Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ κρίση στά όρια: Οι πρόσφυγες "πρέπει" (...) νά μετακινηθούν σέ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ κατοικίες! Οι Πράσινοι του Βερολίνου ΔΕΛΕΑΖΟΥΝ μέ «οικονομική στήριξη»!

 


Από τον Daniel Weinmann
 

Η κρίση ασύλου συνεχίζει να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα και οι δήμοι πιστεύουν ότι έχουν φτάσει εδώ και καιρό σε οριακό σημείο όσον αφορά τη φιλοξενία προσφύγων. 

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειακοί διοικητές σε αυτή τη χώρα, πρέπει τώρα να βρουν γυμναστήρια και οικόπεδα για χωριά 'κοντέϊνερ' στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν μετανάστες.... 


Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, για παράδειγμα, με τα 18 εκατομμύρια κατοίκους του, δέχεται περισσότερους πρόσφυγες από την Ουκρανία από ό,τι η Γαλλία με 65 εκατομμύρια.

Ποτέ πριν οι Γερμανοί δεν ήταν τόσο σκεπτικοί για τη μετανάστευση όσο είναι σήμερα. 

Σύμφωνα με μια αντιπροσωπευτική έρευνα του Ινστιτούτου Allensbach για την Έρευνα της Κοινής Γνώμης, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το 39% των Γερμανών εξακολουθούσε να θεωρεί ότι το δικαίωμα ασύλου στην τρέχουσα μορφή του είναι καλό. 

Αλλά η αποδοχή μειώνεται: το 2017, ήταν ακόμα 52%. Το 49% πιστεύει ότι το δικαίωμα στο άσυλο πρέπει να περιοριστεί, σε σύγκριση με το 2017% το 39. 

Μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες πιστεύει ότι η Γερμανία είναι σήμερα σε θέση να δεχθεί ακόμη περισσότερους μετανάστες. Το 59% δεν πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατό.

Οι πολιτικοί είναι αβοήθητοι («Δεν μπορούμε να το κάνουμε»), αλλά συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα καλωσορίσματος σε όλο τον κόσμο. 

Οι Πράσινοι του Βερολίνου επέστησαν πρόσφατα την προσοχή στους εαυτούς τους με μια πρωτοβουλία, που ταιριάζει απόλυτα με τη λογική και τη νοοτροπία αυτού του κόμματος. 

Προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ιδιωτικά διαμερίσματα έναντι χρημάτων.

 

»Θεσμοθέτηση ιδιωτικών καταλυμάτων«

Οι πολίτες σε «διαμερίσματα που είναι πολύ μεγάλα» θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την υποδοχή ανθρώπων. 

«Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία για την ιδιωτική στέγαση και να δημιουργήσουμε κίνητρα για αυτό», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων Jian Omar στην Berliner Zeitung (https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/migration-berliner-gruene-fordern-gefluechtete-gegen-geld-in-privatwohnungen-unterbringen-li.357444?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1686338836). Είναι καθήκον των πολιτικών να μειώσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να καταστήσουν δυνατή την προώθηση της ιδιωτικής υποδοχής των προσφύγων.

Όλες οι δυνατότητες πρέπει να εξαντληθούν. «Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών καταλυμάτων», προτρέπει ο εκπρόσωπος για τη μετανάστευση, τη συμμετοχή και το άσυλο στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Βερολίνου.

Το πνευματικό του δημιούργημα δεν είναι κάτι εντελώς νέο: Ήδη από τον Φεβρουάριο, η εγχώρια πολιτικός του SPD Elisabeth Kaiser είχε ζητήσει πριμοδότηση για τα ιδιωτικά νοικοκυριά που δέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο μαύρος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Eric Adams, παρουσίασε επίσης την ιδέα του να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες σε δωρεάν δωμάτια που ανήκουν σε ιδιώτες. Ωστόσο, δεν έγινε λόγος για «θεσμοθέτηση» σε καμμία από τις δύο περιπτώσεις.

Αποζημίωση για αυξημένα ενοίκια με οικονομική στήριξη;

Ο συνήγορός τους ο Jian Omar κατ' ευφημισμό χαρακτηρίζει την διάθεση των ιδιωτικών καταλυμάτων όχι μόνο ως «win-win» συμφωνία, αλλά και ως «win-win-win κατάσταση». 

Οι μετανάστες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι «άμεσα καλά ενσωματωμένοι στην κοινωνία, μπορούν να εισέλθουν απευθείας σε ανταλλαγές με τους ντόπιους και να απολαύσουν ιδιωτικότητα».

