Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ε Φ Ι Α Λ Τ Η Σ στόν δρόμο της ηλεκτροκίνησης! ( Όσοι τά πήραν, τραβάνε τά μαλλιά τους! )




Ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα:

Όταν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιταχύνει ξαφνικά από μόνο του



Στα φόρουμ χρηστών,
συσσωρεύονται αναφορές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ξαφνικά επιταχύνουν χωρίς λόγο. Ενώ οι κατασκευαστές επισημαίνουν την ελαττωματική συμπεριφορά των χρηστών, υπάρχουν επίσης φωνές που βλέπουν τα προβλήματα λογισμικού ως αιτία. Μια ανησυχητική κατάσταση.

παλιός



Είναι ένα σενάριο τρόμου: Οδηγείτε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και θέλετε να φρενάρετε πριν από ένα κόκκινο φανάρι και να πατήσετε το πεντάλ του φρένου - αλλά το αυτοκίνητο δεν φρενάρει, αλλά οδηγεί. Μέχρι να συγκρουστείτε με το προπορευόμενο αυτοκίνητο και να συνθλίψετε το πορτμπαγκάζ του. 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει προφανώς όλο και πιο συχνά, τώρα και στους γερμανικούς δρόμους: ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ξαφνικά αποτυγχάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαίνουν σοβαρά ατυχήματα παρά την υποβοήθηση έκτακτης ανάγκης και τα gadget φρένων. 

Ενώ οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων βλέπουν την ευθύνη με τους οδηγούς, υπάρχουν εμπειρογνώμονες της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλοι εμπειρογνώμονες που είναι όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι η αιτία αυτών των σοβαρών σφαλμάτων έγκειται στην τεχνολογία. Μια ανησυχητική ετυμηγορία.

Το Der Spiegel αφηγείται την ιστορία της Simone Stolz, μιας εμπειρογνώμονα λογισμικού που εργαζόταν η ίδια στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας για πολύ καιρό, η οποία έπρεπε να βιώσει ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο τρόμου όπως μόλις περιγράφηκε. 

Οδηγούσε μέχρι μια διασταύρωση με το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο Volkswagen και πάτησε το πεντάλ φρένου. Χωρίς αποτέλεσμα: Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν σταμάτησε, έπεσε πάνω στο προπορευόμενο όχημα και στη συνέχεια επιτάχυνε ξανά, έτσι ώστε δύο άλλα αυτοκίνητα μπροστά του ενεπλάκησαν επίσης στη σύγκρουση.

Ενώ η Volkswagen επιμένει σε ένα σφάλμα στο χειρισμό της Stolz μετά το ατύχημα και δεν θέλει να ξέρει τίποτε για σφάλμα στο λογισμικό συστήματος του αυτοκινήτου, η Stolz ισχυρίστηκε έκτοτε ότι ήταν «ανίσχυρη» στο ατύχημα. Δεν ήταν δικό της λάθος, αλλά μια δυσλειτουργία του σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της. Και δεν είναι μόνη σε αυτή την παρατήρηση. 

Στην πραγματικότητα, φαίνεται να υπάρχει μια ανησυχητική τάση στη βιομηχανία ηλεκτροκίνησης αυτή τη στιγμή, η οποία αποκαλύπτει ότι ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προφανώς ξαφνικά γίνονται ανεξάρτητα και δεν ακούν πλέον τις εντολές του οδηγού. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα ατύχημα.




Τα φόρουμ στο Διαδίκτυο δείχνουν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων

Σε αρκετά φόρουμ στο Διαδίκτυο, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναφέρουν εμπειρίες παρόμοιες με αυτές της Stolz. Για παράδειγμα, διάφορα μέλη της ADAC ανέφεραν καταστάσεις στις οποίες τα ηλεκτρικά τους οχήματα επιταχύνθηκαν από μόνα τους χωρίς ο οδηγός να επιταχύνει ή να ρυθμίσει το cruise control, δήλωσε εκπρόσωπος του συλλόγου στο Der Spiegel. 

Ο αριθμός των περιπτώσεων ολοένα αυξάνεται.

