Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

«Ο Μusk πρέπει να ανησυχεί» - Λακές του βαθέως κράτους παραδέχεται ότι υπάρχει πραγματικός στόχος στη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram




Η Ρωσσία απαιτεί απαντήσεις μετά τη σύλληψη του Pavel Durov, του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. 

Συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές στο αεροδρόμιο Bourget έξω από το Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου, αφού έφτασε με το ιδιωτικό του τζετ.


Η ρωσσική πρεσβεία στο Παρίσι έχει απαιτήσει από τη γαλλική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι οι γαλλικές αρχές δεν είναι συνεργάσιμες. Οι τελευταίες αναφορές αναφέρουν ότι ο Durov αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή το βράδυ της Κυριακής.

Η πρεσβεία δήλωσε για τον 39χρονο ρωσσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο ότι «μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του Durov, απευθυνθήκαμε αμέσως στις γαλλικές αρχές για διευκρινίσεις σχετικά με τους λόγους και απαιτήσαμε να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων του και να του παράσχουν προξενική πρόσβαση».


Δεν έχει μόνο ρωσσική υπηκοότητα λόγω της γέννησής του εκεί, αλλά έχει επίσης διπλή υπηκοότητα στη Γαλλία και τα ΗΑΕ.

Ρώσσοι διπλωμάτες λένε ότι δεν έχει υπάρξει απάντηση από το Παρίσι: «Η γαλλική πλευρά μέχρι στιγμής αποφεύγει τη συνεργασία σε αυτό το θέμα», ανέφερε μια δήλωση. Οι Ρώσσοι βουλευτές έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι είναι πλέον «πολιτικός κρατούμενος».

Η Ρωσσίδα βουλευτής Maria Butina δήλωσε την Κυριακή: «Ο Pavel Durov είναι πολιτικός κρατούμενος - θύμα κυνηγιού μαγισσών από τη Δύση.

«Η σύλληψη του Pavel Durov σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου - σημαίνει ότι η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη είναι νεκρή», συνέχισε. 

«Τώρα βασικά έχουν έναν ό μ η ρ ο και θα προσπαθήσουν να ε κ β ι ά σ ο υ ν τη Ρωσσία, θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν όλους τους χρήστες του Telegram και όχι μόνο να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο, αλλά και να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το δίκτυο εδώ στη Ρωσσία».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ρωσσικού κοινοβουλίου, Vladislav Davankov, περιέγραψε ότι η σύλληψη του επιχειρηματία τεχνολογίας «θα μπορούσε να έχει πολιτικά κίνητρα και να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του Telegram».

Και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσσίας, δήλωσε ότι ο Durov στοχοποιείται επειδή είναι Ρώσσος. «(Ο Durov) Έκανε λάθος υπολογισμό», είπε ο Μεντβέντεφ. «Για όλους τους κοινούς εχθρούς μας τώρα, είναι Ρώσσος – και ως εκ τούτου απρόβλεπτος και επικίνδυνος». Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε: «Ο Durov πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί κανείς να επιλέξει την πατρίδα του».

Μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία είναι ότι η εφαρμογή, γνωστή ως εξαιρετικά ασφαλής καθώς παρέχει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, χρησιμοποιείται ευρέως μεταξύ του ρωσσικού στρατού, καθώς και του κοινού πληθυσμού.






Ο Durov κρατήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ONAF), για φερόμενη διευκόλυνση διαφόρων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της απάτης. 

«Στην πλατφόρμα του, επέτρεψε να διαπραχθεί ένας ανυπολόγιστος αριθμός αδικημάτων και εγκλημάτων, για τα οποία δεν έκανε τίποτε για να μετριάσει ή να συνεργαστεί», δήλωσε μια πηγή στο TF1 TV.

Η σύλληψη χαρακτηρίστηκε από τον ιδρυτή του Megaupload, Kim Dotcom, ως μέρος της «καταστολής κατά της ελευθερίας του λόγου».

Άλλες εξέχουσες προσωπικότητες έχουν εκφράσει ανησυχία για το τι σημαίνει αυτό για την ελευθερία του λόγου, ή ακόμα και για το ερώτημα ποιος είναι ο επόμενος που θα στοχοποιηθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις.






Και ο Elon Musk υπογραμμίζει τις συνέπειες της σύλληψης του Durov...





"Liberté Liberté! Liberté?" Ο Musk πρόσθεσε σε άλλη ανάρτηση. «Επικίνδυνοι καιροί».

Ο Musk πρόσθεσε ένα hashtag "FreePavel" όταν μοιράστηκε ένα βίντεο με τον Durov να επαινεί τον Musk και την άποψή του υπέρ της ελευθερίας του λόγου κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Tucker Carlson νωρίτερα φέτος.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου να προωθείτε αναρτήσεις μέσω "Χ" σε άτομα που γνωρίζετε, ειδικά σε χώρες με έντονη λογοκρισία», πρόσθεσε. Ο Musk έγραψε στο "X" την Κυριακή.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, κανένας άλλος από τον πλασιέ του βαθέως κράτους Alexander Vindman καθιστά σαφές ποιος είναι ο πραγματικός στόχος...






Υπάρχουν κάποιες αναφορές που λένε ότι δεδομένων των πιθανών κατηγοριών εναντίον του, ο Durov θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει έως και 20 χρόνια φυλάκισης. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άγνωστα, καθώς και σύγχυση, γύρω από την κράτησή του.

Ο Edward Snowden έχει επίσης εκφράσει την άποψή του...






Κατά ειρωνικό τρόπο, το 2014 ο Durov εγκατέλειψε τη Ρωσσία αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, την οποία έκτοτε έχει πουλήσει. 


Τώρα ζει στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει το Telegram.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!