Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ο Ρώσσος "Δράκουλας": Πώς ο μπολσεβίκος Αλέξανδρος Μπογκντάνοφ προώθησε την αιματολογία


Λίγο πριν από το θάνατο του Βλαντιμίρ Λένιν το 1924, σχηματίστηκε μια μυστική κοινωνία στη Ρωσσία, τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν εθελοντικές μεταγγίσεις αίματος. Ο ιδρυτής των πειραμάτων ήταν ένας υψηλόβαθμος μπολσεβίκος, ο Αλέξανδρος Μπογκντάνοφ. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει λόγος για αίρεση ή θρησκευτική αίρεση.

«Ο μεγάλος οραματιστής», όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του, ήθελε να βρει το κλειδί της αθανασίας. Ο «Δράκουλας» του Bram Stoker ήταν ένα ευρέως διαβασμένο βιβλίο στη Ρωσική Αυτοκρατορία που εξακολουθούσε να θεωρείται συναρπαστικό ακόμη και στη σοβιετική εποχή.


Το αίμα και οι προσφορές είχαν μεγάλη μυστικιστική σημασία σε μια χώρα που μόλις είχε χάσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν πόλεμο πρωτοφανούς βαρβαρότητας. Ακόμη και μερικοί επιστήμονες δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τη μυστικιστική έλξη του αίματος, οι οποίοι ήταν πεπεισμένοι ότι ολόκληρη η προσωπικότητα ενός ατόμου, η ψυχή του και το ανοσοποιητικό του σύστημα θα μπορούσαν να βρεθούν στο αίμα. Ο Μπογκντάνοφ ήταν ένας από αυτούς τους επιστήμονες.


Αλέξανδρος Μπογκντάνοφ

Ρήξη με τον Λένιν

Ο Λένιν ήταν αηδιασμένος από το πάθος του Μπογκντάνοφ για τη φαντασία και την επιστημονική φαντασία, αλλά ως δεύτερος άνθρωπος στο κόμμα, δεν μπορούσε εύκολα να τον εγκαταλείψει. Παρ' όλα αυτά, η φιλία τους άρχισε να σπάει όλο και περισσότερο. Ενώ ο Λένιν βασιζόταν στο διάλογο και τη συνεργασία στη Δούμα, το ρωσικό νομοθετικό σώμα, ο Μπογκντάνοφ, ο οποίος ήταν πολύ πιο αριστερά από τον Λένιν, απέρριψε αυτή την προσέγγιση.


Ο Λένιν και ο ίδιος διαφωνούσαν όλο και περισσότερο για τις απόψεις τους για τον μαρξισμό. Ο Μπογκντάνοφ τελικά διαγράφηκε από το κόμμα. Στα γραπτά του Λένιν, η απόρριψη των «αστικών» απόψεων του Μπογκντάνοφ ήταν πολύ σαφής. Ο Μπογκντάνοφ είχε χάσει το κόμμα του, το έργο του και την αξιοπιστία του.

Επικίνδυνη έρευνα

Στη συνέχεια, ο Μπογκντάνοφ αφιερώθηκε περισσότερο στην επιστήμη και την έρευνα. Μετά τον καταστροφικό Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχαν μεγάλες ελπίδες ειδικά σε αυτόν τον τομέα. «Η επιστήμη μπορεί να κάνει τα πάντα» ήταν το μάντρα της δεκαετίας του 1920 και του '30. Ο Mikhail Bulgakov είχε μόλις δημοσιεύσει το λαμπρό σατιρικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "H Καρδιά του Σκύλου", στο οποίο η ψυχή ενός σκύλου μεταφέρεται σε άνθρωπο.

Η έρευνα του Μπογκντάνοφ ήταν επικίνδυνη και ο ίδιος ήταν το πρώτο πειραματόζωο του. Το αίμα ελήφθη από τα άτομα και αναμίχθηκε με αντιπηκτικά σε ένα αποστειρωμένο δοχείο πριν πραγματοποιηθούν οι μεταγγίσεις.