Η ADAC θέλει τώρα να διευκρινίσει τις περιπτώσεις, ειδικά αν αυτό οφείλεται στην πραγματικότητα σε ελαττωματικό λογισμικό: «Η ADAC διερευνά με τις δικές της δοκιμές εάν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα ή λειτουργικό σφάλμα», λέει η εκπρόσωπος. 

Υπήρξε ένα παρόμοιο κύμα προειδοποιήσεων από αυτοκινητιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020. Εκείνη την εποχή, καταγράφηκαν 230 περιπτώσεις μόνο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, τα οποία ξαφνικά επιταχύνθηκαν απότομα, υποτίθεται χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Το αποτέλεσμα: περισσότερα από 200 ατυχήματα

Ωστόσο, η Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA), αφού ακόμη και μια αναφορά για ανάκληση όλων των οχημάτων Tesla είχε συναντήσει μεγάλη αποδοχή, αρχικά δεν βρήκε στοιχεία για την παρατήρηση της απότομης αυθόρμητης επιτάχυνσης των αυτοκινήτων. Εξηγήθηκε ότι ήταν επειδή οι οδηγοί θα πατούσαν λάθος πεντάλ.😏

Έτσι, ενώ οι κατασκευαστές εξακολουθούν να επισημαίνουν σφάλματα στη συμπεριφορά των χρηστών, υπάρχει επίσης μια άλλη άποψη στον κλάδο. Και δικαιολογημένα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της VW έχουν προσελκύσει πρόσφατα όλο και περισσότερη προσοχή με μικρές γκάφες του συστήματος, λάθη που συνέβησαν χωρίς την επιρροή ενός οδηγού. 

Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ιδιοκτητών για βλάβες του αυτόματου ελέγχου απόστασης ή του βοηθού πέδησης έκτακτης ανάγκης. Μοντέλλα άλλων κατασκευαστών παρουσιάζουν παρόμοια ηλεκτρονικά προβλήματα – οπότε το πρόβλημα είναι ανεξάρτητο από τον κατασκευαστή.

Και ακόμη και οι ειδικοί των μηχανοκίνητων οχημάτων βρίσκουν παρατηρήσεις που μιλούν για λάθη στο λογισμικό του συστήματος: «Γνωρίζω επίσης το φαινόμενο της ξαφνικής επιτάχυνσης», λέει ένας εμπειρογνώμονας μηχανοκίνητων οχημάτων, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιεύσει το πραγματικό του όνομα και ως εκ τούτου ονομάζεται Matthias Steining, το Spiegel. 



Ειδικεύεται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει εξετάσει πολλά μοντέλλα που αντιδρούν διαφορετικά πιο συχνά από ό, τι θέλει ο οδηγός. Ο κύριος μηχανικός βλέπει σαφώς τον λόγο σε ένα πρόβλημα λογισμικού που καθιστά δυνατή την ακούσια επιτάχυνση. 

Για παράδειγμα, λέει ότι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μια κύρια μονάδα ελέγχου είναι υπεύθυνη για όλες τις λειτουργίες κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ερπυσμού, δηλαδή ενός συστήματος cruise control, σύμφωνα με τον κύριο τεχνικό αυτοκινήτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρονικές εγκαταλείψεις, που προκαλούνται από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, για παράδειγμα. Μια πιθανή αιτία τότε για ένα τέτοιο σφάλμα συστήματος όπως βίωσε η Stolz.

Στην περίπτωση των αυτοκινήτων, τα οποία εξοπλίζονται όλο και περισσότερο με περισσότερο λογισμικό, υποτίθεται ότι εντοπίζουν και αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους όλο και καλύτερα - και επίσης υποφέρουν από ανταγωνιστική πίεση, δηλαδή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν φθηνότερα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τέτοιες δυσλειτουργίες μπορεί να συμβούν, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. 

Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι με την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο φόβος για περαιτέρω ατυχήματα αυξάνεται επίσης.







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η νέα στρατηγική της Volkswagen: Η αύξηση των τιμών ως εκπαιδευτικό μέτρο;
Θέλετε να πουλήσουμε λιγώτερους κινητήρες εσωτερικής καύσης; Κανένα πρόβλημα, η VW απλά αυξάνει τις τιμές!



