Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

'N.Y. Times': Τά Σκόπια δέν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ μέ τόν ΜΕΓΑ Αλέξανδρο!!!!

 


Άρθρο – παρέμβαση από NY Times: Τα Σκόπια δεν έχουν καμμία πραγματική σχέση με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, έζησε στην Ελλάδα

Πολλές από τις άλλες ιστορικές

 προσωπικότητες που τιμώνται με

 αγάλματα είναι Βούλγαροι, λένε οι 'New

 York Times'…



Τις θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ελληνική προέλευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την ελληνικότητα της Μακεδονίας δικαιώνει δημοσίευμα της έγκριτης αμερικανικής εφημερίδας New York Times, η οποία αφού έκανε ρεπορτάζ στη γειτονική χώρα κατέληξε αδρομερώς στο εξής: «H σημερινή Βόρεια Μακεδονία, που γεννήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, δεν έχει καμία πραγματική σχέση με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, ο οποίος έζησε πριν από 2.000 χρόνια στο δρόμο στη σημερινή Ελλάδα, και πολλές από τις άλλες ιστορικές προσωπικότητες που τιμώνται με αγάλματα είναι Βούλγαροι».
Εξού, λέει η εφημερίδα, οι ίδιοι οι Σκοπιανοί θέλουν να διώξουν τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, τα οποία νιώθουν ξένα, και να αποκαταστήσουν το παλαιότερο τοπίο…
Eιδικότερα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «Το κέντρο των Σκοπίων, η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, μια βαλκανική χώρα που γεννήθηκε μόλις πριν από 33 χρόνια ως ανεξάρτητο κράτος, είναι γεμάτο… ιστορία.
Ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία.
Η πόλη είναι επίσης γεμάτη αφιερώματα σε γενιές άλλων ηρώων από αυτό που η χώρα θεωρεί ως την ένδοξη και πολύ μεγάλη ιστορία της, συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα
Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας που λένε οι Σκοπιανοί που έχουν ανήκει ή διεκδικείται από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, «η σημερινή Βόρεια Μακεδονία, που γεννήθηκε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990, δεν έχει καμία πραγματική σχέση με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, ο οποίος έζησε πριν από 2.000 χρόνια στο δρόμο στη σημερινή Ελλάδα, και πολλές από τις άλλες ιστορικές προσωπικότητες που τιμώνται με αγάλματα είναι Βούλγαροι».

Η Slavica Babamova, διευθύντρια του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου, πέρασε την καριέρα της ανακαλύπτοντας και εκθέτοντας αρχαία αντικείμενα και δεν έχει κανένα πρόβλημα να επικεντρωθεί στο παρελθόν.
Ωστόσο, όπως είπε, νιώθει ιδιαίτερα αναστατωμένη από την πληθώρα των αγαλμάτων που έστησε η χώρα της, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει ένα κράτος και μια εθνική ταυτότητα.
«Έχουμε μια τόσο πλούσια δική μας ιστορία – και τόσα πολλά πράγματα να πούμε.
Αλλά δεν βλέπω καμία ανάγκη να πιέσω όλο αυτό το υπερβολικό μάρκετινγκ» δηλώνει στους New York Times, δείχνοντας προς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αναμφισβήτητα μέρος της ιστορίας της, πρόσθεσε, είναι η χρυσή νεκρική μάσκα και άλλα εκπληκτικά αντικείμενα που προϋπήρχαν του Αλέξανδρου και βρέθηκαν σε μια αρχαία νεκρόπολη κοντά στο χωριό Trebenishte.
Σύμφωνα με τον συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας, «η προσπάθεια οικοδόμηση μιας νέας ταυτότητας στα Σκόπια έχει εξοργίσει την Ελλάδα, η οποία ισχυρίζεται ότι η αρχαία Μακεδονία είναι μέρος της δικής της κληρονομιάς ενώ έχει περιοχή που φέρει το όνομά της.
Επίσης έξαλλοι είναι οι Βούλγαροι, ένας άλλος γείτονας που είναι πολύ κτητικός που βλέπουν τους Σκοπιανούς να οικειοποιούνται τους ήρωές τους».
Οι καβγάδες για το ποιος κατέχει το παρελθόν όχι μόνο έχουν αναστατώσει τους μελετητές, αλλά έχει επίσης σοβαρές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική των Σκοπίων καθώς εμποδίζεται η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουν επίσης θολώσει ένα φιλόδοξο έργο οικοδόμησης εθνών που βασίζεται στην ιστορία που άλλοι επιμένουν ότι τους ανήκει — και αφορά τον Μεγάλο Αλέξανδρο, έναν κατακτητής του οποίου η αυτοκρατορία εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία τον τέταρτο αιώνα π.Χ.
«Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε σε μια πόλη στη σημερινή Ελλάδα.
Δεν έζησε στο έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, συμφωνούν γενικά οι ιστορικοί, ούτε μιλούσε τη σλαβική γλώσσα της.
Οι Σλάβοι έφτασαν στην περιοχή εκατοντάδες χρόνια αργότερα.
Αλλά ένα μέρος της επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας ήταν στην πραγματικότητα μέρος του Αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας και είναι διάσπαρτο με αρχαιολογικούς χώρους που περιέχουν αντικείμενα από εκείνη την εποχή».

Κείμενο σε εξέλιξη…
dsadsa.JPG


www.bankingnews.gr


https://www.epilekta.com/2024/06/ny-times.html

1 σχόλιο:

  1. ΚΡΥΨΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!