Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΟΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;;; (χρωστικές Ε 110, Ε 124)




Ποιος θα έλεγε όχι σε αυτή την δροσερή απόλαυση ή μήπως θα έπρεπε;
Φωτογραφία: iStock

Πρώτα στα ρούχα, στη συνέχεια στο ποτήρι -
 "εξαιρετικά καρκινογόνες" χρωστικές ουσίες στο δημοφιλές ποτό Aperol Spritz

Από την Fenja Lindau

Είναι ευρέως γνωστό ότι το αλκοόλ δεν είναι υγιεινό, αλλά παρ' όλα αυτά, πίνεται. 


Σε συνδυασμό, ωστόσο, με τεχνητές βαφές, το αποτέλεσμα είναι ένα επικίνδυνο μείγμα.


Vegan, χωρίς γλουτένη και πόσιμο. Έτσι περιγράφουν οι οπαδοί του Aperol το αγαπημένο τους ποτό Aperol Spritz, το οποίο είναι θρυλικό, ειδικά το καλοκαίρι. 


Είτε περπατάτε στον πεζόδρομο είτε απευθείας στο λιμάνι - ξανά και ξανά μπορείτε να δείτε το λαμπερό κόκκινο-πορτοκαλί του ήλιου σε κοκτέηλ στα χέρια των επισκεπτών στα εστιατόρια. Συνήθως αποτελείται από Aperol, Prosecco ή αφρώδες κρασί, παγάκια και μια φέτα πορτοκαλιού.


Αν ψάξετε για τα συστατικά στην ετικέτα της φιάλης Aperol, θα βρείτε τη σημείωση "Bitter with coloring". Αυτό είναι το μόνο που λέει. Λόγος αρκετός για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο ποτό.


Κατά την έρευνα στο Διαδίκτυο, γίνεται γρήγορα σαφές ότι το Aperol είναι ένα απόσταγμα που αποτελείται από ραβέντι, φλοιό cinchona, γεντιανή, πικρά πορτοκάλια, βότανα και αλκοόλ. 


Το πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα του ποτού οφείλεται στις τεχνητές χρωστικές E110 (κίτρινο-πορτοκαλί S) και E 124 (κοχενικό κόκκινο A), οι οποίες ανήκουν στις λεγόμενες αζωχρωστικές.


Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον χημικό καθηγητή Michael Braungart, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Αμβούργου, αποδείχθηκε ότι συνάντησε επίσης τους επισκέπτες που έπιναν Aperol Spritz στις διακοπές του. 


Λέει: «Το E110 και το E124 είναι δύο πραγματικά εξαιρετικά καρκινογόνα αζωχρώματα. 


Αγωνίζομαι όλη μου τη ζωή για να βγουν τα πράγματα από τα υφάσματα – και τώρα οι άνθρωποι τα πίνουν».




Υπερκινητικότητα και χρωστικές

Μια μελέτη του 2007 από το Σαουθάμπτον βρήκε μια σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης χρωστικών, συμπεριλαμβανομένων των E102 (ταρτραζίνη), E104 (κίτρινο κινολίνης), E110, E122 (καρμοϊσίνη), E124, E129 (κόκκινο allura) και E211 (συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο) και την υπερκινητική συμπεριφορά των παιδιών ηλικίας τριών και οκτώ έως εννέα ετών.


Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) υπέβαλε τη μελέτη σε αρχική επανεξέταση το επόμενο έτος. 


Ως εκ τούτου, διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτελέσει τη βάση για την επανεκτίμηση των επιτρεπόμενων επιπέδων πρόσληψης. 


Η αρνητική στάση δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι η μελέτη δεν έδειξε ακριβώς ποια πρόσθετα είχαν προκαλέσει την επίδραση στα παιδιά και ότι δεν εξετάστηκαν μεμονωμένα πρόσθετα.


Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων είχε παρόμοια άποψη, επειδή οι «παρατηρούμενες επιπτώσεις ήταν μικρές». 


Δεν μπορεί να συναχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατάποσης των προσθέτων και της υπερκινητικής συμπεριφοράς.


Ταυτόχρονα, το ινστιτούτο δήλωσε σε δελτίο τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου 2007: «Δεδομένου ότι τα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των συστατικών, οι καταναλωτές μπορούν να απέχουν από την κατανάλωση αντίστοιχων τροφίμων και ποτών εάν θέλουν να αποκλείσουν την πρόσληψη των ουσιών που εξετάζονται ως προληπτικό μέτρο».


Τον Νοέμβριο του 2009, κατά τη διάρκεια συστηματικής επανεξέτασης των προσθέτων τροφίμων εντός της Ε.Ε., η EFSA μείωσε τελικά την πρόσθετη ημερήσια πρόσληψη για τα E110 και E124 καθώς και για το E104 (κίτρινη κινολίνη) από 2,5 χιλιοστόγραμμα σε 1,0 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους. 


Αλλά μόλις λίγα χρόνια αργότερα, η τιμή αυξήθηκε στα 4,0 χιλιοστόγραμμα. Βάσει νέων μελετών, η EFSA έκρινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος.




Χρωστικές σε άλλα τρόφιμα

Στην πραγματικότητα, αυτά τα τεχνητά χρώματα δεν βρίσκονται μόνο σε συνδυασμό με το Aperol. Περιέχονται επίσης σε μια μεγάλη ποικιλλία τροφίμων. 


Στη Γερμανία μπορείτε να βρείτε:

Το E110 χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής, προϊόντα αρτοποιίας, περιτύλιγμα κρέατος και λουκάνικων, υποκατάστατα σολομού, φρέσκο αυγοτάραχο, μουστάρδα, σάλτσες, χορτοφαγικά πρωτεϊνικά προϊόντα, τρόφιμα διατροφής, συμπληρώματα διατροφής, αρωματισμένα ποτά και κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και επιδόρπια.


Το E124 σε ποτά, αναψυκτικά, είδη ζαχαροπλαστικής, ζελέ φρούτων, μαρμελάδες και μαρμελάδες, επικάλυψη τυριών, βερνίκι χρώματος για κουφέτα.


Επομένως, αξίζει να ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά των τροφίμων.


Στην Ελβετία, οι βαφές E110, E122 (καρμοϊσίνη), E124, E129 (κόκκινο Allura) και E151 (λαμπρό μαύρο) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μη αλκοολούχα γλυκά ποτά, αλλά απαγορεύονται στο γάλα και τα υποκατάστατα κρέατος.


ΣΧΕΤΙΚΑ:









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!