Η Volvo κάνει πίσω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Μια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία μαλακώνει τον στόχο της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: η Volvo θέλει να συνεχίσει να κατασκευάζει υβριδικά μετά το 2030, αν και μόνο λίγα.



Μετά τη VW, τώρα και προβλήματα στη BMW: Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακαλεί 1,5 εκατομμύριο οχήματα
Η BMW ανακαλεί οχήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλημάτων με το ενσωματωμένο σύστημα πέδησης, προκαλώντας υψηλό κόστος και προβλεπόμενες περικοπές.



Αυτή είναι η διάθεση των εργαζομένων της VW: Ακόμη και η διοίκηση μόλις και μετά βίας οδηγεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ένας μακροχρόνιος υπάλληλος από το εργοστάσιο της VW στο Zwickau λέει στους Epoch Times ποια είναι η τρέχουσα διάθεση μεταξύ του εργατικού δυναμικού.



Η Ιταλία κρούει συναγερμό: Η απαγόρευση της Ε.Ε. στους κινητήρες εσωτερικής καύσης απειλεί την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης!
Η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, που προωθείται από την πράσινη Επιτροπή της Ε.Ε. υπό την προεδρία της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντά αυξανόμενη αντίσταση. Ενώ η γερμανική κυβέρνηση παραμένει αδρανής και παρακολουθεί την καταστροφή της δικής της αυτοκινητοβιομηχανίας, η μαζική δυσαρέσκεια αναδεύεται στην Ιταλία.
Η Ιταλία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει και να αναστείλει την προγραμματισμένη απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035. Ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Gilberto Pichetto Fratin περιέγραψε την απαγόρευση ως «παράλογη» και ζήτησε αλλαγή, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso προειδοποίησε για επικείμενη «κατάρρευση» της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

7 σχόλια:

  1. ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΥ αξίας ανάρτηση καί θερμότατες ευχαριστίες κυρία Μαριγώ Ζαραφοπούλα γιά τήν επιλογή!

    Ασφαλώς απευθύνεται σέ αμέτρητες χιλιάδες, ή καλύτερα μάλλον εκατομμύρια ανοήτων αγοραστών, ανά τήν υφήλιο, που καταπίνοντας αμάσητα καί αβασάνιστα τίς άπειρες καί καλολαδωμένες διαφημίσεις αλλά καί παπαγάλους "δημοσιογράφους" του λεγομένου "ειδικού τύπου", πήγαν καί αγόρασαν αυτές τίς κινούμενες βόμβες!

    Έχετε μάθει εφέτος τί ζητούν στά εκδοτήρια εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών γραμμών, όταν τούς λέτε ότι είστε κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου ; ; ; ;

    Καί θέλετε νά τό πάρετε μαζί σας στά νησιά;

    ΟΧΙ ; Φυσικά!

    Δέν τά ανακοινώνουν!

    Γίνεται όμως πολύ καιρό τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ; ; ; ;
    ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ !
    ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΤΡΑΚΟΣ!
    ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ!
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΧΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΙ "ΤΙ ΛΕΤΕ ΕΔΩ", ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ!
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΚΡΗ!
    ΜΟΥΛΑΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΤΣΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ!
    ΜΕ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ!
    ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΜΕ ΘΕΟΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ, ΔΙΟΤΙ (ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΤΟΥΓΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ, ΑΛΛΑ ΚΟΥΜΠΙ !
    ΑΡΑ ΜΕΝΕΤΕ ΜΕΣΑ!
    ΜΕ 40 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ!
    ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ (ΑΜΦΙΒΟΛΟ) Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ γιά λίγο13 Σεπτεμβρίου 2024 στις 2:41 μ.μ.

