Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Η φυλάκιση του Gonzalo Lira (*) στήν Ουκρανία καί η ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ Σ Ι Ω Π Η της Ουάσιγκτον......

 


Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο αρθρογράφος λέγεται ότι δικαιολόγησε τις ενέργειες της Ρωσσίας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, είναι πολίτης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο, o Lira είναι επίσης Αμερικανός πολίτης και γεννήθηκε στην Καλιφόρνια.



Από «l'AntiDiplomatico»

Ο Αμερικανός αρθρογράφος και YouTuber Gonzalo Lira συνελήφθη (https://transition-news.org/amerikanischer-blogger-in-der-ukraine-verhaftet) στην Ουκρανία στις αρχές Μαΐου επειδή «δικαιολόγησε δημόσια» τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU)

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Lira έχει «την υπηκοότητα μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής» (Χιλή).

Ωστόσο, δεν αναφέρει ότι είναι επίσης Αμερικανός πολίτης και γεννήθηκε στην Καλιφόρνια.

O Lira κατοικεί στο Χάρκοβο της Ουκρανίας και είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Έχει συγγράψει άρθρα για οικονομικά θέματα και άρθρα γνώμης που έχουν δημοσιευθεί στο Business Insider και σε άλλα διεθνή μέσα. 

Η SBU ισχυρίστηκε ότι κατέσχεσε «κινητά τηλέφωνα και έναν υπολογιστή με αποδεικτικά στοιχεία παράνομης δραστηριότητας» στο διαμέρισμα του Lira, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο αρθρογράφος κατηγορήθηκε βάσει των άρθρων 2 και 3 του άρθρου 436-2 του ουκρανικού ποινικού κώδικα, το οποίο επεκτάθηκε στην αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης για να ποινικοποιήσει τη «διάδοση υλικού» που δικαιολογεί τις ενέργειες της Ρωσσίας στην Ουκρανία από το 2014.

Ο νόμος απαγορεύει ρητά την απεικόνιση στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία που «χρηματοδοτούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία» ως «εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο» - ένας νόμος που έχει επίσης παραβιαστεί από μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times και το περιοδικό Wired.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει συχνά ισχυριστεί ότι οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς - οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 2014.2020 ανθρώπους μεταξύ 10 και 000 - χρηματοδοτήθηκαν από τους Ρώσους και ότι προμήθευσαν επίσης όπλα.

Ωστόσο, ένας πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπεύθυνος για τη διερεύνηση αποστολών όπλων στο Ντονμπάς από το 2014 έως το 2018 σημείωσε ότι «δεν υπήρξαν παραδόσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσσία» και ότι τα περισσότερα από τα όπλα μεταφέρθηκαν λαθραία από Ουκρανούς στρατιώτες που αυτομόλησαν. Αυτός ο αξιωματικός θα μπορούσε επίσης να είχε τεθεί υπό κράτηση βάσει του άρθρου 436-2, όπως ενημερώνει η ZeroHedge.

Όταν ρωτήθηκε, το Στέητ Ντηπάρτμεντ αρνήθηκε να πει αν διαπραγματεύεται με την ουκρανική κυβέρνηση για τον Αμερικανό πολίτη Gonzalo Lira.

Ο δημοσιογράφος των Epoch Times, Liam Cosgrove, ρώτησε τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ Matthew Miller εάν η κυβέρνηση γνώριζε την κράτηση του Lia και τι πιστεύουν οι ΗΠΑ για τη σύλληψη ενός Αμερικανού πολίτη από την Ουκρανία. Ο Miller απάντησε:

«Σε γενικές γραμμές, μπορώ να πω ότι γνωρίζουμε την έκθεση. Φυσικά, υποστηρίζουμε την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης παντού στον κόσμο και θα ήθελα να το αφήσω σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση πιέζει για την απελευθέρωση του Lira, ο Miller δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Cosgrove ρώτησε επίσης μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Ted Lieu και Marjorie Taylor Greene (R-GA) για τη σύλληψη του Lira. Ο Lieu, ένας Δημοκρατικός, δήλωσε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση. 

Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι οι πολίτες των ΗΠΑ «θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους» και ότι θα διερευνήσει τη σύλληψη.

 Ο Ρεπουμπλικανός Greene ήταν εξοργισμένος:

«Οι ΗΠΑ παρέχουν όπλα και εξοπλισμό για την άμυνα της χώρας τους, αλλά η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει καμμία πρόθεση να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου των Αμερικανών και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».

Η σύλληψη του Lira αγνοήθηκε πρακτικά από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως πληροφορεί το Antiwar. Ένα από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν σε αυτό ήταν το Daily Beast, το οποίο τον δυσφήμισε αντί να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς. 

Σύμφωνα με την Daily Beast, ο Lira αντιμετωπίζει πέντε έως οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Για πολλοστή φορά, τα υποκριτικά διπλά μέτρα και σταθμά των δυτικών μέσων ενημέρωσης εκτίθενται κατάφωρα. 

Φανταστείτε τις εκστρατείες αν ο Gonzalo Lira είχε συλληφθεί σε μια χώρα που δεν είναι υπέρ της Δύσης, όπως η Ρωσσία, το Ιράν, η Κίνα ή η Βενεζουέλα.

Πηγή:

l'AntiDiplomatico: Gonzalo Lira detenuto in Ucraina: il silenzio assordante di Washington - 29 Μαΐου 2023 (https://www.lantidiplomatico.it/dettnews-gonzalo_lira_detenuto_in_ucraina_il_silenzio_assordante_di_washington/45289_49806/

(*) https://thegrayzone.com/2023/06/01/father-gonzalo-lira-american-jailed-in-ukraine-imprisonment/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://transition-news.org/gonzalo-liras-inhaftierung-in-der-ukraine-und-washingtons-ohrenbetaubendes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!