παρακολούθηση ακεραιότητας χωρίς προηγούμενη δήλωση.





Ωστόσο, ακόμη και οι New York Times έχουν επισημάνει ότι αυτό έχει γίνει ένα «σημείο ανάφλεξης της ελευθερίας του λόγου»... Και άλλοι επισημαίνουν ότι η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο από όλα όσα ισχυρίστηκε ο Macron...



Όσο για την αμφίβολη επίκληση του Macron ότι αυτό είναι ένα απλό ζήτημα του «κράτους δικαίου» που επικρατεί...


Κανείς δεν το πιστεύει αυτό...



«Η Γαλλία είναι βαθιά προσηλωμένη στην ελευθερία της έκφρασης...» ισχυρίζεται ο Macron.



Εν τω μεταξύ, κάποια πολύ πρόσφατη ιστορία...






* * *


Οι γαλλικές δικαστικές αρχές παρέτειναν την κράτηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του Telegram Pavel Durov μετά την αιφνιδιαστική σύλληψή του στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού το Σάββατο.

Ο κατάλογος των κατηγοριών περιλαμβάνει απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, προώθηση τρομοκρατίας και εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο στη δημοφιλή πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. 

«Είναι παράλογο να ισχυριζόμαστε ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας», ανέφερε η εταιρεία σε νέα δήλωση.

Ο 39χρονος γεννημένος στη Ρωσσία Durov, ο οποίος έχει επίσης γαλλική υπηκοότητα και υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κρατείται για «ανάκριση». Η Le Monde αναφέρει τη Δευτέρα ότι η κράτησή του έχει παραταθεί από τον ανακριτή.

Πηγή: CryptoNews



Η κράτησή του «παρατάθηκε πέρα από το βράδυ της Κυριακής από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα».

«Αυτή η αρχική περίοδος κράτησης για ανάκριση μπορεί να διαρκέσει έως και 96 ώρες κατ' ανώτατο όριο», συνεχίζει η Le Monde. «Όταν τελειώσει αυτή η φάση της κράτησης, ο δικαστής μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει να τον απελευθερώσει ή να του απαγγείλει κατηγορίες και να τον προφυλακίσει».

Έτσι, σε αυτό το σημείο οι αρχικές 48 ώρες επεκτάθηκαν στο μέγιστο των 96 ωρών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο δικαστής πρέπει να του απαγγείλει κατηγορίες ή να τον αφήσει ελεύθερο. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η περίοδος κράτησης μπορεί να παραταθεί έως και 144 ώρες ή έξι ημέρες.

Η Le Monde αξιολογεί περαιτέρω:


Το γαλλικό OFMIN, ένα γραφείο επιφορτισμένο με την πρόληψη της βίας κατά ανηλίκων, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Durov στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φερόμενα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της διακίνησης ναρκωτικών, του διαδικτυακού εκφοβισμού, του οργανωμένου εγκλήματος και της προώθησης της τρομοκρατίας, δήλωσε άλλη πηγή. Ο Durov κατηγορείται ότι απέτυχε να αναλάβει δράση για να περιορίσει την εγκληματική χρήση της πλατφόρμας του.

Ρώσσοι αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα ηχηροί στην καταγγελία της αμφίβολης υπόθεσης της Γαλλίας εναντίον του Durov.




Παραδόξως, ορισμένοι Αμερικανοί ειδήμονες ισχυρίζονται «ρωσσικούς δεσμούς» και επιδιώκουν να δικαιολογήσουν την κράτηση του Durov με βάση πολιτικές συμμαχίες, σπιλώνοντας όσους μιλούν ανοιχτά για τα προφανή ζητήματα ελευθερίας του λόγου: «Ορισμένοι κύκλοι...»



Η πραγματικότητα είναι ότι ο Durov στην πραγματικότητα θεωρείται εδώ και καιρό εχθρός του Πούτιν και έχει μια βαθιά ανταγωνιστική σχέση με το Κρεμλίνο.



Ο γεωπολιτικός αναλυτής Arnaud Bertrand επισημαίνει ότι «Αυτό είναι τρελλό». Συνεχίζει εξηγώντας:


Ο Pavel Durov απέκτησε στην πραγματικότητα τη γαλλική υπηκοότητα το 2021 μέσω μιας εξαιρετικής διαδικασίας: της λεγόμενης διαδικασίας «επιφανούς αλλοδαπού».

 

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών, χορηγεί τη γαλλική υπηκοότητα σε «γαλλόφωνο αλλοδαπό που συμβάλλει με την εξέχουσα δράση του στην επιρροή της Γαλλίας και στην ευημερία των διεθνών οικονομικών σχέσεών της».

 

3 χρόνια αργότερα, η Γαλλία συλλαμβάνει τον τύπο επειδή έκανε τις ίδιες «επιφανείς ενέργειες» που του είχαν χορηγήσει υπηκοότητα για 3 χρόνια νωρίτερα. Κάντε το να έχει νόημα.

Το Telegram δήλωσε ότι «ο Durov δεν έχει τίποτε να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη». Η εταιρεία συνέχισε: «Το Telegram συμμορφώνεται με τους νόμους της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες - η μετριοπάθεια του είναι εντός των προτύπων του κλάδου».



