Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Σιωπηλό πραξικόπημα στη Γαλλία; 48 ημέρες από τις εκλογές και ο Μακρόν δεν διορίζει κυβέρνηση





Στις 7 Ιουλίου 2024, διεξήχθησαν εκλογές στη Γαλλία, τις οποίες ο Μακρόν έχασε με μεγάλη διαφορά και τις οποίες κέρδισαν το αριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και το Rassemblement National (RN) της Λεπέν. 

Τώρα, 48 ημέρες αργότερα, ο Μακρόν και η κυβέρνησή του εξακολουθούν να κυβερνούν τη χώρα.

Ουσιαστικά αγνόησαν τα αποτελέσματα των εκλογών, κάτι που είναι μοναδικό στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας.


26 Αυγούστου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,4 λεπτά




Κανονικά, όπως συνηθίζεται, ο Μακρόν θα έπρεπε να διορίσει έναν πρωθυπουργό από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον νικητή των εκλογών. 

Πρώτον, ο Μακρόν υποστήριξε ότι μια αλλαγή κυβέρνησης λίγο πριν από τους «Ολυμπιακούς» Αγώνες δεν ήταν κατάλληλη και ζήτησε μια «ολυμπιακή εκεχειρία».

Αυτό είναι λίγο περίεργο, γιατί ήταν αυτός που αποφάσισε να διεξαγάγει τις εκλογές λίγο πριν από τους «Ολυμπιακούς» Αγώνες, γράφει ο Arnaud Bertrand στο "X".


Όπως και να έχει, βρισκόμαστε τώρα σχεδόν 2 εβδομάδες μετά το τέλος των "Ολυμπιακών" Αγώνων και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι η ίδια, οπότε όλοι αρχίζουν να ρωτούν "wtf;"

Ειδικά από τη στιγμή που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει πρωθυπουργό: τη Lucie Castets (που απεικονίζεται παραπάνω), μια υψηλόβαθμη δημόσια υπάλληλο.

Η δικαιολογία του στρατοπέδου Μακρόν τώρα είναι ότι απορρίπτουν μια κυβέρνηση με κάποιον από το LFI («Αδάμαστοι της Γαλλίας», το κόμμα του Μελανσόν), το κύριο κόμμα της αριστεράς και ως εκ τούτου το κύριο κόμμα στον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου (η Lucie Castets δεν είναι από το LFI, αλλά ορισμένοι υπουργοί θα μπορούσαν να είναι).

Ο Μακρόν έχει συκοφαντήσει το LFI με τον ίδιο τρόπο που συκοφαντήθηκε ο Jeremy Corbyn στη Βρετανία, κατηγορώντας το για αντισημιτισμό για την υποστήριξή του στους σημίτες Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Μόνο που, σε αντίθεση με τον Corbyn, το LFI δεν υποτάσσεται – άλλωστε, είναι oi «αδάμαστοi της Γαλλίας» – και υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες

Αυτό με φέρνει σε αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί, ένα απίστευτο στοίχημα από τον Mélenchon, ο οποίος έθεσε στον Μακρόν μια ανοιχτή ερώτηση: «Ας υποθέσουμε ότι δεσμευόμαστε να μην έχουμε μέλη του LFI στην κυβέρνηση, θα διορίσετε τη Lucie Castets ως πρωθυπουργό;».

Αυτό φέρνει τον Μακρόν σε δύσκολη θέση: αν πει «όχι», όπως έγραψε ο ίδιος ο Mélenchon, θα δείξει ότι η άρνηση του Μακρόν να συμπεριλάβει το LFI στην κυβέρνηση «είναι μόνο ένα πρόσχημα για να αρνηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών».  Λέγοντας «όχι», παραδέχεται ανοιχτά ότι απλά δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο Olivier Faure, ο οποίος ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος (η άλλη μεγάλη πολιτική δύναμη στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο), υποστηρίζει τον Mélenchon, λέγοντας ότι το «πρόσχημα της παρουσίας υπουργών του LFI» δεν ισχύει πλέον.

Κατά κάποιο τρόπο, μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου χωρίς το LFI θα ήταν από μόνη της άρνηση της δημοκρατίας, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι την ψήφισαν επειδή το LFI ήταν μέρος του συνασπισμού.

Αλλά αυτό είναι επίσης μια πράξη πολιτικού θάρρους από την πλευρά του Mélenchon και ένας τρόπος έκθεσης των αντιφάσεων του Μακρόν.

Ορισμένοι από τους υπασπιστές του Macron έχουν ήδη απαντήσει, όπως ο Benjamin Haddad (πρώην εκπρόσωπος του κόμματος του Macron στο γαλλικό κοινοβούλιο), ο οποίος κυριολεκτικά λέει ότι μια νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου είναι απαράδεκτη είτε έτσι είτε αλλιώς, επειδή θα ήταν κακή για τη Γαλλία.

Ας δούμε τι θα κάνει ο Μακρόν στο τέλος, αλλά είμαστε πραγματικά μάρτυρες κάτι εξαιρετικού που δείχνει πόσο αντιδημοκρατική έχει γίνει η Γαλλία: ο λαός ψήφισε και το αποτέλεσμα της εκλογής του έχει μέχρι στιγμής απλώς απορριφθεί επειδή δεν αρέσει σε αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Και το βράδυ του Σαββάτου, όπως είναι γνωστό, συνελήφθη ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Telegram Pavel Durov. Είχε αρνηθεί να ασκήσει λογοκρισία κατ' εντολή της Ε.Ε. και να δώσει στις μυστικές υπηρεσίες απεριόριστη πρόσβαση.

Ο Μακρόν και οι φίλοι του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απομακρύνονται όλο και περισσότερο ακόμη και από τους πιο ελάχιστους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα και η βούληση των πολιτών θυσιάζονται ανελέητα για τη διατήρηση της εξουσίας τους.

Εικόνα: Tomkiou, CC0, μέσω Wikimedia Commons


ΠΗΓΗ: 
Stiller Staatsstreich in Frankreich? 48 Tage seit Wahl und Macron bestellt keine Regierung (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!