Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Παναγιώτατε, θυμάστε;




Η ανοιχτή έκκληση των πιστών της Επισκοπής Ζαπορόζιε της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο

Τι κι αν πέρασε σχεδόν ένας χρόνος - μία επιστολή που ακόμη καίει




Βαρθολομαίος: "Η ένωση είναι εντολή" (!! Γιατί δεν μας λέτε ειλικρινά από πού/ποιόν είναι εντολή, Παναγιώτατε;)











Παρακάτω ο αναγνώστης θα βρει την αγγλική μετάφραση μιας ανοικτής επιστολής των πιστών της Επισκοπής Ζαπορόζιε της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο. Πιστός Ιεράρχης αυτής της Επισκοπής είναι ο Λουκάς. Έχω μεταφράσει στο παρελθόν μερικά από τα γραπτά του (τα οποία μπορείτε να βρείτε σε αυτό το blog). Μπορείτε να βρείτε την αρχική έκκληση στα ρωσσικά εδώ.

Η κραυγή αυτής της επιστολής πρέπει να ακουστεί από όλους, και είθε ο Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης να βρει μετάνοια, όπως όλοι μας. 

Η επιστολή μιλάει από μόνη της, είθε εσείς ο αναγνώστης να ακούσετε την κραυγή των αδελφών σας που υποφέρουν στην Ουκρανία.



Έναρξη επιστολής-

Ανοιχτή έκκληση των πιστών της Επισκοπής Ζαπορόζιε της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο –


Η Εκκλησία μας διώκεται ανοιχτά τα τελευταία χρόνια. Εκατοντάδες εκκλησίες έχουν καταληφθεί και δεκάδες χιλιάδες ενορίτες τους έχουν στερηθεί την κανονική εκκλησιαστική ζωή.

 

Πολλοί από αυτούς έχουν ξυλοκοπηθεί αιμόφυρτοι από επιδρομείς και μερικοί έχουν τραυματιστεί σωματικά, ακόμη και σε σημείο που ορισμένοι από αυτούς έχουν καταστεί ανάπηροι επειδή κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο ιερέας Leonid Delikatny, εφημέριος της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του χωριού Zadubrovka, περιοχή Chernivtsi, ο οποίος πέθανε υπερασπιζόμενος το ναό του. Οι ριζοσπάστες δεν διστάζουν να βεβηλώσουν τους ναούς μας και να προσπαθήσουν να τους πυρπολήσουν.



Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Μιχαήλ του Αρχαγγέλου, πατήρ Leonid (Delikatny)





Інтерв'ю з о.Леонідом, настоятелем храму на честь Архистатига Божого Михаїла УПЦ села Задубрівка

ΠΗΓΗ:Інтерв'ю з о.Леонідом, настоятелем храму на честь Архистатига Божого Михаїла УПЦ села Задубрівка (youtube.com)




Εσείς, ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είστε άμεσα υπεύθυνος για όλα αυτά!


 

Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφασή σας, η «Αγιωτάτη Εκκλησία της Ουκρανίας» σχηματίστηκε από διάφορες μη κανονικές δομές, η οποία αυτοαποκαλείται «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», και οι κληρικοί και οι υποστηρικτές της είναι εκείνοι που ασχολούνται με τα προαναφερθέντα αίσχη και ληστείες.

Στα χέρια σας έχετε τον θάνατο ενός ιερέα, το αίμα και τα δάκρυα των πιστών μας που εκδιώκονται από τους ναούς τους όπου οι παππούδες και οι προπάπποι τους έχουν προσευχηθεί!

Σας αρέσει τόσο πολύ να μιλάτε για πατρική φροντίδα για το ποίμνιό «Σας» στην Ουκρανία. Και πώς εκδηλώνεται;

 

Υποστηρίζοντας την πολιτική των επιδρομών (τις εκκλησίες της UOC, σημείωμα μεταφραστή) που διαπράττεται από τη δομή που συνδέεται με εσάς;

 

Αυτό σίγουρα δεν είναι φροντίδα, αντίθετα, είναι απόλυτη υποκρισία και σκληρότητα όχι μόνο ενώπιον του λαού αλλά και ενώπιον του Θεού.

