Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Καθολικοί της Μοζαμβίκης μαρτύρησαν βάναυσα στα χέρια μουσουλμάνων επειδή ομολογούσαν την πίστη τους


Αφρικανική εκκλησία, καθολική λειτουργία της Κυριακής. Ένας άνδρας προσεύχεται.
Shutterstock


Οι Καθολικοί της Μοζαμβίκης δήλωσαν ότι οι πρόσφατοι μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένης μιας καλόγριας που υπηρέτησε ορφανά παιδιά και αρκετών καθολικών πατέρων που αποκεφαλίστηκαν από μουσουλμάνους αντάρτες, «φύτεψαν έναν σπόρο μαρτυρίας για την πίστη στην Εκκλησία στη Μοζαμβίκη».



(LifeSiteNews) Καθολικοί ενορίτες στη Μοζαμβίκη ανέφεραν τις ιστορίες καθολικών μαρτύρων που δολοφονήθηκαν από μουσουλμάνους εξτρεμιστές τα τελευταία χρόνια.

Το ACI Africa αναφέρει ότι οι Καθολικοί του Chipene στο Nampulam, μια επαρχία στη βόρεια Μοζαμβίκη, είπαν πρόσφατα σε μια αντιπροσωπεία της Επισκοπικής Διάσκεψης της Μοζαμβίκης (CEM) πώς οι Καθολικοί δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εξέγερσης από μαχητές ισλαμιστές στην περιοχή.

Οι ενορίτες, οι οποίοι παρέμειναν ανώνυμοι για λόγους ασφαλείας, υπενθύμισαν ότι στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, ισλαμιστές αντάρτες δολοφόνησαν έναν άνδρα με το όνομα Francisco Massaya στο Nacutho μπροστά από ένα παρεκκλήσι. 

Την επόμενη μέρα, οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές έφτασαν στο Chipene και δολοφόνησαν πολλούς ανθρώπους, βανδάλισαν ένα νοσοκομείο ιεραποστολής και μια εκκλησία και έβαλαν φωτιά σε πολλά κτίρια και αυτοκίνητα.

Μεταξύ εκείνων που δολοφονήθηκαν από τους ισλαμιστές ήταν η αδελφή Maria De Coppi, μια μοναχή ιεραπόστολος Comboni που υπηρέτησε υποσιτισμένα και ορφανά παιδιά.



«Πιστεύουμε ότι η μαρτυρία και η πίστη της δεν θα ξεχαστούν από εμάς: ήταν κατηχήτρια και δασκάλα που δεν εγκατέλειψε τη διάδοση του Ευαγγελίου σε όλες τις δύσκολες στιγμές του πολέμου, των θρησκευτικών διώξεων και σε μέρη όπου το Ευαγγέλιο δεν είχε φτάσει ακόμα», ανέφερε η δήλωση των ενοριτών σχετικά με την αδελφή Μαρία.

«Την τρίτη μέρα, οι αντάρτες πέρασαν από τη Ναντάκα και συνάντησαν έναν άνδρα ονόματι Silvano Valentim. Τον ρώτησαν ποια θρησκεία πρεσβεύει και είπε ότι ήταν χριστιανός. Ήταν δίπλα στη θεία του, του είπαν να καθίσει και και τον αποκεφάλισαν», ανέφερε η έκθεση των ενοριτών.

Σύμφωνα με τους ενορίτες, στην Canyunya-Naheco, οι αντάρτες έβαλαν φωτιά σε 190 σπίτια, συμπεριλαμβανομένου ενός καθολικού σχολείου και ενός παρεκκλησίου.

Όταν οι ισλαμιστές έφτασαν στο Tataulo, ζήτησαν από τους ντόπιους να χωριστούν σε ομάδες ανδρών και γυναικών, καθώς και μουσουλμάνων και χριστιανών. «Όταν οι τρεις πρώτοι χριστιανοί εμφανίστηκαν γενναία, δέθηκαν και αποκεφαλίστηκαν», ανέφερε η δήλωση των ενοριτών.

«Ενώ σκότωναν τον πρώτο, ονόματι Franscisco Rimo, βαπτισμένο και παντρεμένο στην Εκκλησία με εννέα παιδιά, έβαλαν το βιβλίο της λειτουργίας (Masu Apwiya) στο στήθος του», συνέχισε η έκθεση. 

Ο δεύτερος, γνωστός ως Celestino Santos Mitupiya, βαφτίστηκε, παντρεύτηκε σε εκκλησία, πατέρας επτά παιδιών και κατηχητής και έβαλαν τη Βίβλο στο στήθος του.

Ο τρίτος, που ονομαζόταν Silva António, ήταν κατηχούμενος και πατέρας δύο παιδιών, στα οποία δόθηκε η κατήχηση του τρίτου σταδίου.


Το ACI Africa αναφέρει ότι, «Οι ενορίτες είπαν στους Επισκόπους τους ότι εκείνοι που πέθαναν είχαν φυτέψει έναν σπόρο μαρτυρίας για την πίστη στην Εκκλησία στη Μοζαμβίκη».

Ευχαρίστησαν τους επισκόπους της Μοζαμβίκης που «ήταν πάντα μαζί μας για να ενισχύσουν την πίστη μας».

Μετά την επίσκεψή τους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή, οι επίσκοποι του CEM ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι εξακολουθούν να ανησυχούν για «τη δύσκολη και τραγική κατάσταση του πόνου που προκαλεί η σύγκρουση στον τοπικό πληθυσμό».

Τόνισαν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν και να εξυπηρετήσουν τους εκτοπισμένους, «όπως κάνει [η Εκκλησία] από τις πρώτες ώρες, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων στη συνεργασία με τις τοπικές δομές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των στρατοπέδων υποδοχής».

Η οργάνωση OpenDoors, η οποία παρακολουθεί τις διώξεις των χριστιανών παγκοσμίως, κατατάσσει το επίπεδο δίωξης της Μοζαμβίκης «πολύ υψηλό», ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου μουσουλμανικές ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος «και οι χριστιανοί συχνά στοχοποιούνται ως σύμβολα αντίστασης σε αυτή την εξτρεμιστική ιδεολογία».

«Επιπλέον, οι χριστιανοί συχνά βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και τζιχαντιστικών ομάδων, καθιστώντας τους ακόμη πιο ευάλωτους στη βία και τον εκτοπισμό», αναφέρει η OpenDoors στην έκθεσή της.



ΠΗΓΗ: Mozambique Catholics brutally martyred by Muslims for professing the faith - LifeSite (lifesitenews.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Ο Τρυντώ και πάλι δεν λέει τίποτε μετά την ύποπτη πυρκαγιά μιας ακόμη εκκλησίας στον Καναδά
Μια καταστροφική πυρκαγιά στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αγίας Άννας στο Τορόντο κατέστρεψε ανεκτίμητα έργα τέχνης και προστέθηκε σε μια σειρά από πυρπολήσεις εκκλησιών που ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!