Η βάση των θαυμαστών του Μπογκντάνοφ αυξήθηκε όταν τα οριακά επικίνδυνα πειράματά του άρχισαν να δείχνουν επιτυχία: είχε ειπωθεί ότι ο Μπογκντάνοφ φαινόταν πέντε έως δέκα χρόνια νεώτερος.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και ο Στάλιν πείστηκε από αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα και έκανε μια προσπάθεια να μελετήσει τον Μπογκντάνοφ και τα πειράματά του. Πρότεινε στον Μπογκντάνοφ να επιστρέψει στο κόμμα από το οποίο είχε διαγραφεί από τον προκάτοχο του Στάλιν. 

Το 1926, με εντολή του Στάλιν, ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Μετάγγισης Αίματος και ο Μπογκντάνοφ έγινε διευθυντής του. Ωστόσο, ο Μπογκντάνοφ έπρεπε να έχει λίγο χρόνο για να απολαύσει τα αποτελέσματα της θεραπείας αναζωογόνησης του.


Εκείνη την εποχή, δεν ήταν τόσο γνωστά για τις επιτυχημένες μεταγγίσεις αίματος όσο είναι σήμερα.

Ο Μπογκντάνοφ ασχολήθηκε εντατικά με το ερώτημα εάν ήταν δυνατόν να μεταδοθεί ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου μέσω του αίματος. Με έναν νεαρό άνδρα που έπασχε από φυματίωση, ο τέλειος υποψήφιος για αυτό το πείραμα φαινόταν να έχει βρεθεί. Ένα λίτρο αίματος ανταλλάχθηκε μεταξύ του επιστήμονα και του ασθενούς.

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο Μπογκντάνοφ συνέκρινε το δικό του αίμα με αυτό του Δράκουλα, ο οποίος είχε τη φήμη ότι ήταν άνοσος στις ανθρώπινες ασθένειες. Αυτή η μετάγγιση αίματος έμελλε να είναι η τελευταία του.


Το πρώην κτίριο του Ινστιτούτου Μετάγγισης Αίματος. Το Ρωσικό Εθνικό Ιατρικό Κέντρο Αιματολογίας ιδρύθηκε στη βάση του. Το σχετικό ερευνητικό ινστιτούτο για μετάγγιση αίματος εξακολουθεί να φέρει το όνομα του Μπογκντάνοφ σήμερα.

Μέσα σε τρεις ώρες, η κατάσταση και των δύο αιμοδοτών επιδεινώθηκε αισθητά: πυρετός, ναυτία, έμετος - όλα τα σημάδια σοβαρής δηλητηρίασης. Αλλά ο Μπογκντάνοφ αρνήθηκε τη θεραπεία. Μετά από 48 ώρες, τα νεφρά του απέτυχαν. «Κάντε αυτό που πρέπει να γίνει. Πρέπει να παλέψουμε μέχρι το τέλος», σύμφωνα με έναν στενό έμπιστο, τον οικονομολόγο Vladimir Klebaner, λέγεται ότι ήταν τα τελευταία του λόγια. Ο Μπογκντάνοφ πέθανε στις 7 Απριλίου 1928 σε ηλικία 54 ετών. Ο 21χρονος νεαρός, από την άλλη πλευρά, επέζησε του πειράματος.

Αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυτή η μετάγγιση αίματος που οδήγησε στο θάνατο του Μπογκντάνοφ. Και οι δύο είχαν ομάδα αίματος 0. Αλλά μέσω των πολλών προηγούμενων μεταγγίσεων, το σώμα του Μπογκντάνοφ είχε σχηματίσει τόσα πολλά αντισώματα που το ίδιο το ανοσοποιητικό του σύστημα πολέμησε το κατάλληλο αίμα.

Ο Στάλιν ήταν έξαλλος, καθώς είχε ρίξει χιλιάδες ρούβλια στο Ινστιτούτο Αίματος του Μπογκντάνοφ. Έκτοτε, θεωρούσε όλους τους επιστήμονες τσαρλατάνους και εκβιαστές. Αλλά τελικά, το έργο του Μπογκντάνοφ ήταν η ώθηση για την αιματολογία να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Ρωσσία.




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

8 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ανατριχιαστικά όλα αυτά.

