Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΚΟΡΥΦΑΙΟ - 15λεπτο ΚΛΕΙΔΩΜΑ! «Α κ ι ν η τ ο π ο ι ή σ τ ε (;) τό μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητος»! Μετατροπή σε σύστημα: μόνιμη κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ!!! ( Γρήγορα έναν ΨΥΧΙΑΤΡΟ! Γρήγορα! )

 


Από Konrad Rękas

Global Research, 08 Ιουνίου 2023

*** 

Δήθεν εντελώς καινοτόμα και επαναστατικά σχέδια, που ανακοινώθηκαν σήμερα ως μέρος του Ακόμη Γενναίου και Νεώτερου Κόσμου, όχι μόνο υπήρχαν ήδη, αλλά σε προηγούμενα στάδια έχουν καταστραφεί άγρια και εξαλειφθεί, ως περιττά εμπόδια στο δρόμο της προόδου.

Ποιος πραγματικά ανατίναξε τις δημόσιες συγκοινωνίες;


Οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα μας απαγορεύουν να χρησιμοποιούμε ιδιωτικά αυτοκίνητα, προηγουμένως περιόρισαν ουσιαστικά και εξάλειψαν τις δημόσιες συγκοινωνίες. 

Οι γραμμές λεωφορείων και τραίνων που υποβλήθηκαν σε εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση έπαψαν να λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες, αναγκάζοντας στην πράξη τους ανθρώπους να στραφούν στα δικά τους αυτοκίνητα, γεγονός που χειροκροτήθηκε με χαρά από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Τώρα είναι καιρός οι κατασκευαστές ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων να αναλάβουν το μερίδιό τους από τη συσσώρευση, αλλά πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η συγκεκριμένη βιομηχανία βασίζεται σε εθελοντικούς συνεταιρισμούς χίπις και δεν είναι η ίδια επιχείρηση με άλλες, με εξίσου μεγάλα κεφάλαια άσκησης πίεσης και πρόσβαση στα πορτοφόλια των συμβούλων και των δημάρχων. 

Δυστυχώς, το κυνήγι των οδηγών δεν θα αναστήσει αυτόματα τις λεωφορειακές και σιδηροδρομικές γραμμές.

Ο αποκλεισμός των πόλεων δεν συνοδεύεται από την ανοικοδόμηση των δημόσιων συγκοινωνιών, αντιθέτως, στην πραγματικότητα συχνά παρεμποδίζεται επίσης, διότι κανένα λεωφορείο ή τραμ δεν θα πετάξει πάνω από αυτά τα άδεια, τσιμεντένια εκτάρια, που δημιουργούνται στα κέντρα των πόλεων, χωρίς αυτοκίνητα, αλλά ούτε και χωρίς ανθρώπους. 

Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός δεν είναι να αντικατασταθεί ένα μέσο μεταφοράς με ένα άλλο, αλλά να ακινητοποιηθεί πραγματικά το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Φυτοφάγοι

Τώρα στην Ανατολική Ευρώπη έχουμε πολλούς επικριτές του μετασχηματισμού των κέντρων των πόλεων, ο οποίος ξεκίνησε ακριβώς μετά το 1990 και κλιμακώθηκε με την ένταξη στην ΕΕ. 

Ωραία, αλλά ποιος στο διάολο μετέτρεψε πραγματικά αυτές τις αστικές συνοικίες σε πέτρινες και τσιμεντένιες ερήμους; 

Ποιος ξερίζωσε τα δέντρα και τους θάμνους που για χρόνια φύτρωναν στις κοινοτικές πλατείες, «επειδή εκεί σύχναζαν αλήτες»;

Ποιος ήθελε να γίνουμε 'σύγχρονοι' και 'Ευρωπαίοι', γιατί σίγουρα όχι οι ντόπιοι, αλλά η ίδια ελίτ, που τώρα προσποιούνται ότι είναι τόσο κοντά στη φύση και την πράσινη ατζέντα

Κατέστρεψαν το πράσινο που υπήρχε για γενιές και τώρα ισχυρίζονται ότι έχουν εφεύρει πράσινες πλατείες και γκαζόν! Και πάλι, το παλιό και φυσικό πράσινο ενοχλεί, αλλά τα δέντρα πρέπει να φυτευτούν σε γλάστρες στη μέση των δρόμων, όπως έγινε για εκατομμύρια λίρες στην πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Στην πραγματικότητα, είναι κοινωνική μηχανική, όχι οικολογία και φιλικός προς το περιβάλλον πολεοδομικός σχεδιασμός.

