Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

ΧΡΗ-ΣΙ-ΜΟ-ΤΑ-ΤΟ! Πώς νά καθαρίσετε τό σπίτι σας, μετά από μία πλημμύρα.... [ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ, ποτέ δέν ξέρετε.... ]

 


Κάθε prepper πρέπει να ξέρει τι να κάνει μετά από μια πλημμύρα, επειδή οι πλημμύρες είναι η πιο συχνή φυσική καταστροφή. 

Ένας ετήσιος κίνδυνος πλημμύρας ενός τοις εκατό (μία πλημμύρα στα 100 χρόνια) μπορεί να φαίνεται χαμηλός, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει 25% πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μια πλημμύρα μέσα σε μια υποθήκη 30 ετών.


Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων, επειδή δεν χρειάζεται πολύ νερό πλημμύρας για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν προφυλάξεις, επειδή το νερό της πλημμύρας συνήθως περιέχει λύματα και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Εκτός από τη ζημιά στο νερό, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε διάφορα θέματα υγείας.

Ο καθαρισμός μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε μετά από μια πλημμύρα, αλλά όσο περισσότερο περιμένετε να καθαρίσετε, τόσο χειρότερη θα είναι η ζημιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ξέρετε πώς να καθαρίσετε σωστά μετά από μια πλημμύρα (https://homesteading.news/). (h/t έως PrimalSurvivor.net https://www.primalsurvivor.net/flood-cleanup-steps/)

 

Ο άμεσος καθαρισμός βοηθά στην πρόληψη περαιτέρω ζημιών

Όταν το νερό εισέρχεται στο σπίτι σας μετά από μια πλημμύρα, θα μπορούσατε να αντιμετωπίζετε εκτεταμένες ζημιές, όπως βρεγμένα έπιπλα και συσκευές. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε την ανάπτυξη μούχλας και τη μόλυνση των τροφίμων.

Πρώτα, καλέστε τον ασφαλιστικό σας πράκτορα και αναφέρετε τη ζημιά στο νερό. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να το κάνετε αυτό εντός 24 ωρών.

Ο ασφαλιστικός σας μεσίτης θα πρέπει να είναι σε θέση να συστήσει έναν εργολάβο με εμπειρία στις επισκευές και την αφαίρεση μούχλας. Το σπίτι και τα έπιπλά σας είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μούχλα εάν στεγνώσουν μέσα σε 48 ώρες, οπότε είναι καλύτερο να το κάνετε αμέσως.

Η σοβαρή ζημιά στο νερό απαιτεί επίσης τη βοήθεια ειδικών. Πρέπει επίσης να λάβετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποια αντικείμενα μπορούν να διασωθούν και να καθαριστούν και ποια πρέπει να απορριφθούν.

Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να μεταφέρουν λάσπη, ακατέργαστα λύματα, πετρέλαιο ή χημικά απόβλητα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες βακτηριακές, ιογενείς ή παρασιτικές ασθένειες. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για κατάλληλες μεθόδους καθαρισμού, ειδικά διεξοδική απολύμανση.

Ελέγξτε με τις τοπικές αρχές για να καθορίσετε πώς να απαλλαγείτε από οικιακά αντικείμενα μολυσμένα από λύματα (https://www.cleaninginstitute.org/cleaning-tips/clean-home/cleaning-after-flood-or-emergency) ή που έχουν υγρανθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ορισμένες περιοχές ενδέχεται να έχουν κανονισμούς και ειδικές διαδικασίες για τη συσκευασία, την τοποθέτηση ετικετών και την απόρριψη μολυσμένων αντικειμένων. Θεωρήστε όλο το νερό μη ασφαλές μέχρι να το επιβεβαιώσετε με το τοπικό τμήμα υγείας.

Αυτό περιλαμβάνει το νερό που χρησιμοποιείται για πόση, μαγείρεμα και καθαρισμό.