    Μέ ποιά τελική ωφέλεια τάχα;

    Όσο γιά τούς αιμοδιψείς κομμουνιστές δικτάτορες, που ξεπάστρεψαν δίχως αληθινές αιτίες καί βάσιμες δικαιολογίες εκατομμύρια αθώους Ρώσους πολίτες, ο ένας μαθήτευσε κοντά καί στενά στόν άλλο, δηλαδή ο Στάλιν κοντά στόν Λένιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχοντας σάν βάση καί μέτρο συγκρίσεως τούς ιστορικούς συγγραφείς, τό μεγαλύτερο "λουτρό σφαγών" καί αίματος εκατομμυρίων αθώων ψυχών μέσα στόν 20ο αιώνα, αμέσως μετά τόν Μάο Τσέ Τούνγκ της Ερυθρής Κϊνας (τό 'ρεκόρ' του είναι γύρω στά 70.000.000 θυμάτων), τό κατέχει επίζηλα καί επάξια ο Ιωσήφ "Στάλιν", μέ 30.000.000 εξολοθρευθέντες συμπολίτες του.....

      Διαγραφή
    2. Oι δύο αιμοσταγείς ...συνεργάτες!
      https://alphahistory.com/russianrevolution/wp-content/uploads/2012/12/leninstalin.jpg

      Καί ο βασικότερος συνεργάτης του Λένιν στίς αμέτρητες μαζικές εκκαθαρίσεις ο δήθεν Λέον Τρότσκυ, που ονομαζόταν Λέβ Μπρονστάϊν!
      https://alphahistory.com/russianrevolution/wp-content/uploads/2012/12/leninstalin.jpg

      Διαγραφή
    3. Aυτή ήταν η αιματηρή κατάληξη σέ οποιονδήποτε διετέλεσε "δεξί χέρι" του Στάλιν γιά δεκαετίες.

      Τόν Λέον Τρότσκυ που τόν κυνήγησε μετά από επιμονή του Στάλιν η τρομερή 'GPU' σέ πολλές χώρες της Γής γιά χρόνια ολόκληρα, κατάφερε τελικά νά τόν εντοπίσει καί νά τόν εκτελέσει στό Μεξικό τό 1940, βάζοντας έναν πράκτορά της, νά του καρφώσει στό κεφάλι μία ειδική αξίνα (!!!!!) αναρριχήσεως ορειβατών!

      https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-c579c1aaa672453b877059eb65e9a643-lq

      Διαγραφή
  2. Τό 1972 γυρίστηκε καί κινηματογραφική ταινία μέ τήν δολοφονία του Λ.Τ. τό 1940 στό Μεξικό.

    Τόν ρόλο του Λ.Τ. ενσάρκωνε μέ πιστότητα ο περίφημος Άγγλος ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον, ενώ τόν δολοφόνο του ο ταλαντούχος Γάλλος ηθοποιός Αλαίν Ντελόν!

    https://abcdvdvideo.myshopify.com/cdn/shop/products/0338-15_1024x1024.jpg?v=1519242689

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπου εφαρμόστηκε ο κομμουνισμός άφησε μόνο όλεθρο, εξαθλίωση, φτώχεια, μίσος για τον διπλανό, αβεβαιότητα, φόβο, καχυποψία, διαμέλισε την κοινωνία και την οικογένεια.

    Ο κομμουνισμός διαφθείρει τον άνθρωπο και τον αποκτηνώνει.

    Δεν θα ήταν ακραίο να το χαρακτηρίσει κανείς ως εωσφορική σύλληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού χάθηκες βρέ ψυχούλα;

      Νά μήν χάνεσαι!

      Θά συμφωνήσω μαζί σου, καθόλου μά καθόλου ακραίο δέν είναι νά κάνεις καί αυτό τόν χαρακτηρισμό.

      Αυτό τό έργο τό είχα δεί πρίν πολλά χρόνια καί μέ είχε καθηλώσει, ο Ντελόν έπαιξε τόν δολοφόνο τέλεια!

      Ζόρικος ο τύπος, μου αρέσουν τά ζοριλίκια βλέπεις....

      Διαγραφή
    2. Καλώς τον μου!! Δεν χάθηκα ΘΥΜΩΜΕΝΕ μου, εδώ είμαι κάθε μέρα, απλά ως φίδι δεν ακούγομαι πάντα. 🪱🤫😉

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!