Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Τώρα τα πράγματα γίνονται δύσκολα: το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τα ηνία στην Ουκρανία



Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν ελέγξει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. 

Τώρα το ΝΑΤΟ παίρνει τα ηνία – από φόβο ενός «εσωτερικού εχθρού». 

Αλλά και για να παρέμβει ακόμη περισσότερο.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν το λεγόμενο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέκταση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Το σχέδιο της συμμαχίας αφορά ιδιαίτερα την επιθυμία του ΝΑΤΟ να αναλάβει τον διεθνή συντονισμό των παραδόσεων όπλων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο μέλλον, αναφέρει το dpa.

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ θεωρείται επίσης προληπτικό μέτρο σε περίπτωση πιθανής επιστροφής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου είχαν εγείρει αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία υπό την ηγεσία του στον αμυντικό πόλεμο κατά της Ρωσσίας.

Το ΝΑΤΟ προστατεύει τον εαυτό του, θα λέγαμε, από έναν «εσωτερικό εχθρό» – και από το ενδεχόμενο, αν όχι πιθανό, αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε κόστος. Ωστόσο, οι Σύμμαχοι έκαναν μια μικρή παραχώρηση.


«Αποστολή ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

Το νέο έργο δεν θα ονομάζεται τελικά «Αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. 

Η Γερμανία ήταν αντίθετη - επειδή αυτό ακουγόταν σαν αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσσία για προπαγάνδα εναντίον της συμμαχίας, ειπώθηκε στο Βερολίνο.

Μια ανησυχία που είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Διότι, φυσικά, ο πόλεμος για την Ουκρανία είναι εδώ και καιρό μια αποστολή του ΝΑΤΟ. Και οι στρατιώτες πιθανότατα σύντομα θα σταλούν – μεταμφιεσμένοι ως «στρατιωτικοί εκπαιδευτές». 

Η Γαλλία έχει εδώ και καιρό ειδικές δυνάμεις στο έδαφος και ο πρόεδρος Μακρόν πειραματίζεται τώρα με έναν «συνασπισμό των προθύμων».

Οι επικριτές ήδη επισημαίνουν ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ ξεκίνησε με παρόμοιο τρόπο – με την αποστολή Αμερικανών «εκπαιδευτών» στο μέτωπο

Οι ΗΠΑ έχουν μάθει από την ιστορία και έχουν εγκαταστήσει περισσότερες διασφαλίσεις. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ στερείται αυτών – γι' αυτό τα πράγματα γίνονται δύσκολα τώρα...

Περισσότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία εδώ

Υ.Γ. Για την αποστολή στην Ουκρανία, η οποία δεν μπορεί να ονομαστεί έτσι, το ΝΑΤΟ θα χτίσει ένα νέο αρχηγείο στη Γερμανία. Προφανώς, το Βίσμπαντεν (*) προορίζεται ως τοποθεσία για την ομάδα σχεδιασμού πολέμου, η οποία θα αριθμοί δύναμη μέχρι 700 άνδρες. Η βάση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη βρίσκεται επίσης εκεί. Πόσο όμορφα ταιριάζουν όλα μαζί...
 

ΠΗΓΗ: Jetzt wird's brenzlig: Die Nato übernimmt das Ruder in der Ukraine - Lost in EUrope







(*)



Το Βίσμπαντεν αποκτά την έδρα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία


14 Ιουνίου 2024
από Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά


Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ προβλέπει ένα αρχηγείο στην Ουκρανία. Η Γερμανία επιλέχθηκε γι' αυτό, πιο συγκεκριμένα το Wiesbaden.

Ένα αρχηγείο χτίζεται για την προγραμματισμένη επέκταση των προσπαθειών του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσσίας. 

Εκεί, θα συντονίζονται οι παραδόσεις όπλων – το ΝΑΤΟ υποχρεώνει τώρα όλες τις χώρες μέλη να παραδώσουν το πολεμικό υλικό τους στην Ουκρανία – και η εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Η έδρα θα εγκατασταθεί στο Wiesbaden. Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο εσωτερικές πηγές.

Έλεγχος των ΗΠΑ

Το Βίσμπαντεν είναι ήδη η βάση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη. Επιπλέον, ένας στρατηγός τριών αστέρων θα αναφέρεται τώρα απευθείας στον αρχηγό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δημοσιογράφος Henning Rosenbusch αναφέρεται στη δομή του ΝΑΤΟ: «Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μία από τις έντεκα παγκόσμιες (!) Διοικήσεις των ΗΠΑ, εδρεύει στη Στουτγάρδη ούτως ή άλλως. Και ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR), ο Γερμανός Ανώτατος Διοικητής των Συμμάχων στην Ευρώπη, είναι ΠΑΝΤΑ ένας Αμερικανός ως ο αρχιστράτηγος υπεύθυνος για τη στρατιωτική στρατηγική για όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο δείχνει πιθανώς ότι η Δύση δεν αναμένει ειρήνη στο εγγύς μέλλον, αλλά μάλλον συνέχιση του πολέμου. 

Η Sevim Dagdelen, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της συμμαχίας Sahra Wagenknecht στην Bundestag, λέει στην Berliner Zeitung:


«Η δημιουργία ενός ξεχωριστού αρχηγείου του ΝΑΤΟ στη Γερμανία για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία οδηγεί τη λεγόμενη σύνοδο κορυφής ειρήνης στα ελβετικά βουνά εντελώς στο παράλογο. 

Είναι ανεύθυνο το πώς ο καγκελάριος Scholz και η κυβέρνηση του φωτεινού σηματοδότη καθιστούν όλο και περισσότερο τη Γερμανία μέρος της σύγκρουσης και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών αντί να εξετάζουν ακόμη και προσφορές διαπραγματεύσεων από τη Μόσχα».

Το Βίσμπαντεν δεν ενημερώθηκε για την απόφαση. Η πόλη δήλωσε την Παρασκευή: «Η πρωτεύουσα του κρατιδίου Βίσμπαντεν δεν έχει μάθει τίποτε για αυτά τα σχέδια. Η πόλη θα επικοινωνήσει εγκαίρως με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες».

Η Ρωσσία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα νέα σχέδια. 

Αλλά ως συνήθως, τα πράγματα κινούνται γρήγορα με το ΝΑΤΟ – υπάρχει μια σαφής ιεραρχία: οι ΗΠΑ είναι επικεφαλής. 

Το νέο «επιχειρησιακό σχέδιο» εγκρίθηκε από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο την Πέμπτη και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τους υπουργούς Άμυνας σήμερα, Παρασκευή. 

Μόνο η Ουγγαρία κατάφερε να αποφύγει στα μισά του δρόμου και δεν συμμετέχει σε αυτό, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει το σχέδιο – ανέφερε το TKP.


Εικόνα: "Η έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ" από τον αμερικανικό στρατό της Ευρώπης επισημαίνεται με το σήμα δημόσιου τομέα 1.0.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!