Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Σύλληψη Pavel Durov: Ασφάλεια εναντίον ελευθερίας της έκφρασης – Ένα επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας




Η πρόσφατη σύλληψη του Pavel Durov, ιδρυτή του Telegram, στη Γαλλία ρίχνει σκληρό φως στις εντάσεις μεταξύ της εξουσίας κρατικής ασφάλειας και των θεμελιωδών ελευθεριών στην ψηφιακή εποχή.


26 Αυγούστου 2024
από Dejan Lazić
Χρόνος ανάγνωσης: 4,6 λεπτά


Το Telegram είναι γνωστό για την ισχυρή κρυπτογράφηση και προστασία των δεδομένων των χρηστών, καθιστώντας το στόχο για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν τον έλεγχο της ψηφιακής ροής πληροφοριών. 

Ενώ οι γαλλικές αρχές δικαιολογούν τη σύλληψη με σοβαρές κατηγορίες όπως απάτη και τρομοκρατία, πολλοί τη βλέπουν ως μια προσπάθεια ελέγχου μιας πλατφόρμας που μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί σθεναρά στην κρατική παρέμβαση

Το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας της έκφρασης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης που επηρεάζει όχι μόνο το μέλλον της ψηφιακής επικοινωνίας, αλλά και τους ακρογωνιαίους λίθους των δυτικών δημοκρατιών.

Γιατί ο Durov παραδόθηκε στη Γαλλία;

Το ερώτημα γιατί ο Durov πέταξε στη Γαλλία παραμένει ανοιχτό. Ήταν ένα υπολογισμένο ρίσκο για να στείλει ένα ισχυρότερο πολιτικό μήνυμα, ή μήπως φοβόταν για τη ζωή του; 

Σε έναν κόσμο όπου οι αποκαλύψεις για μυστικές επιχειρήσεις και στοχευμένες δολοφονίες δεν είναι ασυνήθιστες, η επιλογή να παραδοθεί κανείς σε μια χώρα που, παρ' όλους τους κινδύνους, λειτουργεί σχετικά σύμφωνα με το κράτος δικαίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσπάθεια αποφυγής μιας επικείμενης απειλής, είτε με τη μορφή απόπειρας δολοφονίας είτε ακόμη και με την κατάρριψη του ιδιωτικού της τζετ.



Η ανάγκη για ασφάλεια ως πρόσχημα για ολοκληρωτικό έλεγχο

Το επίσημο σκεπτικό για τη σύλληψη του Durov έγκειται σε μια σειρά σοβαρών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της διακίνησης ναρκωτικών και της προώθησης της τρομοκρατίας. 

Αλλά αυτές οι κατηγορίες εγείρουν το ερώτημα εάν η ανάγκη ενός έθνους για ασφάλεια είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή ή εάν αυτές οι κατηγορίες χρησιμεύουν ως πρόσχημα για τον έλεγχο μιας πλατφόρμας που αντιστέκεται σταθερά στην κρατική παρέμβαση. 

Είναι κοινό μυστικό ότι οι τρομοκράτες και οι εγκληματικές οργανώσεις δεν χρησιμοποιούν το Telegram.

Αντίθετα, βασίζονται σε πιο ασφαλή, αποκεντρωμένα δίκτυα και τεχνολογίες όπως το darknet ή ειδικά κρυπτογραφημένα πρωτόκολλα επικοινωνίας, τα οποία είναι πολύ λιγώτερο ευάλωτα από μια σχετικά ορατή πλατφόρμα όπως το Telegram.

Ο μέσος χρήστης του Telegram είναι περισσότερο ένας «κανονικός π ο λ ί τ η ς».

Αυτό υποδηλώνει ότι ο πραγματικός στόχος της κυβερνητικής δράσης δεν είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά η παρακολούθηση και ο έλεγχος των απλών πολιτών που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έχουν έννομο συμφέρον να επεκτείνουν την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες για τον εντοπισμό αυτοπροσδιοριζόμενων απειλών, αλλά η γραμμή μεταξύ του νόμιμου έργου ασφάλειας και της διάβρωσης των θεμελιωδών ελευθεριών γίνεται όλο και πιο θολή. 

Ο απόλυτος έλεγχος διευκολύνει επίσης τη διοργάνωση απειλών και κρίσεων.



Η σημασία της ελευθερίας της έκφρασης στην ψηφιακή εποχή

Το Telegram είναι κάτι περισσότερο από μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε μια εποχή που η ψηφιακή επικοινωνία τίθεται όλο και περισσότερο υπό κρατικό έλεγχο. 

Η πλατφόρμα έχει κερδίσει τη φήμη ως ασφαλές καταφύγιο για αντιφρονούντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο που θέλουν να προστατευθούν από την κυβερνητική παρακολούθηση

Η σύλληψη του Durov θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο, αποκαλύπτοντας ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να θυσιάσουν την ελευθερία της έκφρασης για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών χώρων.



Η ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας

Η πρόκληση είναι να βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης προστασίας των πολιτών από πραγματικές απειλές και της διατήρησης θεμελιωδών αξιών όπως η ελευθερία της έκφρασης. 

