Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΣΤΟΥΚΙ - Ανοιχτή επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης που (επιμένονυ να) χαρακτηρίζουν τον θάνατο μιας 28χρονης γυναίκας στον ύπνο της ως «φυσικό»


Κολάζ εικόνων Report24, φωτογραφία Pilar Victoria: Instagram



Η αναφορά στο θάνατο της νεαρής αθλήτριας από τα ΜΜΕ είναι κάτι παραπάνω από περίεργη.


Πρόσφατα, η 28χρονη Πορτορικανή πετοσφαιρίστρια Pilar Victoriá πέθανε στον ύπνο της στην Τουρκία. Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν έναν «φυσικό θάνατο». 

Ο αρχισυντάκτης του Report24, Florian Machl, το βλέπει αυτό ως τρέλλα, μακριά από οποιαδήποτε δημοσιογραφική δεοντολογία. 

Συνέταξε μία ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους συντάκτες.


Το Report24 ανέφερε τον θάνατο της νεαρής κορυφαίαςυ αθλήτριας (τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης είναι πραγματικά βρώμικα: "Σαφής" η αιτία θανάτου της 28χρονης κορυφαίας αθλήτριας). Αυτό το άρθρο ανέφερε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περιέγραψαν την αιτία θανάτου ως «σαφή» και μίλησαν για φυσικό θάνατο. 

Ο αρχισυντάκτης του Report24 Florian Machl δεν άφησε τα γεγονότα να ησυχάσουν. Αντιλαμβάνεται την αναφορά αυτού του είδους ως παραπληροφόρηση που είναι επικίνδυνη για το κοινό

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιμετώπισε τους δύο υπεύθυνους αθλητικούς συντάκτες με τα γεγονότα σε ανοιχτή επιστολή:


Αγαπητή κα Tina Hofmann!
Αγαπητέ κύριε Korbinian Kothny!

 

Στα αντίστοιχα μέσα σας Merkur (ο τίτλος έχει αλλάξει από τότε), Frankfurter Rundschau και Tag24 (επίσης διανέμεται μέσω MSN), έχετε διαδώσει τον ισχυρισμό ότι η αιτία θανάτου της πετοσφαιρίστριας Pilar Victoriá είναι "σαφής".

 

Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της αυτοψίας δεν αναμένονται για αρκετούς μήνες.

 

Μόνο το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν εξωτερικές επιρροές όπως η βία για το θάνατο δημοσιεύτηκε.

 

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι μία 28χρονη, φαινομενικά σωματικά υγιής αθλήτρια πήγε για ύπνο το βράδυ - και δεν ξύπνησε το πρωί.

 

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν είναι συνηθισμένο για τους 28χρονους να περιμένουν να πεθάνουν «ξαφνικά και απροσδόκητα» στον ύπνο τους.

 

Το ερώτημά μου προς εσάς είναι αν αισθάνεστε κάποια δημοσιογραφική δίψα να διαλευκάνετε αυτό το μυστήριο;

 

Γιατί έπρεπε να πεθάνει η κυρία Βικτώρια; Γιατί οι νεαροί αθλητές πεθαίνουν «ξαφνικά και απροσδόκητα» κάθε μέρα από το 2021 πέφτοντας νεκροί κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή στο γήπεδο - ή, όπως εδώ, στον ύπνο τους.

 

Απαγορεύεται να κάνετε τις απαραίτητες ερωτήσεις, σας λείπει το θάρρος ή πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει κάτι «σαφές» στο θάνατο στην ηλικία των 28 ετών χωρίς ιατρικό ιστορικό κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης;

 

Έχετε ιδέα ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος για όλους αυτούς τους θανάτους;

 

Ως αθλητικοί ρεπόρτερ, οι δυο σας θα έπρεπε να έχετε δει και να αναφέρετε μία ή δύο περιπτώσεις από το 2021 όπου οι καρδιές των νεαρών αθλητών σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν. Πόσο συχνά συνέβαινε αυτό πριν από το τρέχον έτος; Πόσο συχνά μετά από αυτό; Έχετε εξετάσει τα στατιστικά στοιχεία;

 

Πιστεύετε ότι είναι καθήκον της δημοσιογραφίας να αμφισβητεί τα γεγονότα και έτσι να τα αποκαλύπτει – ή μήπως το καλοπληρωμένο καθήκον σας πρέπει να βρίσκεται στη συγκάλυψη;

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν υπάρχουν συνέπειες στην απρόσεκτη αναφορά γεγονότων, όπως ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που οδηγούν σε θάνατο;

 

Δεν θα ήταν το ίδιο το καθήκον των μέσων ενημέρωσης να προστατεύουν τους ανθρώπους από βλάβες μέσω ολοκληρωμένων αναφορών σχετικά με τους επικείμενους κινδύνους;

 

Σας ρωτώ λοιπόν και πάλι εν κατακλείδι:

 

Τι είναι «σαφές» σχετικά με την αναφορά ότι μια 28χρονη αθλήτρια πέθανε στον ύπνο της «από φυσικά αίτια».

 

Ποιους φυσικούς θανάτους γνωρίζετε, ποιοι 28χρονοι υποφέρουν συνήθως στον ύπνο τους και πόσο συχνά συνέβαινε αυτό μέχρι το 2021 – πόσο συχνά μετά;

 

Πόσο χρονών είστε εσείς οι ίδιοι;

 

Πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ ανησυχώντας ότι μπορεί να πεθάνετε ξαφνικά και απροσδόκητα από φυσικά αίτια;

 

Έχετε ήδη κάνει τη διαθήκη σας;

 

Σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά πρότυπα της προηγούμενης επαγγελματικής σας εμπειρίας, θα συμφωνούσατε ότι ο όρος «σαφής» σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ταξινομηθεί στην παραπληροφόρηση και τις «ψευδείς ειδήσεις»;


 

Με εκτίμηση,
Florian Machl
Αρχισυντάκτης Report24.news


 

Η επιστολή παραδόθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανεμήθηκε επίσης μέσω του "X" και του Facebook:





Το Merkur άλλαξε στη συνέχεια τον τίτλο - πιθανώς ως αποτέλεσμα της κριτικής. Ωστόσο, δεν κάνει το περιεχόμενο καλύτερο, επειδή ούτε ο λόγος θανάτου αποκαλύφθηκε. 

Το αποτέλεσμα της νεκροψίας εξακολουθεί να εκκρεμεί και δεν αναμένεται να δημοσιευθεί για μήνες. Αυτό μπορεί να περιέχει ή να μην περιέχει κάποιο λόγο. 

Μέχρι στιγμής, έχει αποκλειστεί μόνο εξωτερική επιρροή, αλλά αυτό δεν αποτελεί αιτία θανάτου.









ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!