Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

"ΒΑΣΑΝΙΖΑΜΕ ΤΟΥΣ Κυπρίους ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ της ΕΟΚΑ, ΜΕΧΡΙ Θ Α Ν Α Τ Ο Υ"!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ!
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έκανε ο 79χρονος σήμερα Τζέϊμι Έϊκιν, Βρετανός υπολοχαγός, ο οποίος υπηρετούσε στο 2ο Τάγμα της Φρουράς των Γρεναδιέρων στην Κύπρο την εποχή του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, δημοσιεύει η βρετανική «Mail on Sunday», υπό τον ενδεικτικό τίτλο «Το μυστικό στρατόπεδο βασανιστηρίων της Βρετανίας και η δυσωδία μίας συγκάλυψης: Πώς οι γενναίοι άνδρες που διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίηση φυλακισμένων σε βρετανική βάση στην Κύπρο αγνοήθηκαν μέχρι τώρα».


Αποτέλεσμα εικόνας για Mail of Sunday
Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955-59

Πέραν από τις μαρτυρίες του Έικιν, το δημοσίευμα βασίζεται και στο αρχείο του αποθανόντος ταγματάρχη Μάικ Στόουρτον, ο οποίος επίσης υπηρετούσε το 1958 στο 2ο Τάγμα της Φρουράς Γρεναδιέρων στην Κύπρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955-59

Σύμφωνα, λοιπόν, με την μαρτυρία και το αρχειακό υλικό, ένα βράδυ εκείνου του Οκτωβρίου, ο 19χρονος τότε Υπολοχαγός Έικιν είχε λάβει διαταγή από τον Ταγματάρχη του να πάει για βραδινή φύλαξη ενός «κέντρου ανακρίσεων» που λειτουργούσαν οι Βρετανοί στην περιοχή της Κυθρέας.

Σχετική εικόνα

Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του, ο νεαρός Βρετανός στρατιώτης άκουσε κραυγές πόνου από Κύπριους αιχμαλώτους, τους οποίους είδε τις επόμενες ημέρες σε άθλια κατάσταση. Συνάδελφός του μάλιστα του αποκάλυψε ότι είδε έναν Κύπριο φυλακισμένο να δέχεται βίαια χτυπήματα στο λαιμό, καθώς επίσης στο στομάχι και πίσω από τα γόνατα με κομμάτια πάγου.

Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955-59

Λίγο αργότερα ο κ. Έικιν έμαθε από τον Έλληνα υπεύθυνο του κέντρου ανακρίσεων, πως ένας φυλακισμένος είχε πεθάνει στη διάρκεια της ανάκρισης και πως την ώρα του ξυλοδαρμού τοποθετούταν πάγος ώστε να μη δημιουργούνται μελανιές στο σώμα του.

Ο κ. Έικιν λέει στη βρετανική εφημερίδα ότι ορισμένοι άλλοι Βρετανοί αξιωματικοί διαφώνησαν μαζί του όταν αντέδρασε, θεωρώντας πως ως «τρομοκράτες» οι Κύπριοι κρατούμενοι άξιζαν όσα υφίσταντο.

Σχετική εικόνα

Θορυβημένος πάντως από τις καταγγελίες του στρατιώτη του, ο Ταγματάρχης Στόουρτον προσπάθησε αρχικά να αναφέρει τις μαρτυρίες στο αρχηγείο του τάγματος, αλλά ο Διοικητής απουσίαζε και έτσι, κατόπιν σκέψης και συζήτησης με τον Υπολοχαγό Έικιν κατήγγειλε τα περιστατικά στον Γραμματέα του Κυβερνήτη σερ Χιού Φούτ.

Σχετική εικόνα


Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955-59

Ο ίδιος ο Κυβερνήτης, αναφέρει το δημοσίευμα, μετέβη στη συνέχεια στο κέντρο ανακρίσεων, αλλά όλα τα ίχνη των βασανιστηρίων είχαν σβηστεί. Στο αρχείο του, μάλιστα, ο Ταγματάρχης Στόουρτον αναφέρει, πως η μετάβαση του σερ Χιου Φουτ στο κέντρο καθυστέρησε λόγω ενός ανεξήγητου μπλόκου στο δρόμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955-59

Σε ό,τι αφορά την στάση άλλων αξιωματικών, στο αρχείο του ο Ταγματάρχης Στόουρτον έχει σημειώσει πως αντέδρασαν αδιάφορα. «Έμεινα με την εντύπωση ότι αγωνιούσαν να μάθουν όσο το δυνατόν λιγότερα (για τα καταγγελλόμενα περιστατικά)».

Σχετική εικόνα

Η εφημερίδα κατονομάζει το θύμα εκείνης της νύχτας του Οκτωβρίου (16/10/1958) στην Κυθρέα ως Σπύρος Χατηγιακουμή. 
Για το θάνατό του δεν καταδικάστηκε κανείς, με τον ιατροδικαστή να μην καταλήγει σε οριστικό πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου.

Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955-59

Αργότερα ο Ταγματάρχης Στόουρτον ενημερώθηκε πως λόγω των καταγγελιών του προς ανωτέρους του δύο αξιωματικοί πέρασαν από στρατοδικείο. Αλλά ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 2001 ενοχλημένος από την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες βρετανικές στρατιωτικές αρχές.

Σχετική εικόνα

Ο γιος του Ταγματάρχη, ο Χάρι Στόουρτον, δηλώνει στην εφημερίδα ότι έπειτα από τις καταγγελίες πολλοί αξιωματικοί απέφευγαν τον πατέρα του, κάτι που τον στενοχωρούσε.

Σχετική εικόνα
Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΓΙΑ
ΠΟΛΛΑ-ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ!
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΡΙΒΑΣ-ΔΙΓΕΝΗΣ. Α-ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ!

Το περιστατικό επρόκειτο να συμπεριληφθεί σε βιβλίο ανώτερου αξιωματικού των Γρεναδιέρων, το οποίο όμως όταν τελικά εκτυπώθηκε το 1996 δεν περιλάμβανε καμμία σχετική αναφορά, παρά την αλληλογραφία του συγγραφέα τόσο με τον Στόουρτον όσο και με τον Έικιν.

Αποτέλεσμα εικόνας για εοκα 1955-59

Σύμφωνα με τον Έικιν, ο συγγραφέας Συνταγματάρχης Όλιβερ Λίντσεϊ αργότερα του απολογήθηκε για την παράλειψη, λέγοντας ότι το σχετικό απόσπασμα είχε  λ ο γ ο κ ρ ι θ ε ί  από το Υπουργείο Άμυνας, παρά το ότι είχαν περάσει σχεδόν 40 χρόνια.

Σχετική εικόνα

Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα, οι καταγγελίες των Έικιν και Στόουρτον περιλαμβάνονται σε ένα νέο βιβλίο, του Άλγκι Κλαφ (Algy Cluff) με τίτλο ‘Unsung Heroes'...

[Πηγή:https://ethnikismos.net/2018/04/30/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7/]

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!