    Δυστυχώς έτσι είναι όπως τά λέει ο κύριος στό σχόλιο.
    Στόν όροφο που μένω είναι ένας οικογενειάρχης μέ τρία παιδάκια καί πήρε τό 2022 ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που τό χρυσοπλήρωσε κιόλας.
    Δέν έχουν καμμία σχέση οι υποσχέσεις καί τά δήθεν "δεδομένα" ιδίως γιά τήν εμβέλεια του οχήματος μέ τήν σκληρή πραγματικότητα.
    Είναι πολύ λιγώτερα καί όταν μείνεις λόγω λάθος υπολογισμού ( συνεχής χρήση π.χ. καλοριφέρ, αίρ - κοντίσιον, υαλοκαθαριστήρων, φώτων ομίχλης στήν Βόρειο Ελλάδα, στερεοφωνικού, μεγάλης ταχύτητος, κλπ ), τό ρεύμα σέ αφήνει πρίν τήν "ώρα του" !
    Καί άντε στό πουθενά νά βρείς μπρίζα!
    Καί ΑΝ τήν βρείς, στήν επαρχία είναι άσχημη σπαζοκεφαλιά, ίσως νά μήν είναι συμβατή καί μήν "δέχεται" ρεύμα τό όχημα από εκείνη τήν μπρίζα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ξαδέρφη μου άν καί τήν απέτρεπα δέν μέ άκουσε πέρυσι νά μήν πάρει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, λέγοντάς μου ότι όλο υπερβάλλω!
    Οι εκπομπές που έβλεπε στήν τηλεόραση στίς σχετικές (;;;) εκπομπές αυτοκινήτων, άλλα "τραγουδούσαν"!
    Πάει στό λιμάνι της Ραφήνας πρό τριμήνου περίπου γιά νά κόψει εισιτήρια γιά τίς Κυκλάδες μαζί μέ τό αυτοκίνητο καί τά παιδιά της.
    Της λέει ο υπάλληλος στό γραφείο εισιτηρίων, "έχετε μήπως ηλεκτρικό αυτοκίνητο" ;
    Απαντά ναί η ξαδέρφη μου.
    Τότε της λέει εκείνος, "πρέπει όταν τό φέρετε νά τό βάλετε μέσα στό 'φέρρυ', πρέπει (!) νά είναι τό πολύ κατά τό ήμισυ φορτισμένο στό ρεύμα!!!!
    Άφωνη καί κάγκελλο η ξαδέρφη μου!
    Μά θά τό έχω γεμάτο, σέ νησί πάω νά μήν έχω εκπλήξεις.
    Της απαντά ξερά ο υπάλληλος :
    "Δέν θά σας επιτραπεί νά τό βάλετε μέσα"!
    Μά....
    "Ακούστε έχουμε τόν εξοπλισμό (!) καί θά βρούμε πόσο ρεύμα έχει τό αμάξι. Άν είναι γεμάτο, δέν θά μπορέσετε νά ταξιδέψετε, νά τό ξέρετε"!
    Καί τί νά κάνω τότε, μου λέτε;
    "Θά τό φέρετε γιά νά μπείτε, μέ τό πολύ μισό ρεύμα, αλλοιώς δέν μπαίνει μέσα"!!!!!
    Τελική κουβέντα τώρα.
    "Κι άν στό νησί που πάω είναι σπάνιες οι μπρίζες φόρτισης, ή καθόλου, τί θά κάνω, μου λέτε";;;
    "Αυτό δέν ενδιαφέρει εμάς, είναι δικό σας πρόβλημα"!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό είναι! Η επιτομή του σύγχρονου πολιτισμού : "Δικό σου πρόβλημα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανετε λαθος.Δεν ειναι μονο τα ηλεκτρικα αυτοκινητα.Σχεδον ολα τα καινουργια,υβριδικα ή με εσωτερικη καυση,εχουν την ιδια ηλεκτρονικη τεχνολογια,αυτοματης οδηγησης,οπου αυτο κρινει,πότε θα φρεναρει,θα στριψει,θα προσπερασει.Δεν ξερω,οσοι θελετε,χρησιμοποιηστε αυτα τα συστηματα και ο Θεος βοηθος.Οσοι παλι θελετε ενα αντιοικολογικο πιο ακριβο και πιο ευρωβορο οχημα,αγοραστε ενα μεγαλο ηλεκτρικο.(Τα μικρα,πολης ηλεκτικα που φορτιζουν με απλο οικιακο ρευμα μπορει να ειναι ωφελιμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!