Το πρόσφατα μοντέρνο όραμα των «15λεπτων πόλεων» έχει έναν εξίσου αλλοτριωτικό χαρακτήρα. 

Οι κάτοικοί του μπορεί να είναι σε θέση να πάνε για ένα λάτε σόγιας με τα πόδια, αλλά ο barista που θα το προετοιμάσει για αυτούς και ο καθαριστής που θα φροντίσει για το χάος στα διαμερίσματά τους θα πρέπει να ταξιδέψουν για ώρες με τρία μεταφορικά μέσα με ηλεκτρικό λεωφορείο σε αυτές τις οάσεις της σύγχρονης, πράσινης γενναίας ευτυχίας. 

Επιπλέον, η ίδια η ιδέα είναι εντελώς άσχετη με τον ευρωπαϊκό πολεοδομικό σχεδιασμό, ως αντίδραση στα προβλήματα των αμερικανικών πόλεων, τα οποία για σχεδόν εκατό χρόνια είχαν χωριστεί σε αυστηρά διαχωρισμένες ζώνες κατοικίας, επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ψυχαγωγίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ανάγκη να μετακινηθούν όλο και μακρύτερα μέσα στη βαριά κυκλοφορία και με περιοριστικό κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τμήματος της, ήταν εντελώς διαφορετική. 

Επιπλέον, ανάλογες έννοιες είχαν ήδη εφαρμοστεί, και ήταν ακριβώς όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να κλείνονται στα προάστιά τους. 

Οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι γεμάτες από πρότυπα συγκροτήματα κατοικιών («Μονάδες Γειτονιάς»), που ανεγέρθηκαν από τη δεκαετία του 1930, και στην Ανατολική Ευρώπη, ιδίως στη δεκαετία του 1970. 

Στη μέση αυτών των (συχνά κεντρικά κατασκευασμένων) τομέων υπήρχαν γενικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, κοινοτικά κέντρα και κέντρα δραστηριοτήτων, σχολεία, νηπιαγωγεία, κέντρα υγείας, φαρμακεία, εκκλησίες κλπ. 

Με λίγα λόγια, έχουν γίνει όλα όσα κρίνονται απαραίτητα, ώστε η τοπική κοινωνία να μην χρειαστεί να μετακινηθεί στο κέντρο της πόλης. Τέτοιες περιοχές συχνά σχεδιάζονταν ως περιοχές κλειστές για τα αυτοκίνητα, με δρόμους πρόσβασης, χώρους στάθμευσης και γκαράζ στα περίχωρα.

Στη Δύση, ωστόσο, με την πρόοδο της χρηματιστικοποίησης και της απορρύθμισης, δηλαδή από τη δεκαετία του 1980, και στην Ανατολική Ευρώπη μετά το 1990, ελήφθη μέριμνα ώστε οι περιοχές αυτές να είναι ιδιαίτερα εκφυλισμένες, αηδιαστικές και να υπόκεινται σε εμπορευματοποίηση. 

Οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα δραστηριοτήτων έκλεισαν, τα τοπικά καταστήματα δεν μπορούσαν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των υπεραγορών και των εμπορικών κέντρων, η τοπική γαστρονομία έδωσε τη θέση της πρώτα στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού και τώρα στo delivery.

Ακόμη και σχολεία έχουν κλείσει και κατεδαφιστεί για να δημιουργηθούν μεγάλοι εκπαιδευτικοί όμιλοι, μακριά από τους τόπους διαμονής, διδάσκοντας τα παιδιά να στέκονται πρώτα σε κυκλοφοριακή συμφόρηση για να φτάσουν σε αυτά. 

Και πάλι, όλα αυτά δεν τα έκανε κανένας αδαής, μεσαιωνικός, παραδοσιακός φασίστας. 

Ήταν ένα έργο προόδου, συνδεδεμένο στη Δύση με τον θρίαμβο των Reaganomics και του θατσερισμού, και στην Ανατολή με τη νίκη του αντικομμουνισμού και της περιφερειοποίησης. 