Δυστυχώς, δεν ενημερωθήκατε για το τι έκαναν οι εκπρόσωποι της δομής υπό την επίβλεψή σας κατά την πρόσφατη κατάληψη του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού στο Ivano-Frankivsk.

 

Δεν γνωρίζετε ότι οι υποστηρικτές σας χρησιμοποίησαν νευροτοξικά αέρια εναντίον των ενοριτών της αναφερόμενης εκκλησίας!

 

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καν συγκλονιστικό.

 

Στον καταληφθέντα ναό, οι πιστοί υπήκοοί σας με ράσα υποκριτικά, στην κάμερα, έστησαν μια προσευχή.

 

Ταυτόχρονα, επέτρεπαν στις γυναίκες να εισέρχονται ελεύθερα στην Αγία Τράπεζα και στους μασκοφόρους μαχητές να φωνάζουν προσβλητικά συνθήματα κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Μητέρας Εκκλησίας μας.
Όλα έμοιαζαν με εκδήλωση πραγματικού σατανισμού!

 

Από το 2018, δεν έχετε μιλήσει ποτέ εναντίον αυτών των πράξεων τέτοιας ανομίας. Ακριβώς όπως δεν καλέσατε τα παιδιά σας να σταματήσουν την κατάληψη εκκλησιών, ούτε να σταματήσουν να διαπράττουν άλλα εγκλήματα εναντίον των πιστών παιδιών της UOC.

 

Σιωπάτε ακόμη και μέχρι σήμερα, ακόμη και όταν οι αρχές προσπαθούν να αφαιρέσουν από την Εκκλησία μας το ιερό της, τη Λαύρα του Κιέβου-Pechersk, και να βεβηλώσουν τα λείψανα των σεβάσμιων πατέρων του Κιέβου-Pechersk μετατρέποντάς τα σε «μουσειακά εκθέματα».


 

Με τέτοιες πράξεις καταδικάζετε τον εαυτό σας!

 

Με τη σιωπή σας για τη Λαύρα, υποστηρίζετε όσους ισχυρίζονται ότι οι τουρκικές αρχές είχαν κάθε δικαίωμα να κάνουν τζαμί από την Αγία Σοφία, το πνευματικό κέντρο ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου.

 

Ωστόσο, η θέση σας είναι σαφής – ανεξάρτητα από το πώς προσπαθείτε να κρύψετε αυτόν τον στόχο, κάνετε τα πάντα για να καταστρέψετε εντελώς την κανονική Ορθοδοξία στην Ουκρανία.

 

Προσπαθείτε να απομακρύνετε το μόνο σοβαρό εμπόδιο που στέκεται στο δρόμο – τα πιστά παιδιά της UOC – στο δρόμο της δημιουργίας μιας νέας ένωσης στη γη μας – μεταξύ των υποστηρικτών σας και των Ουκρανών Ελληνοκαθολικών.

 

Από αυτή την άποψη, δεν σας απευθύνουμε έκκληση και δεν ζητάμε τίποτε, αλλά απλώς εκφράζουμε τη στάση μας σε σχέση με τη θέση σας.

 

Επίσης, επιθυμούμε βαθύτατα να ενημερώσουμε τους πιστούς των άλλων Τοπικών Εκκλησιών για όλα αυτά τα πράγματα.

 

Η φωνή μας είναι η φωνή των απλών ανθρώπων, όχι υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, από τα χείλη των οποίων λαμβάνετε ευχάριστες, αλλά διαζευγμένες από την πραγματικότητα της εκκλησιαστικής ζωής, πληροφορίες.

 

Η φωνή μας είναι η φωνή ενός βαθιά πιστού λαού, που στέκεται σταθερά σε κανονική βάση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η φωνή της αλήθειας και δυστυχώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για εσάς.