Για τους πολίτες που θέλουν ή πρέπει να μοιραστούν την ιδιωτική τους ζωή με τους πρόσφυγες, έχει έτοιμα χρηματικά κίνητρα: οι Βερολινέζοι «που ζουν σε διαμερίσματα που είναι πολύ μεγάλα και έχουν χώρο» θα μπορούσαν «να μοιραστούν αυτόν τον χώρο και να λάβουν οικονομική υποστήριξη για αυτόν».

 Με αυτόν τον τρόπο, τα αυξημένα ενοίκια θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν, ο Omar χτυπά το τύμπανο για την ένδοξη ιδέα του.

Επιπλέον, το κράτος ανακουφίζεται επίσης, καθώς η ιδιωτική στέγαση για τους μετανάστες είναι συχνά σημαντικά φθηνότερη από τη μαζική στέγαση. 

Παρέχει επίσης τα στοιχεία: «Ενώ η διαμονή των προσφύγων σε κοινόχρηστα καταλύματα κοστίζει 900 ευρώ το μήνα, η ιδιωτική στέγαση, για παράδειγμα για ένα δωμάτιο σε ιδιωτικό διαμέρισμα, είναι συχνά χαμηλότερη και θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 400 και 600 ευρώ».

 

Μόνο μια θεμελιώδης αλλαγή πορείας στη μεταναστευτική πολιτική μπορεί να επιφέρει βελτίωση

Εν τω μεταξύ, η Bettina Jarasch (https://twitter.com/Bettina_Jarasch/status/1667479616661909504?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1667479616661909504%7Ctwgr%5E4bfe6b39d53ba35c79558d47639d33a74831b36f%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bz-berlin.de%2Fberlin%2Fgruene-hotels-fuer-fluechtlinge-kaufen-statt-mieten), ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Βερολίνου, μπορεί επίσης να φανταστεί τα ξενοδοχεία ως ένα νέο μέρος διαμονής για τους μετανάστες. 

«Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, όχι μόνο να νοικιάσουμε ξενώνες και ξενοδοχεία, αλλά να τα αγοράσουμε και να τα μετατρέψουμε μόνιμα σε καταλύματα», έγραψε σε έγγραφο θέσης την περασμένη Πέμπτη. Η ειδική ομάδα για τη στέγαση των προσφύγων, της οποίας ηγείται ο κυβερνών δήμαρχος Kai Wegner (CDU) μαζί με τον γερουσιαστή κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης Cansel Kiziltepe (SPD), έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της.

Η Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων δεν εξετάζει ιδιαίτερα την πρόταση πριμοδότησης. «Τα ασφάλιστρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα της στέγασης. 

Ο μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων από την Ουκρανία – πάνω από ένα εκατομμύριο πέρυσι – μιλάει ενάντια σε αυτό», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος Gerd Landsberg (https://www.mdr.de/nachrichten/sachsen/politik/praemie-private-unterbringung-gefluechtete-100.html) ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου: 

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η πριμοδότηση θα μπορούσε να φέρει κάτι. Αλλά ακούει κανείς από τους δήμους ότι πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν φιλοξενήσει ανθρώπους θα έλεγαν μετά από μισό χρόνο ή μετά από ένα χρόνο ότι έχουν βαρεθεί. 

Μια πριμοδότηση δεν θα το άλλαζε αυτό.

Μόνο μια θεμελιώδης αλλαγή πορείας στη μεταναστευτική πολιτική μπορεί να βελτιώσει τη σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορεί να αναμένεται από αυτήν την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια βιώσιμη ιδέα για την επιτυχή ένταξη, συμπεριλαμβανομένου του συνεπούς επαναπατρισμού των προσφύγων στην πατρίδα τους.

 

Δείτε επίσης και παλαιότερη ανάρτηση της Οδύσσειας ΕΔΩ: 

https://odysseiatv.blogspot.com/2023/06/blog-post_621.html

και αναμένετε να το ανακοινώσουν σύντομα και στην Ελλάδα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Στην τελευταία επίσημη πανελλήνια απογραφή που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ, ρωτούσαν σε κάποιες ερωτήσεις, εάν υπάρχουν μέσα στο σπίτι κάποιοι κατάλληλοι χώροι, όπου θα μπορούσαν να μείνουν κάποιοι επιπλέον άνθρωποι (εκτός από όσους ήδη ζουν στο σπίτι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!