Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ο Πούτιν κατονομάζει τις συνθήκες ειρήνης




Σε ομιλία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε τις συνθήκες ειρήνης και προσέφερε τον τερματισμό της σύγκρουσης.



14 Ιουνίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2,3 λεπτά


Είναι πιθανώς κατανοητό ως αντίδραση στην επερχόμενη «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» στην Ελβετία, στην οποία η Ρωσσία δεν προσκλήθηκε και οι χώρες BRICS απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό. 

Επειδή εκεί η Ουκρανία θα διαμορφώσει τους όρους ειρήνης της και αυτοί είναι γενικά γνωστοί: πλήρης απόσυρση της Ρωσσίας (επίσης από την Κριμαία), πληρωμές αποζημιώσεων, εν ολίγοις: νικηφόρα ειρήνη και παράδοση του επιτιθέμενου. 
Αυτό δεν θα αντανακλούσε την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης. 

Την Παρασκευή, ο Πούτιν ανέφερε επίσης τους όρους του για να μπορέσει να ξεκινήσει «ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες».


Εκχώρηση εδάφους και ουδέτερη Ουκρανία

Ο όρος δεν αποτελεί έκπληξη: «Η Ουκρανία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις νέες ρωσικές περιοχές πριν ξεκινήσουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες», λέει ο Πούτιν. Αυτό αφορά το Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα, τη Ζαπορόζιε και, φυσικά, την Κριμαία. Με εξαίρεση την Κριμαία, καμμία περιοχή δεν βρίσκεται πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο.

Σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022, όταν η Ουκρανία διαπραγματεύτηκε με τη Ρωσσία πρώτα στο Μινσκ και μετά στην Κωνσταντινούπολη, οι αξιώσεις της Ρωσσίας έχουν αυξηθεί. 

Εκείνη την εποχή, οι τέσσερεις περιοχές δεν είχαν ακόμη αναγνωριστεί ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τώρα η κατάσταση έχει ήδη αλλάξει σημαντικά.

Ο Πούτιν εγείρει πολλά σημεία, αμφίβολα αν θα συζητηθούν σοβαρά στη Δύση. Δεν είναι ιδιαίτερα καινούργια.

▪️Η Μόσχα θα παύσει αμέσως το πυρ και θα δηλώσει την ετοιμότητά της να διαπραγματευτεί αφού το Κίεβο αποσύρει στρατεύματα από το έδαφος νέων περιοχών της Ρωσσίας.

▪️Η δεύτερη προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις είναι η δήλωση του Κιέβου ότι εγκαταλείπει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Για μια ειρηνική λύση, η Ρωσσία χρειάζεται επίσης ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα καθεστώς για την Ουκρανία.

Στη διατύπωση, ο Ρώσσος πρόεδρος δηλώνει:

«Μόλις το Κίεβο ξεκινήσει μια πραγματική απόσυρση στρατευμάτων και ανακοινώσει επίσης την άρνησή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα διατάξουμε αμέσως κατάπαυση του πυρός και θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».

Ο Πούτιν δεν θέλει να παγώσει την σύγκρουση  αλλά να την τερματίσει εντελώς, εξήγησε. Για τον σκοπό αυτόν, έπρεπε να γίνει διαπραγμάτευση μιας θεμελιώδους συμφωνίας. Θα προταθεί επίσης η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσσίας.

Εν μέσω της συνόδου κορυφής της G7, ο Πούτιν προσπαθεί να αντιστρέψει τα δεδομένα και κάνει «άλλη μια πραγματική ειρηνευτική πρόταση» στη Δύση. Αν η Δύση αρνηθεί να μιλήσει γι' αυτό, τότε «η ευθύνη για την αιματοχυσία» βρίσκεται επίσης εκεί. Και περαιτέρω λέει:

«Αν η Ευρώπη θέλει να διατηρηθεί ως ένα από τα ανεξάρτητα κέντρα της παγκόσμιας ανάπτυξης και ως ο πολιτιστικός πόλος του πλανήτη, σίγουρα χρειάζεται καλές, καλές σχέσεις με τη Ρωσσία. Και, το πιο σημαντικό, είμαστε έτοιμοι γι' αυτό».
 


ΠΗΓΗ: Putin nennt Friedensbedingungen (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!