Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Διέρρευσαν ΝΕΑ σχέδια επιτήρησης της Ε.Ε..




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει ακόμη περισσότερο στους πολίτες της. 

Η παρακολούθηση των συσκευών "SMART" πρόκειται να επεκταθεί σημαντικά.


5 Ιουνίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,7 λεπτά


Ένα εσωτερικό έγγραφο πρότασης, το οποίο προετοιμάστηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης. 


Ακόμη και αν τα σχέδια δεν εφαρμοστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, το έγγραφο δείχνει εντυπωσιακά αυτό που θέλει η Επιτροπή: μια μαζική επέκταση της επιτήρησης. 


Από το WhatsApp μέχρι το «έξυπνο» ψυγείο – σχεδόν όλες οι συσκευές πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση (ακόμη περισσότερο) στο μέλλον.



Η Ε.Ε. σε ρόλο Μεγάλου Αδελφού

Για παράδειγμα, το t-online αναφέρει αποκλειστικά στο χαρτί, το οποίο λειτουργεί σε 28 σελίδες 42 σημεία για αυστηρότερη επιτήρηση. 


Τα σχέδια, με τίτλο «Συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της πρόσβασης σε ψηφιακά δεδομένα για τη διασφάλιση αποτελεσματικής επιβολής του νόμου», θα «αντιπροσωπεύουν μια άνευ προηγουμένου εισβολή στην ιδιωτική ζωή κάθε πολίτη της Ε.Ε.», λένε οι υπέρμαχοι της προστασίας δεδομένων.


Φυσικά, η Επιτροπή δεν ενδιαφέρεται για ένα τεράστιο κτίριο επιτήρησης – λέει. 


Επισήμως, θέλει να «αναλάβει δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος και να εντοπίσει και να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε πρώιμο στάδιο». 


Γι' αυτό, η ιδιωτική ζωή ή το απόρρητο της αλληλογραφίας πρέπει να εγκαταλειφθεί. 


Ως εκ τούτου, η νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στις «νέες τεχνικές δυνατότητες των εγκληματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό χώρο και σχεδιάζουν πιθανές πράξεις».


Για παράδειγμα, οι ερευνητές θα πρέπει να είναι σε θέση να καταργήσουν την κρυπτογράφηση των υπηρεσιών messenger όπως το WhatsApp στο μέλλον, μια παλιά επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλει ένα "κύριο κλειδί". Εάν κατασκευαστές όπως η Apple, η Google ή η Meta δεν συνεργαστούν, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατές οι κυρώσεις.


Επί του παρόντος, δεν είναι δυνατό για τους ερευνητές να παρακάμψουν την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο των υπηρεσιών messenger. Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται στο τηλέφωνο του αποστολέα και αποκρυπτογραφούνται μόνο στον παραλήπτη. 


Δεν υπάρχει κερκόπορτα. 


Έτσι, οι ερευνητές μπορούν μόνο να προσπαθήσουν να ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνα και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τις συνομιλίες. 


Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ και δεν χρειάζεται να λειτουργήσει. 


Ωστόσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν την επιλογή να επαναφέρουν τα διαγραμμένα μηνύματα εάν κατάσχουν τις τελικές συσκευές.


Αλλά το έγγραφο δεν αφορά μόνο διαφανείς συνομιλίες. Το «Διαδίκτυο των πραγμάτων» – ένα ουσιαστικό μέρος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης – βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο. Το σχέδιο αναφέρει:


«Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μεγάλη τυποποίηση και ότι αυτό περιλαμβάνει επίσης το Διαδίκτυο των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των συνδεδεμένων αυτοκινήτων καθώς και όλων των μορφών συνδεσιμότητας».


Αυτό θα επηρεάσει επίσης οικιακούς βοηθούς όπως το Google Home, η Alexa ή το Apple Assistant, καθώς και έξυπνα ψυγεία ή παρόμοιες συσκευές. 


Εδώ θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, η χρήση τους. 


Όποιος έχει παρακολουθήσει τις αποκαλύψεις του Edward Snowden γνωρίζει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ μπορούν ήδη να το κάνουν ούτως ή άλλως.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προφανώς θέλει παρόμοιες εξουσίες.


Η αμφιλεγόμενη και αντισυνταγματική διατήρηση δεδομένων ζητείται επίσης και πάλι στο έγγραφο. 


Οι υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων του Κόμματος των Πειρατών λένε για την πρωτοβουλία της Επιτροπής που διέρρευσε: «Ο,τιδήποτε κάνουμε, πού κινούμαστε και με ποιον επικοινωνούμε θα πρέπει να είναι ορατό ανά πάσα στιγμή και χωρίς εμπόδια».


Εικόνα: pixabay



ΠΗΓΗ: Neue EU-Überwachungspläne durchgesickert (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!