Ο κίνδυνος είναι ότι, αν δεχτούμε τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στο όνομα της ασφάλειας, θα βρεθούμε σε μια επικίνδυνη πορεία αυξημένης επιτήρησης και ελέγχου. 

Στην ψηφιακή εποχή, όπου η ελευθερία της έκφρασης συχνά ορίζεται από τις πλατφόρμες στις οποίες εκφράζεται, οποιαδήποτε επίθεση σε αυτές τις πλατφόρμες πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. 

Η σύλληψη του Pavel Durov δείχνει ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης είναι εξίσου σημαντική στον ψηφιακό κόσμο όσο και στον φυσικό. Η ασφάλεια και η ελευθερία δεν είναι αντίθετες, αλλά αλληλοεξαρτώμενες – και οι δύο πρέπει να προστατεύονται εξίσου.



Ένας κόσμος χωρίς κεντρικούς φορείς εκμετάλλευσης πλατφόρμας;

Ενόψει των αυξανόμενων καταπατήσεων από τα κράτη στους φορείς εκμετάλλευσης και τους χρήστες πλατφορμών, τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορούσε να δομηθεί ένας κόσμος χωρίς κεντρικούς φορείς εκμετάλλευσης πλατφόρμας. 

Ένα σενάριο στο οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης πλατφόρμας δεν διαδραματίζουν πλέον κεντρικό ρόλο θα μπορούσε να απαιτήσει τόσο τεχνικές όσο και νομικές νέες εξελίξεις για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Η μετάβαση σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους θα απαιτούσε έναν θεμελιώδη αναπροσανατολισμό στον τρόπο με τον οποίο δομούμε και ρυθμίζουμε το διαδίκτυο και τις ψηφιακές ανταλλαγές – προς μια πραγματική ψηφιακή-ριζοσπαστική δημοκρατία που ελέγχεται από μια ελεύθερη και πλήρως ενημερωμένη κοινότητα, απαλλαγμένη από την υπεροχή μεμονωμένων κρατών ή εταιρειών. 

Ένα τέτοιο μοντέλλο θα μπορούσε να περιορίσει τη δύναμη των κυβερνήσεων και των εταιρειών, ενισχύοντας παράλληλα τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, διασφαλίζοντας τον ψηφιακό χώρο για την ελευθερία της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής.



Εικόνα: "Εικονίδιο εφαρμογής Telegram στην οθόνη smartphone (απόδοση προοπτικής)" από τον Yu. Ο Samoilov έχει άδεια CC BY 2.0.


-

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των μόνιμων συγγραφέων του TKP. Τα δικαιώματα και η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκουν στον δημιουργό.



Dejan Lazić, κοινωνικός οικονομολόγος και δικηγόρος επιχειρήσεων, πανεπιστημιακός λέκτορας συνταγματικού και μεταναστευτικού δικαίου (2002-2022), διευθύνων σύμβουλος εταιρείας διεθνούς δικαίου και συμβούλων επιχειρήσεων. Δημοσιεύσεις των nachdenkseiten.de και norberthaering.de, μεταξύ άλλων.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πλήγμα κατά της Ρωσσίας και των διαφωνούντων – Γιατί τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν για τη σύλληψη του Durov
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί βλέπουν εδώ και καιρό το Telegram ως εχθρό τους. Κατά την άποψή τους, οι Γάλλοι κάνουν τη βρώμικη δουλειά, από την οποία επωφελούνται επίσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εκδοτικά γραφεία χαίρονται κρυφά και μόνο κακώς συγκαλυμμένη χαρά για την ομηρία στο Παρίσι.



Κινέζοι επιτίθενται στην Tesla με φθηνά ανθρωποειδή ρομπότ
Η Κίνα προκαλεί την Tesla με ανθρωποειδή ρομπότ. Οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν στην ανάπτυξη. Αλλά ποιος θα κερδίσει τον αγώνα για τους τεχνητούς βοηθούς;



Τα μετρητά κερδίζουν υποστήριξη (προς το παρόν): Η Bundesbank βασίζεται στη διαθεσιμότητα
Ένας ευρύς διάλογος μεταξύ της Deutsche Bundesbank και διαφόρων εκπροσώπων της κοινωνίας δείχνει πόσο σημαντικά θα συνεχίσουν να είναι τα μετρητά για το μέλλον. Αλλά και ότι απαιτεί ενεργό δέσμευση για την προώθηση της διατήρησης των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων.



Παγκόσμιο σύστημα ψηφιακής σήμανσης έρχεται σύντομα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Ο διαχειριστής του Μπάιντεν εργάζεται για το σχέδιο εκτελεστικού διατάγματος


Αμερικανική μελέτη: Το 51% των οδηγών Tesla έχουν αντικαταστήσει τα αυτοκίνητά τους με κινητήρες εσωτερικής καύσης
Σύμφωνα με μια αξιολόγηση από έναν αναλυτή της αγοράς αυτοκινήτων των ΗΠΑ, οι μισοί οδηγοί της Tesla άλλαξαν σε κινητήρα ντίζελ ή βενζίνης στη συνέχεια. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν μια τάση που μιλά υπέρ της ηλεκτροκίνησης.

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!