 

Προμήθειες καθαρισμού μετά από πλημμύρα

Όταν αποθηκεύετε για έκτακτη ανάγκη (https://preparedness.news/), πιθανότατα θα επικεντρωθείτε στο να πάρετε αρκετό φαγητό και πόσιμο νερό για την οικογένειά σας. Αλλά αν η περιοχή σας είναι επιρρεπής σε πλημμύρες, θα θελήσετε επίσης να αποθηκεύσετε διάφορα είδη καθαρισμού.

Για τον καθαρισμό των πλημμυρών, θα χρειαστείτε τα εξής:

· Χλωρίνη

· Βιοκτόνα/δολοφόνος μούχλας

· Κουβάδες

· Απορρυπαντικό πιάτων

· Ανεμιστήρες/αφυγραντήρες

· Εργαλεία χειρός

· Σακούλες απορριμμάτων βαρέως τύπου

· Προστατευτικός εξοπλισμός, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια, πλαστικά γάντια, λαστιχένιες μπότες, γυαλιά και μάσκες

· Φτυάρι

· Σφουγγάρια, βούρτσες απολέπισης και κουρέλια

 

Καθαρισμός μετά από πλημμύρα

Τραβήξτε φωτογραφίες για να καταγράψετε την έκταση των ζημιών από τις πλημμύρες

Θα τα χρειαστείτε για ασφαλιστικούς σκοπούς.

 

Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό πριν από τον καθαρισμό

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν στο νερό της πλημμύρας. Οι μάσκες προσώπου μπορούν να σας προστατεύσουν από μούχλα, οικοδομικά υλικά ή αερομεταφερόμενους ρύπους.

 

Ανοίξτε παράθυρα και πόρτες στο δωμάτιο που καθαρίζετε

Εάν είναι δυνατόν, αφήστε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά όταν τελειώσετε. Εάν η μούχλα αρχίσει να αναπτύσσεται σε επιφάνειες, πλύνετε ή τρίψτε τις με ένα μείγμα από ένα φλυτζάνι χλωρίνη σε ένα γαλόνι νερού.

Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν στον αέρα.

 

Αφαιρέστε όλα τα εμποτισμένα αντικείμενα

Αποθηκεύστε τα υγρά αντικείμενα σε σακούλες απορριμμάτων ή πλαστικούς κάδους έξω από το σπίτι σας.

 

Πετάξτε τα πράγματα που δεν μπορούν να καθαριστούν και να στεγνώσουν μέσα σε 24 έως 48 ώρες

Αυτό περιλαμβάνει πορώδη αντικείμενα όπως χαλιά, μαξιλάρια, στρώματα, λούτρινα κουκλάκια και υφάσματα.

 

Φτυαρίστε τη βρωμιά και τη λάσπη

Εάν έχετε υγρό κενό, χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει.

 

Ανοιχτά πάνελ τοίχου

Τα τοιχώματα των πάνελ είναι πολύ πορώδη και μπορούν να απορροφήσουν νερό πάνω από τη γραμμή πλημμυρών. Το άνοιγμα των πάνελ τοίχου και η αφαίρεση της μόνωσης μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση του γρήγορου στεγνώματος. Απορρίψτε όλες τις γυψοσανίδες ή τη μόνωση που έχει μολυνθεί με νερό πλημμύρας.

 

Καθαρίστε όλες τις μολυσμένες σκληρές επιφάνειες

Χρησιμοποιήστε νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Καθαρά δάπεδα, ξύλινες πόρτες, μεταλλικά έπιπλα, συσκευές και πάγκοι. Ξεπλύνετε τις επιφάνειες με καθαρό νερό μετά.

 

Χρησιμοποιήστε χλωρίνη για να απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορούν να διασωθούν

Για τα περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες, χρησιμοποιήστε ένα φλυτζάνι χλωρίνη ανά πέντε γαλόνια νερού. Ψάξτε για άοσμη οικιακή χλωρίνη με συγκέντρωση υποχλωριώδους νατρίου μεταξύ 5% και 9%.

Αφήστε τις επιφάνειες ή τα αντικείμενα να στεγνώσουν στον αέρα μετά την απολύμανση. Εάν έχετε ανεμιστήρα και είναι ασφαλές να τον χρησιμοποιήσετε (χωρίς ηλεκτρικούς κινδύνους), ενεργοποιήστε τον για να διευκολύνετε το στέγνωμα.

