Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

"ΤΟ ΠΙΑΣΑΜΕ"! ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ! O ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Julian ASSANGE, ΕΧΤΙΣΕ ΚΑΡΡΙΕΡΑ, ΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ!.... ( Ασφαλώς! )

 


Ο Jonathan Swift, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που μόλις απέρριψε την προσπάθεια του Julian Assange να σταματήσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, είναι ο πρώην κορυφαίος δικηγόρος της κυβέρνησης και προηγουμένως υπερασπίστηκε τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών.

Mark Curtis

16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

 

  • Ο Swift ανέλαβε να ενεργήσει για λογαριασμό των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών σε τουλάχιστον εννέα νομικές υποθέσεις
  • Οι «αγαπημένοι του πελάτες ήταν οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών» ενώ εκπροσωπούσε την κυβέρνηση

 


Ο Jonathan Swift, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που απέρριψε την έφεση του Julian Assange κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, έχει μακρά ιστορία υπηρεσίας για τα κυβερνητικά τμήματα που διώκουν τώρα τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Ο Swift, ο οποίος αποφάνθηκε εναντίον του Assange στις 6 Ιουνίου, ήταν προηγουμένως ο ....αγαπημένος δικηγόρος της κυβέρνησης.

Εργάστηκε ως «First Treasury Counsel» – ο κορυφαίος δικηγόρος της κυβέρνησης – από το 2006 έως το 2014, μια θέση στην οποία συμβούλευε και εκπροσωπούσε την κυβέρνηση σε μεγάλες δικαστικές διαφορές.

Ο Swift ενήργησε για λογαριασμό των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις, σύμφωνα με το 'Declassified'. Διετέλεσε επίσης εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρώτου Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών.

O Swift εκπροσώπησε επίσης το Foreign Office σε τουλάχιστον δύο νομικές υποθέσεις, το 2011 και το 2015 (https://www.ucpi.org.uk/wp-content/uploads/2017/02/Secretary-of-State-for-the-Foreign-Office-and-Commonwealth-Affairs-v-Maftah-and-Khaled-2011-EWCA-Civ-.pdf).

Ενώ οι δικηγόροι είναι ανεξάρτητοι, εκείνοι που εκπροσωπούν τακτικά την κυβέρνηση στις υποθέσεις υψηλότερου 'προφίλ', πρέπει να «ερευνηθούν» για να το πράξουν, μεταξύ άλλων μέσω ελέγχου ασφαλείας.

Όταν παραιτήθηκε από τη θέση του Πρώτου Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών τον Μάρτιο του 2014, το γραφείο (https://www.lawgazette.co.uk/practice/first-treasury-counsel-steps-down/5040548.article) του γενικού εισαγγελέα «εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολύτιμη υποστήριξη, τις συμβουλές και την υπεράσπιση του Jonathan κατά τη διάρκεια της θητείας του ως FTC».

Αναφέρθηκε (https://www.theguardian.com/law/2013/oct/23/two-lawyers-3m-fees-government) το 2013 ότι ο Swift είχε πληρωθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο λίρες(!!!!!!) - £ 975.075 - τα προηγούμενα τρία χρόνια για την εκπροσώπηση της κυβέρνησης.

Ο Swift προεδρεύει τώρα της υπόθεσης έκδοσης του Assange που μάχεται το Υπουργείο Εσωτερικών για το οποίο εργάστηκε προηγουμένως.

Όπως και με προηγούμενους δικαστές (https://declassifieduk.org/?s=assange) που έχουν αποφανθεί εναντίον του Assange, η υπόθεση εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με θεσμικές συγκρούσεις συμφερόντων στην καρδιά του νομικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αγαπημένοι πελάτες»

O Swift διορίστηκε αναπληρωτής δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου το 2016 και τακτικός δικαστής τον Αύγουστο του 2018. Μια συνέντευξη (https://www.counselmagazine.co.uk/articles/interview-jonathan-swift-qc) τον Ιούνιο του 2018 με τον Swift σε μια νομική δημοσίευση σημείωσε ότι «οι αγαπημένοι του πελάτες ήταν οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών», αναφερόμενος στην εποχή του ως Πρώτος Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών.

«Παίρνουν στα σοβαρά την προετοιμασία και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων: μια πραγματική δέσμευση για να γίνουν τα πράγματα σωστά», φέρεται να είπε.

Η συνέντευξη ανέφερε επίσης ότι o Swift εργαζόταν για «ξένες κυβερνήσεις», αν και το 'Declassified' δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποιες κυβερνήσεις ήταν αυτές.

Ο Swift ανέλαβε την τρέχουσα θέση του δικαστή που είναι υπεύθυνος για το Διοικητικό Δικαστήριο το 2020 (https://en.wikipedia.org/wiki/Administrative_Court_(England_and_Wales)). Ένας μακροχρόνιος QC με την εξέχουσα δικηγορική εταιρεία 11KBW, ήταν το 2018 επίσης νομικός σύμβουλος (https://democracy.cityoflondon.gov.uk/ieListDocuments.aspx?MId=20241) σε επιτροπή της City of London Corporation.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, o Swift αποφάσισε (https://www.theguardian.com/uk-news/2022/jun/10/uk-deportation-flight-rwanda-can-go-ahead-high-court-judge-rules) ότι μια πτήση απέλασης στη Ρουάντα θα μπορούσε να προχωρήσει, αρνούμενος να δεχτεί επιχειρήματα για να σταματήσει η πτήση αρκετών αιτούντων άσυλο που αντιμετωπίζουν μετεγκατάσταση στη Ρουάντα.