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Πιστεύω ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λάθος και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι 'αυτό...»
Πριν από δύο χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, παραδέχτηκε στον Joe Rogan ότι το FBI πίεσε το Facebook να λογοκρίνει την ιστορία του φορητού υπολογιστή Hunter Biden. Τώρα συμμετέχει σε έρευνα του Κογκρέσσου. 
Σε μια εκπληκτική επιστολή το βράδυ της Δευτέρας προς τον πρόεδρο του δικαστικού σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων Jim Jordan, ο Zuckerberg παραδέχτηκε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν «πίεσαν επανειλημμένα» τις ομάδες του Facebook να καταστείλουν πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 που η πλατφόρμα δεν θα είχε διαφορετικά λογοκρίνει - και η διοίκηση «εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση με τις ομάδες μας όταν δεν συμφωνήσαμε». Ο Zuck λέει τώρα ότι το Facebook δεν θα έπρεπε να έχει θέσει σε κίνδυνο τα πρότυπά του "λόγω πίεσης από οποιαδήποτε διοίκηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση".



Ο διευθύνων σύμβουλος του Telegram δεν είχε προσωπική συζήτηση με τον Ρώσσο ηγέτη λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή του στη Γαλλία, λέει ο Ντμίτρι Πεσκώφ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Telegram Πάβελ Durov, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό γαλλική κράτηση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσσου προέδρου στο Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο Πεσκώφ κλήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη του Durov, ο οποίος κρατήθηκε σε αεροδρόμιο του Παρισιού μετά την άφιξή του από το Αζερμπαϊτζάν με ιδιωτικό τζετ το Σάββατο. Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη περιγράψει τις λεπτομέρειες των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ρώσσος μεγιστάνας της τεχνολογίας, ο οποίος είναι επίσης πολίτης της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις.



Ο ιδρυτής του Telegram αντιμετωπίστηκε ως υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου όταν εξυπηρετούσε τα δυτικά συμφέροντα, δήλωσε ο Alexandar Vucic.
Οι κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του Telegram Pavel Durov στη Γαλλία δείχνουν ότι η Δύση έχει εγκαταλείψει τις αξίες που υπερασπιζόταν μόλις πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Alexandar Vucic. 
Ο 39χρονος Ρώσσος συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές το Σάββατο, αφού έφτασε στο Παρίσι από το Αζερμπαϊτζάν με ιδιωτικό τζετ. Ο Durov έχει επίσης τα διαβατήρια της Γαλλίας, των ΗΑΕ και του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις. Μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Δευτέρας, ο Vucic είπε ότι η υπόθεση του Durov ήταν «ενδιαφέρουσα» και τον συνέκρινε με τη δίωξη του Julian Assange και του Edward Snowden.



Ο κρατούμενος γεννημένος στη Ρωσσία διευθύνων σύμβουλος του Telegram κατέχει επίσης υπηκοότητα στα ΗΑΕ, τη Γαλλία και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις
Το Αμπού Ντάμπι ζήτησε από τη γαλλική κυβέρνηση να χορηγήσει στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Telegram Pavel Durov πρόσβαση στις προξενικές υπηρεσίες των ΗΑΕ μετά τη σύλληψή του στο Παρίσι, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του κράτους της Μέσης Ανατολής την Τρίτη. Ο Durov συνελήφθη στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για την παράνομη χρήση της κρυπτογραφημένης εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης end-to-end, δήλωσαν οι αρχές. Ο Ρώσσος επιχειρηματίας έχει υπηκοότητα στη Ρωσσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία και τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις.



Από τον Edward Dowd Αύγουστος 26, 2024
Η προσωπική μου άποψη για την κατάσταση του Pavel Durov είναι ότι πρόκειται για μια επιχείρηση της CIA (και του δικτύου πληροφοριών της). Η Γαλλία είναι μέρος του δικτύου Nine Eyes (επέκταση της συμμαχίας πληροφοριών Five Eyes).
Το Telegram βρίσκεται στο ραντάρ τους εδώ και πολύ καιρό.
Πριν από τέσσερεις μήνες, ο Pavel Durov δίνει την πρώτη του συνέντευξη μετά από σχεδόν μια δεκαετία στον Tucker Carlson, στην οποία αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούν να τους στρατολογήσουν, να πάρουν τον έλεγχο και να θέσουν σε κίνδυνο το Telegram.
Όταν κάτι τέτοιο αποκαλύπτεται δημοσίως και σε ένα τόσο μεγάλο παγκόσμιο ακροατήριο, αυτό συνήθως δεν ταιριάζει με τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Ήταν ασφαλής ενώ βρισκόταν στο Ντουμπάι και σε άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της σφαίρας επιρροής των Five Eyes/Nine Eyes/14 Eyes.
Τότε ο Πάβελ αποφάσισε να φύγει και η τέλεια ευκαιρία φάνηκε να τον αρπάζει.
Τώρα θα προσπαθήσουν να εξαναγκάσουν τον Pavel στη Γαλλία να παράσχει πρόσβαση από την πίσω πόρτα στο Telegram ή να αντιμετωπίσει 20+ χρόνια φυλάκισης για κατασκευασμένα εγκλήματα που δεν έχουν καμμία σχέση με αυτόν.
Οι απελπισμένοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα· Και όταν τέτοια πράγματα γίνονται μπροστά σε ανθρώπους, αυτό είναι το σημάδι τέτοιων μεταβαλλόμενων καιρών που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!