Σήμερα, οι πολεοδόμοι με ιδεολογικά κίνητρα είναι πρόθυμοι να παίξουν με τη επιθυμία για «μια ωραία τοποθεσία και ένα οικείο συνοικιακό κατάστημα». Τότε γιατί το κατέστρεψαν όταν το είχαμε ήδη;!

Αυτές οι ήδη επιτυχημένες 15λεπτες πόλεις έχουν συντριβεί είτε ως «λείψανα του κομμουνισμού» είτε ως «περιττά στοιχεία υπερπροστατευτικότητας του κράτους» και τώρα η ίδια, 100 ετών ιδέα του Clarence Perry παρουσιάζεται ως μια μεγάλη ανακάλυψη του κόσμου μηδενικής ανάπτυξης. 

Μόνο η σημερινή ιδέα των 15λεπτων πόλεων έχει υποστεί μια ακόμη μικρή βελτίωση: είναι ΚΛΕΙΣΤΕΣ. 

Πραγματικά κλειστές, με όρια εισόδου σε μεμονωμένες ζώνες και ευκολία κοινής λογικής που αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα απαγορεύσεων, όπως συνέβη υποδειγματικά στην Οξφόρδη και το Sheffield και αυτό που πιθανότατα θα  περιμένει ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, μερικοί αφελείς άνθρωποι παγιδεύονται ξανά. «Ω, η κούρσα των αρουραίων τελείωσε, θα ζήσουμε ξανά σε τοπικές κοινωνίες!» επαναλαμβάνουν απερίσκεπτα, λες και η παγκόσμια κοινωνική μηχανική έχει φέρει ο,τιδήποτε άλλο εκτός από μεγαλύτερη καταστολή, αυξημένη επιτήρηση και εντατικοποιημένη εκμετάλλευση προς όφελος του Top 1%. 

Γεια σας, μόλις πέσατε απότομα από τον Άρη; 

Πού βρισκόσασταν τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχετε παρατηρήσει ότι μας έχουν ήδη δοκιμάσει με επιτυχία για το πώς να μας κλείσουν; 

Δεν μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ μιας τοπικής γειτονιάς που δεν χρειάζεται να φύγετε και αυτής που ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ; 

Άρα γε, δεν κάνετε καθόλου συνειρμούς για έναν κόσμο, όπου το αυτοκίνητό σας μπορεί να ακινητοποιηθεί από έξω, η ενέργεια στο σπίτι σας μπορεί να μπλοκαριστεί εξ αποστάσεως και ολόκληρος ο τομέας στον οποίο έχετε ανατεθεί μπορεί να απομονωθεί; 

Έχετε δίκοιο, η κούρσα των αρουραίων τελείωσε, τα εργαστήρια αρουραίων αρκούν για την επιβίωση του συστήματος.

Οι πόλεις των Eloi και οι υπηρεσίες των Morlocks

Τα lockdown λόγω COVID μόλις έκαναν πρόβα την πραγματικότητα των τελείως αποκλεισμένων και κλειστών πόλεων και ολόκληρων χωρών. 

Δεδομένου ότι δεν διαμαρτυρηθήκαμε τότε, ας μην εκπλαγούμε που η δοκιμασία από το 2020-22 μετατρέπεται τώρα σε ένα σύστημα: μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας μια καλή αρχή με τις μεταφορές, ή μάλλον με την έλλειψή τους, καθώς και στη στέγαση. 

Αυτό το όραμα προέρχεται απευθείας από τις ιστορίες των Eloi και Morlocks και είναι εύκολο να μαντέψουμε σε ποια ομάδα ανήκουμε οι περισσότεροι από εμάς.

Λοιπόν, από την άλλη πλευρά, ας μην ανησυχούμε πάρα πολύ. Μπορεί να είναι μόνο 15 λεπτά ισοπέδωσης της καμπύλης...

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στο κουμπί κοινής χρήσης παραπάνω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και το Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα Global Research και τακτικός συνεργάτης της Global Research.

Προτεινόμενη εικόνα: Ευγενική παραχώρηση Paris En Commun

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι η Global Research

Πνευματικά δικαιώματα © Konrad Rękas, Global Research, 2023

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.globalresearch.ca/15-minutes-lockdown/5821263

1 σχόλιο:

  1. Μόνο με QR κωδικό η είσοδος στο Aldi στη Βρετανία!

    https://enromiosini.gr/arthrografia/mono-me-qr-kodiko/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!