Υποθέσεις εθνικής ασφάλειας

Αρκετές υποθέσεις στις οποίες ο Swift ενήργησε για λογαριασμό της κυβέρνησης ενώ ήταν Σύμβουλος του Πρώτου Υπουργείου Οικονομικών αφορούσαν την εθνική ασφάλεια, για την οποία ο δικαστής αναμένεται να υιοθετήσει μια αμερόληπτη προσέγγιση.

Ο Swift εκπροσώπησε (https://www.counselmagazine.co.uk/articles/interview-jonathan-swift-qc) το Υπουργείο Οικονομικών στην πρώτη υπόθεση ενώπιον του νέου Ανώτατου Δικαστηρίου το 2009, σχετικά με τις διεθνείς κυρώσεις κατά των τρομοκρατών.

Το 2014 ενήργησε για λογαριασμό του υπουργού Άμυνας σε μια υπόθεση (https://www.bbc.co.uk/news/uk-27789919) εναντίον τριών πρώην διερμηνέων για τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κέρδισαν το δικαίωμα να φέρουν την υπόθεσή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο για εικαζόμενες διακρίσεις. Οι διερμηνείς υποστήριξαν ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο και θα έπρεπε να τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στη Βρετανία.

Σε μια προηγούμενη υπόθεση, το 2007, ο Swift εκπροσώπησε (https://publications.parliament.uk/pa/ld200708/ldjudgmt/jd071212/jedda-1.htm) επίσης το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια υπόθεση εναντίον ενός υπηκόου του Ηνωμένου Βασιλείου / Ιράκ που είχε κρατηθεί από βρετανικά στρατεύματα σε εγκαταστάσεις κράτησης στο Ιράκ. Ο άνδρας υποστήριξε ότι η κράτησή του παραβίασε τα δικαιώματά του βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αρκετές υποθέσεις στις οποίες ο Swift ενήργησε για λογαριασμό της κυβέρνησης, ενώ ο Πρώτος Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών αφορούσαν την εθνική ασφάλεια»

Πολλές από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για τις οποίες οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διώξουν τον Assange σχετίζονται με τη δυτική στρατιωτική συμπεριφορά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μια άλλη από τις υποθέσεις του Swift ως First Treasury Counsel αφορούσε την αποκάλυψη πληροφοριών στο κοινό. Ενήργησε για λογαριασμό του γενικού εισαγγελέα σε μια μακροχρόνια υπόθεση ελευθερίας της πληροφόρησης που άσκησε ο Guardian επιδιώκοντας να δημοσιοποιήσει την ιδιωτική αλληλογραφία μεταξύ του πρίγκιπα Καρόλου και υπουργών της κυβέρνησης.

Τον Φεβρουάριο του 2014, ο γενικός εισαγγελέας Dominic Grieve μπλόκαρε τη δημοσίευση των επιστολών, ακυρώνοντας ένα ανεξάρτητο δικαστήριο ελευθερίας της πληροφόρησης που είχε διατάξει την απελευθέρωσή τους.

Ο Swift, ενεργώντας για λογαριασμό του Grieve, δήλωσε (https://www.theguardian.com/uk-news/2014/feb/25/attorney-general-veto-prince-charles-letters-court) στο δικαστήριο ότι ο υπουργός «είχε το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη για θέματα δημόσιου συμφέροντος από το δικαστήριο».

Απόφαση

Απορρίπτοντας την έφεση από τους δικηγόρους του Assange, ο Swift απέρριψε (https://www.thecanary.co/wp-content/uploads/2023/06/2023.06.06-Assange-vs-USA-NOTIFICATION-of-the-Judges-decision-Crim-PR-50.22.pdf) απότομα και τους οκτώ λόγους των επιχειρημάτων τους ως «τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να επαναληφθούν τα εκτεταμένα επιχειρήματα που προβλήθηκαν και απορρίφθηκαν από τον Περιφερειακό Δικαστή», ο οποίος είχε προηγουμένως αποφανθεί για την υπόθεση.


Η οργάνωση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι (https://rsf.org/en/uk-julian-assange-dangerously-close-extradition-following-high-court-rejection-appeal) η απόφαση του Swift έφερε τον Assange «επικίνδυνα κοντά στην έκδοση».

Πρόσθεσε ότι είναι «παράλογο ότι ένας δικαστής μπορεί να εκδώσει μια τρισέλιδη απόφαση, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Julian Assange στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του και να επηρεάσει μόνιμα το κλίμα για τη δημοσιογραφία σε όλο τον κόσμο».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να εκδώσει τον Assange προκειμένου να τον δικάσει σε σχέση με τήν δημοσίευση από το WikiLeaks διαβαθμισμένων εγγράφων, που διέρρευσαν και ενημέρωναν το δημόσιο συμφέρον σε όλο τον κόσμο.

Ο Assange αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης 175 ετών (!!!!) και θα είναι ο πρώτος εκδότης, που διώκεται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://declassifieduk.org/judge-who-ruled-against-assange-built-career-as-barrister-defending-u-k-government/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!