 

Δεν είστε καλός ποιμένας.


Διότι τα πρόβατα του ποιμνίου μας υπέφεραν και υποφέρουν από τις συνέπειες των αποφάσεών σας στην Ουκρανία. Έχουν υποφέρει επίσης επειδή αγνοήσατε και υποκινήσατε ακόμη και τις φρικαλεότητες που διαπράττουν οι οπαδοί σας.

 

Σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, κατά τη γενικώς αποδεκτή ερμηνεία, δεν είχατε και δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε στις εκκλησιαστικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

 

Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η ρίζα των προβλημάτων της Εκκλησίας μας βρίσκεται στην επιθυμία σας να γίνετε πάπας για τον ορθόδοξο κόσμο.

 

Γνωρίζουμε από την Αγία Γραφή ότι ούτε η δύναμη, ούτε η εμπιστοσύνη στους άρχοντες των ανθρώπων, ούτε η μεγάλη έπαρση μπορούν ποτέ να θέσουν ένα άτομο πάνω από τον Θεό.

 

Εξάλλου, το πεπρωμένο μας και το μέλλον μας βρίσκεται μόνο στα χέρια Του.

 

Ελπίζουμε να θυμάστε τα λόγια του Ευαγγελίου: «Αλλοίμονο στον άνθρωπο μέσω του οποίου έρχεται ο πειρασμός». Καθώς και το γεγονός ότι η τιμωρία του Θεού είναι αναπόφευκτη.

 

Επομένως, έχοντας εμπιστοσύνη στο έλεος του Θεού, περιμένουμε την ημέρα που η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα καταδικάσει τόσο την έννοια του «πρώτου άνευ ίσων» (του Ανατολικού Πάπα) όσο και το σχίσμα εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έχετε διαπράξει.


6 σχόλια:

  1. ΦΩΝΉ ΒΟΏΝΤΩΝ ΈΝ ΤΏ ΡΗΜΑΔΟΔΙΚΤΎΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Χριστος μιλησε με σκληρη γλωσσα στους Γραμματεις και Φαρισαιους .
    Ειπε μεταξυ αλλων :
    Γιατι δεν παραδεχεσθε το λογο μου ; Διοτι δεν δυνασθε να υπακουσετε στο λογο μου .
    Σεις ειστε απο τον πατερα σας τον Διαβολο και θελετε να κανετε τις επιθυμιες του πατερα σας.
    Εγω διδασκω το καλο και δεν πιστευετε σε μενα. Αυτος που ειναι απ το Θεο ,παραδεχετε τα λογια του Θεου.
    Γιαυτο σεις δεν παραδεχεστε ,τα λογια του Θεου ,διοτι δεν ειστε απ το Θεο.
    Αλλου λεει :
    Γι αυτο σας ειπε ,οτι κανεις δεν δυνατε να ελθει προς εμενα ,
    εαν δεν του δοθει απ το Θεο και Πατερα μου.
    Επομενως να μην μας εκπλητει το πως συμπεριφεροντε ορισμενοι Ιερεις και Αρχιερεις και βαπτισμενοι Χριστιανοι και οι τοτε Γραμματεις και Φαρισαιοι , γιαυτο και τον εγκαταλειπουν ,επειδη δεν μπορουν να υπακουσουν στο λογο του Θεου.
    Ο Χριστος ρωτησε τους μαθητας του ,μηπως θελετε να φυγετε και σεις,
    πραγμα που δηλωνει οτι ο Χριστος δεν μας χρειαζετε ,μπορει και απο τις πετρες να αναστσει τεκνα.
    Εμεις τον χρειαζομαστε ,διοτι Αυτος ειναι ο Αληθινος Θεος και Δημιουργος μας
    Αυτος μας αγαπα.
    Ο Διαβολος ηταν ανθρωποκτονος απ την αρχη ,διοτι αυτος ειναι ο πατερας του κακου
    και δεν μπορει να κανει καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!