 

Καθαρίστε την μούχλα

Εάν η μούχλα αρχίσει να αναπτύσσεται σε επιφάνειες, πλύνετε ή τρίψτε τις με ένα μείγμα από ένα φλυτζάνι χλωρίνη σε ένα γαλόνι νερού. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν στον αέρα.

Ποτέ μην αναμιγνύετε χλωρίνη με προϊόντα καθαρισμού αμμωνίας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Εάν δεν είστε σίγουροι για ένα υγρό αντικείμενο, πετάξτε το. Αφήνοντας υγρά αντικείμενα στο σπίτι σας αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης μούχλας. (Σχετικά: Είδη καθαρισμού DIY: 3 απλές συνταγές για σπιτικά προϊόντα καθαρισμού. https://naturalnews.com/2022-08-11-diy-3-recipes-homemade-cleaning-products.html)

 

Καθαρισμός επιφανειών κουζίνας

Πρέπει να καθαρίσετε καλά την κουζίνα σας μετά από μια πλημμύρα, επειδή εκεί προετοιμάζετε και μαγειρεύετε φαγητό για την οικογένειά σας.

Αντικείμενα όπως πιάτα, γυάλινα σκεύη, ράφια ντουλαπιών, ψυγεία, σόμπες και περιοχές όπως πάγκοι κουζίνας που έχουν έρθει σε επαφή με νερό πρέπει να πλένονται καλά με ζεστό νερό και σαπούνι, να ξεπλένονται και να απολυμαίνονται.

Για να απολυμάνετε την κουζίνα σας, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα 3/4 φλιτζανιού υγρού λευκαντικού χλωρίου ανά γαλόνι νερού. Κρατήστε τις επιφάνειες υγρές για δύο λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Ξύλινα και πλαστικά αντικείμενα, όπως σανίδες κοπής, σκεύη και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό πρέπει να απορρίπτονται επειδή μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον καθαρισμό και την απολύμανσή τους.

 

Οδηγίες καθαρισμού για συγκεκριμένα αντικείμενα

Χρησιμοποιείτε καθαρό νερό μόνο κατά την απολύμανση. Εάν υπάρχει συμβουλή βρασμού νερού, βράστε το νερό πριν το αναμίξετε με χλωρίνη.

 

Βιβλία και έγγραφα

Καταψύξτε βιβλία και έγγραφα σε σφραγισμένη σακούλα με φερμουάρ μέχρι να τα στεγνώσετε σωστά. Ξεπαγώστε και τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτιού στυπώματος μεταξύ των σελίδων για να τις βοηθήσετε να στεγνώσουν.

 

Παιδικά παιχνίδια

Πετάξτε όλα τα μαλακά και λούτρινα παιχνίδια και τα παιχνίδια με οπές έγχυσης που ήρθαν σε επαφή με το νερό της πλημμύρας.

Καθαρίστε τα μη πορώδη παιχνίδια με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Μόλις στεγνώσει, απολυμάνετε με διάλυμα χλωρίνης (ένα φλυτζάνι χλωρίνη σε πέντε γαλόνια νερού).

 

Ενδύματα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα

Τινάξτε τη λάσπη κάτω από τα αντικείμενα πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Προσθέστε ένα φλυτζάνι χλωρίνη στον κύκλο πλύσης.

Εάν τα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν με χλωρίνη, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό λαδιού πεύκου.

 

Μαξιλάρια από πούπουλα και αφρώδες ελαστικό

Πλύνετε τα μαξιλάρια στο πλυντήριο ρούχων με ένα φλυτζάνι χλωρίνη που προστίθεται στον κύκλο πλύσης. Πλύνετε έως και δύο μαξιλάρια κάθε φορά για να αποφύγετε τον συνωστισμό στο πλυντήριο.

Χρησιμοποιήστε έναν επιπλέον κύκλο ξεβγάλματος, στη συνέχεια στεγνώστε στο στεγνωτήριο ή κρεμάστε για να στεγνώσει στον αέρα.

 

Είδη διατροφής

Πετάξτε φρέσκα τρόφιμα και τρόφιμα των ντουλαπιών που άγγιξαν βρώμικο νερό πλημμύρας. Αυτό περιλαμβάνει μη ανοιγμένα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία, όπως σάλτσες και κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία μπορεί να φαίνονται ασφαλή, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει καπάκι που θα κρατήσει έξω το νερό εάν το δοχείο έχει έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας. Τα δοχεία κονσερβοποιημένων προϊόντων μπορεί να αναπτύξουν σκουριά μετά την έκθεσή τους στο νερό.

Οι χάρτινες ετικέτες σε γυάλινα δοχεία και δοχεία μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια και άλλους ρύπους στα νερά των πλημμυρών.

Πετάξτε τα ακόλουθα αντικείμενα στο ντουλάπι ή το ψυγείο σας:

  • Κονσερβοποιημένα προϊόντα
  • Δοχεία με επένδυση από φελλό ή κερωμένο χαρτόνι, pop-tops, αποφλοιωμένες επιφάνειες ή σφραγίδες παραφίνης
  • Εύκαμπτα δοχεία, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων, χαρτιού, αλουμινόχαρτου και σελοφάν
  • Τρόφιμα σε κουτιά από χαρτόνι
  • Συρραπτικά αποθηκευμένα σε δοχεία
  • Κλειστά κοντέινερ
  •  

Μη πορώδεις επιφάνειες τροφίμων

Πλύνετε μη πορώδεις επιφάνειες τροφίμων όπως πιάτα, σκεύη και πάγκους με ζεστό νερό και σαπούνι.

Ξεπλύνετε και απολυμάνετε τα με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη σε ένα γαλόνι καθαρού νερού. Αφήστε στην άκρη μικρά αντικείμενα σε καθαρή επιφάνεια για να στεγνώσουν στον αέρα.

 

Φωτογραφίες

Στοιβάξτε υγρές φωτογραφίες ανάμεσα σε καθαρά φύλλα χαρτιού κεριού και βάλτε τις σε μια τσάντα με φερμουάρ. Παγώστε την τσάντα για να επιβραδύνετε τη ζημιά.

Ξεπαγώστε και στεγνώστε τις φωτογραφίες στον αέρα όταν είστε έτοιμοι να τις καθαρίσετε.

 

Πορώδεις επιφάνειες τροφίμων

Πετάξτε αντικείμενα όπως μπιμπερό και θηλές, κεραμικά, ξύλινες σανίδες κοπής και μαλακά πλαστικά που έχουν αγγίξει τα νερά της πλημμύρας.

Όταν αντιμετωπίζετε τις συνέπειες μιας πλημμύρας (https://shtf.news/), καθαρίστε και απολυμάνετε αντικείμενα που μπορούν να διασωθούν για να μειώσετε περαιτέρω ζημιές στην ιδιοκτησία σας.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για μη τοξικά συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για προϊόντα καθαρισμού DIY (https://www.brighteon.com/99852396-0364-4968-8818-a722637333f7).

Αυτό το βίντεο είναι από το κανάλι snobbish prepper στο Brighteon.com.

 

Περισσότερες σχετικές ιστορίες:

Μούχλα, ANTIO: 5 μη τοξικές συνταγές καθαρισμού μούχλας DIY (https://naturalnews.com/2021-08-13-non-toxic-diy-mold-cleaner-recipes.html).

Χωρίς δύναμη, χωρίς φασαρία: 6 φυσικοί τρόποι για να αφαιρέσετε τη μούχλα (https://naturalnews.com/2020-06-25-6-natural-ways-to-remove-mold.html).

Επιβίωση 101: 5 λόγοι για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές δωμάτιο ή καταφύγιο καταιγίδας (https://naturalnews.com/2021-06-21-survival-101-5-reasons-to-set-up-a-safe-room-or-storm-shelter.html).

 

Οι πηγές περιλαμβάνουν:

PrimalSurvivor.net

CleaningInstitute.org

Brighteon.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.newstarget.com/2023-06-16-prepping-tips-cleaning-up-home-after-flood.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!